KULTURARENAPLAN 2016 Saksordfører: Liv Knatten, MDG

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Støtteordninger. Frivillighetsmidler Nordre Aker •Hovedsakelig støtte til gjennomføring av enkelttiltak og arrangementer •Organsiasjoner, lag og foreninger.
Advertisements

Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Sentrumskonferansen 26. September 2007 Levende Oslo v/byråd Merete Agerbak-Jensen.
Fagutvalg / programråd
Tilskuddsordninger Hedmark fylkeskommune. Generelle kulturmidler  Praktiske opplysninger - Søknadskriteriene, skjema, retningslinjer - Frister  Bakgrunn.
 Samarbeidsavtalen med Moss kommune  Arbeidet med Scene 2 (Parkteateret)  Tilsetting av administrativ/daglig leder  Hjemmeside for MOM.
Gode boliger for innbyggere med utviklingshemming
90 medlemmer – både små og store hus Nasjonalt nettverk - fra Longyearbyen til Lyngdal 20 % stilling som daglig leder Stifta på Ål i 1994 Driftet på dugnadsbasis.
Innfall (svinkler) og sammenhenger Lokal kultur administrasjon – finnes den? Kultur aktiviteter – hva er det? Kultur og ………… – bindestreksatsinger.
Kulturell infrastruktur. Tilskudd til kulturhus med regionale funksjoner • Røros • Oppdal • Ørland • Midtre-Gauldal.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Bibliotekreform 2014 INNHOLD OG TJENESTER.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Strategier for gjenbruk av kulturinformasjon fra arkiv, bibliotek og museer Tone.
Presentasjon av forhold som bør vurderes ved prosjektering av lokaler til kulturformål der det lokale og regionale musikklivet er tenkt som en målgruppe.
FRIVILLIGHETSMELDING Hedmark fylkeskommune 1. Verbalforslag årsbudsjett 2011 “Fylkestinget ber fylkesrådet utarbeide en frivillighetsmelding med fokus.
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
Biblioteksjefmøte Karen Espelund. Grunnleggende forståelse Livet leves i kommunene Kulturens egenverdi og nytteverdi – begge tilnærminger må med.
Programområde 6 Kultur + idrett Økonomiske utfordringer Analyse på grunnlag av Kostra-tall for Drammen og de ni andre største kommunene i landet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
LokMR og musikklokaler – registrering og utbedring av romakustikk.
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Akustikk i lokaler til kulturformål med hovedvekt på lokaler for det lokale og regionale kultur- og musikkliv Presentasjon ved Jon G. Olsen – Norsk musikkråds.
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Vivian Abbi Johnsen prosjektleder Groruddalssatsingen Bydel Stovner
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
Rullering av kulturarenaplan Kulturpolitikken skal være et fundament for utvikling av Bergen som en god by å bo i, med gode arenaer for kunst-
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Ordfører Lene Conradi, Asker kommune Kommuneøkonomikonferansen 2015
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Asker kulturskole. Gratulerer – dere er skoleeiere! Lovbestemt skoleslag –ikke et offentlig subsidiert fritidstilbud! Kulturskolen er det eneste skoleslaget.
Måling av kultur En introduksjon. Kan kultur måles? Ja, og det skjer hele tiden.
Økt aktivitets- og arbeidstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne, både i forhold til drift og investering (strategi- og behovsplan). Arbeidet med.
KIF-planens innhold og formål Innspill til Handlingsprogram Kommuneplan Kunnskapsgrunnlag Kartvedlegg Vedlegg fra Asker Idrettsråd Strategier, mål og.
KULTURPLAN Saksordfører: Ole Christoffer Rønning.
Reformstatus og veien videre Valgerd Svarstad Haugland fylkesmann Fylkesmannen i Oslo og Akershus 26. april 2016.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
KK KulturSFO – foreløpig versjon Komité oppvekst 12. januar 2016.
Boligpolitisk strategi - prosess > Kommuneplan 2014 > Utfordringsdokument 2014 > 1. gangs behandling i FSK/ PSN juni 2015 > Høring juni –
Tjenesteområdene Kultur, frivillighet og fritid Teknikk og miljø Komite for teknikk, kultur og fritid Ragnar Sand Fuglum, direktør for kultur og teknikk.
KULTURPLAN Saksordfører: Ole Christoffer Rønning.
Seniorsentre og innbyggertorg Utvikling og organisering.
Etter at du har satt inn bilde må du høyreklikke på bildet og trykke «send bakerst» REGIONAL PLAN FOR KUNNSKAPSSAMFUNNET.
Orientering for Rådmann Einar Gaustad - Asker kommune 11. oktober 2007 Kl
Konnerud Barne- og Ungdomsteater Visjon til kulturplan.
Kommunereformen i Asker Status og veien videre Kommunestyret 26. april 2016 Ordfører Lene Conradi.
1 To kulturhus i Drammen Scener AS To kulturhus i Drammen Scener AS DRAMMEN SCENER AS Presentasjon Ny Kulturplan 14. september 2016.
Orientering for Komité for oppvekst 25. oktober 2016 Ved rektor Kim Stian Gjerdingen Bakke.
Orientering for Komité for teknikk, kultur og fritid 16. februar 2017
Tolga skole, barnehage og Vidarheim- oppvekst i Fokus.
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
Kompetanseplan oppvekst
Møte 7.juni 2017 Få input til hvordan det nye Vidarheim skal være- tekniske krav Fortelle om prosessen og hva som er gjort så langt. Saken sendes på høring.
Kulturkortet for ungdom
Mulighetsstudie kulturskolen
Komité for teknikk, kultur og fritid
AMATØRKORPSENE I DRAMMEN
Det integrerte universitetssykehuset
Fremtidig organisering av seniorsentrene
Kulturstrategi for Hedmark fylkeskommune
«En selvstendig og nyskapende kommunesektor»
Plan for universell utforming i Asker kommune
KLASSISK Musikkens Venner Drammen
1. Muligheter og utfordringer på Furuset og i Bydel Alna
Dette er min organisasjon, og dette driver vi med
Kommunereformen Prosess så langt – og hva skal skje fram mot sommeren?
Resultater fra Telemark
RULLERING HOVEDPLAN FOR FYSISK AKTIVITET, IDRETT OG FRILUFTSLIV
«Hvordan organisere kultursektoren «i kommunen»?»
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Utskrift av presentasjonen:

