FN Forente Nasjoner.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FN FN-sambandet 2010.
Advertisements

Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
De politiske partiene i Norge
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Et mangfoldig Rotary En god vei inn i det norske samfunn er gjennom kontakt og vennskap med nordmenn Kanskje Rotary er noe for deg?
Barn og unges rett til deltakelse
Hurra for deg som fyller ditt år...
Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
Konsekvenser av klimaendring
15 En urolig verden.
FNs Barnekonvensjon 17. mars 2014.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
7 Demokrati.
8 Det politiske systemet i Norge
Bahá’í er en tro som bygger bro Innleggsholder: Saba fra 2Z Fjellhamar skole Fredag 28.mars 2008 Kontaktlærere: Magnus og Raymond.
Viktige lover og regler
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Bærekraftig utvikling
Regionskontorenes historie… 1 av 6 norske regionskontorer i Brussel - Stavangerregionens Europakontor Midt Norges Europakontor Nord Norges.
Opplevelsessenteret Hvite Busser
13 En verden uten grenser.
14 Samarbeid over grenser
Hvorfor jobber PRESS med asyl?
Hva er landsmøtet?  Øverste besluttende organ = sjefen over alle sjefer!  Lokallaga sitt møte  Møteplass  Mye moro!
Ole Kr. Fauchald MR i grenselandet folkerett / nasjonal rett n Røttene i nasjonal rett – samspillet mellom forfatningsrett og folkerett ä Dualisme.
FNs fredsarbeid Foredragsholder Dato.
Stortinget Regjering Domstoler Storting i andre land
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Internasjonale menneskerettigheter Janne Tysnes Kaasin Rettsavdelingen, UD.
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Diskriminerings og likestilliningsrett Generelle grunnbegreper.
Barn og unge rapporterer til FN om sine rettigheter
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
EU Den europeiske union.
INTEGRERINGS AVDELINGEN.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Velkommen til klimatoppmøte!
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Mødredødelighet.  Hvert eneste minutt dør en kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel  Over en halv million kvinner. Hvert eneste år.  99 prosent.
Kapittel 13. Internasjonalt økonomisk samarbeid Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
Kapittel 15. Konflikter og terrorisme Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Kapittel 6: Samfunnskunnskap 8-10 (s.107) Lokalsamfunnet Etter dette kapittelet skal du kunne: Hva er en kommune? Hvorfor er Norge delt inn i kommuner?
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Tema: sikkerhetspolitikk. Hva er sikkerhetspolitikk? ulike måter å sikre et lands suverenitet og handlefrihet overfor andre land ved bruk av forsvars-
Kapittel 14. Fattigdom og utvikling Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Ulike visjoner for fremtiden …. ...men for å snakke om fremtiden, må man kjenne til fortiden...
HANDELSSPILLET med klimaforhandlinger. FNS HOVEDOPPGAVE: FORHINDRE KRIG OG KONFLIKT.
Menneskerettigheter - kjennetegn Enkeltindividene har dem og statlige myndigheter skal oppfylle dem De er universelle De er normer med høy prioritet De.
FN. FN er en forkortelse for De forente nasjoner. Navnet betyr at mange land står sammen. FN har 192 medlemsland. Det vil si at nesten alle verdens land.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Utdanning.
 Menneskerettigheter er rettigheter mennesker har i forhold til staten. Det er individers rettigheter og myndighetenes forpliktelser Tanke- og religionsfrihet,
FN - FRED OG SIKKERHET Kan FN skape fred?. INNHOLD Hva er FN? FNs sikkerhetsråd Hva gjør FN med krig og fred?
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Demokrati som styreform
FN FN-sambandet 2010.
Kapittel 6: Samfunnskunnskap 8-10 (s.107) Lokalsamfunnet
ODD GUNNAR SKAGESTAD ÅRETS HENDELSER I RUSSLANDS UTENRIKSPOLITIKK Skedsmokorset Rotaryklubb 25. januar
Kapittel 7 Demokrati.
Internasjonalt samarbeid
Konfliktar etter den kalde krigen
Den internasjonale arenaen
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
ODD GUNNAR SKAGESTAD ÅRETS HENDELSER I RUSSLANDS UTENRIKSPOLITIKK Skedsmokorset Rotaryklubb 25. januar
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Diskuter formålet med FN og anna internasjonalt samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

FN Forente Nasjoner

FN-bygningen i New York:

