Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

utfordringer og mulige løsninger til økologisk grønnsaker dyrking

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "utfordringer og mulige løsninger til økologisk grønnsaker dyrking"— Utskrift av presentasjonen:

1 utfordringer og mulige løsninger til økologisk grønnsaker dyrking
Parallellproduksjon utfordringer og mulige løsninger til økologisk grønnsaker dyrking Thomas Holz Rådgiver/Prosjektleder i økologisk grønnsaksdyrking Foregangsfylke økologisk grønnsaksproduksjon, Vestfold

2 Kulturbaserte utfordringer ved endring av regelverk
Viktige grønnsakene blir produsert i parallellproduksjon Ofte produksjonsavtaler for en og samme vekst, både til konvensjonell og økologisk Kun noen sorter er „lett å skille“ => ulik farge, størrelse eller form, mest spesialiteter f. eks. lilla gulrot vanlig gulrot

3 Betydning for markedet og umiddelbare konsekvenser
Markedets og forbrukerinteresse gir kun begrenset plass til spesialtyper Økologiske arealet hos parallelldyrkende produsenter er lite i forhold til det konvensjonelle arealet Sannsynlig at parallellprodusenter velger bort sin økologiske del av produksjonen når det ikke blir mulig fremover å dyrke parallelle sorter (av samme type) Mindere norsk produksjon av økogrønt

4 Omlegging og vekst i økologisk grønnsaksproduksjon
Hvor det ikke er mulig å finne sorter som er lett å skille (av samme type), må hele produksjonen legges om med en gang Utfordrende å legge om store konvensjonelle produsenter innen kort tid => noe som NLR ikke kan gi råd til! Uten mulighet til parallellproduksjon i omleggingstiden har dyrkere ikke inntekt fra konvensjonell produksjon Omlegging av spesialiserte økogrønt produsenter er i praksis kun trinnvis mulig!

5 Langsiktig betydning av parallellproduksjon for å lykkes med politiske målsetninger
Arealvekst i økologisk grønnsakdyrking i stor grad fra parallellprodusenter Etablerte fulløkologiske produsenter kan i praksis utvide produksjonen på leiejord =>ofte vanskelig! Økt økoggrønt produksjon kun trinnvis realistisk => parallellproduksjon i takt med markedet!

6 Norsk produksjon står i direkte konkurranse med import
Market til økologiske grønnsaker er i vekst Import står i direkte konkurranse med norsk produksjon Importerte grønnsaker kommer i praksis ofte fra parallellproduksjon i ulike foretak Parallellproduksjon i ulike foretak er i tråd med EU- økoforordningen

7 Muligheter Dyrking i separate foretak => i praksis vanskelig å handtere, store kostnader, ikke mulig å få tilskudd Mulighet for å skille driftsenheter ved to ulike avdelingsregnskap=> rel. enkelt i praksis, øko revisjon lik mulig som i separate foretak Store konsekvenser for norsk, økologisk grønnsaksdyrking =>Nedlegging av økologiske produksjoner er sannsynlig =>konvensjonelle spesialiserte grønsaksdyrkere vil ha små muligheter for å videreutvikle økologisk produksjon


Laste ned ppt "utfordringer og mulige løsninger til økologisk grønnsaker dyrking"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google