KULTURARENAPLAN 2016 Saksordfører: Liv Knatten, MDG Kimen kulturhus i Stjørdal. 12.000 kvm. til diverse saler; kino, kirke, kulturskole, bibliotek

Saksordfører: Ole Christoffer Rønning

NORSK KULTURINDEKS 2013 (Telemarksforskning) Status for Asker: MYE ER BRA I ASKER NR. 59 av landets 428 kommuner Vi har veldig mange kunstnere bosatt i Asker. (Nr. 5 i landet) Vi ligger høyt på Museum, Bibliotek, Kulturarbeidere, Kino. Vi har færre medlemmer i korps og kor, enn landssnittet. Vi skårer lavt på scenekunst/dans/konserter lokalt, mens innbyggerundersøkelser viser at vi er fornøyd med tilbudet innen scenekunst/konserter, og da har vi både Drammen, Bærum og Oslo med i tankene. «Alt i alt ser det ut til at Asker kommune er flink til å balansere mellom lokale tilbud og Oslo-tilbud. Det er viktig at kommunen har et bevisst forhold til kulturtjenestetilbud som innbyggerne trenger lokalt, for eksempel bibliotek, kulturskole og den frivillige kultursektoren.»

KULTURPLAN 2016 – 2026: Mål og strategi 11 områder og 20 mål og 120 tiltak Kommunal innsats Arenautvikling og attraktive møteplasser Barn og unge Frivillig sektor Inkludering og mangfold Folkehelse Stedsutvikling Kultur og næring Profesjonelt kulturarbeid Museum og kulturminnevern Visuell kunst

Kulturplanen med prioriterte områder for 2016-2020 Seks temaer for kulturarbeidet i Asker ble valgt ut og prioritert de første fire årene:   Arenaer for kulturutøvelse Barn og unge Frivillighet og folkehelse Inkludering og mangfold Kommunal organisering Profesjonell kunst- og kulturarbeid I tillegg ble 13 konkrete tiltak, av 120, prioritert. Vedtatt i kommunestyret 8. september 2015.

