FoU i Trøndelag – aktuelle virkemidler og arbeidsmåter BU/Miljøsamling i Lierne 31. mai 2016 Arild Egge Spesialrådgiver NTFK.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Advertisements

Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Gauldalskonferansen 2. november 2011 Lars E. Onsøyen.
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
Oppdatert handlingsplan RFF MN Styremøte 14. mars 2014
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Vigdis Hjulstad Belbo RUP 2003 Fylkeskommunen – ny og forsterket rolle Den nye fylkeskommunen.
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
Regional FoU-strategi for Oslo og Akershus Ås 13. oktober 2010.
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
REGION NORD : 1.Sterk økning i FoU 2.EU-medlemsskap 3.Arktisk tiltakssone (risikokapital) 4.Utbygging av petroleums- virksomheten 5.Samferdsel – øst/vest-
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Forskningsrådets strategier for regional forskning og innovasjon
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
VRI - OPPLEVELSESBASERT REISELIV Prosjektskisse Tjøtta 13. Sept 2010 Britt Hansen.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Regionale forskningfond – Regionens muligheter BTVØ 2010 Erna Wenche Østrem, Forskningsrådet.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
FoU behov og næringslivet i Finnmark Marit Helene Pedersen Regiondirektør NHO Finnmark Alta 26.juni 2008.
Forskningsbasert Kompetansemegling i Nordland – organisering og status Et samarbeid mellom: Nordland fylkeskommune Innovasjon Norge – Nordland Nordlandsforskning.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Nytt fra Norges forskningsråd Kompetansemeglingssamling Stavanger 7-8. september 2005 Endringer i MOBIs administrasjon Ny organisering av Innovasjonsdivisjonen.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Søknadsrunde Oktober 2005 Forskningsbasert kompetansemegling.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Regionale forskningsfond
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Tjenesteyting, handel og logistikk - Puls Hvordan få frem gode prosjekter - søknadsprosessen og vurderingskriteriene Ulf Henriksen og Trond Knudsen 30.
Forskningsbasert kompetansemegling Status og veien videre nHS-samling januar 2006.
Flere årsaker til gjennomgang av virkemidler for regionale innovasjonssystem (”Systemtiltakene”) Endinger innen virkemiddelapparatet Framveksten av SkatteFUNN-prosjekter.
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
SkatteFUNN ordningen Årskonferanse Avfallsforum Nord Bodø 15. april 2016 Bjørn G. Nielsen Regionansvarlig Nordland.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Regional satsing for mobilisering og kvalifisering S3-seminar Nordland, Anja Gjærum, Forskningsrådet.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Regionale konferanser - Utvikling av virkemidler for regional FoU og innovasjon (VRI)
Nytt fra Forskningsrådet Kompetansemeglingssamling, Lillehammer 15.mars 2006.
Investerer i Fremtidens internett Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT - VERDIKT.
Bygging av organisasjon for styring av regionale forskningsmidler: fra VRI til midtnorsk forskningsfond Case – presentasjon Ny offentlig ledelse Stiklestad.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Hvorfor regionale møter?
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Hva kan BIA-Nettverk INDO bidra med for din bedrift?
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Kompetansestrategi Agder 2030
Utskrift av presentasjonen:

FoU i Trøndelag – aktuelle virkemidler og arbeidsmåter BU/Miljøsamling i Lierne 31. mai 2016 Arild Egge Spesialrådgiver NTFK

FoU-strategi for Trøndelag Hvorfor utarbeide en FoU-strategi? Generelt % av vekst i et samfunn oppstår gjennom Forskning og utvikling Bedre utnyttelse av ett av regionens største fortrinn – dvs. FoU- miljøene Samordning og felles drakraft i Trøndelag Mobilisering av næringsliv/offentlige aktører til økt forskningsaktivitet Viktig for å peke ut en retning på FoU-arbeidet i regionen Få en oppdatert situasjonsbeskrivelse fra aktørene Sentrale myndigheter har et krav om at alle fylker/regioner skal ha en slik strategi for å få tilgang til regionale virkemidler som RFF og VRI

Hva versus Hvordan FoU-strategiens innretning er at den handler om hvordan vi skal arbeide med FoU i Trøndelag. Hvilke forskningstema – hva det skal forskes på defineres gjennom andre strategiplaner, handlingsplaner og regionale satsinger. Men dokumentet angir likevel noen overordnede «hva»- perspektiv Det grønne skiftet Bærekraftsutfordringer Teknologi

FoU-strategiens hovedmål «Forskning og kunnskap skal være viktige drivkrefter for innovasjon og utvikling i næringsliv og offentlig sektor».

