Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Demokratiet slår rot i Norge
Advertisements

VIETNAMKRIGEN.
Kapittel 9. Den politiske revolusjonen
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJONEN
«SØNDAG FOR DE FORFULGTE» 2011
Det nye Europa tar form (Del 3) Marius Vøllestad Bø gvs.
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Martin Luther Martin Luther ble født i Tyskland i 1483.
Den Amerikanske Revolusjon.
Konflikter som preget verden
Kapittel 23. Okkupasjonstid
Kapittel 2: Den politiske revolusjonen
Den Franske Revolusjonen
Den franske revolusjonen
Enevelde og opplysningstid
Kapittel 18: Okkupasjonstida i Norge
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Marius Vøllestad Bø vgs
Marius Vøllestad Bø vgs
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Kriger og revolusjoner
Den franske revolusjon
NAPOLEON
Napoleonskrigene og Norge
I diktaturenes skygge.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Napoleon Bonaparte.
Den franske revolusjon
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Jesus og evangeliene. Lammet Symbol på Jesus: - Guds lam - Påskelammet slaktet: Jesu død innledet noe nytt. Jesus som den gode hyrden eller gjeteren er.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Den amerikanske revolusjon
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
Den franske revolusjonen
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
India – juvelen i kronen Matrix s Solen går aldri ned i det britiske imperiet.
Den første verdenskrig
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Napoleon. Hvorfor synger vi om Napoleon med sin hær ? Hva er det som har gjort denne mannen så kjent?
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Fordi Kongen oppfattet seg som Gud selv Kongen oppfattet seg som Gud selv Kongen og Dronningen (Ludvig 16. og Marie Antoinette) var dårlig likt. Kongen.
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
Mange sterke inntrykk knyttet til andre verdenskrig.. Dette er et av de for meg.
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
FØRSTE VERDENSKRIG Hva er en verdenskrig? En krig hvor:
VIETNAM-KRIGEN Vietnam fransk koloni
sos-barnebyer barn på flukt
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Den kalde krigen – hvem var fiender?
Hvordan endret samfunnet seg?
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Årsaker og sammenhenger
1. verdenskrig: Revolusjon i Russland 1917: Russland blir kommunistisk
Den Amerikanske Revolusjonen
Den Franske Revolusjonen
Islamisme IS = Islamsk Stat.
Den franske revolusjonen
Napoleon - En krigsglad herre
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
HÅP I NORD-KOREA.
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Hvorfor revolusjon i Russland?
Den franske revolusjon
Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Sinne Film:
Utskrift av presentasjonen:

Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel, en adelsmann En geistlig En fordel Et privilegium, mange privilegier En forsamling En avgift En skatt Et opprør, gjøre opprør Å protestere, en protest Å henrette En grunnlov

DEN FRANSKE REVOLUSJON

DET FRANSKE SAMFUNNET I STENDER.

Kirken var rik og eide mye jord. Mange fattige bønder jobbet på kirkens jord.

3. standen: Mange forskjellige grupper. Rike handelsfolk, folk med universitetsutdanning, butikkansatte, kontorfolk og – maaaange fattige bønder

Adelen hadde mange fordeler (privilegier). De betalte ikke skatter og avgifter. De tjente mye på de fattige bøndene. Bøndene måtte betale mange avgifter til adelen, f.eks. avgift hvis de skulle male korn til mel, hvis de skulle presse druene til vin, hvis de brukte veien til adelsmannen…….. Og bøndene måtte også betale 10% av alt de tjente eller dyrket til kirken.

Og var du født fattig, var du fattig hele livet. Var du født rik, var du rik hele livet……

Hvem bestemte i dette franske samfunnet? Eneveldig konge Altså kongen har (nesten) all makt alene, han lager lover alene, han bestemmer over penger alene, han bestemmer hvem som skal i fengsel og hvem som skal bli henrettet…….

Dronningen: Marie Antoinette. Fra Østerrike. Lite populær blant franskmenn.

1789: Kongen er blakk. Frankrike er blakk. Hvorfor? Krig mot Storbritannia i Amerika (1760) Krig mot Storbritannia i Amerika – den amerikanske revolusjon (1776) Kongen bruker myyyye penger!

