100-200.000 ned i lønn Lønnsutvikling for lærere, førskolelærere (og noen andre) de siste 30-40 åra Gunnar Rutle januar-februar 2012 Utdanningsforbundet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NSLF og Avtaleverket Status per april 2010 SFS inkludert Arbeidstidsavtalen for lærere Prolongert med to år – gjelder fram til 31. desember 2011.
Advertisements

3. januar 2007 VOLUMES AND GENEALOGY: Den neste generasjonen.
TBU Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2010 Foreløpig rapport fra TBU, 19. februar 2010.
Statistikk og sannsynlighetsregning
NordlandsLøftet. MØTE… Strategier for rekruttering til høyere utdanning i Nordland: HURTIGRUTENS HUS 10.JUNI 2013.
Tore Løkkeberg – Rådgiver økonomi
Kapittel 9: Lønnsomhetsvurderinger av lån
Fordelingsnøkkel Fordeling •Utvalget bestemte seg for å navngi de ulike dimensjonene som: –68 %: Sportslig (tidligere kalt 68 %) –10 %: Kommersiell.
Direkteinvesteringer i EUs nye medlemsland i Øst-Europa – en kort tallpresentasjon Fafo Østforum, 7. April 2005 Torunn Kvinge Forskningsstiftelsen Fafo.
Arbeidstid,Skift- og Garantibestemmelser
Verdiskaping og sysselsetting i jordbruket i Trøndelag, 2010 Seminar Rica Hell Hotell , Siv Karin Paulsen Rye.
REKRUTTERING AV NY MEDARBEIDERE I FYLKESKOMMUNEN
Kapittel 11: Investeringsanalyse og prisstigning
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Ressursbruk i utdanning Internasjonale sammenligninger
Lokale forhandlinger Beregninger - begreper
Praktiske oppgaver. Oppgave 1 Profesjonsetikk i klubben.
1: Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo tredje kvartal 2006.
Harald Romstad Høgskolen i Hedmark
Læreplaner i matematikk
Medlemsmøte i NTL Riksrevisjonen 7. september 2010.
6. Hovedlønn desember
Kontakte meg... ● E-post: ● Hjemmeside: – Klikk på kontakt for MSN og ICQ detaljer. – Klikk på fag for informasjon.
Vi kan ikke brenne all olje og gass Muligheter for å lete etter mer olje og gass dersom det skal være sannsynlig å nå togradersmålet.
Tariff 2014 Organisasjonsmessig behandling Klubbmøte.
Lokale forhandlinger 2010 Utdanningsforbundet Bergen.
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
AT SAMLING Henderson 24. mai Mellomoppgjøret 2011.
Studiebarometeret 2014 Resultater, metodikk og anvendelse Helge Sigurd Hansen 17.mars 2015.
Innhold og mulig praktisering til beste for både skolen og ansatte
Digitale hjelpemidler i matematikk Hva sier læreplanen – hva gjør vi?
Lønnsutvikling for stillinger som benyttes ved HiL Kilde Statens sentrale tjenestemannsregister pr
Lønnsstatistikk og bruk av slik statistikk i lønnsforhandlinger
Vi har gått ned i lønn de siste tiårene. Nå vil vi ha et lønnsløft Gunnar Rutle Utdanningsforbundet Sør-Trøndelag.
Arbeidstidsavtalen fra høsten 2014 Avtaleperiode – Innhold og mulig praktisering til beste for skolen og den ansatte Skolelderkonferansen.
Noen nye lysark + Korrigerte lysark etter odelstingsproposisjon 37 ( ), og rapporten fra OfTP-utvalget En del tall er litt.
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL: Gjøre rede for og regne med prisindeks, kroneverdi, reallønn og nominell lønn og beregne inntekt, skatt og avgifter. Vurdere.
YS Inntektsplitiske konferanse TBU DE TØRRE, MEN VIKTIGE, TALLENE.
YS` Inntektsplitiske konferanse TBU DE TØRRE, MEN VIKTIGE, TALLENE.
Lønnsstatistikk og bruk av slik statistikk i lønnsforhandlinger Hebe Gunnes Seniorrådgiver NIFU/ styremedlem NTL forskningsinstitutter
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Tracking av digitalradio-andel i Norge © TNS Tracking.
Vi lever lenger…… Hva betyr det for pensjonsordningene?
Statistikk Dette er Norge Å kunne tolke statistiske data er en.
Ett års gratis husleie Dette klippet er hentet fra en annonse i Bergens Tidende januar Anta: Årlig leie er kr pr. kvadratmeter dersom leietaker.
Den norske tannlegeforening Etter lønnsoppgjøret 2008 Et kort tilbakeblikk på fjorårets oppgjør og lønnsstatistikk.
Organisasjonsmessig behandling. Tariff 2016 Hva blir det viktigste for Utdanningsforbundet i vårens hovedoppgjør? Tariff 2016s2.
Milliardær med flaks Oppgave: 1.Beregn årlig realavkastning etter skatt regnet i prosent. 2.Bruk KVM til å tallfeste hvilken risiko investoren har tatt.
Boligpris Oppgave: Beregn årlig boligprisvekst i prosent for Oslo.
Kort om barometeret Et journalistisk bearbeidet produkt, laget av Kommunal Rapport Basis i offisielle tall levert av kommunene til staten Kostra, Utdanningsdirektoratet,
Størst prosentvekst og gode utsikter
Demografikostnader Skaun kommune ( )
Regulering av alderspensjoner, hva med veien videre?
Sinus 1P Sinus 2P Sinus 1P-Y Trondheim, 6. mai 2014.
HMS-kort i Byggenæringen
Mellomoppgjøret 2017 KMDs nettside:
Demografikostnader Luster kommune ( )
- Gir statistikken den nødvendige informasjon for regional næringsutvikling trender FoU-utgifter - næringslivets forskerkompetanse.
Kapittel 3 Diskontering Tillegg
Fastlege- og avtalespesialist- henvisninger til private rehabiliteringsinstitusjoner Presentasjonen viser bruk av private rehabiliteringsinstitusjoner.
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Trøndelags befolkning i tettsteder
Fremtidig budsjettutvikling ved UiS
Virkningene av nytt inntektssystem på kommunene i Møre og Romsdal
Adjunkt født i 1963 Pensjon i prosent av sluttlønn
Kapittel 9: Lønnsomhetsvurderinger av lån
Årsmelding 2013 Menneskelige ressurser (HR)
Kostnadsutvikling fosterhjem
Kapittel 11: Investeringsanalyse og inflasjon
Kapittel 11: Investerings-analyse og inflasjon
Kvinners tid er mindre verdt enn menns tid
Utskrift av presentasjonen:

ned i lønn Lønnsutvikling for lærere, førskolelærere (og noen andre) de siste åra Gunnar Rutle januar-februar 2012 Utdanningsforbundet Møre og Romsdal

Hvor kommer tallene fra? Jeg ser på lønnsutviklinga ut fra to ulike vinkler: 1. Gjennomsnittlig lønn for ulike næringer, kilder: SSB sin historiske statistikk over samlet normal lønn*) og antall årsverk i ulike næringer i Norge Denne gir i følge SSB ikke gode tall etter 2002, så for disse anbefales TBU sin statistikk over lønnsutvikling fra år til år. *) normal lønn er fast avtalt lønn, overtid er ikke med 2. Minstelønn for lærere/førskolelærere, kilder: Jeg har hovedlønnstabeller, ansiennitetstabeller og minstelønnstabeller , så har jeg beregnet minstelønn i grove trekk tilbake til 1970 ved hjelp av SSBs historiske statistikk for undervisningsbransjen.

Jeg ser mest på lønnsjusterte tall Vi har grovt sett tre alternativ. Vi kan se på: Nominell lønn – kronetallet på lønnsslippen. Men alle vet at det betyr lite Reallønn – lønna korrigert for prisstigning. Den sier noe om kjøpekrafta Lønnsjustert lønn – lønna korrigert for utviklinga av gjennomsnittslønna i Norge. Denne siste må brukes hvis vi mener at lærere har rett på samme velstandsutvikling som andre.

Sammenlikning mellom ulike næringer/bransjer De følgende grafene sammenlikner næringen undervisning med noen andre næringer, samt med gjennomsnittsutviklinga av lønn i Norge (gruppen Samlet)

Minstelønn /11 De følgende grafene og tabellene er laget ved hjelp av det jeg har av lønnstabeller tilbake til Tallene fra 1970–83 er stipulert ved å ta utgangspunkt i lønnstabellene i 1983 og så regne bakover ved hjelp av SSBs tall for utviklinga av gjennomsnittslønn i undervisningsbransjen I perioden etter 1983 er nedgangen i lønn målt med lønnstabellene større enn det bransjetallene viser. Hovedårsaken er antakelig at kompetansen i lærergruppen har økt i perioden. Alt tyder på at det samme har skjedd i årene før Så antakelig er nedgangen i lærerlønn for de enkelte lærergruppene større enn det mine tall viser.

Utvikling av lønnsjustert lønn 1970 stipulert ut fra SSBs «undervisning»-næring, 1983 og 2010 fra lønnstabeller BegynnerlønnTopplønn

Utvikling av lønnsjustert lønn 1970 stipulert ut fra SSBs «undervisning»-næring, 1983 og 2010 fra lønnstabeller Beg.lønn i 1000 krTopplønn i 1000 kr % % Lærer Adjunkt Adj. m. t Lektor Lektor m. t Førskolel Underv. SSB

De følgende 6 grafene viser lønnsjustert lønn, to og to som viser utviklingen av begynnerlønnog tilsvarende utvikling av topplønn

De følgende to grafene viser nominell lønn, først utviklingen av begynnerlønn, så av topplønn. Vi ser at begynnerlønn har økt mer enn topplønn

De følgende 4 grafene viser reallønn, to og to som viser utviklingen av begynnerlønn og tilsvarende utvikling av topplønn.

Minstelønn /11 De følgende grafene er laget bare ved hjelp av det jeg har av lønnstabeller. Disse laget jeg før jeg la om regnearket slik at jeg så på minstelønn helt tilbake til 1970 (men da stipulert for årene 1970 – 83)