RADIOGAFRADIOGAF HVA ER DET?. Radiografen tar bilder som brukes til å stille en diagnose, til å behandle eller som grunnlag for stråleterapi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner
Advertisements

Halveringstid Halveringstid – tiden som går før halvparten av atomene i det radioaktive stoffet er laget om til andre atomkjerner. Eks. Det tar 4,5 milliarder.
MR - Utstyr Anne-Marie Kira.
Behandlingshjelpemidler - opplæring
Stråleterapi – moderne teknologi i kampen mot kreften
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Dette informasjonsskrivet er utarbeidet av Hydrocephaluspoliklinkken ved Rikshospitalet. Hensikten er å bidra til å øke kunnskapen om diagnosen blant pasienter.
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
Corpus callosumcorticospinal tract optic radiation anterior thalamic radiation cingulum inferior occipitofrontal fasciculus uncinate fasciculus inferior.
DOMMERMANUAL TEMA NORDEN NM 2016 Trondhjem mars.
Eksterne epikriser – hvordan sikre at de når frem til rett mottaker Digital samhandling, OUS –
Henvisninger fra andre helseforetak Superbrukerforum 18 mars 2015 Stab medisin, helsefag og utvikling.
ALS pasienten - en utfordrende pasient? En alvorlig sykdom med symptomer som arter seg forskjellig etter hvilket område som er affisert Ulike aldersgrupper,
Mobilt vanntåkeannlegg. Mobilt vanntåkeanlegg Mobile vanntåkeanlegg er utviklet med tanke på å beskytte personer som ikke er i stand til å ta vare på.
Kunnskapsnettverk Bruker og driftstøtte. kunnskapsnettverk VVirksomheter er opptatt av kunnskap og vil gjerne fremstå som kunnskapsbedrifter eller kunnskapsorganisasjoner.
Geriatrisk radiologi Jonn Terje Geitung Haraldsplass Diakonale Sykehus.
Arrangører: Norsk Radiologisk Forening Norsk Radiografforbund Norsk Forening for Medisinsk Fysikk I samarbeid med: Statens Strålevern.
Samtykkekompetanse og helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelp Internundervisning - geriatri Tirsdag *** Rådgiver/jurist Helle.
BRUKERUNDERSØKELSENE 2015 Det er viktig å minne om at resultatene fra brukerundersøkelsene ikke gir oss den fulle og hele sannheten om kvaliteten på tjenestene.
Lykkeforskning Av Knut, Petter og Erik
Are Raklev Teoretisk fysikk, rom FØ456, Forelesning 3.
Are Raklev Teoretisk fysikk, rom FØ456, Forelesning 3.
Samfunnsutviklingens konsekvenser for yrkesutøvelsen i helse- og sosialsektoren.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Denne informasjonen gjelder for
Litt MR-fysikk Høst 2016 Erik M. Berntsen, MD, PhD
Standardisert pasientforløp for lymfom
Plan for timen: Kapittel 5. Tema:Galakser 1.En kort repetisjon
Kick Off bøsseaksjonen
Palliativ behandling -Fastlegens rolle og tanker om god samhandling
Hvorfor skal vi måle? Hvordan?
MYELOMATOSE / BENMARGSKREFT
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Kva er dekning? Ei lyspære sender ut lys. Ein basestasjon sender og tar i mot mikrobølger. Mikrobølger stråler.
CV, Radiograf Hege Aure Jan : Ullevål Universitetssykehus, Barneradiologisk Seksjon. Fagradiograf CT Barn og CT Intervensjon.
Håndtere endringer i organisasjonen
x x x La barna ta portrettbilder av hverandre.
Organisk Spektroskopi Applied Spectroscopy KJM3000 Vår 06
Sak 7 - Workshop om Helhetlig behandling av post – hva ønsker Tjenesteeierne  Spørsmål fra Gruppe
ViCT – Pep talk Pst, Urvin, hva kan jeg si for å motivere for ViCT?
Elektrisitet og magnetisme
Foreldres rettigheter etter barneforskriften § 10
En oversikt En oversikt ? MENA3100,OBK,
Anita, 48 år. Flatanger (Sykehuset Namsos)
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Prosjektsykepleier Synkope
Kapittel 1: Lys, syn, farge
spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi, ph.d
Velkommen til Newtonrommet
Mobil røntgentjeneste i Namdalen
Velkommen – presentasjon av deg selv
Elektronisk løgndetektor
Mensutfordringen.no MENSEN a.
NRBR/IUA region 2 sin kapasitet ved uhell med radioaktive stoffer
Hvordan måle trekkraft?
Organisk Spektroskopi Applied Spectroscopy KJM3000 Vår 2012
Hovedfunn: (uttrekk) Dokumentasjon av kvalitet Kartleggingsundersøkelse Nasjonal platform for ledelse Kun 40% opplever at eget foretak evner.
Øyvind Christensen – Kommunalt pasient og brukerregister (KPR) - Visninger av data for lokal styring og evaluering Øyvind Christensen –
Radioaktivitet.
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Dag Wiese Schartum, AFIN
Samfunnets bekymring for barns inaktivitet – et måleproblem!?
Gjenåpning Jo Stigen, Oslo, 30. april 2019.
Vitaminer og mineraler
Enkel brukerveiledning
Utskrift av presentasjonen:

RADIOGAFRADIOGAF HVA ER DET?

Radiografen tar bilder som brukes til å stille en diagnose, til å behandle eller som grunnlag for stråleterapi.

Ca 3000 radiografer i Norge. 6 Utdanningssteder i Norge.

Hvor jobber radiografer? De aller fleste radiografer jobber på sykehus og andre helseinstitusjoner i radiologiske avdelinger, bildediagnostiske sentre eller stråleterapiavdelinger. Mange radiografer jobber også i utdanningsinstitusjoner og innen røntgenutstyrs- og legemiddelindustrien, både med salg, support og applikasjon

Personlig egenskaper? Radiografen jobber selvstendig, men også i nært samarbeid med annet helsepersonell. Du må være i stand til å vise omsorg å kunne kommunisere med andre. Arbeidstempoet kan ofte være høyt, og du må kunne tåle stress og fysisk tungt arbeid.

Medisinsk teknisk utstyr Konvensjonell røntgen Computer tomografi- CT Magnet resonans-MR Intervensjon Stråleterapi Mammografi Nukelær/pet

RØNTGEN Røntgenstråler er nært beslektet med både radiobølger og lysbølger, og er usynlige elektromagnetiske stråler med kort bølgelengde.

Røntgenbilde

CT I stedet for å sende en enkel strålebunt gjennom kroppen ( som det blir gjort ved vanlig røntgen) sendes mange stråler fra forskjellige vinkler. Strålene registreres av sensorer som registrerer strålenes styrke og sender informasjonen videre til en datamaskin.

Et ct-snitt

MR 1.5 TESLA MR lab 5 på Haukeland Universitet Sykehus. MR-maskinen består av en kraftig magnet (magnetiske spoler), en radiosender, en radiomottaker (antenne) og en datamaskin.

MR-SNITT

Diagnostisering og behandling Intervensjon/angio lab ved Haukeland Universitet Sykehus. Intervensjon og angio er bildeveiledede prøvetakinger og behandlinger. Intervensjon er behandling av trange blodårer, innleggelse av kateter/dren til nyrer, lever med mer. Angio er en fremstilling av blodårer.

Angiografi

Stråleterapi Høyenergetisk røntgenstråling gjør at kreftceller enten dør eller slutter å dele seg. Målet er å gi en stråledose som er stor nok til å ramme kreftcellene uten å skade friskt vev.

Fiksering For at strålene skal treffe på nøyaktig samme sted ved hver behandling, er det viktig at pasienten ligger helt i ro og i samme stilling

Mammografi-apparat Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene. Undersøkelsen kan påvise brystkreft før det er mulig å kjenne svulsten eller se noen utvendige forandringer.

Mammografi bilde

Pet/ct En kombinasjon av PET- og CT-skannere (positron- emisjonstomografi/computertomografi). Bilder fra PET-skanning vil avsløre aktivitetsnivå i cellene. Kreftceller er mer aktive enn andre celler, derfor kan PET-scanning skille ut kreftceller

Bilder fra pet/ct Feltene som lyser opp er en indikasjon på kreftaktivitet