Hva gjorde Ludvig 16. med det? Hvorfor kan ikke adel og kirke betale skatt??? De har jo så mye penger! Slik får jeg og Frankrike mer penger! Jeg samler de tre stendene til et møte. Vi har en stender-forsamling! En glimrende ide!

Hvordan gikk det i stender- forsamlingen? DÅRLIG – for kongen: Førstestand: Vi vil ikke betale skatt. Andrestand: Vi vil ikke betale skatt. Tredjestand: Vi er så mange. Vi vil forandre hele samfunnet. Vi vil ikke ha et samfunn der kongen bestemmer nesten alt, og prester og adel er så rike og ikke betaler skatt!

Etter mye krangling lager tredjestanden sin egen nasjonalforsamling. De sier: «Vi er Frankrikes folk. Vi er 24 millioner, dere andre er ikke 1 million. Vi skal lage en ny grunnlov for Frankrike.» Hva er en grunnlov? Hva er en nasjonalforsamling? Kong Ludvig 16. sier til første- og andrestanden: Dere må også være med i den forsamlingen. Hvis ikke, blir det helt kaos!

Kongen er bekymret. Kommer tredjestanden til å ta makten alene? Han bestemmer at det skal være soldater i gatene i Paris. Situasjonen er urolig….

Mange folk i Paris tenker: Prøver kongen å stoppe arbeidet med ny grunnlov? Folk angriper Bastillen 14. juli 1789 – Bastillen var et fengsel hvor det var mye våpen som opprørerne trengte.

Opprøret sprer seg utover på landsbygda i Frankrike. Bøndene angriper adelen, brenner hus, tar jord. Mange steder, også i Paris, lager folk sitt eget styre.

Nasjonalforsamlingen tok nå styringen og vedtok (bestemte) lover som sa at: Førstestanden og andrestanden skal også betale skatt De gamle lovene som gir adelen så mange fordeler, gjelder ikke lenger. Nasjonalforsamlingen laget også en menneske-rettighetserklæring. Her stod for eksempel: Alle mennesker er født fri og har den samme rett til frihet, til eiendom, til trygghet. Alle skal ha lov til å si sin mening. Alle skal ha lov å velge den religionen de vil. Ingen skal i fengsel uten en skikkelig rettssak.

FRIHET LIKHET BRORSKAP

Men situasjonene blir ikke rolig. Det er lite mel og brød. Sinte damer drar fra Paris til kongens slott i Versailles og tvinger kongen og dronningen til å bli med til Paris.

Det er mye krangel og uenighet, også i nasjonalforsamlingen. Det oppstår forskjellige grupper med forskjellige meninger om hvordan Frankrike skal bli styrt.

Kongen blir mer og mer redd, og han bestemmer seg for å flykte. Men han blir oppdaget og ført tilbake til Paris.

I 1793 ble kongen dømt til døden og henrettet. Han ble halshugget i giljotinen. Litt senere ble også dronningen, Marie-Antoinett, halshugget.

De neste årene var det kaos i Frankrike. Forskjellige grupper var uenige, slåss mot hverandre og drepte hverandre. Mellom og mennesker ble henrettet i giljotinen. Denne tiden kalles «den store terroren». Ingen klarte å styre Frankrike skikkelig. Det var også krig mot Østerrike på samme tid.

NÅR SLUTTET DEN FRANSKE REVOLUSJON? Noen sier 1795: Da var det slutt på alle henrettelsene i giljotinen, og det ble litt mindre kaos. Noen sier 1799: Da ble Frankrike styrt av 3 menn, 3 konsuler. Napoleon Bonaparte var en av dem. Noen sier 1805: Da fikk Napoleon makten alene, han ble keiser.

MANGE MENER AT DEN FRANSKE REVOLUSJON ER NOE AV DET VIKTIGSTE SOM HAR SKJEDD I HISTORIEN. HVORFOR? Tenk på alle mennesker før og nå som ikke har -Frihet -Ikke lever i land hvor alle har like rettigheter -Ikke lever i samfunn hvor folk hjelper hverandre eller de som styrer deler med alle Mange før og nå har fått ideene, tankene fra den franske revolusjon…

MEN OGSÅ VIKTIG PÅ GRUNN AV DET SOM SKJEDDE ETTERPÅ…. diktatur