Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fagdager med Norsk Sertifisering AS

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fagdager med Norsk Sertifisering AS"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Fagdager med Norsk Sertifisering AS
Olavsgaard 11. juni 2013 Tore Jeppe Sørhaug, Tilsynsleder Arbeidstilsynet Midt-Norge Takk for invitasjoner. Noen kjente, noen ukjente 2 år siden sist jeg var her med NTO (den gang 3 medarbeidere og tilsynsleder) Godt å være i Bergen igjen – mitt andre hjem (bodde her i 7 år)

3 Arbeidstilsynets time
Organisering av nasjonalt ansvar – teknisk område, bl.a.; - Roller og oppgaver - Presentasjon av aktuelle medarbeidere Hvilke forskriftsendringer er planlagt i 2013 knyttet til vårt område? Arbeidstilsynets Fagforum for sertifiseringsordningen og samarbeidet med SGS Akkreditering av sertifiseringsorganene …? Dispensasjoner Personløft, bl.a.; - Dagens regelverk - Retningslinjer for behandling av dispensasjoner - Fjellsikring

4 Særskilte nasjonale oppgaver teknisk område
Arbeidstilsynet Midt-Norge skal ha særskilt nasjonalt ansvar for: Markedstilsyn maskiner og arbeidsutstyr - Utøve markedstilsyn Tekniske godkjenninger; - Ansvar for sertifiseringsordningen og fagforum for arbeidsutstyr - Ansvar for utpeking av tekniske kontrollorgan - Typegodkjenning av stillaser, stiger og konstruksjoner på tak og fasader

5 Hva jobber vi med pr i dag?
Regelverksarbeid Sertifiseringsordningen Fagforum for farlig arbeidsutstyr Tekniske kontrollorgan Internasjonal møtedeltakelse – markedstilsyn. Arbeid med kontrollpunkt i Betzy (system for utførelse av tilsyn) Markedstilsyn: - Løftelem til lastebil (transport av anleggsmaskiner) -Bruk av hjullaster til løfting av last

6 Regiondirektør Stig Magnar Løvås
Organisering i ATMN Regiondirektør Stig Magnar Løvås Tilsynsleder Tore Jeppe Sørhaug Marius Gynnild jurist Mona Iren Volent jurist Yngvild Svarva Nielsen jurist Arne Valaker Over- ingeniør Solfrid Engene Røyset Senior- ingeniør Geir Sjøli Over- ingeniør Bjørn Lerstad Senior- ingeniør Vakant

7 Forslag til forskriftsendringer 2013 (til høring)
I forskrift av 6. desember 2011 nr om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav gjøres følgende endringer: Kapittel 17 – Arbeid i høyden, Kapittel 18. Arbeid med utstyr til løfting, unntaksbestemmelsen for personløft gjeninnføres I forskrift av 6. desember 2011 nr om konstruksjon, utforming og fremstilling av arbeidsutstyr som ikke dekkes av forskrift om maskiner gjøres følgende endringer: Konstruksjonsbestemmelser, opphevelse av typegodkjenningsordningen.

8 Konvertering av utenlandske kompetansebevis
I henhold til Forskrift om administrative ordninger §§ 9-1 og 9-2 plikter EØS-borgere som skal etablere seg eller jobbe midlertidig i Norge og bruke arbeidsutstyr som nevnt i forskrift om utførelse av arbeid § 10-3, å søke Arbeidstilsynet før oppstart av slikt arbeid. Per i dag får disse søkerne konvertert sine kompetansebevis til norske kompetansebevis dersom vilkårene i §§ 9-1 eller 9-2 er oppfylt. Arbeidstilsynet ønsker å endre praksisen vedørende behandlingen av disse søknadene ved å innføre følgende endringer: Strengere krav til dokumentasjon på hvor mange timer teori og praktisk opplæring søkeren har som grunnlag for utstedelse av kompetansebeviset. Krav til dokumentasjon på antall år med praksis.

