Sammendrag. ak-i-staten/

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Skjønnlitteratur FANTASI og VIRKELIGHET Kpt 7, Kontekst Basisbok
Advertisements

Skjønnlitterær fortelling
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Fra ord til liv Mars 2011.
Verbal a) Form Verbalet blir dannet av verbene i setningen.
Ett skritt foran 4 © Iréne Johansson 1 Kursmøte 5Verb Verb.
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
Lars Anders Kulbrandstad Høgskolen i Hedmark
Skattejakt-samling på torsdag
Retorikk og tekstanalyse
Tale- og debatteknikk av Lars-Henrik Paarup Michelsen
Kapittel 3 En vanlig dag.
Mormor har ikke spist frokost. Har du?
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
Kursmøte 1-2 Hvor er barnet på vei? – mot 3- 4åringens språklige nivå.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
10/18/11 Skrive for nett Skriveuka 2011 Tengel Aas Sandtrø Pedagogisk utviklingssenter.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Onsdag Norsk 2. Gym 3. Lillefri 4. Tema: Columbus 5. Spising 6. Storefri 7. Matte 8. Matte 9. Sistefri 10. Diverse.
Partisipp I norsk.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Norsk Mål for timen: Arbeidsoppgaver:
Rollekort Slangespill Bruk av bilder
Kapittel 1, oppgave i) Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Mevit2529 Medieretorikk Forelesing 2:”Retorikk i vår tid” Espen Ytreberg.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
LYRIKK Ordet lyrikk kommer opprinnelig fra det greske ordet lyra – ”dikt sunget til lyrespill” Utarbeidet av Sissel Vestre.
Morfologi LUB
Grunnleggende grammatikk- og språkkunnskap LUB
Morfologi Astrid Granly
INTRO GRAMMATIKK A1A/B
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Sommerkurs 17. juli Gruppe B. I dag Indirekte tale Avhengige interrogativer Ingen av delene Diskusjonsoppgaver om befolkning Rollespill med utgangspunkt.
Verb PRESENS PERFEKTUM.
Framtid på spansk Ir + a+ infinitiv Spansk grammatikk. Lærer: Roar Bjerkeli.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Førskrivingsfasen – enkelt refleksjonsnotat Arbeid først alene: Hva leser du ut av bildet? Se på skrifttype, grafikk, språk, ordenes betydning og fargebruk.
Infinitiv: er den UBESTEMTE tiden. Vi kan sette Å foran verb som står i infinitiv. Å si Det var en vakker vårdag, at lærer`n sa til klassen: Å jobbe Nå.
Argumenterende tekster
”Nye” kognitive tester Peter Wetterberg, overlege Hukommelsesklinikken Ullevål sykehus.
Grammatikk. Ordklassene 1.Verb 2.Substantiv 3.Adjektiver 4.Pronomen 5.Determinativ 6.Preposisjoner 7.Konjunksjoner 8.Subjunksjoner 9.Interjeksjoner 10.Adverb.
Grammatikk. Ordklassane 1.Verb 2.Substantiv 3.Adjektiv 4.Pronomen 5.Determinativ 6.Preposisjonar 7.Konjunksjonar 8.Subjunksjonar 9.Interjeksjonar 10.Adverb.
LE PASSÉ COMPOSÉ (Presens perfektum). Passé composé dannes av presens av verbet avoir og perfektum partisipp av hovedverbet. Passé composé dannes av presens.
EN OPPSUMERING Passiv. Grunner til å bruke passiv 1/ agens er ukjent 2/ agens er uinteressant 3/ agebs skal skjules 4/ tekststrategi: fokusering, poengtering.
Kapittel 3 En vanlig dag. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene 1. trøtt 2. å jobbe 3. å dusje 4. rotete 5. en jobb 6. hun har ikke lyst 7. mandag.
Leserinnlegg Saktekst/Sakprosa Hvordan bygger man opp et leserinnlegg?
Små ord med stor betydning ADVERBIALER
Grammatikk.
BILDEANALYSE Marie Moen Liane.
Virkemidler tegneserier.
Verb Presens – forteller om noe som skjer nå eller noe som pleier å skje Preteritum – Forteller om noe som skjedde i fortid.
Svake verb.
LEDDSETNINGER 23/10.
Norsk som fremmedspråk Side 131
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Forelesning i RUS februar 2006.
Rollekort Slangespill Bruk av bilder
Norsk Grammatikk .
Verb A- og e-infinitiv, svake verb (a-verb, e-verb, kortverb og je-verb), sterke verb og presens partisipp.
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Kapittel 4 oppgave a) Fra perfektum til preteritum 
Blid å le
Kapittel 6 oppgave h Sett inn verbene i preteritum eller perfektum.
Rollekort Slangespill Bruk av bilder
Fysisk og psykisk helse
Lyst til å lage poster? - tips og veiledning
Forfattere (liten skrift) Introduksjon
Sangtekstens innhold 5.-7.trinn
Utskrift av presentasjonen:

sammendrag. ak-i-staten/

troper Troper betegner i retorikken talefigurer som innebærer et spill med et ords betydning. I tropen bruker en ordet på en måte som avviker fra dagligdags bruk. Troper er beslektet med figurer, men mens figurer virker på setnings- eller tekstnivå, virker troper på enkeltsordsnivå.retorikkenordsfigurersetningstekstnivå Trope kommer fra gresk tropos, som betyr «vending» (jf. heliotrop, som er en blomst som snur seg mot sola). Man kan forestille seg en trope som en form for språkbruk der en vender ordet vekk fra dets normale betydning, eller vender det mot noe annet. Synonymerkan ses på som tropenes forstadium.Synonymer Klassisk og nyere retorikk har klassifisert og navngitt en mengde troper. De vanligste er:

figurer Figurer eller retoriske figurer er i retorikken betegnelsen på en billedlig bruk av språket som avviker fra normal, dagligdags språkbruk.retorikken Ordet kommer fra lat. figura, som betyr «skikkelse». Figurer er beslekta med troper, men mens troper virker på enkeltordsnivå, virker figurer på setnings- eller tekstnivå.troper Klassiske og nyere retorikere har klassifisert og navnsatt en lang rekke figurer. Blant de vanligste er:

nyttig troper-billedsprog.html troper-billedsprog.html

grammatikk Jeg ble skikkelig irritert på henne. De er litt for glad i mat. Jeg er skuffet over at han ikke kom. Jeg er helt syk av dette været. Dette er helt sykt! Jeg er stolt av deg.

Futurum i norsk Presens futurum (1. futurum, futurum simplex) uttrykker fremtidige handlinger sett fra nåtiden, og dannes som oftest vedhjelpeverbene skulle og ville i presens og hovedverbet i infinitiv. Eksempel: «Lars skal spise.», «Jeg vil komme.». Den kan også uttrykkes ved hjelp av presens: «Toget går om ti minutter.» Futurum med skal og vil brukes om ting som er planlagt, eller som en tror vil skje. Ting som ikke er planlagt, men som ganske sikkert vil skje uttrykkes med kommer til å og infinitiv: «Bjørka er råtten, ogkommer til å falle ned.»hjelpeverbenepresensinfinitivpresens

. Preteritum futurum (førtidsfuturum) uttrykker handlinger som var fremtidige i fortiden, og dannes som oftest ved hjelpeverbeneskulle og ville i preteritum og hovedverbet i infinitiv: «Lars skulle spise».preteritum

. Presens futurum perfektum (2. futurum, futurum exactum) beskriver noe som avsluttes i fremtiden før noe annet skjer, og dannes ved å sette skal ha, skal være, vil ha eller vil være sammen med perfektum partisipp av hovedverbet: «Han vil allerede være reist, når du kommer fram.» På norsk uttrykkes dette ofte ved perfektum: «Han er allerede reist, når du kommer fram.» Skal ha brukes også i en annen betydning, som ikke har noe med futurum å gjøre, når en videreforteller en usikker påstand: «Han skal ha truffet henne for fjorten dager siden.»perfektum partisippperfektum

Sloveso Fra slide 22 videre er-vanskelig-i-norsk-sett-fra-dari-russisk er-vanskelig-i-norsk-sett-fra-dari-russisk

oversikt