Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Baser og syrer!.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Baser og syrer!."— Utskrift av presentasjonen:

1 Baser og syrer!

2 1.Kapittel PH skalaen: Indikatorer: Å måle PH: Sur Nøytral Basisk 7 14
7 14 Indikatorer: Te kan brukes som en indikator Indikator som har forskelige farger eller smak etter hvor basisk eller surt stoffe er Lakmus er et slik stoff Mange frukter kan også være indikatorer Btb får en veldig fin farge i både surt, basisk og nøytralt Å måle PH: -Lakmus kan brukes til å måle PH -Noen Indikatorer skifter farger etter PH verdien - PH-metre er veldig nøyaktige

3 2.Kapittel Organisk syrer:
Benozyre: Stoffet er i tyttebær, det er derfor de kan holde seg friske en hel vinter. Det kan kjøpes på apoteket. Det kan du bruke til å blande med andre bær sorter for at de skal vare lengre og ikke mugne. Eddiksyre: Det brukes i matlaging. Du tilsetter enten vanlig eddik eller vann. Det gir mat en sur smak. Sitronsyre: For at syltetøy eller saft skal vare så kan du tilsette sitronsyre. Det blir ofte tilsatt i syrlige drops. Melkesyre: Dette stoffet finnes i Melk og holder bakterier vekke. Acetylsalisylsyre: Brukes til Hodepine og smerte. Brukes i medisin.

4 Konserveringsmiddel: Et stoff for forlenge holdbarheten til mat
Konserveringsmiddel: Et stoff for forlenge holdbarheten til mat. Benzosyre er et konserveringsmiddel. Askorbinsyre: Det er en C-vitamin. Noe du trenger i kroppen. Appelsiner og mandariner inneholder mye C-vitaminer.

5 3.Kapittel Uorganiskesyrer:
Etsende: Det er syrer som løser opp forskjellige ting men det finnes forskjellig styrke. Noen svir gjennom klær andre gjennom hud og du kan få større skader noen få kan til og med løse opp metaller. Mineralsyrer: De syrene er laget an mineraler i stein og fjell. De mest kjente er Salpetersyre, Svovelsyre og Saltsyre. Mange av disse syrene er blandet med vann. Konsentrert løysing: Viss det er mye syre i forhold til vann så blir løysningen kaldt Konsentrert.

6 Saltsyre: Forkortelsen for dette stoffet er HCI
Saltsyre: Forkortelsen for dette stoffet er HCI. Det er en løsning av hydrogenklorid gassen i vann. Det kommer hvit røyk ut av en flaske med dette stoffet og det lukter gass. Saltsyre finner du også ganske mye av i magesekken din. Den er der for at du skal kunne fordøye maten du spiser. På naturfagslabben din er dette det mest vanlige stoffet. Salpetersyre: Forkortelsen for dette stoffet er HNO3. Det brukes i industrien til å lage blant annet kunstgjødsel og sprengstoff. Stoffet har mye med nedbør og gjøre. Det må bli oppevart på mørke glass for det reagerer på sollys. Svovelsyre: Forkortelsen for dette stoffet er H2SO4. Syren er den mest brukte syr og du støter mye på den i industri. Den brukes til å lage sprengstoff, fargestoffer og legemidler. Den er aller viktigst i sur nedbør.

7 4.Kapittel Baser: Lut: Det er en basisk løsning som kalles det. Når du kjenner på det føles det glatt. Det er fordi at når luten kommer i nærheten av det naturlige fettet i kroppen din så dannes det såpe. Hvis du brenner lauvtrær og så røre asken ut i elva får du en Lut blanding, Og hvis du da koker noe av fettet til en gris med denne røren får du grønnsåpe. Alkali: Det er et annet navn for Baser. Når du leser på vaskepulver pakken din kan du ofte lese at den inneholder Alkali, det er det samme som om det hadde stått Basisk. Det finnes også batterier som inneholder alkali. Alkali smaker vondt derfor bruker man det ikke i mat. Du bruker det til Rengjøring, til å lage glass og til muring. NaOH: Det er forkortelse for Natriumhydroksid. Det er en av de mest kjente basene. Dette stoffet er også etsende. Det går også under et annet navn kaustisk soda. Det kan brukes til å få vekk maling og å proppe opp gamle avløp.