Strategier for FoU i Trøndelag Strategi 1 TEMA: MOBILISERING OG KVALIFISERING Mobilisere til økt FoU i næringsliv og offentlig sektor Strategi 2 TEMA: VIRKEMIDLENE Økt kjennskap til og bedre utnyttelse av virkemidlene Strategi 3 TEMA: TEST-OG PILOTARENA FOR FOU Trøndelag som foretrukket samarbeidsarena for uttesting av nye teknologier, produkter og tjenester Strategi 4 TEMA: STUDENTENE SOM RESSURS Styrke samarbeidet mellom studiestedene og nærings-/samfunnsliv for gjensidig nytte Strategi 5 TEMA: KOORDINERING OG SAMSPILL Strategisk samarbeid for å styrke FoU-innsatsen i regionen Tabell 2: Strategier for FoU-satsing i Tr ø ndelag

Virkemidler for oppfølging av FoU regionalt Regionalt Forskningsfond Midt-Norge (RFF) VRI Trøndelag (Virkemidler for regional FoU og innovasjon) SkatteFunn Offenlige forsknings- og utviklingskontrakter (OFU) Industrielle forsknings- og utviklingskontrakter (IFU) Regionalt Utviklingsprogram i fylkene (RUP)

Regionale Forskningsfond - geografi

Regionalt forskningsfond Midt-Norge Styrke forskning for regional innovasjon og regional utvikling. Mobilisere til økt FoU-innsats i regionene. Særlig fokus på bedrifter med liten FoU-erfaring Bidra til økt forskningskvalitet og utvikling av gode og konkurransedyktige FoU-miljøer i regionene. En forberedende funksjon i forhold til nasjonale program (f.eks. gjennom å lyse ut midler til kvalifiseringsprosjekter) En kompletterende funksjon i forhold til områder der det ikke lyses ut midler nasjonalt, men som er viktige for regionen En forsterkende funksjon i forhold til områder som lyses ut i nasjonale program på områder som er spesielt viktige for regionen

Regionalt forskningsfond Midt-Norge Fylkenes FoU- strategier Andre regionale planer Fylkenes felles bestillingsbrev til styret Fondets årlige handlingsplaner Fondets satsingsområder Fondets utlysninger

RFFMidt-Norge - satsingsområder Innovasjon i offentlig sektor Verdikjede mat Verdikjede mat Fornybar energi og miljøteknologi Fornybar energi og miljøteknologi Maritim sektor Maritim sektor Olje og gass * Åpnere utlysninger fra 2014 Marin Sektor Marin Sektor

Regionalt forskningsfond Midt-Norge «Forskningstrappa» Regionale forskningsfond, OFU/IFU Norges Forskningsråd EU-program VRI/RUP/SkatteFunn

RFF Midt - Åpen kvalifiseringsstøtte 2016 Målgruppe: Utlysningen retter seg mot de utfordringer og behov som næringslivet og offentlig sektor selv opplever som relevante. Aktuelle søkere: SMB, næringsklynger og næringsnettverk, aktører innen offentlig sektor, universitet, høgskoler og FoU-institusjoner Formål: Mobilisere og kvalifisere nye aktører til forskningsdrevet innovasjon i samarbeid med FoU- miljø. Spesielt om offentlig sektor: I søknader fra aktører innen offentlig sektor legges det vekt på at kommunene er problemeier, og at forskningsinnsatsen skal komme sluttbrukeren til nytte NYTT fra høsten 2016: Kvalifiseringsprosjektene SKAL føre til videre forskningsprosjekt