Arenaer for kulturutøvelse (fra kulturplanen) For å få et aktivt lokalmiljø må vi ha anlegg der folk kan være aktive og som svarer til aktivitetenes behov. Med tilgang til egnede lokaler kan utøverne bruke mer krefter på aktiviteten, og mindre på å lete etter ”husvære”. Utarbeide en kulturarenaplan for kulturlivets samlede behov for lokale scener, øvingslokaler og lagre, sentralt og lokalt, i takt med befolkningsveksten. Musikkorpsenes behov må få særlig oppmerksomhet med fastsatte krav til standard i henhold til «NS 8178, standard for musikklokaler til øving og framføring». Kulturarenaplanen skal vise: - Hvilke lokaler er i bruk, hvilken forfatning de er i og hva de egner seg til. - Behov for nye anlegg. - Behov for aktivitetsanlegg i lokalsentrene som skal fungere som møteplasser med rom for eksempelvis: Øving, framføring og lager Livssynsnøytrale seremonirom Forsamling, kurs og møter Legge til rette for egnede lokaler for kulturaktivitet utenfor skoletiden ved bygging og ombygging av skoler.

Kommunal organisering (fra kulturplanen) I Asker er det tradisjon for dialog og godt samspill mellom kommunen, nærings- og kulturlivet. For å tilrettelegge tjenestene best mulig skal Asker kommune ha en enkel og lett tilgjengelig organisering av kulturarbeidet. Evaluere organiseringen av kulturarbeidet, med utgangspunkt i innbyggerbehovene, og foreslå løsninger for: bedre koordinering av de kommunale kulturtjenestene enklere møtepunkter mellom kulturlivet og de kommunale tjenestene riktig ressursbruk og prioriteringer god ledelse, utvikling og strategi

Profesjonelt kunst- og kulturarbeid (fra kulturplanen) Profesjonelle kunstnere og kulturarbeidere er en viktig del av den kulturelle kapitalen i Asker som må foredles og tas i bruk. I et samfunn med interaksjon på tvers av miljøer og fagprofesjoner, vil et kreativt og innovativt kulturliv stimulere andre deler av samfunnslivet. Etablere atelierer og produksjonslokaler, til forutsigbare leiepriser, og lokaler til «Artist in Residence», for eksempel på Dikemark eller Sem gård, som regionalt senter for kunst og kulturproduksjon.

Vedtak/oversendelsesforslag fra behandlingen av kulturplanen i kommunestyret 8.9.2015. Rådmannen bes arbeide for at den historiske bygningsmassen på Dikemark kan romme et sykehusmuseum og ellers legge til rette for en kulturnæringsklynge. Rådmannen bes vurdere et kulturaktivitetshus i planen for Risenga idrettspark og rehabiliteringen av Risenga ungdomsskole.

Kulturarenaplan Et av hovedmålene i kulturplanen er: Asker skal ha egnede arenaer for kulturaktivitet og kulturformidling i et nettverk mellom nærsentrene, lokalsentrene og Asker sentrum. På bakgrunn av de prioriterte punktene ble det vedtatt i komite for teknikk, kultur og fritid, 14. januar 2016 at det skal utarbeides en Kulturarenaplan og Liv Knatten, MDG, ble valg til saksordfører.

Innhold i kulturarenaplan 1. Dagens status for kulturarenaer. 2. Vurdere behovet nå og fremover for fremføringsarenaer, øvingslokaler, atelier- og produksjonslokaler : Asker sentrum Lokalsentrene/bydelshus og skoler Utendørs kulturarenaer Bygg i privat eie som fungerer som arena for kulturlivet Kulturarenaer i nabokommuner med en regional funksjon Lage en prioriteringsliste. Prinsipper for leie og tilskudd ved bruk av kulturlokaler.

Sak: Drift og tilsyn i skoler, haller og anlegg. Vedtatt 3.2.2015. Iverksatt fra 1.1.2016 – jobbes med implementering. 1. Kommunale skoler, haller og anlegg gjøres mer tilgjengelig for flerbruk mellom skolen, kulturskolen og det frivillige organisasjonslivet i tråd med prosjektrapporten, januar 2015.   2. Tiltakene iverksettes i dialog med involverte parter: brukerne, virksomhetene og de ansattes organisasjoner. 3. Rådmannen iverksetter nødvendige organisatoriske tiltak for å sikre en effektiv organisering av drift og tilsyn. Rutiner for omstilling følges.

