De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
EØS-avtalen – og noen alternativer
Advertisements

Demokratireformen i Den norske kirke - Hæ??. Demokratireformen Demokratireformen har som målsetting at flere av medlemmene engasjeres i kirken. Kirkens.
Hvordan jobber Norsk Industri for å påvirke utviklingen av EUs klima- og energipolitikk Canes 20.november 2007.
Vedtekter for Norske Redningshunder Distriktenes ledersamling lørdag 29. november 2008 Gardermoen.
EU-grunnloven Lisboa-traktaten og hva den betyr for EU og Norge April 2008 Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU
Det kommunale og det statlige barnevern
EU – hva skjer?. Stabilitet Et politisk eksperiment •Frivillig overdragelse av beslutningsmyndighet •Felles beslutninger følges opp av den enkelte medlemsstat.
7 Demokrati.
8 Det politiske systemet i Norge
Blir EU mer demokratisk med den nye grunnloven? Faglig-pedagogisk dag 4. januar 2005 Andreas Føllesdal Norsk senter for menneskerettigheter Universitetet.
1 European Commission - DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities EUs Likestilling og diskrimineringspolitikk 30/09/2010 Anne Galand Nasjonal.
JUS100 Dag
Thorkel C. Askildsen SGO 2200 – vår 04
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
EU-utvidelsen Arbeidsinnvandring og kampen mot sosial dumping Statssekretær Kristin Ørmen Johnsen, Kommunal- og regionaldepartementet.
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
JUS100 Dag
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
Skolen – en kommunal virksomhet
Regionskontorenes historie… 1 av 6 norske regionskontorer i Brussel - Stavangerregionens Europakontor Midt Norges Europakontor Nord Norges.
14 Samarbeid over grenser
Sokrates Sokrates (EUs utdanningsprogram)
Trøndelags Europakontor Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken Magnus Kjøraas, koordinator 30. oktober 2010.
EUs kvotesystem og energi- intensiv industri Blir ’taperne’ vinnere? Jørgen Wettestad CANES møte, Stockholm, 21/
Stortinget Regjering Domstoler Storting i andre land
Innføring offentlig rett – EU og EØS
Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?
Feilslått integrasjon Stikker planen, EDC og EPC ( )
Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning? Hvordan utnytte medlemskapet i europeiske organisasjoner? Åse Erdal,
Utvidelse, stagnasjon og nye initiativ Utvidelse? Andre og tredje gang 1967: Labour søker på ny. De Gaulle veto 1960, de Gaulle er borte. Toppmøte.
Fra Messina til Roma Romatraktatene: Euratom og EEC ( ).
Modellkommunene Hva er unikt?
Hva er Europa? Hvorfor studere europeisk integrasjonshistorie?
EEC Konsolidering og indre krise. Iverksettelse av EEC Hallstein kommisjonen –Øke sin innflytelse Ministerrådet –COREPER: permanente representater/ambassadører.
Feilslått integrasjon Stikker planen, EDC og EPC ( )
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
1.USA og integrasjon 2. Fra stagnasjon og krise via Enhetsakten til Maastricht.
JUS102 Advokat Lars Baklund. AS/ASA – Generalforsamlingen Asl og asal kapittel 5 Selskapets øverste myndighet jf. asl § 5-1 Alle aksjonærer har møterett.
EU Den europeiske union.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
EU Den europeiske union.
FN Forente Nasjoner.
Norges utenrikspolitikk overfor NATO, EU, de nordiske landene og Russland.
Kapittel 13. Internasjonalt økonomisk samarbeid Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Brexit Styremøte Hordaland NtEU Gunnar Rutle.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Hva bør være bestemmende? Systemutvikling: Hva bør være bestemmende? (og hvem bør bestemme?) Dag Wiese Schartum Avdeling for forvaltningsinformatikk, Senter.
Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.
NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Det Juridiske Fakultet i Oslo Birgitte Jourdan-Andersen, 26 oktober 2016.
Den politiske styringskjeden
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Kommunen og Fylkeskommunen
arbeidsinnvandring og flyktningkrise
Kapittel 7 Demokrati.
NORSK KOMMUNESEKTOR OG EU/EØS   – skreddersydd opplæringsprogram for kommunesektoren Gjennom et KS FoU-prosjekt er det framskaffet et kunnskapsgrunnlag.
«En selvstendig og nyskapende kommunesektor»
Klepp kommune Brussel | Wera Helstrøm.
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Får ACER mer makt fra 2020? Torbjørg Jevnaker
Europeisk integrasjon og nordisk likestillingspolitikk
KS Folkevalgtprogram Innbyggermedvirkning og samhandling med lokalsamfunnet Kurt Orre.
Utskrift av presentasjonen:

De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken

Andre institusjoner Formannskapet. Medlemslandet er i en periode på seks måneder ansvarlig for å lede møtene i Det europeiske råd i Brussel og Luxemburg. Den økonomiske og sosiale komité består av representanter for ulike organisasjoner i EU (blant annet fagbevegelsene) og uttaler seg særlig om saker som har å gjøre med arbeidsliv og sosialpolitikk. Regionskomitéen består av representanter for lokale og regionale myndigheter og uttaler seg blant annet i kommunal- og regionalpolitiske spørsmål. Revisjonsretten kontrollerer bruken av EUs budsjettmidler. Ombudsmannen tar i mot klager fra EU-borgere som føler seg urettmessig behandlet av administrasjonen i EUs institusjoner.

EU har fire typer beslutninger Forordninger: Rettsakter som gjelder umiddelbart i medlemslandene. De kan sammenlignes med et lands egne lover. Direktiver: Rettes til medlemslandene og er bindende ved at målsettingen må innfris, mens det er opp til hvert medlemsland å avgjøre hvordan. Vanlige beslutninger: Gjelder i enkeltsaker og er bindende for dem de er rettet mot. Henstillinger og uttalelser: Er ikke bindende, men kun en oppfordring til den eller dem de er rettet mot.

EU – tre samarbeidsområder det økonomiske og monetære samarbeidet –Fire friheter: varer, tjenester, kapital og personer det utenriks- og sikkerhetspolitiske samarbeidet det retts- og innenrikspolitiske samarbeidet Schengen-samarbeidet

Utviklingen av EU-samarbeidet er en integrasjons- prosess med tre klare trekk: stadig flere samarbeidsområ der stadig tettere samarbeide stadig flere medlemmer

Lisboatraktaten har til hensikt å gjøre EU både mer effektiv og mer legitim og demokratisk. Samtidig ønsker en å styrke det utenrikspolitiske samarbeidet. Traktaten må godkjennes av alle EUs medlemsland innen 2009 før den kan tre i kraft. EU-parlamentet får økt makt: Forslag til nye EU-lover må i økende grad vedtas både i Ministerrådet og Parlamentet. Mer innflytelse for nasjonalforsamlingene i medlemslandene Åpning for borgerinitiativ: En million EU-borgere har mulighet til å oppfordre Kommisjonen til å sette fram nye politiske forslag.

Lisboatraktaten – veien videre Mer effektive beslutningsprosesser: Avstemninger med kvalifisert flertall (overnasjonalitet) i Ministerrådet utvides til nye områder. «President»: Det europeiske råd skal være representert ved en leder som skal sitte i to og et halvt år. I praksis blir dette en slags president for EU. «Utenriksminister»: Nestlederen i Kommisjonen blir en koordinator for EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk. Hensikten er å gjøre EU mer tydelig og enhetlig på den internasjonale arenaen. Rettigheter: EUs menneskerettighetscharter blir juridisk bindende.

Norge og EU Folkeavstemninger i 1972 og 1994 EØS – avtalen i 1994 Schengensamarbeidet Utenfor EØS-avtalen: –Landbruk –Fiskeripolitikk –Skatte- og avgiftspolitikken –Valuta og sentralbank

Hvor går EU? Tyrkia og Ukraina – nye medlemsland? EUs demokratiske underskudd Flertallsavgjørelser og føderasjon? Hvorfor ikke all makt til Parlamentet?