Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen 15.05.07 Halvor Holmli, leder RO.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen 15.05.07 Halvor Holmli, leder RO."— Utskrift av presentasjonen:

1 FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen 15.05.07 Halvor Holmli, leder RO

2 Flere eldre

3 Flere eldre….. ”Demensgåten” løses? – Eldrebølgen kan avblåses De eldre vil mestre dagliglivets gjøremål bedre Fra 1992 – 2004: Brukere i alder under 67 år av kommunale omsorgstjenester økt fra 17% til 29% Overlevelse etter sykdom og ulykke øker - For tidlig fødte barn – livslangt hjelpebehov

4 Eldres økonomi vil være sterk - betyr det noe for planlegginga? Begrensede økonomiske rammer i kommunene – forvente at eldre betaler mer? Nye generasjoner med andre behov, men vant til å kjøpe, en forventningsrevolusjon fra en rekordgenerasjon Familieomsorgen synes å bli uendra, også i byene

5 Forutsatt samme fødselsrate som i dag Halvparten av alle jenter som i framtida skal velge utdanning og karriere, må velge en utdanning for den kommunale helse- og omsorgstjenesten, Og bli der!! Tror vi dette lar seg gjøre?

6 HVILKE LØSNINGER ER TENKELIGE FOR MORGENDAGEN? KAN VI MØTE MORGENDAGENS UTFORDRINGER MED DAGENS PRAKSIS? HVILKE VEIVALG BØR VI VURDERE? HVA TROR VI PÅ OG HVA ØNSKER VI?

7 Er pleie- og omsorgstjenesten for viktig til at det bare skal jobbe helsefaglig kompetanse i feltet? Er praktisk bistand ikke lenger et kommunalt ansvar, men dekkes av et privat marked? Kommunene vurderer behovene og skriver ut sjekk? Får vi utvikling av bolig med service som privat konsept også i Norge? (jfr. Life Resort i Spania) – Seniorlandsbyer?

8 Fra innsiden ”Et sykehjem er en underlig og umulig blanding av hjem, arbeidsplass og kommunal forvaltning. Og på meg virker det som om sykehjemmene som oftest er mer arbeidsplass og kommunal forvaltning enn de er hjem”. Steen Steensen i Dagbladet 7/10-2006. Forfatter av boka ”Beboerne. En dokumentar om livet på LilleTøyen sykehjem”

9 Det nye ”sykehjemmet” Nøkkelen til trygghet er - å ha noen til stede døgnet rundt - og ha kyndig hjelp tilgjengelig Nøkkelen til frihet og selvstendighet er - å trekke opp tydelige og fysiske grenser mellom det som er privat og det som er offentlig - og trekke opp grensene for hva helsetjenesten skal ta seg av, og hva andre aktører og sektorer med fordel kan ta seg av


Laste ned ppt "FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen 15.05.07 Halvor Holmli, leder RO."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google