Fremdriftsplan Sette ned en arbeidsgruppe som skal lede arbeidet med kulturarenaplanen. Workshop på kulturkonferansen 25. jan. 2016 om behov. Møter med de ulike kunstart-miljøene for å få innspill til kartlegging og behov. Både kommunale og private. Møter med eiendomsforvaltningen som er ansvarlig for mange av byggene og utleien av dem. Asker kulturråd er referansegruppe for arbeidet med prioritering av tiltakene. Foreløpig status, sak for komitéen mai 2016. Endelig plan med forslag til vedtak i komitéen desember 2016 og kommunestyret januar 2017.

Status – vedtatt i komitéen 26.5.2016 1. Redegjørelse for status i arbeidet med kulturarenaplanen tas til orientering. 2. Følgende prioriteringer legges til grunn i det videre arbeidet med kulturarenaplanen:   Ved bygging av nye skoler skal det legges vekt på gode løsninger for sambruk av skolene, herunder lokaler til kulturformål og kulturskoleundervisning. Utrede utbedring og utvidelse av lokalene på Østre Asker gård for kulturskolens virksomhet. Fortsette utbedringer av akustikk i øvings- og fremføringslokaler. Utrede et kulturaktivitetssenter med gode øvelokaler i forbindelse med bygging av Risenga ungdomsskole. Utrede oppussing av hovedsalen på Venskaben med tilpasning til teater- og kammermusikkaktiviteter. For å styrke tettstedsutviklingen, utredes kommunal overtagelse av fredede bygninger på Dikemark for framtidig utvikling av kulturnæringsklynge , atelierer og «Artist in Residence» på området. 3. Komiteen får saken til endelig behandling 4. kvartal 2016. Enstemmig vedtatt av komitéen - bortsett fra punkt 2 f som ble vedtatt mot 1 stemme.

Utfordringer Musikk: Øvelokaler, lager, fremføringslokaler til rimelige priser, undervisningslokaler og sosiale møteplasser. Skolekorpsene, og andre, sliter med å få god tilgang på egnede rom og lager på skolene. Større musikkgrupper, storband, kor osv. trenger bedre øvelokaler. Kulturskolen trenger gode, store rom til større musikkgrupper, storband, kor, samt musikkverksted for småbarn, tilrettelagt musikkundervisning, mindre ensembler og teoriundervisning. Det er behov for «Multisal»-er, flere steder i kommunen. Det er behov for lokaler til fremføringer hvor man ikke må ha teknikere for å bruke lokalet. Venskaben vil med en ombygging av scenen kunne bli en flott kammermusikk/teater-sal. For fremtidens Asker vil det bli behov for en større storstue. Dagens hovedsal i kulturhuset har for liten publikumskapasitet i forhold til behovet. Dette forsterkes når Asker fusjonerer med Røyken og Hurum. «Alle» ønsker billigere priser i kulturhuset til fremføringer.

Kimen kulturhus: En fleksibel storsal med plass til 570 sittende publikum og 800 stående – skyveamfi. I tillegg 172 plasser på galleri. (Stjørdal kommune har 23.000 innbyggere)

Kimen kulturhus: Vektersalen spesielt tilrettelagt for akustisk musikk, fleksibel med opp til 200 tilskuere.

Vektersalen brukes mye til øving av ulike grupper – her et skolekorps med solister og duske-jenter som øvde mot en konsert.

Kirke i Kimen kulturhus Kirke i Kimen kulturhus. Fleksibel med topp akustikk og 250 sitteplasser.

