Fürst og Høverstad ANS Helsedirektoratet: Data fra kommunalt arbeid for personer med rusmiddelproblem og/eller psykiske vansker Referansegruppemøte 21.01.10.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til fagområdene: Psykisk helsevern, barn, tverrfaglig.
Advertisements

Samhandling vedr tilbakehold i institusjon uten eget samtykke
Det nye lærefaget ”HELSEFAGARBEIDER”
seniorrådgiver Jin Marte Øvreeide
Et helhetlig barnevern i Oslo
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
Ettervern og samarbeid
Min bolig – mitt hjem Bo-oppfølging av pasienter med dobbeldiagnose
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
BrukerPlan - Folkehelse Forskningsleder Sverre Nesvåg
NFF-møte Dagsorden • Samhandlingsreformen intensjoner • Områder i Samhandlingsreformen i 2012 • Virkemidler i 2012 • Avtaler med sykehuset – samarbeid.
Joachim Bjerkvik
Kommunale boliger i Kostra Muligheter og begrensninger.
Det du gjør, gjør det helt Bedre samordning for utsatte barn og unge (NOU 2009:22) Geir Kjell Andersland Hafjell, 17. mars 2010.
Prosjektarbeid Prosjektarbeid er et deltakerstyrt teamarbeid som skal gjennomføres innenfor en avgrenset tidsperiode - en pedagogisk arbeidsform hvor studenter.
Velkommen til seminar. Målsetting 1.Oppdatering om hva som skjer av videreutvikling knyttet til TSB i Midt-Norge 2.Drøfte aktuelle problemstillinger knyttet.
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
1 Fysioterapiårsverksutvikling Hentet fra KOSTRA KOSTRA TALL PR JULI 2011.
Presentasjon av rapporten ”Behovs – og konsekvensanalyse i helse og sosialsektoren” Bergen,
Hva kan spesialisthelsetjenesten bidra med?
Hvilke rettigheter har vi? Lov om sosiale tjenester
Barn som pårørende.
Dagsorden Generelt om programmet Gjennom gang av programmet.
HP BISTAND OG OMSORG1 Sektor Bistand og omsorg lDriftsramme ekskl Fornebu lAndel av driftsramme Fornebu lInvesteringsramme.
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende.
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Søndre Innherred Revisjonsdistrikt FROSTATING Sammenligninger mellom kommunene: Eldreomsorg, barnehager og grunnskoler Basert på tall fra KOSTRA
Oppfølgende tjeneste i bydel Gamle Oslo
Legens rolle i tverrfaglig samarbeid om pasienter med rusmiddellidelse
Helsedirektoratet Data om kommunalt arbeid for personer med Rusmiddelproblemer _______________________________________ Et prosjekt gjennomført i perioden.
Sosialtjenesten i Bergen
Seniorrådgiver Ann Lisbeth Sandvik, FIOA Helsedirektoratet
Hvorfor SEPREP/FACT I BYDEL GAMLE OSLO Sundvolden
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet Webcast 1 Brukermedvirkning ved valg av behandlingsmetode.
| Behov for ny statistikk i KOSTRA ved oppbygging av lokalmedisinske sentre Michael Kaurin Helsedirektoratet.
1 1 Psykisk helsearbeid og rusarbeid i KOSTRA Arbeidsgruppe for psykisk helsearbeid og rusarbeid SSB 16.januar 2013 Borgny Vold / Dag Abrahamsen.
| Tema for presentasjonen | 1 Arbeid med statistikk i forhold til psykisk helse- og rusarbeid ved Helsedirektoratet.
1 Kommunale tjenester - Hvordan få med hele bildet? Tonje Køber.
1 1 Ny versjon (3) IPLOS Møte i KOSTRA arbeidsgruppe Bjørn Gabrielsen, SSB.
| Workshop om samhandlingsstatistikk - SSB og Helsedirektoratet | 1 Samhandlingsreform og to nye lover: Behov for ny kunnskap.
1 1 Kartlegging av data om lokalmedisinske sentre Bakgrunn, utfordringer og anbefalinger.
1 1 Kartlegging av bemannede boliger innen pleie og omsorg Borgny Vold SSB
1 1 Planlagt kartlegging: Boliger med bemanning Borgny Vold Dag Abrahamsen SSB
| Tilpasning av IPLOS til ny helse- og omsorgstjenestelov Helsedirektoratet v/Mette Grimeland.
FORENKLING AV RAPPORTERINGS-, DOKUMENTASJON- OG RUTINEKRAV I HELSE- OG OMSORGSSEKTOREN OG INNEN FYSISK PLANLEGGING, AREAL OG MILJØ.
| 1 Samhandlingsreform og statistikkbehov Arbeidet fremover | Samordningsrådet KOSTRA.
Videreutvikling av faktaark psykisk helsearbeid og rusarbeid Målet med arbeidet i 2011 var: Å lage egne indikatorer i faktaarket for kommunalt rusarbeid.
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
Plan vår 2013 KOSTRA-arbeidsgruppe psykisk helsearbeid og rusarbeid Viktige datoer: 1. juli: Oversendelse av rapport til Samordningsrådet for KOSTRA 16.
Nytt i de kliniske kodeverkene fra 2017 fagområdene psykisk helse og rus (PHBU, PHV og TSB) Avdeling helsefaglige kodeverk ISF-møtet
Samordning av spesialisthelsetjenesten i Fjellregionen.
Hva er en pasientreise? En pasientreise er transport av pasienter til og fra undersøkelser og behandlinger hos offentlig godkjente behandlere Hovedregelen.
KOSTRA arbeidsgruppemøte
Brukere med psykiske lidelser som kommunalt ansatte opplever særlig ressurskrevende - samhandling og organisering En spørreskjemaundersøkelse i 67 kommuner.
Samhandlingsreformen
KS Effektiviseringsnettverkene Nasjonale indikasjoner på effektivisering i kommunesektoren - Hovedresultater og konklusjoner Fürst og Høverstad ANS.
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Endringer i psykisk helsevernloven 2017
Utredning av ventetidsregistrering i spesialisthelsetjenesten
God vakt. Konferanse, Tønsberg 16
Brukere med psykiske lidelser som kommunalt ansatte opplever særlig ressurskrevende - samhandling og organisering En spørreskjemaundersøkelse i 67 kommuner.
Arbeids- og velferdsdirektoratet // Tjenesteavdelingen // Oppfølgingsseksjonen
Data om kommunal innsats innen PSYKISK HELSEARBEID og RUS
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Brukerundersøkelser - resultat
Helse- og sosialkomiteen 28. februar 2008
Nasjonal rusmestringskonferanse
Utskrift av presentasjonen:

Fürst og Høverstad ANS Helsedirektoratet: Data fra kommunalt arbeid for personer med rusmiddelproblem og/eller psykiske vansker Referansegruppemøte

Fürst og Høverstad ANS Dagsorden Bakgrunn og formål med prosjektet, Status når det gjelder rapportering innen psykisk helse og rus Tilnærming og opplegg for prosjektet Drøfting: - Hvilke tjenester og hvilke fagsystemer er aktuelle? Avtaler vedr. møter i referansegruppen framover

Fürst og Høverstad ANS Formål/mandat 1.Kartlegge hva som registreres vedr. tjenestemottakere med rusmiddel- og/eller psykiske vansker i fagsystemer som kommunene bruker i dag. 2.Vurdere muligheter for å registrere mer systematisk: - Mottakere av kommunale tjenester med psykiske vansker og/ eller rusmiddelproblemer. - Hvilke kommunale tjenester de mottar og i hvilket omfang. 3.Foreslå konkrete endringer i kommunenes KOSTRA- rapportering – basert på registrering i fagsystemer – på kort og på lengre sikt.

Fürst og Høverstad ANS Data om kommunalt arbeid overfor personer med rusmiddelproblemer – prosjekt 2009 Prosjekt gjennomført i 2009 med 11 kommuner og 2 bydeler i Oslo for å drøfte: - Hva er det relevant å vite om arbeid overfor personer med rusmiddelproblemer? - Prøverapportering - Konklusjoner: Forslag til arbeid med fremtidig rapportering.

