Studentrettet rusforebyggende arbeid ved KoRusene Trondheim, 2. september 2015 Kristine Langmyr KoRus - Øst.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
På jobb – for et trygt Hedmark Hedmark politidistrikt Ansvarlig salg – ansvarlig vertskap Politifullmektig Henning Klauseie Tynset / Koppang februar 2009.
Advertisements

På jobb – for et trygt Hedmark Hedmark politidistrikt Ansvarlig salg – ansvarlig vertskap Politifullmektig Henning Klauseie Tynset / Koppang februar 2009.
Hvordan nå studentene på en god måte?
Forberedende arbeid felles ruspolitisk handlingsplan Innherred samkommune FORPLIKTENDE SAMARBEID MELLOM KOMMUNENE LEVANGER OG VERDAL.
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
Kompetansesenter rus Midt-Norge. KoRus Midt-Norge
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Evaluering av Ansvarlig vertskap-kurs i Trondheim
Ingeborg Rossow Statens institutt for rusmiddelforskning.
Morsm å lsundervisning Noen refleksjoner om dens betydning for spr å kl æ ring, fagl æ ring og verdensl æ ring - og sammenhengen med organisering av den.
Rus og avhengighet i arbeidslivet CAKE Q1, AKAN. Når bruk av rusmidler virker forstyrrende på oppgaver og funksjoner som skal ivaretas i familien eller/og.
Sammen om mestring Tverrfaglig samarbeid Reidar Pettersen Vibeto Korus Sør.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Hva er Ungdata Randaberg den 13. april 2016Sven Gustafsson, KoRus Ungdata er et kvalitetssikret system for gjennomføring av lokale spørreskjemaundersøkelser.
Side 1 «Praksis- og kunnskapsutvikling i NAV- kontor « - Bakgrunn og rammer  Utviklingsforsøk som har sitt utspring i, men er ikke en videreføring av.
Ambisjoner og arbeidsmåter 24. september2013.   Uformell samtale og samhandling  Formell samtale og samhandling  Faglitteratur  Forelesninger  Skriving.
Psykologen i et kommunalt landskap Refleksjoner etter to års arbeid med psykologer i kommune ne Faglig rådgiver Ellen Hoxmark.
Samling for AER Norge  Arbeid i komité 2 – folkehelse og sosialpolitikk Aase B. Rennesund1.
:PULS - mandat og strategi HANNE SCHOU RØISING, LEDER FOR PULS.
Forebygging i skolen Tromsø 19. mars 2013 KoRus-Nord.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Rusplanarbeidet ved Molde videregående skole. Organisering av planarbeidet Utgangspunkt: vi hadde arbeidet med tiltaksplan……… Arbeidsgruppe – ledet av.
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
Rusforebyggende arbeid i et læringsmiljøperspektiv Presentasjon 2. sept i Trondheim SHoT 2014.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
SPF, lokale og regionale, som ledd i overordnet strategi for pasientbehandling og kvalitet i HMN Kl 09:00 – 09:45 Fagdirektør K.Å. Salvesen.
1 Hva er kvalifikasjonsrammeverket Presentasjon for programrådsledere HF
Introduksjon - Ansvarlig vertskap ca: 5 min. Introduksjonen skal være tilgjengelig på nettsiden til Ansvarlig vertskap og andre nettesteder og fungere.
Kompetansesentersamling Narvik Lykkepromilleprosjektet Helsedirektoratprosjekt, oppstart 2012 Lokale prosjektledere i Bergen og Trondheim Nasjonal.
Ruspolitisk handlingsplan Et kort sammendrag av innhold.
Karrieresenteret i Nord-Trøndelag Petter Renbjør / Heidi Skaret Barsøe
Denne informasjonen gjelder for
Det nye forbrukerstyrte Reiselivet
Presentasjon av boken ”organisering i en verden i bevegelse”
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Berit Lien seniorrådgiver
Dilemmatrening Difis opplæringsmateriell informasjonssikkerhet.
Forslag til organisering av skikkehetsarbeidet ved UiO
Ved Reidar Hole, fagdirektør Elise Solheim, samhandlingsleder
Dyrepleier Dyrepleierstudiet
Karrieresenter Hedmark
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Alkoholpolitisk handlingsplan
Årshjul for kommunikasjon
Veien videre – oppfølging fra sentrale myndigheter
Kulturrådet Fagetat underlagt Kulturdepartementet
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Presentasjon av vårt nye undervisnings-materiell
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
VELKOMMEN TIL ANSVARLIG VERTSKAPSKURS
Status for kunnskapsplattform for rusmiddelforebyggende arbeid i skolen Maj Berger Sæther Haugesund, 6. september 2006.
Læringsmiljø §9a: Handlingsplikt Bedre læringsmiljø
Ungdata-undersøkelsen 2018 i Trøgstad
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Kvikkbilde 2 Distributiv egenskap A – Forarbeid
RusOff - Rus i arbeidslivet Ida Kahlbom, Helsedirektoratet Hei,
Kvikkbilde 1 Kommutativ egenskap A – Forarbeid
Voldsforebyggende opplæring
Å utvikle matematiske begrep B – Samarbeid
NVP – Avstandsoppfølging på Agder Prosjektperiode: 2018 – okt 2021
Oppgavestreng 4 · 256 A – Forarbeid
Pasientsikkerhet – Regionalt brukerutvalg
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Ungdata-undersøkelsen
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Modul 4 – Dynamisk kartlegging
Nasjonalforeningen for folkehelsen Hedmark og Oppland
Utskrift av presentasjonen:

Studentrettet rusforebyggende arbeid ved KoRusene Trondheim, 2. september 2015 Kristine Langmyr KoRus - Øst

Hvem er vi KoRus - Øst er ett av syv kompetansesentre som jobber med rus- og avhengighetsspørsmål

KoRus - Øst 88 kommuner 4 fylker 22 ansatte Lokalisert i Sykehuset Innlandet HF Studentnettverk HiHm, HiL (HiG), HiØ, NMBU Administrasjon, LMU Leder Stud.org Studentsamskipnad/rådgivning Fadderleder 2 rådgivere fra KoRus - Øst

Overordnet mål for KoRusene Sikre oppbygging og formidling av rusfaglig kompetanse, og gjennom dette bidra til å oppfylle nasjonale mål på rusfeltet. Styrke praksisfeltet ved å utvikle forståelse og implementere kunnskapsbaserte strategier. Samarbeid med andre regionale aktører, og bidra til å styrke organisering, kompetanse og kvalitetsutvikling på rusfeltet.

Hovedsatsningsområder ved KoRusene Rusforebygging / folkehelsearbeid - inkl. Ansvarlig alkoholhåndtering Tidlig intervensjon Rusbehandling og tjenesteutvikling

Rusmiddelforebygging i voksenbefolkningen Rusmiddelforebygging i voksenbefolkningen er et utviklingsområde der arbeidsliv og utdanningsinstitusjoner vil være viktige forebyggingsarenaer. Meld. St. 30 (Rusmeldingen) og Meld. St. 34 (Folkehelsemeldingen) har som mål at alle arbeidstakere og studenter skal være omfattet av en generell og bevisstgjørende rusmiddelpolitikk. Fra og med 2015 har KoRusene ansvar for å tilby opplæring og veiledning innen tidlig intervensjon og rusmiddelforebygging til høgskoler og universiteter.

Rusmiddelforebygging blant studenter Arbeidet ble ivaretatt gjennom AKAN kompetansesenters studentnettverk frem til For å sikre lokal forankring, og fordi KoRusene sitter på kompetanse om studiemiljøene, er det fra 2014 igangsatt utprøving av modeller for samarbeid med utdanningsinstitusjoner, studentsamskipnader og studentorganisasjoner. Utviklingsarbeidet fortsetter og KoRusene vil fortsatt ha ansvar for å tilby opplæring og veiledning innen tidlig intervensjon og ansvarlig alkoholhåndtering til høgskoler og universiteter.

Mål og tiltak for 2015 MÅL: Bidra til reduksjon i andelen studenter med et risikofylt alkoholkonsum og fange opp studenter som er i ferd med å utvikle et problematisk forhold til alkohol TILTAK: Implementere Optimal student ved høgskoler og universiteter (tilbudet er ikke tilgjengelig p.t. – AUDIT kan fungere som et alternativ) Tilby gratis MI-opplæring til ansatte i studentsamskipnadene (høy prioritet). Dette for å sikre et godt veiledningstilbud til studenter som ønsker hjelp til å endre alkoholvanene.

Ansvarlig alkoholhåndtering Ansvarlig vertskap

Mål Målet med satsningen er å bidra til trygge og gode lokalsamfunn, hindre vold og ulykker, og forebygge sykdom og skader relatert til alkohol og illegale rusmidler. KoRus skal bidra til at kommunene gjennom satsningen på ansvarlig alkoholhåndtering forebygger og reduserer skadevirkninger av alkoholbruk. Hovedfokuset skal være reduksjon av overskjenking og salg/skjenking til mindreårige.

Tiltak for Fadderuker, studentfester og skjenkesteder ved studiestedene FADDERKURS Bidra til å redusere overskjenking og alkoholrelaterte skader og ulykker i forbindelse med fadderuker, studentfester, og på lokale skjenkesteder ved studiesteder i Norge ANSVARLIG STUDENT Tilby veiledning til studiesteder som ønsker å etablere samarbeid med kommune og politi i forbindelse med ansvarlig vertskap og overholdelse av alkoholloven Ha et spesielt blikk for studenter som en viktig målgruppe i AAH-arbeidet inn mot kommuner, politi, næring og fylkesmenn

AVe Nettbasert e-læringskurs, også tilpasset I-pad/I-phone Kurset er for alle som jobber på et skjenkested. Består av 6 leksjoner. Filmer for å vise god og mindre god praksis Kommentarer, råd og tips fra bartender Kurset avsluttes med en prøve som må være bestått for å få kursbevis Innhold: Alkoholens rolle i samfunnet Alkoholens egenskaper og virkning Alkoholloven og sentrale skjenkebestemmelser Overskjenking og definisjon av åpenbart påvirket Legitimasjonskontroll Narkotika Kommunikasjon Politi/kommune/samarbeid Kursbevis - ansvarlig vertskap

| Trysil| 13

Ansvarlig vertskap handler om å bidra til et trygt og hyggelig uteliv ved ikke å skjenke mindreårige eller åpenbart påvirkede gjester. Ansvarlig vertskap handler om å bidra til et trygt og hyggelig uteliv ved ikke å skjenke mindreårige eller åpenbart påvirkede gjester.

Film: Ansvarlig Vertskap

Nasjonale kunnskapskilder Rustelefonen: 05888

Kristine Langmyr Dick Ekeroth