9 Utenlandske kompetansebevis, forts
Som dokumentasjon på at EØS-borgerne har tillatelse til å jobbe med arbeidsutstyr som krever sertifisert sikkerhetsopplæring, må arbeidstakeren, etter endringen, fremvise sitt originale kompetansebevis og tillatelsen fra Arbeidstilsynet til å jobbe med det aktuelle utstyret. I tillatelsen fra Arbeidstilsynet vektlegges ansvar til å sørge for/forsikre seg om at arbeidstakeren har tilstrekkelig kompetanse til å utføre arbeidet de er satt til å gjøre. Tillatelsen gir ikke grunnlag for å utstede norsk kompetansebevis for sertifisert sikkerhetsopplæring iht § 8-2 i forskrift om administrative ordninger. Endringene vil kun gjelde for de som har søkt etter at Arbeidstilsynets endring av praksis har trådt i kraft, og ikke for de som allerede har fått konvertert kompetansebeviset sitt.

10 Pågående arbeid Forslag til nytt innhold i gamle bruksforskriften § 8b, det vil si forskrift om utførelse av arbeid § 10-5, første ledd. Forslag til nye formuleringer på hvordan vi skal definere hvilke maskiner som faller innenfor/utenfor reglene om sertifisert sikkerhetsopplæring i forskrift om utførelse av arbeid § 10-3. Forslag til nye formuleringer på hvordan vi skal definere hvilke maskiner som faller innenfor/utenfor reglene om sakkyndig kontroll i forskrift om utførelse av arbeid § 13-1.

11 Pågående arbeid, forts Videre tar vi sikte på å utarbeide kommentarer til disse bestemmelsene slik at de vil være ferdige i løpet av 2014. Vi vil fortsette arbeidet med å få endret rammeverket til sertifiseringsordningen., blant annet «status til samordningsrådets dokumenter».

12 Arbeidstilsynets Fagforum for sertifiseringsordningen og samarbeidet med SGS
Fagforum er blant annet partssammensatt, og skal være rådgivende til Arbeidstilsynet mhp sertifiseringsordningen. Avholder 2 – 3 møter pr år SGS deltar med to representanter

13 Personløft

14 Retningslinjer ved behandling av søknad om dispensasjon for løft av personer med arbeidsutstyr som ikke er beregnet for formålet Høsten 2012 utarbeidet ATMN nye retningslinjer for behandling av søknader om dispensasjon for løft av personer med arbeidsutstyr som ikke er beregnet for formålet. Retningslinjene er godkjent av LOV og direktøren. Hensikten er å øke sikkerhetsnivået. NB: ingen endringer i regelverket!

15 Nye retningslinjer – personløft forts.
Hva er nytt? - Vilkåret om at bedriften skal ha startet en reell prosess for å fremskaffe lovlig utstyr etter maskinforskriftens krav er fjernet. - Retningslinjene er forankret i både forskrift om utførelse av arbeid, arbeidsplassforskriften og internkontrollforskriften på en mye mer tydeligere måte enn tidligere. - Tydeliggjør arbeidsgivers ansvar ytterligere blant annet når det er flere virksomheter involvert i løfteoperasjonen. - Stilles vilkår til hver enkelt løfteoperasjon. - To-delt dispensasjon.

16 Nye retningslinjer – personløft forts.
- Det er virksomheten som skal bruke utstyret som må søke om dispensasjon. - Det skal fremgå av søknaden om det søkes om dispensasjon for en tidsbegrenset periode eller et konkret prosjekt. Dispensasjoner kan gis i inntil ett år.

17 Nye retningslinjer – personløft forts.
For å tydeliggjøre kravene har Arbeidstilsynet valgt å gjøre kravene todelt:  Første nivå: beskriver krav til dokumentasjon ved søknad om dispensasjon.  Andre nivå: setter krav til hver enkelt løfteoperasjon innenfor gitt dispensasjonstid.

18 Nye retningslinjer – personløft forts.
Ved en dispensasjonssøknad må følgende dokumenter foreligge:  Første nivå: Søknad om dispensasjon. 1.1 En entydig identifikasjon av utstyret (løfteutstyr og personkurv) det søkes om dispensasjon for; fabrikat, type (mobilkran, tårnkran, lastebilkran, traverskran osv.), typebetegnelse, årsmodell og serienummer. 1.2 En skriftlig begrunnelse for hvorfor det ikke kan brukes utstyr som er godkjent til personløft og hvorfor man ikke kan anskaffe/leie inn slikt utstyr.

