Syrer og baser – fra mat til miljø Eureka, kapittel 8.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser?
Advertisements

Drikkevarer og syreskader
Elektrolyse O H De fleste salter løser seg i vann.
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Aminosyre Arginin.
Kapittel G Syrer og baser.
Dannelse og anvendelse
Baser og syrer!.
Løselighetslikevekter
Har du noen gang lurt på? Hvordan man lager parfyme?
Oppgaver kap 5. løsninger
AVFALLSTYPER AVFALLSBEHANDLING.
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Syrer og baser Syrer og baser har ulike egenskaper
 Det skal være 4 studenter pr. gruppe
Klipper opp sukker (Karbohydrat.)
KARBOKSYLSYRER Kjennetegnes ved at de inneholder en karboksylgruppe:
Fossilt brensel. Anvendelse
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
LYS OG FARGER Absorpsjon Refleksjon / Refleksjonsloven Transmisjon
Karboksylsyrer.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Kap 8. Syrer og baser Definisjon av syrer og baser
Naturfag 1 og Syrer og baser.
PH og stoffskifte - Workshop
Stoffmengde og konsentrasjon Kapittel 4. Begrepet mol Stoffer reagerer med hverandre partikkel for partikkel ⇒ vi trenger en enhet i kjemi som forteller.
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
2. ninajohansenforskienvoksenopplæring 3D figurer av kvinne og mann finner du på denne siden:
GENERELT OM ORGANISK KJEMI. Organisk kjemi Det finnes millioner av organiske forbindelser – Dette skyldes karbonatomets sin evne til å danne lange kjeder.
Viktige grunnleggende begreper innen kjemi -Kjemiske reaksjoner – Nina Aalberg/ Ellen Andersson - Skolelaboratoriet.
Alkoholar. Kjemiske kjenneteikn Alkoholar har ei -OH-gruppe, elles er dei bygd opp som alkana Har også namn etter alkana med like mange C- atom samt –ol-ending.
Syrer, baser og salter. Syrer og baser er vanlige stoffer Syrer finner vi i mange matvarer. Baser finner vi ofte blant vaskemidler.
Hva er kjemi? Alt i naturen består av stoffer Hvordan er de bygget opp? Hvilke egenskaper har de? Hvordan kan stoffene reagere med hverandre og danne nye.
Karboksylsyrer Svake syrer – finnes i mat. Karboksylsyrer – sur smak og holdbarhet Sitroner, appelsiner og eddik – sur smak fra karboksylsyrer Sitroner,
PH. Vannets ioneproduktK w Vannmolekyler kan fungere som syre og som base, dette kalles amfotære stoffer Vannmolekylene kan reagere med hverandre: H 2.
METALLER. VIKTIGE ORD. Sitt sammen 2 og 2 og snakk om ordene. Lag setninger hvor dere bruker ordene.
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer Kunne fortelle om grunnleggende kjemi Kunne forklare noen typiske trekk ved organiske stoffer Kunne tegne skallmodellen.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Detektivoppgaver i kjemi Torsdag 15. oktober – Auditorium 1, Georg Sverdrups hus.
ATOMET Minste del av en ting…… Elektroner, protoner, nøytroner, skall.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Grunnstoffene og periodesystemet
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Kjemi i naturfag på ungdomstrinn og Vg1
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
Kjemi på ungdomstrinnet
Kjemiske reaksjoner og egenskaper til stoffer
Farlig gods MÅL Når du har gått gjennom dette emnet, skal du kjenne til - kjemiske begreper som atom, molekyl, binding, reaksjon, energi, forbrenning.
KARBON.
ORGANISK KJEMI.
Stoffer og reaksjoner Vi bygger molekyler.
Kjemiske reaksjoner.
SYRER og BASAR - frå mat til miljø.
Salter, bufferløsninger og titrerkurver
Grunnstoffer og periodesystemet
Grunnstoffene og periodesystemet
Kjemiske reaksjoner Mål for økta:
Løsninger og løselighet
Utskrift av presentasjonen:

Syrer og baser – fra mat til miljø Eureka, kapittel 8

Syrer Hvilke syrer kjenner du til fra dagliglivet?

Egenskaper til sure løsninger Smaker surt. Sur løsning endrer fargen på noen væsker. Sur løsning + natron = karbondioksidgass Sur løsning + magnesium eller sink = hydrogengass

Syre Syrer En syre er et stoff som kan avgi H+-ioner, og når man skal avgjøre om noe er en syre eller base finnes det noen sentrale kjennetegn det er viktig å kjenne til. En syre... Smaker surt Har pH-verdier lavere enn 7 Nøytraliserer en base Leder strøm Reagerer med uedelt metall og danner hydrogengass Reagerer med karbonater og danner karbondioksidgass Sterke og svake syrer En syre blir regnet som sterk hvis nærmere 100 % av syrepartiklene har avgitt H+ til vannmolekyler, mens den regnes som svak hvis mindre enn 5 % av syrepartiklene har avgitt H+ til vannmolekyler.

Egenskaper til basiske løsninger Endrer fargen til noen væsker fra fiolett til grønn, Gjør at fingrene føles glatte. Smaker bittert.

Indikator En pH-indikator er et stoff som har en farge i en sur løsning, og en annen farge i en basisk løsning.

pH-skalaen pH-skalaen forteller oss hvor sure eller basiske løsningene er. Går fra En nøytral løsning har pH- verdien 7. Surt har lavere enn 7. Basisk har høyere enn 7.

Farer ved syrer og baser En syre kan etse. Saltsyre, svovelsyre, og salpetersyre. Syre i vann det går an – vann i syre er uhyre! Baser kan være skadelig, spesielt for øynene. Stoffet natronlut/natriumhydroksid reagerer med huden og det dannes et såpelignende stoff. Hinnen på øyet vil bli hvit og ugjennomsiktig.

Kjekt å vite om syrer Bakepulver inneholder et surt stoff og natron. Yoghurt lages av melk og melkesyrebakterier. Noen syrer kan brukes som konserveringsmiddel i mat. Sjampoer og dusjsåper er svakt sure. Den normale surheten i regnvann kommer av CO 2

Arbeidsoppgaver Gjør nøkkelspørsmål side 131, 133, 135 og 137. Gjør oppgave 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9 og 11

Kongevann Kongevann, blanding av konsentrert saltsyre, HCl, og salpetersyre, HNO 3, i volumforholdet 3+1. Navnet kommer av at selv gull, metallenes konge, løser seg i en slik blanding. Kilde:

E 330 og E296 E 330 er sitronsyre. Et vanlig tilsetningsstoff i mat. E 296 er eplesyre. formelen HO₂CCH₂CHOHCO₂H Er både et konserverings- og surhetsregulerende middel.