Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fellesforbundets industripolitiske konferanse 14.august 2009
Advertisements

Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Innvandrerbefolkningen, utvikling
Saker hos LDO – et utvalg
Fagforeningens arbeid for mangfold
SLIK SIKRER VI SYSTEMATISK LIKESTILLINGSARBEID Anne Marit Skarsbø Seniorrådgiver Mangfold og likestilling i arbeidslivet 28.september.
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Alle menn og kvinner på dekk! Seniorrådgiver Tore Simonsen Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) Bergen 1. februar 2011.
Attføringsbedriftenes landsmøte i Tønsberg 11. Juni 2004
Befolkningsutvikling og arbeidsmarked Innlandet
LOs likestillingspolitikk
Kampanjens mål  Å øke den gjennomsnittlige avgangsalderen i arbeidslivet I IA-avtalen for initieres et treårig tiltak for å synliggjøre seniorene.
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
Omsorg for barn og permisjon
ANSETTELSER! Kort gjennomgang av ansettelses – rutinene
Senkarriere for seniorer 2011
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
KS – de største arbeidsgiverutfordringene Per Kristian Sundnes Områdedirektør KS Arbeidsliv
Omstilling og kompetanseutfordringer
Rekruttering av mangfold – hvordan unngå diskriminering?
11Jeg i arbeidslivet.
Ønsker og muligheter i senkarrieren
Kun senter for Kunnskap og Likestilling. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i praksis.
Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å hindre diskriminering Nødvendig for å sikre at personalpolitikken ikke gir noen fordeler - på.
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid.
1 Nye tider: endringer i arbeidslivet. 2 Samfunn i endring Stadig mer turbulente omgivelser Høyere endringstakt Større kompleksitet Slike omgivelser innebærer.
Midlertidige ansettelser i usikre tider
Kunnskap gir vekst Hvilke rettigheter og muligheter har ansatte i følge HA og HTA ved ønske om kompetanseheving – og/eller endring av kompetanse
Rettigheter og plikter i forbindelse med kompetanseutvikling kunnskap gir vekst
Likestilling i Oslo kommune
Hvordan har det seg at kvinner i gjennomsnitt tjener 15 % mindre enn menn pr time? Om arbeidet i Likelønnskommisjonen Anne-Jorunn Berg, professor ved Høgskolen.
Handlingsplaner for likestilling En analyse av planene for 2003 levert av underliggende virksomheter i Oslo kommune pr.1.april 2005.
Tiltaksplan for seniorpolitikk i Bydel Stovner
Ola Heen Strømmen, oktober 03
CEDAW og de deltidsansatte
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
Virksomheten som Campus Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO Utdanningskonferansen –24. oktober Thon Hotel Oslofjord.
Religion på arbeidsplassen
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Samfunnsviterne - hvem er vi?
NFU arbeider for at: Flere personer med utviklingshemming kan få arbeid i ordinære bedrifter VTA bedriftene fortsatt skal gi et godt tilbud til.
SI DIN MENING OM LØNNSOPPGJØRET! TARIFFPERIODEN DM
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Diskriminerings lovgivningen
Likestillings- og diskrimineringsrett Helga Aune.
Strukturell diskriminering Mot et proaktivt vern internasjonalt - EF traktaten artikkel FNs kvinnekonvensjon, artikkel 2,3 og 5 - FNs rasekonvensjon.
LIKESTILLINGSUTVALGET opprettet ved kgl.res. 12. februar 2010 Likestillingspolitikk i lys av livsløp, klasse og etnisitet Struktur for likestilling Leder.
FAGFORBUNDET Oppland Organisert? Hvorfor det?. Hva forsikrer du i livet ditt?
Arbeid for likestilling og mot diskriminering Norges idrettsforbund 30. oktober 2015.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
1 Kaffekurs omarbeidsmiljøloven VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Arbeidsmiljøloven og retten til heltid.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
IA-avtalens delmål 2 Økt sysselsetting for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
For gammel for arbeidslivet? Akkurat gammel nok til jobben
Formålet med opplæringen er å belyse hvor sentralt likestilling står i Norge og tydeliggjøre myndighetenes innsats med å fremme likestilling og arbeid.
Seniorer i finansnæringen
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Likelønn og kjønns- diskriminering
Seniorene en verdifull ressurs for samfunns- og arbeidslivet ! eller ?
Arbeidsledighet – utfordringer og politikk
Mer arbeid med ny uføretrygd?
Arbeid og inkludering HMS konferansen i Østfold
Utskrift av presentasjonen:

Mangfold og likestilling i arbeidslivet

Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold og likestilling i arbeidslivet best ivaretas dersom følgende prinsipper legges til grunn: –Lik lønn for arbeid av samme verdi –Aktiv rekruttering av og tilrettelegging for underrepresenterte grupper til alle deler av arbeidslivet –Foreldres rett til foreldrepenger likestilles –Kontantstøtten opphører –Eldre arbeidstakere gis like muligheter til karriereutvikling og kompetanseutvikling –Det opprettes en sertifiseringsordning for mangfold og likestilling i virksomheter –Alle gis anledning til å arbeide i full stilling.

Lik lønn for arbeid av samme verdi Samfunnsviterne aksepterer ikke at arbeidstakere som utfører arbeid av lik verdi, får ulik lønn eller ulike arbeidsvilkår på grunn av kjønn, kulturell tilhørighet, religiøs og etnisk identitet, seksuell orientering, alder eller funksjonsevne. Dette må også gjelde der arbeidsoppgavene er likartede i kravet til kvalifikasjoner, prestasjoner og ansvar.

Aktiv rekruttering av og tilrettelegging for underrepresenterte grupper til alle deler av arbeidslivet Ofte er det holdninger og mangel på kunnskaper som står i veien for at mange velkvalifiserte står uten jobb. Alle grupper må gis like muligheter til å få og beholde arbeid, og arbeidsgivere og tillitsvalgte må legge til rette for at underrepresenterte grupper aktivt rekrutteres og får øke sin yrkesdeltakelse. Arbeidslivet må i større grad skolere seg og ta i bruk tilgjengelige virkemidler for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Foreldres rett til foreldrepenger likestilles Foreldre må ha lik rett til foreldrepenger, basert på egen opptjening. Likelønnskommisjonen konstaterte i sin rapport at likere fordeling av omsorgsarbeidet i hjemmet har betydning for likestillingen mellom kjønnene i arbeidslivet. Kommisjonen foreslo derfor endringer i permisjonsordningen som et middel for å fremme likestilling mellom kjønnene i arbeidsmarkedet. Samfunnsviterne mener at en større del av foreldrepermisjonen må forbeholdes far, eventuelt slik at foreldrepermisjonen tredeles med en tredel forbeholdt hver av foreldrene og en tredel som fordeles mellom foreldrene etter eget ønske.

Kontantstøtten opphører Forskning viser at kontantstøtten opprettholder tradisjonell kjønnsdeling mellom foreldrene fordi det er mor som i de fleste tilfeller er hjemme med barnet. Kvinner som er hjemme med barn og mottar kontantstøtte, får en løsere tilknytning til arbeidsmarkedet, med dårligere karriereutvikling og lavere pensjonsopptjening enn menn. For minoritetskvinner kan kontantstøtteordningen gi en ytterligere svekkelse av muligheten for yrkesdeltakelse. Det er en forutsetning for fjerning av kontantstøtten at det sikres et godt barnehagetilbud.

Eldre arbeidstakere gis like muligheter til karriereutvikling og kompetanseutvikling Samfunnet må ivareta seniorenes verdifulle arbeidskraft og motvirke utstøting fra arbeidslivet. Virksomhetene må sørge for at eldre arbeidstakere gis samme muligheter for kompetanseutvikling og karriereutvikling som yngre arbeidstakere, slik at tilgangen på interessante arbeidsoppgaver gjør det attraktivt å fortsette i arbeid.

Det opprettes en sertifiseringsordning for mangfold og likestilling i virksomheter Samfunnsviterne mener at norske virksomheter er tjent med å arbeide målrettet for likestilling og mangfold. En sertifiseringsordning for virksomhetene kan bidra til å strukturere og synliggjøre arbeidet for inkludering.

Alle gis anledning til å arbeide i full stilling Ufrivillig deltid kan enten bero på tradisjonell kjønnsdeling av arbeidsmarkedet, ulovlig praksis med å tilby midlertidig arbeid i små stillingsbrøker, eller manglende tilrettelegging for nedsatt funksjonsevne. Samfunnsviterne skal arbeide for at alle arbeidstakere gis mulighet til å arbeide i full stilling slik at de kan utnytte sin arbeidsevne optimalt.