Digitale tjenester Improvisert. Digidel Digital agenda for Norge — IKT for en enklere hverdag og økt produktivitet Digital agenda for Norge, Meld. St.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utvikling av samiske bibliotektjenester I lys av bibliotekmeldinga.
Advertisements

Ungdomstrinn i utvikling Ole Johansen Utviklingsveileder Nordkapp, Måsøy, Kvalsund, Hammerfest, Hasvik, Loppa og Alta.
Deltasenteret  Statens kompetansesenter for deltakelse og tilgjengelighet.
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Dialogmøte med biblioteksjefene februar – mai 2011 Oppsummerte fokusområder.
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Utfordringer for bibliotekene i det 21.århundre – presentasjon av BS Weblån Lillestrøm 19. november 2008.
Fylkeskommunens rolle Fylkeskommunen som regional utviklingsaktør skal se sammenhenger mellom ulike sektorer, skape samarbeid mellom ulike aktører og utvikle.
Biblioteket som støtte for forskning og utdanning Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
B for bibliotek Status og drøftinger på bibliotekledermøte 13. oktober 2011 Østfold fylkesbibliotek.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Bibliotekreform 2014 INNHOLD OG TJENESTER.
Kompetansekartlegging
Nytt fra Nasjonalbiblioteket
Levanger kommune - Levanger bibliotek – Driftskomiteen Folkebiblioteket anno 2008 Hva er det?
Ungdomstrinn i utvikling
Den digitale skole - Et prosjekt fra utdanningsdirektoratet.
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
Folkebibliotekene vil: - være omstillingsdyktige - gi bedre tjenester til alle innbyggerne - demokrati -sosial utjevning.
Ny handlingsplan Bakgrunn Nye lover FN Konvensjonen.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Evaluering av fagbibliotek Torill Redse seniorrådgiver ABM-utvikling.
Bibliotekutvikling og Aleph i Norge Bibliotekfaglige og -politiske saker København, 2003.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
BIBLIOTEKSTRATEGI FOR BUSKERUD BLI KJENT MED FYLKESBIBLIOTEKET, 15. JANUAR 2015.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Ungdomstrinn i utvikling
Revidert biblioteklov - nye muligheter!
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Statssekretær Åge Rosnes: Hvordan bidra til økt privat finansiering av forskning – myndighetenes politikk og virkemidler.
Ungdomstrinn i utvikling 1. samling i pulje 4 for skoleeiere og skoleledere Internett:
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Foto: Einar M. Aslaksen Åse Kari Haugeto, leder Deltasenteret
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
Bibliotekplan for Troms Biblioteksjefmøtet 2011 Levanger, 8. juni.
MoM-biblioteket i landskapet - hvilken PLACE har & tar vi? CULTURE, INCLUSION AND PARTICIPATION - Nordic Library Conference 2012.
TRØ TE I LAG Bibliotekutvikling sammen. hovedmål: samarbeid om bedre bibliotek i Trøndelag Delmål: videreutvikle en lærings- og delingskultur i folkebibliotekene.
Seniorsentre og innbyggertorg Utvikling og organisering.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Lånesamarbeid = ressursdeling Nina Karlstrøm Seniorrådgiver ABM-utvikling Bodø.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Bibliotekdagane Sogndal, Siri Ingvaldsen.
Om Nasjonal kompetansepolitisk strategi
Digital deltagelse for alle
Visjon, virksomhetside og verdier
Digital kompetanse hos alle. Digidel - Økt digital deltakelse
Sammen om digitalisering - kort om KS’ satsing
Hva gjør kommunene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet?
«En selvstendig og nyskapende kommunesektor»
Høring “En mer effektiv og fremtidsrettet hjelpemiddelformidling”
Høring “En mer effektiv og fremtidsrettet hjelpemiddelformidling”
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Halvdan Skard 2. September 09
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Økt digital kompetanse hos innbyggerne på fosen
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Digidel 2017 er et program som skal  styrke samarbeidet og øke innsatsen som i dag gjøres av ulike offenlige virksomheter, IKT-næringen og frivillige organisasjoner.
Velkommen til workshop 1: Digital kompetanse i kommunene
Kulturrådet og digitaliserings- arbeidet i museene
Digihjelpen – Levanger kommune
Bibliotekloven i Norge
SØLVBERGET MAKERSPACE
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
RSK MIDT-FINNMARK RGO-gaska Finnmárku AOKY-keski Finnmark
Utskrift av presentasjonen:

Digitale tjenester Improvisert

Digidel Digital agenda for Norge — IKT for en enklere hverdag og økt produktivitet Digital agenda for Norge, Meld. St. 27 ( )Digital agenda for Norge, Meld. St. 27 ( ) /meld.-st /id /

Bibliotek i Digital agenda x 39 Del 3 IKT-politikk for verdiskaping og deltakelse for alle

