Per Olaf Lundteigen (Sp), stortingsrepresentant for Buskerud Hva vil vi, og hva gjør vi for en ny norsk jordbrukspolitikk?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

DRIVEPLIKT.
Hvorfor produsere mat i Norge?
Hvordan drive landbruk?
Saman er me sterke! S preke – O ptimistar – F olkelige - A nsvarlige Stay’er-evne, pågangsmot, tillit!!! Spreke og frimodige INGEN skal ta oss på humøret.
Økende behov for markedsinput i produktutviklingsprosessen
Matvaresikkerhet og jordvern
Kommunestruktur og tjenestekvalitet - og nogo attåt
10Velstand og velferd.
Brasil. Utvikling i jord- og hagebruk
Fremtidens matproduksjon
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Jordbruk i distrikts-Norge
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
3 Jeg og mitt.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Korn- og kraftforpolitikken; hvordan fungerer kornordningen
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Bærebjelker i norsk jordbruk Sjøleiende bønder Bruke egne ressurser Utfordres av: Areal i andre land Lave bondeinntekter Tilskuddsavhengighet MAKTA OVER.
Ny konkurranselov og tilsynets strategi overfor dagligvare- og finansmarkedet SIFO, forskergruppa 17. September 2004 Avdelingsdirektør Lasse Ekeberg.
FONDSFINANS SIDE 1 Hvordan sikre verdiskapningen i Norge Erik Must Samfunn og økonomi 2002.
Defo – Distriktenes energiforening, Knut Lockert1 Tariffseminar En rekapitulering.
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Fremtidens matproduksjon
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Møte E16, Hole og Ringerike, 28. januar 2014 Astrid Aass, Landbruksdirektør Øivind Holm, Miljøverndirektør.
Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Fortsatt landbruk på Helgeland? Berit Hundåla
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
Forslag til ny akvakulturlov Fiskeriforum Vest 13. januar 2005 Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Gjensidige, AquaNor august 2005.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Kapittel11. Etablering av bedrift Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Jordbruksforhandlingene 2016 Innspill fra Buskerud Bonde og Småbrukerlag.
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
Aurskog-Høland: Landbrukskommunen Ideen om å utvide mulighetene i kommunen.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Monopol og markedsmakt
Jordbruksforhandlingene Presentasjon 9.12, 2016
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Framtida for sauen og geita i norsk landbruk Merete Furuberg
Fjes til Fjes innsamling Røde Kors
Kapittel 5 Monopol, monopolistisk konkurranse og prisdiskriminering
Ordforklaringer til kapittel 1
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Fagskolen Karrierevei for yrkesfagene
Innovasjon og nyskaping
Landbrukets fagdag Leiejord og driveplikt
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger
Utskrift av presentasjonen:

Per Olaf Lundteigen (Sp), stortingsrepresentant for Buskerud Hva vil vi, og hva gjør vi for en ny norsk jordbrukspolitikk?

Forbrukermakt - kjedemakt

Patentgodkjennelse Narasin (s. 1)

Patentgodkjennelse Narasin (s. 2)

Patentgodkjennelse Narasin I Unites States Patent av 3. august 1982, under pkt. 1 "Prosess for preparing narasin" med undertittel "Background of the invention", heter det: "This invention relates to a new microbiological prosess for preparation of the antiobiotic narasin. Narasin is a known polyether antibioitic.»

Ærlig folkeopplysning?

Folkeopplyseren Hans Nielsen Hauge Virketid: «Også prester skal være ærlige»

Jordbrukspolitikk er samfunnssak Jordbrukspolitikk er ikke politikken for jordbrukere Men: Det er jordbrukere som må gjøre den viktigste jobben!

Jordbrukspolitikk Det viktigste som det må tas stilling til: Produksjonsmåte Bruk av: Areal Arbeid Kapital Produksjonsmengder Nok mat Ikke for mye mat Ikke for lite mat

Alstadheimutvalget (NOU 1991:2) MarkedArealArbeid (dekar) Kapital (brukstall) TrendNorge- 1 mill.- 3 %+ MiljøNorge+ 1 mill.(+)- Tilpasning ,4 mill.- 4 %- Frihandel %- - - ( - betyr redusert innsats av faktoren, + betyr økt innsats av faktoren) PS; Denne oversikten blei NBS sine to medlemmer i Alstadheimutvalget nekta å ta inn som en særmerknad for vår regning! Figuren nedenfor er hentet fra side 1 og 28 i Norsk Bonde- og Småbrukarlags høringsuttalese til NOU 1991: 2A-C.

Landbruk og jordbruk Landbruk er bruk av land Jordbruk er bruk av jord Samfunnsutfordringer: Klima – fotosyntesen Beredskap – nasjonal planteproduksjon Kulturlandskap – åpent landskap Rein og trygg mat – GMO-fritt Fornuftig arbeid til alle

Sjølforsyning - Beredskap

Allianser: Forbrukere Produsenter Fagbevegelse

Eiendomsretten i Odels og Konsesjonslov Personlig – ikke selskap Rettigheter og plikter Langsiktig – ikke kortsiktig eie

Jordbruk krever stor kunnskap Praktisk og teoretisk I dagliglivet og for stadig nyskaping Økt kvalitet krever mer Livet i jorda – jordas næringsliv For å få eiendomsrett må du kvalifisere deg faglig

Bondesangen All kultur er dyrken først og fremst av jord … Leveveg – levemåte

Hva gjør vi? Jordbrukspolitikk er samfunnssak Jordbrukspolitikk er ikke politikk for bønder

Vi må stille spørsmålet: Hva vil vi med norsk jordbruk? Husk: Vi er nå i starten av en kraftig langtransporttid. Trygghet og tillit blir nøkkelord. Derfor: Flere vil måtte vektlegge nasjonalstaten Norge.