Fürst og Høverstad ANS Observasjoner i prøverapporteringen Mange kommunale tjenester/enheter er involvert i tilbudet til personer med rusproblemer. Kravene til prøverapporteringen kom ”i etterkant”, ikke ”i forkant” av rapporteringen. Kommunene har i ulik grad fagsystemer der de etterspurte opplysningene er registrert. Data blir mest pålitelig i kommuner og på områder der det finnes fagsystemer som grunnlag for rapporteringen. Dette gjelder spesielt i større kommuner. Underrapportering på et område der ”rusproblemer” skal registreres (barnevernet). Merkelappen oppfattes som stigmatiserende.

Fürst og Høverstad ANS Forslag til fremtidig rapportering (1) 1Årsverk Rapporteringen begrenses til: - Årsverk innen sosialtjenesten som er ”øremerket” arbeid med råd/veiledning og oppfølging av personer med rusmiddelproblemer. - Årsverk som i minst 20 % av stillingen arbeider overfor personer med rusmiddelproblemer, knyttet til: - Boliger med fast bemanning - Miljøarbeidere og booppfølgere m.m. som yter praktisk hjelp og omsorg utenfor boliger med fast bemanning - Utekontakt og oppsøkende tjenester - Helsepersonell.

Fürst og Høverstad ANS Forslag til fremtidig rapportering (2) 2Sosialtjenesten - På kort sikt: Felles kodeverk for registrering av klientenes problemer (herunder ”rus”) som grunnlag for rapportering av økonomisk sosialhjelp. - På lang sikt: Felles standard og kodeverk for hvilke sosiale tjenester – utover økonomisk sosialhjelp – som skal registreres i sosialsystemene og rapporteres i KOSTRA.

Fürst og Høverstad ANS Forslag til fremtidig rapportering (3) 3Bo- og institusjonstilbud, praktisk hjelp og omsorg KOSTRA-skjema 13: Husstander med rusmiddelproblemer og/eller psykiske lidelser som får hjelp til overnatting, midler- tidige botilbud og kommunal bolig. Forslag til tilleggsrapportering: - Antall husstander med rusmiddelproblemer som får tilbud i bolig med fast bemanning. - Antall plasseringer i institusjoner etter LOST - Antall brukere som får praktisk hjelp/omsorg av øremerket personell utenfor bolig med fast bemanning. - NPR-data (antall brukere som er henvist til/antall brukere tatt inn til behandling i spesialisthelsetjenesten, gjennomsnittlig ventetid, antall oppholdsdøgn/-dager og antall polikliniske behandlinger)

Fürst og Høverstad ANS Forslag til fremtidig rapportering (4) 4Barnevern Oppfordring til bedring av dagens rapportering. 5Oppsøkende tjenester, helsetilbud, aktivitets-/fritids-/ut- dannings- og sysselsettingstiltak Forslag: Tiltakskatalog som idébank, jf. Nordnorsk kompetansesenterets utviklingsplaner.

Fürst og Høverstad ANS Problemstillinger i det foreliggende prosjektet: 1.Kartlegge aktuelle fagsystem der personer med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer registreres: - hvilke tjenesteområder? - hvilke opplysninger? - hvilke systemleverandører? 2.Utvikling av felles kodeverk og innhold i registrering og rapportering: - Koding av årsak til problemet/tjenestebehovet. - Hvilke tjenester skal registreres i fagsystemene.

Fürst og Høverstad ANS Tilnærming Drøftinger med referansegruppen og systemleverandører: 1. Hvilke tjenester har mottakere med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer? 2. Hvilke fagsystemer finnes på de aktuelle tjenesteområdene – og hvilke opplysninger om brukere og tjenester registreres? 3. Hva er det ønskelig å vite om mottakere og tjenester? 4. Hva er mulig å registrere vedr. mottakere og tjenester i fagsystemene – på kort og på lang sikt? 5. Felles kodeverk for aktuelle dataelementer.

Fürst og Høverstad ANS Drøfting 1 Innen hvilke tjenester har kommunene brukere/ tjenestemottakere med psykiske vansker og/eller rusmiddelproblemer? Har kommunen etablert egne enheter/virksomheter for arbeidet overfor personer med psykiske vansker og/eller rusmiddelproblemer?

Fürst og Høverstad ANS Drøfting 2 I hvilke fagsystemer registreres mottakere og tjenester innen de aktuelle tjenesteområdene? Tar kommunen ut statistikk/styringsdata om mottakere med psykiske vansker og/eller rusmiddelproblemer fra disse systemene?