Panelvurderingene Kvalifiseringsprosjekter vurderes av regionale panel – panel for hvert tema/område Består av fageksperter fra regionen innen de aktuelle temaene som søknadene ligger – personer fra fylkeskommunene, fylkesmennene, Innovasjon Norge, KomRev….. Fagpanelenes oppgave er å vurdere den faglige delen av prosjektet. Søknadene tilsendes paneldeltakerne som vurdere søknadene og sender vurderingene til panellederne (sekretariatet) Paneldeltakerne møtes og blir enige om panelets samlede karakter for hvert prosjekt/søknad Panelene gir en rangering av søknadene ut fra den faglige vurderingen Sekretariatet vurderer prosjektenes regionale relevans

Hva vurderer panelene Generell prosjektkvalitet Innovasjonsgrad / innovasjonspotensial Forskningsinnhold – potensial for å frambringe ny kunnskap Økonomisk verdi – gevinstpotensial for deltakende bedrifter/offentlige aktører Øvrig samfunnsøkonomisk nytteverdi Forankring av brukerperspektivet i prosjektet (for offentlig sektor) Samlet vurdering fra fagpanel Potensial for videreføring som forskningsprosjekt

Noen råd for søknadsarbeidet Beskrive hva som er utfordringen (problemet) Beskrive hvem som er problemeier (kommune, bedrift) Resultatet - viktig å få fram at dette skal føre til noe nytt og nyttig for kommune eller bedrift Beskrive hva forskningen i prosjektet skal løse – forskningen er et virkemiddel og ikke et mål i seg selv Viktig å forske med og ikke forske på Tydelig språkbruk - balansegang mellom akademisk og «praktisk» språkbruk (panelene skal også forstå) Regional relevans – hvorfor er dette nyttig for kommuner og bedrifter i Midt Norge Samarbeid mellom regionens FoU-miljø oppfattes positivt

Grønn sektor - stort behov for FoU - mange små aktører. Hva har RFF gjort for å «treffe»? Dialog/kontakt med næringen og forvaltningen i forkant av utlysningene for å finne de relevante tema. Lyst ut spesielt institusjonsprosjekter for at forskningsmiljøene skal kunne spille en oppmannsrolle overfor næringen Mobilisering gjennom bl.a. FMLA, faglag, OI, Grønn Forskning MN

Fra VRI til ny Regional satsing Mål for ny regional satsing Øke verdiskapingen i næringslivet gjennom forskningsbasert innovasjon Styrke forsknings- og utdanningsmiljøene som relevante og dyktige samarbeidspartnere for næringslivet Styrke sammenhengen mellom regional og nasjonal innsats for forskningsbasert innovasjon gjennom strategiske samarbeid mellom Forskningsrådet og fylkeskommunene

Fra VRI til ny Regional satsing Hvorfor for ny regional satsing? Videreføre de gode erfaringene med VRI At flere bedrifter bruker forskning i sitt innovasjonsarbeid At flere bedrifter sender bedre søknader til RFF, Forskningsrådet og EU At vi får økt kapasitet til å bruke forskning i innovasjonsarbeidet i næringslivet i noen regioner At vi videreutvikler samarbeidet mellom Forskningsrådet og fylkeskommunen

Fra VRI til ny Regional satsing

Utgangspunkt i de regionale FoU-strategiene Økonomisk ramme 2 mill. pr. fylke som matches med egeninnsats/egenfinansiering. Fra 2020 skal ordningen samkjøres med Regionale Forskningsfond Trøndelag ønsker å gjennomføre forsøk på dette allerede fra 2017 – 8 mill.pr år?

Eksempler på grønne prosjekter finansiert av RFF-Midt-Norge Logistikk i midt-norske matkjeder – Sintef/TFoU/Oi Logi Mat- Sintef/TFoU/Oi +++ Bare sodd – Bygdeforskning/Inderøy slakteri Optimal styring av temperatur i veksthus – Gether/Mære Bærekraftig gjødsling av jordbær – Bioforsk Kvithamar + 3 næringsaktører Pustende film til grønnsaker – Tommen Gram Forebygging av mjølkefeber – Bioforsk Kvithamar/TINE Sporedannende bakterier – Bioforsk Kvithamar/TINE Historical and Political Negotiations of South Saami Culture and Identity - Nord Universitet/Saemien Sijte++ Bærekraftig småviltforvaltning som grunnlag for verdiskapning og næringsutvikling – Nord Universitet/Lierne Nasjonalparksenter