Folkebibliotekene bidrar til digital kompetanseheving Et moderne bibliotek må være en digital kunnskapsressurs. Det vil si at kunnskap og kultur skal gjøres gratis tilgjengelig for landets innbyggere, både fysisk og på nett. Mange folkebibliotek er aktive når det gjelder å bidra til digital deltakelse og heve den digitale kompetansen i befolkningen. Den digitale utviklingen innebærer nye muligheter for, og krav til, bibliotektjenester. I henhold til lov om folkebibliotek skal folkebibliotekene fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet. Ved en lovendring som trådte i kraft 1. januar , fikk folkebibliotekene et klarere samfunnsoppdrag som arena for læring og kulturopplevelser. I lovendringen ble blant annet formålsparagrafen endret slik at det nå er slått fast at folkebibliotekene skal være en arena og møteplass for formidling, offentlig samtale og debatt. I forarbeidene til loven er det også tydeliggjort at loven er teknologinøytral og at digitale tjenester skal være en del av folkebibliotekenes tilbud.31 Kulturdepartementet la høsten 2015 frem en nasjonal bibliotekstrategi for 2015–2018. Strategien har konkrete løsninger for å styrke folkebibliotekene som aktive formidlere av kunnskap og kulturarv, og legger til rette for folkebibliotekene som aktuelle og uavhengige møteplasser og arenaer for offentlig samtale og debatt. Det er kommunene som eier bibliotekene og hovedtyngden av utviklingsarbeidet må drives frem av bibliotekeierne selv. Strategien angir hvilke grep staten tar, som kan bidra til å stimulere til denne utviklingen.

Boks 15.3 Nasjonal bibliotekstrategi I Nasjonal bibliotekstrategi 2015–2018 legges det vekt på at folkebibliotekene skal være en læringsarena og at bibliotekenes veiledningstilbud for grunnleggende digital kompetanse skal styrkes gjennom programmet Digidel Dette forutsetter økt kompetanse, men også bevisst prioritering av ressurser til veiledningsarbeidet og tilgang på investeringsmidler til nødvendige hjelpemidler som kan benyttes i opplæringen. Nasjonal bibliotekstrategi peker ut infrastruktur som et viktig satsingsområde. Det skal utvikles felles løsninger for alle bibliotek, slik at ressurser som i dag er bundet i noen fellesoppgaver kan frigjøres til andre formål, som f.eks. tilbud om digital kompetanse. For å bidra til et løft for utviklingen av biblioteket som møteplass, digital arena og den allmenne bibliotekutviklingen, er det utviklet en ny modell for tildeling av prosjekt- og utviklingsmidler som forvaltes av Nasjonalbiblioteket. Midlene skal disponeres til tre hovedområder: 1) Felles infrastruktur, 2) tiltak for utvikling av folkebibliotekene som debatt- og læringsarena, møteplass og formidlingsinstitusjon, samt 3) frie og nyskapende prosjekter.

Veiledningspunkt i kommunene Dette kan for eksempel være en del av folkebibliotekenes generelle veiledningstilbud, kommunens servicekontor eller veiledning fra kommunale fagavdelinger. Det er behov for å klarlegge nærmere rammene for etableringen av et slikt kommunalt veiledningstilbud. Gitt at alle kommuner er pålagt å ha et folkebibliotek er det nærliggende å tenke at folkebiblioteket kan spille en sentral rolle i et slikt utvidet publikumstilbud i kommunen. Folkebiblioteket er et etablert og gratis lavterskeltilbud med godt omdømme og god faglig kvalitet. Folkebibliotekenes beliggenhet er dessuten allmenkjent i befolkningen. Konseptet vil utvikles i samarbeid med KS og statlige etater med mange innbyggerrettede tjenester. Nasjonalbiblioteket, fylkesbibliotekene og relevante fagorganisasjoner vil involveres i prosessen. Kommunene vil selv bestemme hvordan dette tilbudet best kan organiseres lokalt.

Digidel 2017 Digidel 2017 skal styrke samarbeidet mellom ulike offenlige virksomheter, IKT- næringen og frivillige organisasjoner for digital kompetanse og deltakelse. Programmet skal bidra til opplæring i bruk av IKT og velferdsteknologi hos grupper som i dag ikke benytter seg av slike verktøy.

Digidel.no Digidel 2017 er etablert og ledet av Kommunal- og moderiseringsdepartementet. Digidel 2017 tilbyr opplæringsmateriell og erfaringsutveksling og kunnskapsheving for instruktører som driver med undervisning for digital kompetanse. Digidel.no og ressursene som deles her er en sentral del av dette arbeidet

Digidelpakker

Tips og råd til kursholdere Bare peke, ikke røre Alle må få den hjelpen de trenger Bruk assistenter Sett av tid Ta pauser Nok og relevant utsyr Små grupper Ta hensyn til nivået Jevne terskelen ned mot …… ≤ 0

For viderekomne MinID Digipost Skatteetaten BankID Apper Sosiale medier Bidrag fra ulike aktører

Digidel arena Trondheim Legges til rette for streaming. = Følge med KMD lyser ut 2 mill. – frist

Digitale tilbud Hvis tid… 2 aktuelle tema til

E-bøker Forslag til ny modell: Oversikt0 – 2 årEtter to år E-bøker kjøpt av folkebibliotekene. Prisen for papirboka + moms, hver lisens har maksimalt 10 utlån. Pris per utlån. Maksimalt 10 % av gjeldende listepris for e-bøker. E-bøker kjøpt av Norsk kulturråd. Gratis for bibliotekene, ingen begrensninger på antall lån i perioden. Pris per utlån. Maksimalt 5 % av gjeldende liste pris for e-bøker.

E-bøker Utfordringer: Økonomien Systemtilpasninger Administrasjon av innhold, ventelister Foreløpig en anbefaling

PressReader NT har startet konsortium ST til vurdering, Trondheim har avtale Erfaringer ønskes

Trø te fer Nye Trøndelag