Utvikle framtidsalternativet i næringa Krever kunnskap om: «Systemet» – Jordbruksavtaleinstituttet Sammenhengen mellom målsettinger og virkemidler i jordbrukspolitikken, for å gjennomføre jordbrukets samfunnsrolle

Avtaleinstituttet Hovedavtalen for jordbruket 1950, sist revidert 1992 Formål: Fremme fastlagte mål for jordbruket. Hva er målene? Forhandlingsmateriale: Budsjettnemda for jordbruket, jmf Teknisk beregningsutvalg (LO-NHO) Rolle: Forhandlingene/resultatet er en forberedelse til stortingets behandling av jordbruksoppgjøret At partier har meninger/andre meninger om jordbruksoppgjøret (framlagt st.prop), er sjølsagt ikke i strid, men i tråd, med avtaleinstituttet

A Jordbrukspolitikk er samfunnssak. Jordbrukspolitikk er ikke politikk for jordbrukere, men det er jordbrukerne som må gjøre den viktigste jobben. Samfunnsjobben er å: Skaffe nok og trygg mat fra norske jordbruksarealer slik at vi får en tryggere forsyning av jordbruksmatvarer. Produsere denne maten på en mest mulig samfunnsøkonomisk kostnadseffektiv måte under de vilkår at: fruktbarheten i jorda bedres og jordbrukerne får inntekts- og arbeidsvilkår på linje med andre grupper i samfunnet. Sikre et åpent kulturlandskap som er tiltalende for alle, gjennom bruk av arealer på en langsiktig økologisk måte. Produsere maten uten bruk av antibiotika i dyrefôret og genmodifiserte planter(GMO)

B Dagens jordbrukspolitikk må endres fordi: Sjølforsyningen av jordbruksmatvarer blir stadig lavere som følge av økende import av både ferdigvarer og fôr til norske husdyr. Sjølforsyningsgraden er nå nede i om lag 38 %. Jordbruksarealet (inn- og utmark) i bruk reduseres og gjennomsnittavlingen per dekar viser en fallende tendenser. Forbrukere ønsker tryggere naturlig mat. Ungdom ønsker å arbeide med jord, men inntektsmulighetene er for dårlige. Ett økende antall jordbrukseiendommer ikke lenger drives for eiers regning. Ungdom ikke tar nødvendig utdanning/praksis for å kvalifisere seg til yrket på deltid eller heltid.

C Til dette trengs langsiktige rammevilkår som sikrer: Sterkere forbrukermakt for å gi tryggere jordbruksmatkvalitet. Et sterkere importvern av jordbruksmatvarer for å kunne realisere norske inntekts- og arbeidsvilkår for jordbruksarbeid gjennom økte priser på kvalitetsmat. At det innenfor et sterkere importvern blir en økt lønnsomhet og sterkere konkurranse innenfor næringsmiddelindustrien samtidig som produksjonslivets markedsmakt (råvarer og ferdigvarer) overfor de tre matvarekjedene styrkes for blant annet å fremme økt varetilbud av kortreist mat i butikkene. Økt lønnsomhet i planteproduksjonen (innmark/utmark) ved at kraftfôrprisen økes. Økt kraftfôrpris gir lavere kraftfôrforbruk og økt nasjonal planteproduksjon. Derved reduseres importen av korn og sjølforsyningsgraden kan økes kraftig. Det er kraftfôrprisen som bestemmer verdien av norsk grasproduksjon

At samfunnet investerer i nydyrking, grøfting og utmarksgjerdehold for både å øke arealet i bruk og sikre økt fruktbarhet i jorda. Dette vil gi økte avlinger uten økt forbruk av kunstgjødsel. At markedsprisen på jordbruksråvarer skal sikre nødvendig volum og kvalitet slik at forbrukere erfarer stabile priser for god kvalitet. At bevilgninger over statsbudsjettet brukes aktivt for å sikre de samfunnsmessige mål som markedsprisene ikke ivaretar. Bevilgningene må være tilstrekkelige til å sikre likeverdige inntektsmuligheter og inntektsutjevning i forhold til geografi, struktur, produksjonsmåte og ulike produksjoner.

At markedspriser og bevilgninger i sum ikke gir overproduksjon. Overproduksjon innebærer at jordbrukere «produserer seg til fant», samt at forbrukere får svært usikker matvaretilførsel med store variasjoner i matvarepriser. Eksempelvis er kvoter i mjølkeproduksjonen derfor nødvendig. At vår norske tradisjon med personlig eiendomsrett kombinert med samfunnsmessige plikter videreføres gjennom konsesjonsloven. Dette er et avgjørende prinsipp for å sikre langsiktig eierskap basert på det samfunnspositive prinsipp hvor den som arbeider på jorda også skal eie jorda. Det gir den beste forvaltning over tid. Selskap med begrensa eiendomsrett (A/S) skal som prinsipp ikke gis eiendomsrett til landbruksarealer. At den som kjøper landbruksarealer har de nødvendige kvalifikasjoner (teoretisk og praktisk) for å kunne forvalte, gjennom bruk arealene på en samfunnsmessig god måte. Det må inn som ett presisert krav i konsesjons-/odelslov for å erverve eiendomsrett.

Utfordre partiene Stortinget har makta.

NOU 1988:10 ( utdrag fra s. 20)