Næringsstoffer. FETT.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
fra helsemyndighetene
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Kapittel V Næringsstoffer.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Tema De energigivende næringsstoffene Lipider Karbohydrater Protein
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Om Fett og fettsyrer GRUPPE 5. Måltid A Måltid B.
Grunnleggende ernæring
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
NÆRINGSSTOFFER OPPGAVER Klikk på pilen i høyre hjørne for å gå til neste side.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Etter denne timen skal du kunne:
Korn, Frø og kornprodukter
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
VANN.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Kroppens byggesteiner.
Etter denne timen skal du kunne:
Fysisk og psykisk helse
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Næringsstoffer. FETT

Skal kunne: Hvilke kjemiske stoffer fett består av.   Skal kunne: Hvilke kjemiske stoffer fett består av. Forskjell på mettet og umettet fett. Hvilken mat som inneholder de ulike fett-typene. Hvorfor umettet fett er sunnere for oss mennesker enn mettet fett. Hva kan jeg fra før? Skriv ned det du kan om fett. (2 min)

«Mettet og umettet fett» ca 1 min. Film: «Mettet og umettet fett» ca 1 min.

Fett består av: Glyserol (propantriol)

…og fettsyrer. Linolsyre:

Glyserol + 3 fettsyrer = fett

Flerumettet omega 3 Flerumettet omega 6 Enumettet omega 9 Mettetfett Trans fettsyrer Laks Borage olje Mandler Eggeplomme Maragarin Linfrøolje Valnøtter Avokado Biff Fritert mat Udo choice olje       Cashew nøtter Gris Ferdig laget Hemp olje               Nattlysolje Meieri produkter Kjeks & kaker Pekannøtter Hemp olje Kokosolje   Makrell Macadamian nøtter Udo choice(MCT)   Sardiner Peanøtter Olivenolje Udo choice Udos choise

LOVE HEARTS inneholder de organiske syrene, eplesyre og stearinsyre!

Eksempel på en mettet og en umettet fettsyre:

Eksempel på en umettet fettsyre som herdes til en mettet fettsyre: (Blir varmet opp: Bedre til steking, blir hardere, holder seg lengre…)

Essensielle fettsyrer: Fettsyrer som er nødvendig, men som kroppen ikke kan lage selv av maten vi spiser. Eks.: Linolsyre og linolensyre

Linfrø inneholder blant annet linolsyre.

Hampfrø inneholder blant annet linolensyre.

Fet fisk (sild og makrell) og tran er en viktig kilde for essensielle fettsyrer i kosten, særlig når det gjelder linolensyre og de lengre omega-3-fettsyrene.

Alfalinolensyre. Omega 3, 6 og 9 fettsyre: Finnes i for eksempel  valnøtt- gresskarfrø-, raps-, linfrø- samt soyaolje Omega 3, 6 og 9 fettsyre: 

Strukturmodell av mettet fett:

Strukturmodell av umettet fett:

Transfett: Herdet planteolje. Lang holdbarhet, tåler høy steketemperatur.

Transfettprodukter:

PALMEOLJE: Verdens billigste olje… Inneholder palmitinsyre, mettet fettsyre.16 karbonatomet og ingen dobbeltbindinger.

Palmeoljeprodukter:

Filmer: «Mettet og umettet fett» ca 1 min Hva slags fett skal jeg bruke til steking? ca 1min

Hva kan jeg nå? (2 min) Skriv ned alt du husker om fett.

NDLA: Oppgaver om fett

Oppgaver: Hvilke kjemiske stoffer/deler består fett av?   Oppgaver: Hvilke kjemiske stoffer/deler består fett av? Hva er forskjellen på mettet og umettet fett? Hvilken mat inneholder de ulike fett-typene? Hvorfor er umettet fett sunnere for oss mennesker enn mettet fett? Gjør oppgavene alene. Gå sammen i grupper. Bli enige om «mest riktig løsning» på oppgavene. Velg grupper

Dagens oppdrag (velg en av oppgavene): 1. Lage en «reklame» for mat som inneholder sunt fett. Reklamen skal få de andre i klassen til å få lyst til å spise maten. 2. Tenk gjennom hvilken mat du spiste i går. Hva inneholdt mettet fett og hva inneholdt umettet fett? Lag en oversikt. 3. Finn ut hva slags mat som selges i kantina som inneholder mettet- og umettet fett. Lag en oversikt.