8 Ammoniakk: Forkortelsen for ordet er NH3
Ammoniakk: Forkortelsen for ordet er NH3. I rengjøringsskap finner du ofte stoffet. Du kjøper NH3 som veske men det er egentlig en gass. Som veske heter det Salmiakk og lukter helt forferdelig. Til å pusse vinduer er dette stoffet helt perfekt for det skummer ikke. Du kan også bruke dette stoffet til å matte ned gammel maling for å kunne male ny. Soda: Forkortelsen er NA2CO3. I gamle dagers kjøkken hang det to emaljerte kopper på veggen. På en av dem sto det ”sæbe” og på den andre sto det ”Soda”. I pulverform er Soda et kraftig rengjøringsmiddel. Det har godt ut av moten nå men du kan av og til finne det som Krystallsoda i nær butikken din. Du får skinnende glass av soda så det brukes i oppvaskmaskinen som såpe. Soda brukes til og med til å lage glass. Det kan også brukes til å fjerne kalksalt fra vann. Det gjør vannet bløtt og det skummer.

9 5.Kapittel Sterke og svake syrer og baser: Spørsmål og svar! Syrer:
Hva er stoffer bygd opp av? Partikler eller smådeler. Hvilken bit er det alle syremolekyler kan gi fra seg? H+ -ion Hva er det H+ -ion gjør med syrene? Den gir dem den sure egenskapen og etsningen. Hva er en syre der alle syremolekylene deles? Det er en sterk syre. Hva er en syre der noen av syremolekylene deles? Det er en svak syre. Baser: Hvor ender alle H+ -ion som syremolekylene sender ut? De ender hos basemolekylene. Hva gjør et basemolekyl sterkt? At det er ivrig og plukker opp mange H+ -ion Hva skjer hvis basemolekylet ikke er så ivrig? Da er det svakt

10 Nøytralisering: Spørsmål og svar.
Hva skjer hvis en syre og en base blandes? Det omdannes til et helt annet stoff som verken er surt eller basisk. Hva kalles det? De nøytraliserer hverandre. Hva forklarer vi det med? At det overføres små partikler fra syremolekylet over til basemolekylet. Hva gjorde Robert Boyle? Han eksperimenterte med syrer og baser. Hvordan forklarte han syrenes sure smak? Han sa at de bestod av usynlige partikler med små spisser, og at disse spissene prikket på tungen. Hva sa han om baser? At de hadde små hull og at det var derfor de nøytraliserte hverandre. Har vi samme forklaring i dag? Den er noe lik. Hva er forklaringen i dag? Små partikler sendes fra den ene til den andre å slik blir de like.

11 6.Kapittel Kropp og surhet:
Blodet: PH-verdien til blodet ditt er lik 7,4. Hvis denne verdien endrer seg mye er det ikke mulig å leve. Men det er ikke noe å være urolig over for blodet egner seg til å justere PH-verdien til riktig nivå. Magen: Magen har et høyt innehold av saltsyre. Mange folk har for mye syre i magen det kan skape ubehage. For å gjøre noe med dette kan du kjøpe mange forskjellige ting som har mye base i seg og nøytraliserer noe av syren i magen. Musklene: Hvis du er støl og stiv etter en treningsøkt er det fordi at du har fått et lager av melkesyre i musklene. Det skjer for musklene får ikke nok oksygen når du trener og den forbrenner ikke skikkelig. Da dannes det melkesyre og du blir øm. Det er ikke noe å gjøre med det enn å vente et par dager så pleier det å gå over.

12 Hud og hår: Huden har kjertler som skiller ut stoffer som gjør at huden blir svakt sur. 5,5 er PH-verdien til huden. Huden får en utfordring hvis du vasker deg med grønnsåpe eller noe annet basisk. Såper som brukes til hår og hud er sure sånn at huden og håret skall beholde sin naturlige PH. Når du ser på reklamer for slike produkter er det vanlig og oppgi produktets PH-verdi.

13 Laget av Josefine 8b!


Laste ned ppt "Baser og syrer!."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google