EPDS Erfaringsdeling. Edinburgh Postnatal Depression Scale Utviklet i 1987, for å oppdage depressive symptomer hos kvinner som nylig har fått barn. Studier.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Advertisements

”Fortet” på Gudeberg Et lavterskeltilbud for alle skolens elever og
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Program for foreldre, barn og lærere Carolyn Webster-Stratton, Ph.D.
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Nordnorsk Fagnettverk Hørsel Bodø 6. oktober 2011
TIDLIG HJEM Borte bra hjemme best.
Birkenes kommune Tidlig intervensjon.
Hva er audit? Et redskap for å stimulere og fremme kvalitetsutviklingen Audit innebærer et tilbakeblikk/vurdering av et hendelsesforløp for å avdekke tilfredstillende.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Helsesenteret for papirløse migranter Innlegg konferanse ved daglig leder Celine Blom.
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Et økende problem i skolen?
Psykiske reaksjoner i svangerskap og barseltid
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Felles innsats mot mobbing
Kompetanseplan for helsesøstertjenesten
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Veksthuset Molde. Veksthuset Molde Veksthuset Molde.
Drammen kommunes arbeid for å forebygge kjønnslemlestelse hos jenter
Avdeling for sosionomutdanning
Mestring og forebygging av depresjon
Ved Gunhild S. Eik og Elin Osmundsen
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
VIP Introduksjon til nye kontaktlærere. Undersøkelser viser at Unge ønsker mer kunnskap om psykisk helse og at opplæringen skal foregå på skolen. Elever.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
BAKGRUNN FOR PROSJEKTET
Hvordan kan vi bruke den ved Nyfødtintensiv Lillehammer.
SAMBA småbarnsteam - sammen om barna –
Hva vet vi? Brukernes erfaringer og ønsker. 26. mai 2008Brukerkonferanse2 Offentlige brukerundersøkelser Legkvinnekonferansen fra 1999 –Arrangert av Helsetilsynet.
Lyshovden Oppveksttun!
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Asker Kommune Svangerskapsomsorgen Barne- og Familieenheten
Tidlig livsstilssamtale
EPDS – screening, erfaringer fra helsestasjonen Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering Landsgruppen av helsesøstre NSF Astrid Grydeland.
FAMILIEHJELPA I STANGE KOMMUNE
BARNAS BARNEVERN 2020.
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Språk «Å lære språk er noe av det viktigste som skjer i et barns liv. Gjennom språket lærer vi å forstå verden. Gjennom språket får vi innsikt i oss sjøl.
Samfunnskunnskap Emne 4: Helse. Hva er god helse? Jeg er frisk Jer er ikke syk Fysisk eller psykisk Jeg har det bra Jeg trives Jeg sover godt Jeg spiser.
Felles tema i mars: Selvkontroll
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
«De utrolige årene» i Hovedgårdensonen barnehager Presentasjon for oppvekstkomitèen
Psykososial intervensjon Bruk av psykoedukativ metode i pårørendegrupper innen demensomsorgen Aud Johannessen Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.
Samvalg i målavklaringsprosessen under rehabiliteringen Sykehuset Innlandet HF, Divisjon Habilitering og rehabilitering Fagråd 2011.
Adoptivfamiliers erfaringer med hjelpeapparatet En kvalitativ undersøkelse i forbindelse med spesialistpermisjon, foretatt av psykologspesialist Marthe.
Unge & Rus IVERKSETTING OG GJENNOMFØRING. Tiltaket Unge & Rus i Oslo – en prosessevaluering En studie av iverksetting og gjennomføring av Unge & Rus i.
HAP-2 Nasjonal multisenterstudie: Røykeavvenningskurs for cannabisbrukere John-Kåre Vederhus (Ph.D.) Kristiansand,
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
PSYKISK HELSE & OVERGANG FRA UNGDOMSSKOLEN Skolehelsetjenesten i Stavanger.
Til deg som er henvist og fått tilbud ved Allmenn psykiatrisk poliklinikk, Nydalen DPS Behandling Når utredningen konkluderer med at det foreligger en.
Oppfølging av etterlatte
Verktøy for å kartlegge holdninger
Tidlig Intervensjon – Målrettet Samhandling
ERFARINGER MED KOLLEGASTØTTE Legeforeningen Støttelegers syn på støttekollegaordningen Tidsskr Nor Legeforen nr.4, 2016 Psykologforeningen Retningslinjer.
Helsesøster Revheim skole
Erfaringer med bruk av Tweak
24 november 2017 Elisabeth Wold
Brukermedvirkning i praksis – bruk av FIT
Vansker i relasjonen mellom foreldre og små barn: Effekt av manualisert Marte Meo Magnhild Singstad Høivik NTNU, Det medisinske fakultet, RKBU Nasjonalt.
Kontaktinformasjon: Ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med:
Orientering om Skolehelsetjenesten og Helsestasjon for ungdom
Kristianslyst skole 3. september 2018
Sosial kompetanse og psykisk helse.
FORELDREVEILEDNING Foreldreveiledere Oppstart torsdag
Barn som pårørende Tilbud til barn som pårørende
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
EN RANDOMISERT KONTROLLERT STUDIE AV EFFEKTEN AV ICDP BLANT FAMILIER I NORGE – foreløpige planer og ideer for prosjektet. ICDP-NORDENS FORSKNINGSSEMINARIUM.
Utskrift av presentasjonen:

EPDS Erfaringsdeling

Edinburgh Postnatal Depression Scale Utviklet i 1987, for å oppdage depressive symptomer hos kvinner som nylig har fått barn. Studier viser at 10-15% opplever ulik grad av barseldepresjon. Vurderingsskala som består av ti ledd, hvor kvinnen rangerer hvordan hun har følt seg de siste syv dager.

Modellkommuneforsøket Målgruppen for arbeidet er barn av psykisk syke og/eller barn av foreldre som misbruker rusmidler i aldersgruppen 0 – 6 år. Bodø kommune skal bruke EPDS som verktøy for å identifisere fødselsdepresjon og tilby støttesamtaler. Deprimerte mødre responderer langsommere og lite konsekvent på barnet. Barnets utvikling kan påvirkes. Målet er tidlig intervensjon Tilbys på 6 ukers konsultasjonen Gruppeveiledning av psykolog hver 6. uke

Eksempler

Praktisk gjennomføring Informasjon i svangerskap fra jordmor Informasjon på hjemmebesøket fra helsesøster Blir gjennomgående godt mottatt hos kvinnene. Bra med fokus på psykisk helse Setter av en time til 6 ukers konsultasjon Kvinnen bør sitte i fred og ro, og fylle ut skjemaet selv Dokumenteres i journal at EPDS er tatt og evt oppfølging

Fordeler vi erfarer ved bruk av EPDS Alle får tilbudet, ingen stigmatisering Krever kun en rask titt på skjemaet før en starter samtalen Åpner opp for å snakke om følelser Bryter tabuer omkring psykisk uhelse Strukturerer samtalen med mor Tydeliggjør hvem som trenger videre henvisning

Utfordringer Når i konsultasjonen skal skjemaet introduseres Avbrudd, eks. legeundersøkelse eller urolig barn. Fremmedspråklige Fars tilstedeværelse Helsesøsters sensitivitet kan avgjøre hvor mye kvinnen forteller Hva skrives i barnets journal?

Oppfølging En totalscore på 10 eller mer kan være tegn på at det er behov for en grundigere vurdering OBS det er hva som kommer fram i samtalen med kvinnen, snarere enn scoren som avgjør hva man skal gjøre videre. Tilby kvinnen en ny samtale så snart som mulig for å avklare videre oppfølging. Støttesamtaler med helsesøster, psykologkontakt, fastlege, eller akutt ambulant team.

Støttesamtaler Samtaler som har terapeutisk effekt. Får i gang en refleksjon hos mor Ikke råd, men lyttende Forskning viser en klar positiv effekt av støttesamtaler. Gjennomsnittlig 4-5 samtaler, hver eller annenhver uke, minutter. Oppfølgingsbehov vurderes fortløpende

Sensitivt samspill og trygg tilknytning mellom mor og barn – en form for vaksinering mot senere psykiske vansker