Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Pengepolitikken og sammenhenger i norsk økonomi
Advertisements

1 23. juni 2014 Styrer Norges Bank norsk næringsliv?
En innføring i boligmarkedet i Oslo
Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2013
Markeder med asymmetrisk informasjon
Norsk pengepolitikk – om lav internasjonal prisvekst og litt til
10Velstand og velferd.
2012 Europa i krise – gjeldsproblemer i euroområdet Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 13. september 2012.
Gjennomføringen av pengepolitikken Hilde C. Bjørnland Universitetet i Oslo K onferanse om pengepolitikk i Norges Bank, 26. mars 2004.
Finansrådgiver Steinar Olsen Høgskolen i Oslo 30. januar 2007 Kommunal finansforvaltning.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Økonomi, samfunn og inntektsoppgjør Torbjørn Eika, SSB
Figur 1. Langsiktige renter Prosent
Årstalen 2005.
1 Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Per Richard Johansen Samfunn og økonomi, Sparebankforeningen, 22. oktober 2004.
Hva er hovedutfordringene for de regionale sparebankene?
Arbeidsmarked og likevektsledighet
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Econ1310
Konjunkturutsiktene for Norge − sett fra ulike prognosegivere Oppdatert pr 5/10-10 Dette materialet kan brukes fritt. Seriene i figurer og tabell er sammenstilt.
Stabiliseringspolitikk – hvorfor og hvordan?
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Hilde C. Bjørnland Universitetet i Oslo Foredrag på konferansen Samfunn og Økonomi i regi av Sparebankforeningen i.
Master of Management ANVENDT ØKONOMISK LEDELSE
Økonomi.
Pengepolitikken i Norge Jan F. Qvigstad Forelesning ved BI oktober 2004.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Finanspolitikk og stabiliseringspolitikk Finanspolitikk er myndighetenes bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 06. januar 2016 Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Den norske tannlegeforening Lønnsoppgjøret 2009 Forhandlingssjef John frammer.
YS` Inntektsplitiske konferanse TBU DE TØRRE, MEN VIKTIGE, TALLENE.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Bedriften er en, eller en av få, produsenter og tar hensyn til at produktprisen er en funksjon av X; p= p(X), som faller når tilbudet øker p’(X)
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Boligpris Oppgave: Beregn årlig boligprisvekst i prosent for Oslo.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Store forskjeller i arbeidsledighet
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Sunn og klimavennlig nedkjøling av norsk oljeøkonomi
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
Unemployment and Employment
Kapittel 4 Bruk av elastisiteter 1.
Unemployment and Employment
Using the Economic Fluctuations Model
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
The Economic Fluctuations Model
The Economic Fluctuations Model
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
Medio august 2006 Underdirektør Espen Paus Husbanken
Valutakurser og kapitalbevegelser
Finanskrisen og pengepolitikken
Using the Economic Fluctuations Model
9 Arbeidsledighet og konjunkturer
10 Konjunkturledigheten
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
Pengepolitikk og realinvesteringer
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Økt kapitalmakt: Et makroøkonomisk skifte
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.3 Steigum
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K9.2 Steigum
Utskrift av presentasjonen:

Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges Bank Norges Banks viktigste virkemiddel for å oppfylle inflasjonsmålet, er styringsrenten (foliorenten).styringsrenten

Styringsrenten påvirker inflasjonen… Styringsrenten påvirker inflasjonen gjennom tre kanaler: etterspørselskanalen, valutakurskanalen og forventningskanalen

Styringsrenten påvirker inflasjonen… Se animasjon på nettsidene til Norges BankNorges Bank

Hvorfor har vi et inflasjonsmål? Vi sier at inflasjonsmålet har en dobbel målsetting: Lav og stabil inflasjon og stabilitet i produksjon og sysselsetting. Inflasjonsmålet skal altså bidra til å stabilisere økonomien ved å minske konjunktursvingningene. I en lavkonjunktur med lav inflasjon senker sentralbanken renten. Da øker inflasjonen samtidig som økonomien stimuleres. I en høy konjunktur med høy sysselsetting og høy inflasjon vil sentralbanken sette opp renten.

Hvorfor kan ikke sentralbanken alltid holde renten lav? Og hvorfor er ikke inflasjonsmålet null inflasjon? Holdes renten alltid lav vil sysselsettingen bli høy. Som vi husker fra kapittel 8 kan ikke ledigheten holdes lavere enn likevektsledigheten på lang sikt. Hvis renten og arbeidsledigheten ble for lav ville inflasjonspresset stadig øke. Null inflasjon ville gjort det vanskelig for sentralbanken å stimulere økonomien under en lavkonjunktur. Noe inflasjon gjør det også lettere for bedriftene å kontrollere lønnskostnadene (det er vanskeligere å redusere nominelle lønninger i forhold til reallønninger.)

Hvem styrer inflasjonen? Sentralbanken påvirker inflasjonen gjennom renten. Men inflasjonen blir også påvirket av en rekke andre forhold. Tilbuds- og etterspørselsforhold i ulike markeder påvirker også prisene. Prisen på importerte varer påvirker også inflasjonen. Hvis vi for eksempel importerer mye billige varer fra Kina trekker det inflasjonen i Norge ned. Økt produktivitet i Norge fører til lavere prisvekst.