Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Karbohydrater og fedme
Advertisements

CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Kapittel V Næringsstoffer.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
NÆRINGSSTOFFER OPPGAVER Klikk på pilen i høyre hjørne for å gå til neste side.
Fordøyelse Magesekken og Tolvfingertarmen
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Trygg mat og næringsstoffer
Cellemembranen.
Hormonsystemet Nervesystemet sender informasjon i form av elektriske impulser gjennom nerver. Hormonsystemet (endokrine systemet) sender stoffer (hormoner)
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Etter denne timen skal du kunne:
KARBOHYDRATER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Fordøyelseskjertlene
VANN.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Kroppens byggesteiner.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Fra celle til flercellet organisme
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ

Protein- oppbygging Er kjedet sammen av byggesteiner som kalles aminosyrer Det finnes 20 stk 9 stk er essensielle

Protein - oppgaver Oppbygging av celler og vev i kroppen Utgangspunkt for hormoner og enzymer Gir energi

Komplett protein Animalsk protein som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter Inneholder alle de essensielle aminosyrene

Ikke- komplett protein Vegetabilsk protein som korn, ris,bønner og linser Mangler eller har lite av en eller flere av de essensielle aminosyrene

Ikke- komplett protein En kombinasjon av ulike matvarer kan gi alle de essensielle aminosyrene

Karbohydrater - oppbygging Er bygget opp av en eller flere ringformede molekyler som kalles monosakkarider Det finnes 3 stk som kan kombineres på ulike måter

Karbohydrater - Disakkarider Er bygget opp av 2 monosakkarider De smaker søtt og tas raskt opp i blodet

Karbohydrater - Oligosakkarider Er bygget opp av 3-10 monosakkarider De smaker ikke søtt Er ufordøyelige Brytes ned av bakterier i tarmen

Karbohydrater - Polysakkarider Er bygget opp av 10-flere tusen monosakkarider De smaker ikke søtt Må brytes ned til monosakkarider før de tas opp i tarmen Kostfiber brytes ned av tarmbakterier

Karbohydrater - oppgaver Gir energi – lagres som glykogen Kostfiber bedrer fordøyelsen og gir jevnt blodsukker Sukker kan gi ujevnt blodsukker, tannråte og overvekt

Fett - oppbygging Er bygget opp av fettmolekyler Stammen i et fettmolekyl kalles glyserol 3 ulike typer fettsyrer kan være festet til glyserolstammen

Fett - oppgaver Gir energi Beskytter indre organer mot slag og støt Isolerer mot kulde Tilfører essensielle fettsyrer og fettløslige vitaminer Utgangspunkt for mange viktige stoffer for eksempel kjønnshormoner Viktig del av cellemembranen

Fett - kilder