Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS"— Utskrift av presentasjonen:

1 KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS
Anne lyngroth

2 Tema Hva er kunnskapsbasert praksis Hvor finne forskning/artikler
Hvordan kan vi jobbe kunnskapsbasert

3 Erfaringsbasert kunnskap
Forskningsbasert kunnskap Erfaringsbasert kunnskap Kunnskapsbasert praksis Brukerkunnskap og brukermedvirkning Kontekst Jamtvedt, kunnskapssenteret.no

4 Vi må reflektere over egne praksis!

5 Bruker /Pasient Møtt med respekt Ikke tilfeldig behandling
Ikke unødvendige undersøkelser Brukermedvirkning, men hva når pasienten ikke kan samtykke? Får pasientene valg?

6 KUNNSKAP ER VIKTIG Vi ønsker å møte pasienten våres med respekt og gi de riktig behandling og det beste tilbudet. Fakta: 20% av alle pasienter opplever å få feilbehandling i alle land som er undersøkt BMJ2005. PE Hjort % får ikke behandling i henhold til vitenskapelig dokumentasjon Schuster, Mcglynn, Brook (1998) GrolR (2001) Baserer vi kunnskapen vår på det vi lærte på skolen, eller har vi tilegnet oss ny kunnskap? Hvorfor gjør vi det på akkurat den måten? Er det riktig å behandle såret med den prosedyrer, hvordan oppfølging er best for en pasient med type 2 diabetes? Hvordan opptrening/pleie er best etter lårhalsbrudd eller slag? Hvordan kan vi forebygge fall? Hvis jeg kommer på sykehuset og skal opereres, eller til legen med en sykdom håper jeg at de behandler meg ut fra nyeste kunnskap. Og ikke det som var lurt når de gikk på skolen! Hvordan skal vi vite om vi gir pasientene den riktige behandlingen hvis vi ikke søker kunnskap om hva som er best?

7 Gjelder det Norge? Praksis har stor variasjon (stell av sår)
39% av feilbehandlingene fører til sykehusinfeksjon (A-hus) 40-50% kan forebygges Hofteoperasjoner variasjon på 10 dager

8 HELSEBIBLIOTEKET.NO Setting personalmøte.
Jeg går på et studie i Bergen som heter kunnskapsbasert praksis. Studiet handler om å anvende forskning i praksis. Forskning er utrolig viktig, og det gjør at vi kan være med å gjøre omsorgen for våre pasienter bedre, det er allikevel liten hensikt med forskning hvis ingen bruker det som kommer fram. På studiet kunnskapsbasert praksis har vi lært hvor vi kan søke kunnskap og det har jeg lyst til å vise dere litt av nå. Hvor mange har hørt om helsebiblioteket? Her kommer en video som sier noe om hva helsebiblioteket. – helsebiblioteket – nyttig på nett for helsepersonell 3,14 min

9 3 HOVED OMRÅDER OPPSLAGSVERK NASJONALE RETNINGSLINJER
OPPSUMMERT FORSKNING Når jeg begynte å kikke på helsebiblioteket på disse områdene, ble jeg utrolig hekta og det var veldig spennende. Prøv å se….

10 OPPSLAGSVERK KJENTE: Felleskatalogen Norsk legemiddelhåndbok
BMJ Best Practice og UpToDate Kliniske oppslagsverk basert på forskning Diagnose Prognose Behandling Forebygging Bruk det til raske oppslag i pasientmøte eller til generell faglig oppdatering. Hva baserer vi kunnskapen vår på? Det er ikke så lenge siden jeg gikk på sykepleierskolen, men er det fortsatt riktig det jeg lærte? Jeg tok vare på alle skolebøkene mine, men ser at det ikke er her jeg bør gå for å få kunnskapen.

11 NASJONALE RETNINGSLINJER
Utarbeides av helsedirektoratet Retningslinjer reflekterer hva som er god faglig praksis Et hjelpemiddel Ikke rettslig bindene, men dersom man velger løsninger som i vesentlig grad avviker fra de anbefalinger som er gitt i retningslinjene, bør dette dokumenteres og begrunnes. Hvor mange har hørt om nasjonale retningslinjer? Følger vi noen?

12 Noen aktuelle retningslinjer:
Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring Det antas at mellom 20 og 50 prosent av pasientene i institusjon har en underernæringstilstand. Helsedirektoratet har utarbeidet nasjonale anbefalinger for å identifisere, forebygge og behandle underernæring.

13 Noen aktuelle retningslinjer:
Diabetes Forebygging, diagnostikk og behandling Nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering ved hjerneslag

14 Systematiske oversikter
En systematisk oversikt gir oversikt over hva som finnes av forskning på et bestemt område og kvaliteten på forskningen Du kan søke i databaser eller etter oppsummert forskning etter tema eks. eldre.

15 ENGELSK WWW.GOOGLE.COM Språkverktøy
Klipp ut hele teksten og lim den inn Så har du den nesten på norsk

16 IMPLEMENTERINGS METODER
1. Nasjonale retningslinjer Finne ny kvalitetssikret oppsummert forskning Søke etter kunnskap på bakgrunn av en problemstilling


Laste ned ppt "KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google