Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober 2012 1.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 1 Generelt om Fiskesprell Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser.
Advertisements

FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Markedsutviklingen av norsk sjømat
HVILKE KONSEKVENSER KAN FINANSUROEN FÅ FOR NORGES EKSPORT AV VILLFISK? Terje E. Martinussen Norges sjømatråd Oslo, 1.februar 2012.
Leptin.
fra helsemyndighetene
Unimed 1 Noe om status for forskning om akuttpsykiatriske tilbud Forskningssjef Torleif Ruud SINTEF Unimed Helsetjenesteforskning Avdeling for psykisk.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Hverdagsrehabilitering
Vurdering av program for rusforebyggende arbeid i skolen
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Jan Ove Rein, Katrine Aronsen NTNU Medisinsk bibliotek Juni 2013
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Kan fiskebein hjelpe mot osteoporose?
Hjertet ditt slår hele tiden uten at du trenger å tenke på det
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Emnekurs i generell gynekologi
1. 2 Forankring i lokalt folkehelsesamarbeid Kurslederkurs februar 2009 Toril Skoglund.
Strategidokument for de regionale helseforetakene Forskning som strategisk satsingsområde i spesialisthelsetjenesten.
Brownson 2003 Centre for evidence-based medicine 1999.
Nasjonalt bibliotek for samfunnsmedisin Databaser Tidsskrifter Miljø og helse Ressurser Fagområder Helsestatistikk Smittevern Tjenester Hold meg oppdatert.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
POP studien Norwegian Primary prevention Of Psychosis project
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Spis mer frukt og grønt! v/Toril Gulbrandsen Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker - en nøytral stiftelse med offentlige midler
Fire gode vaner som gir effektiv klinisk kommunikasjon
Helsebiblioteket.no – gratis kunnskapsressurser for helsepersonell
Studiefinansiering for funksjonshemmede - Et eksempel på lobbyarbeid.
1 Hva er utsiktene for og utfordringene ved en vaksine mot SARS? Synne Sandbu, Avdeling for vaksinasjon og immunitet, Folkehelseinstituttet 12.juni 2003.
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
Sykdommer knyttet til livsstil
Å redusere unyttig helseforskning i Norge ved å bruke systematiske oversikter – kommentar sett fra erfaring med forskningsetiske vurdering i REKVEST Berit.
Kunnskapsesenterets nye PPT-mal Kunnskap og Kunnskapssenteret RHF Topplederprogram 28 januar 2014 Magne Nylenna, direktør, professor dr.med.
Kunnskapsesenterets nye PPT-mal Effekt av smitteverntiltak i barnehager og skoler Ingeborg Lidal, MD, PhD; Austvoll-Dahlgren A, Berg RC, Vist GE Seksjon.
1 Trombolytisk behandling av akutt iskemisk hjerneslag Eivind Berge Ullevål Universitetssykehus 1. november 2001.
Livsstil -et spørsmål om valg? Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat Frambu senter for sjeldne diagnoser.
EPDS Erfaringsdeling. Edinburgh Postnatal Depression Scale Utviklet i 1987, for å oppdage depressive symptomer hos kvinner som nylig har fått barn. Studier.
Sjømat, ernæring og helse Lisbeth Dahl Forsker - Program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Forebygging av fall Læringsnettverk, Drammen, 13. oktober 2015 Hilde H. Holte, seniorforsker.
Sjømat, ernæring og helse Dr Marian Kjellevold Malde Fungerende forskningssjef i program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.
BERGEN – en marin hovedstad. Norge: verdens største eksportør av sjømat etter Kina Norge har 7 ganger større havområder enn landområder Norge eksporterer.
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.
SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog,
Næringsrettet FoU for en bærekraftig og lønnsom sjømatnæring i vekst.
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
Rekruttering, utfordringer og muligheter i sjømatnæringene Tromskonferansen 31. oktober 2016 Janita Arhaug, Leder Sett Sjøbein FHF.
Hva viser vår forskning med studenter
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
DEMENSPILLEN Indikasjoner, effekt og oppfølging av brukere
Sidene for 1935 fra bestefars første dagbok,
Punkter til diskusjon hovedfunn? randomisering (hensikt) intern vs ekstern validitet effektstørrelse RR vs OR (rare disease assumption) større variasjon.
Protein og fett Uke 9.
Risikominimeringstiltak
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Hva består maten av og hvordan virker den
Av: Linett, Jon-Robert, Ying og Ingvild
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober

Hva er målet for forskning på helseeffektene av sjømat? 2 Original- publikasjoner Systematisk litteratur- gjennomgang Oversikts- artikler Meta-analyser Rapporter som vektlegger kliniske studier Kvalitetssikring Nasjonalt råd for ernæring 2011

3 Hva står det om sjømat her i dag? Spis gram fisk i uken, hvorav ca halvparten feit fisk Fordi det beskytter mot plutselig hjertedød:

Hvilke studier danner grunnlaget for kostråd? Befolkningsstudier (epidemiologi, observasjonsstudier) kontrollerte intervensjonsstudier (spiseforsøk) biologiske/mekanistiske studier (celler og dyr). 4 Har veldig få slike med mat!