Øvingslokale/fremføringsal i Stavanger kulturskole

Utfordringer Teater: Kulturskolen har ikke stabile, egnede øvelokaler, lager, fremføringslokaler. Askeraden trenger billigere lagerplass, og bedre egnethet på øvelokalene. Hvis scenen på Venskaben bygges om, kan den bli et flott lokale for teateraktiviteter. (Og kammermusikk)   Visuell kunst: Savner utleie-lokaler til forutsigbare priser. Produksjonslokaler/verksteder/prosjektrom. Ønsker et kunstnerfelleskap på Dikemark; (ala Fornebu, Blaker skanse, Trafo Tøyen, Stavanger.) Artist in Recidence – trenger lokaler til bolig og gjesteatelier. Biblioteket ønsker å overta Asker kunstforenings lokaler til bibliotekformål. Kulturskolen trenger bedre og større undervisningslokaler til visuell kunst. Formidling av kommunens kunstsamling er ikke avklart. Dans: Kommunen mangler lokaler til større dansearrangement. Gammeldanslag bruker Venskaben til øvelser og mindre arrangement. Golvet der er godt til dans, men slitent og bør pusses opp. Salen er ikke stor nok til større danse-arrangement. Kulturskolen har ingen lokaler som kan brukes til danseundervisning. Hadde vært fint å samlokalisere en danseskole med andre kulturuttrykk.

Black-box til teaterøving og musikkøving. Kimen kulturhus

White-box til teaterøving. Men kan også brukes til dans og musikk White-box til teaterøving. Men kan også brukes til dans og musikk. Stavanger kulturskole

Kimen kulturhus: En av tre dansesaler som kan brukes til flere formål; dans, teater, konserter, møter. Med tilhørende kjøkken. Brukes også til undervisning av kulturskolens 320 danse-elever.

Speilvegg og danse-barrer i en av dansesalene.

God akustikk er i varetatt, se vegg. Gode dansegulv er viktig.

Stavanger kulturskole: Sal til dans med mer

Stort rom til undervisning i visuell kunst. Stavanger kulturskole

Lien på Dikemark som ble brukt til Kunst rett vest sitt 10-års-jubileums utstilling i september 2016. Over 60 rom ble tatt i bruk.

Eva Solheim, Drammenskunstner. Malte flere bilder rett på veggen i en korridor.

Gode fasiliteter for kunst-utøvelse: Store rom Høyt under taket Mye lys Mye vann

Kulturarenaplanens kategorier A. Musikk B. Teater/Nysirkus/Dans C. Visuell kunst D. Film/Foto/Animasjon E. Skolene som kulturarenaer F. Kulturskolen G. Museene H. Utendørsarenaer I. Innbyggertorg og kulturarenaer i tettstedene J. Produksjonslokaler/Øvelokaler K. Akustikk I. Tilskuddsordninger , Kostra-tall, booking og leiepriser J. Møteplasser K. Andre bygg som kan fungerer som arenaer for kulturlivet L. Kulturarenaer i nabokommunene med en regional funksjon

Forslag til tiltak Saksordfører anbefaler følgende vedtak: I kulturarnaplanen: Forslag til tiltak under hver kategori Alle forslag til tiltak tiltak samlet på sidene 37-40 Prioriterte tiltak på side 41-42, noe mer detaljert beskrevet og ikke i prioritert rekkefølge. Saksordfører anbefaler følgende vedtak: 1. Kulturarenaplanen tas til orientering.   2. Følgende prinsipper for kulturarenaer vurderes når enhetlig standard for kommunale formålsbygg skal utformes: Norsk Standard 8178, akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkøvelse, skal legges til grunn ved rehabilitering og nybygg av kommunale formålsbygg hvor det skal utøves musikk Ved rehabilitering og bygging av nye skoler skal det legges vekt på løsninger for sambruk av skolene, herunder tilpassede/egnede lokaler til kulturformål, kulturskoleundervisning og skolens behov for kunstfagrom Det søkes etter relevante tilskuddsmidler til kulturlokaler i kommunale formålsbygg.

3. Følgende tiltak prioriteres:   Utbedre og utvide lokalene ved Østre Asker gård for kulturskolens virksomhet Utbedring av Venskaben som kulturarena Etablere nytt kulturaktivitetssenter ved nye Risenga ungdomsskole Utvidede lokaler til Asker bibliotek Utvikle Dikemark som kulturnæringsklynge Lokaler til kulturaktiviteter i tilknytning til innbyggertorgene Utrede behov for nye kulturaktivitetssentre ved skolene/innbyggertorgene Utrede en ny, større fremføringsal for musikk, dans, teater og visningsarealer for visuell kunst. 4. Kulturarenaplanen rulleres hvert 4. år. Neste gang i 2020 sammen med Kulturplanen.   .