19 Nye retningslinjer – personløft forts.
1.3 Virksomheten må bekrefte at den har rutiner som ivaretar kravene til innholdet i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet. Virksomhetens rutiner må som minimum omfatte: Rutine for ettersyns- og kontroll med utstyret før arbeidsoperasjonen påbegynnes, etter oppstilling og daglig ettersyn/kontroll. Rutine for at krav om sakkyndig kontroll er oppfylt for utstyr der dette er aktuelt. Rutine for oppfølging av avvik og uønskede hendelser som påvirker sikkerheten ved personløft.

20 Nye retningslinjer – personløft forts.
Andre nivå: Punktene 2.1 – 2.5 skal dokumenteres skriftlig og til enhver tid være tilgjengelig der hvor hver enkelt løfteoperasjon foregår. Dokumentasjonen skal oppbevares i 12 måneder etter at løfteoperasjonen er avsluttet. Denne dokumentasjonen skal ikke sendes til Arbeidstilsynet. Vilkår for hver enkelt løfteoperasjon innenfor gitt dispensasjonstid. 2.1 Dersom flere virksomheter utøver arbeid på samme arbeidsplass som løfteoperasjonen skal gjennomføres, skal virksomheten med dispensasjon for å foreta personløft, når det er nødvendig, påse at det skriftlig avtales hvem av dem som skal ha ansvaret for å samordne internkontrollen for deres felles aktiviteter eller områder og gjøre denne virksomheten kjent med de vilkår som gjelder for å gjennomføre en løfteoperasjon.

21 Nye retningslinjer – personløft forts.
Det skal utarbeides en skriftlig vurdering som begrunner hvorfor det ikke kan brukes godkjent utstyr til den aktuelle løfteoperasjonen. 2.3 Det skal gjennomføres en risikovurdering som avdekker mulige farer ved den aktuelle arbeidsoperasjonen og det skal dokumenteres hvilke personer som har deltatt i risikovurderingen. 2.4 På bakgrunn av risikovurderingen skal det utarbeides skriftlige planer og tiltak som viser hvordan det enkelte oppdrag kan gjennomføres trygt på det aktuelle stedet (For eksempel en sikker jobb analyse (SJA)). Disse skal til enhver tid være tilgjengelig der hvor dette arbeidet utføres. 2.5 Det skal dokumenteres hvilke personer som deltar i løfteoperasjonen.

22 Nye retningslinjer – personløft forts.
- 2.6 Tiltakene som skal gjennomføres på grunnlag av risikovurderingen skal gjøres kjent for alle personer som deltar i løfteoperasjonen.

23 Fjellsikring ATMN utarbeidet i 2010 "RETNINGSLINJER FJELLSIKRINGSARBEID – REVISJON 2" som ble distribuert i brev av ATMN har vurdert om det fortsatt er hensiktsmessig med en egen retningslinje for fjellsikringsarbeid. Retningslinjene ble gjennomgått blant annet med aktører i fagforum for arbeidsutstyr. Arbeidstilsynet konkluderer med tilbaketrekning fordi sikkerheten er tilfredsstillende ivaretatt i eksisterende regelverk. Tilbaketrekningen er gjort i overensstemmelse og samarbeid med LOV og direktøren for Arbeidstilsynet

24 Fjellsikring - fortsettelse
Forskrift om utførelse av arbeid § 1-4 definerer bergarbeid: «alle former for brytning av berg, inkludert arbeid med kontroll, rensk og sikring av berget. I tillegg omfattes lasting og transport av sprengt stein innenfor arbeidsplassen". Fjellsikring faller innenfor denne definisjonen. Forskrift om utførelse av arbeid kapittel 27 – Bergarbeid -krav om risikovurdering og HMS-plan for bergarbeid § sørge for at det brukes arbeidsutstyr til de arbeidsoperasjoner, og under de forhold, det er beregnet på § 27-15

25 Fjellsikring - fortsettelse
Byggherreforskriften - skal sørge for at hensynet til HMS på anleggsplassen blir ivaretatt skal stille krav om at entreprenøren driver et systematisk HMS arbeid i henhold til internkontrollforskriften

26 Takk for meg


Laste ned ppt "Fagdager med Norsk Sertifisering AS"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google