Hvilken forskningsdesign tillegges stor vekt i medisin? 5 Kilde: HOD, prinsippskisse for vurdering av effekt raR Random. kontrollerte studier Matchet kontroll Historisk kontroll Klinisk materiale (case serier) Effekt på individnivå (Case rapport) Ikke dokumentert nytte Usikker dokumentasjon av nytte Sikker dokumentasjon av nytte Mat: Hvordan blinde studiene? Hva skal kontrollen være?

1) Ansvarlige for studien vet ikke hvem som er i hvilken gruppe 2) Forsøkspersonene vet ikke hvilken gruppe de er i  Mulig med enkeltkomponenter: 6 Dobbelblindete forsøk: Med jod Uten jod Med vitamin D Uten vitamin D Med omega-3 Uten omega-3

Verre med mat: 7

Hva er en god kontrollgruppe eller placebo? SjømatgruppeKontrollgruppe? Mager fiskKylling? Feit fiskPølser? eller Omega-3 kapsler? Sammensatt sjømatVanlig kosthold? 8 Kontrollgruppe i sjømatstudier: Kan få det til med skreddersydd oppdrettslaks (vitamin D og marint omega-3)

Vitamin D i laksefileten Oktober November Desember Januar Mer vitamin D i fôret  mer vitamin D i fileten Mye vitamin D i fôret Lite vitamin D i fôret

Voksne personer med mye fett i blodet og forhøyet blodtrykk: ca 2-4 g omega-3/dag Bedre beinhelse? Mer vitamin D

Spiseforsøk ved NIFES : Laks til hjertepasienter Sjømat til skolelunsj Laks til voksenlunsj Sild + laks til kinesere (♀ og ♂) Laks til gravide Laks til kvinner i overgangsalder Sjømat til innsatte i Bergen fengsel Sjømat til innsatte i fengsel i USA Selolje (6 doktorgrader) Spiseforsøk ved NIFES : Laks til hjertepasienter Sjømat til skolelunsj Laks til voksenlunsj Sild + laks til kinesere (♀ og ♂) Laks til gravide Laks til kvinner i overgangsalder Sjømat til innsatte i Bergen fengsel Sjømat til innsatte i fengsel i USA Selolje (6 doktorgrader) 2003: Eget program for sjømat og helse v/NIFES ~100 artikler siste 5 år (sunn, interaksjoner) Biofagevaluering: ”Very good” Neste trinn!! Rotte- og musestudier: 8-10 forsøk pr år Sjømat og helsearbeid ved NIFES

Svært få studier gjort på sjømat Søk i den større databasen PubMed viser –Over 862 intervensjonsstudier har blitt gjort med fiskeolje i verden –Omtrent 394 av disse er kliniske intervensjonsstudier med mennesker –Bare 8 kliniske intervensjonsstudier har blitt gjort med sjømat (ikke kapsler)

Hva er neste trinn for sjømat? Etablert kunnskap: Beskytter mot hjerte- kar sykdommer ? Mindre etablert kunnskap: Mental helse 13

Postpartum depression (EPDS) point prevalence (%) Mye sjømat – mindre fødselsdepresjon Hibbeln (2002) Journal of Affective Disorders, 69, Sjømatinntak Fødselsdepresjon 14 Kun en korrelasjon! Norge

Hva er neste trinn for sjømat? Etablert kunnskap: Beskytter mot hjerte- kar sykdommer ? Mindre etablert kunnskap: Mental helse ? Usikkert: Fedme, metabolsk syndrom 15

Reduserer fiskeprotein fedmeutvikling? Fiskeprotein = mindre fett Melkeprotein = mer fett 16 Rottestudier! Overførbart til mennesker?

1 kg tapt ekstra på 8 uker Hvorfor spise fisk når man slanker seg? Ramel et al (2009) Nutr Metab Cardiovasc Dis.19, Thorsdottir et al. (2007) Int J of Obes 31, ,7 kg tapt ekstra på 8 uker

Hva er neste trinn for sjømat? Etablert kunnskap: Beskytter mot hjerte-kar sykdommer ? Mental helse ? Fedme, metabolsk syndrom 18 Randomiserte, delvis kontrollerte spiseforsøk og modellstudier vil bidra

19 Mental helse Fedme/metabolsk syndrom Spiseforsøk  finne helseeffekter Dyre- og cellestudier  finne mekanismer Sjømat!

NIFES har søkt FHF om 45 millioner kroner for å bygge mer kunnskap. Merete B Schrøder kommer tilbake til dette om 20 minutter! Takk for meg! 20