Hva er FNs formål? FN-Pakten: FNs formål og arbeid ble nedfelt i FN-pakten fra 1945. Kjernepunktene i traktaten kan oppsummeres slik: FNs fremste mål er å bevare internasjonal fred og sikkerhet og FN har plikt til å treffe tiltak for å fjerne enhver trussel mot freden. FN skal alltid søke ved fredelige midler å løse tvister som kan føre til fredsbrudd. FN skal jobbe for å utvikle vennskapelige forhold mellom nasjoner og folk, basert på like rettigheter og selvbestemmelsesrett. FN skal skape samarbeid om å løse de økonomiske, sosiale, kulturelle og humanitære problemene i verden. Dette er blant annet å utrydde fattigdom, farlige sykdommer og analfabetisme, å stoppe miljøødeleggelser, å jobbe for likestilling og fremme kulturforståelse. FN skal fremme menneskerettigheter og grunnleggende friheter for alle mennesker uten hensyn til rase, kjønn, språk eller religion. FN skal være et samlingspunkt for statene i arbeidet for å nå disse målene.

De forente nasjoner (FN): FN ble dannet i 1945. Alle verdens selvstendige land kunne bli medlemmer. Man skulle jobbe for å sikre freden, og unngå en ny verdenskrig. FNs generalforsamling: I generalforsamlingen, der alle land er representert, ble det bestemt at landene skulle ha en stemme hver., og viktige avgjørelser avgjøres ved to-tredjedels flertall. Vedtakene som fattes i Generalforsamlingen er kun oppfordringer til medlemslandene. Likevel har de stor betydning. FNs generalforsamling representerer nemlig verdenssamfunnets stemme, og dermed den internasjonale offentlige mening.

FNs sikkerhetsråd Sikkerhetsrådet består av fem faste medlemsland. I tillegg er det ti land som rullerer på å sitte to år om gangen. FNs sikkerhetsråd: Den virkelige makten ligger i sikkerhetsrådet. I sikkerhetsrådet sitter det fem faste og ti rullerende medlemsland: De fem faste landene er: USA, Russland, Frankrike, Storbritannia, Kina. De fem faste landene i sikkerhetsrådet har veto- rett. Det betyr at de kan stoppe alle forslag som blir foreslått. Sikkerhetsrådet er det suverent mektigste organet i FN. Rådet er det eneste organet i FN som kan benytte militær makt, og alle medlemsland har plikt til å etterleve rådets beslutninger.

FNs fredsbevarende styrker FNs fredsbevarende styrker er militære styrker utsendt av FNs sikkerhetsråd. Fra 1948 til 2013 har FN etablert 68 fredsbevarende styrker. 16 operasjoner var i virksomhet ved utgangen av april 2013.

FNs internasjonale domstoler Den internasjonale domstolen ligger i Haag, Nederland, og er FNs største juridiske organ. Det ble opprettet som en del av FN-pakten i 1945. Domstolens mål er å dømme i konflikter mellom ulike stater. Domstolen har dømt i saker angående blant annet krigskriminalitet, illegal statsinnblanding og etnisk rensing. Den internasjonale straffedomstolen er en internasjonal domstol opprettet for å straffeforfølge enkeltindivider for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Den skal sørge for at mennesker som er anklaget for folkemord, krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten, stilles til ansvar hvis myndighetene i landet hvor forbrytelsen er begått selv ikke makter eller ønsker å reise sak. Domstolen har sete i Haag i Nederland. Fredspalasset i Haag der domstolen har sete

FNs økonomiske og sosiale råd Det økonomiske og sosiale råd er FNs fellesforum for behandling av økonomiske og sosiale spørsmål. Rådet, som kalles ECOSOC til daglig, skal samordne alt som blir gjort på disse områdene i hele FN-systemet. Her møtes ministre og embetsmenn, og diskuterer viktige økonomiske og sosiale spørsmål. Rådet anbefaler og setter i gang aktiviteter som for eksempel: Påskynde raskere økonomisk vekst i utviklingsland Administrere utviklingsprosjekter Fremme menneskerettigheter Stoppe diskriminering av minoriteter Utnytte vitenskapelige og tekniske landevinninger Oppmuntre til internasjonalt samarbeid på områder som boligmiljø, familieplanlegging og kriminalitetsforebyggelse.

FNs oppbygning:

Noen kjente FN-organisasjoner: UNICEF – FNs barnefond UNESCO - FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur UNHCR – FNs høykommissær for flyktninger UNEP – FNs miljøprogram. (Blant annet FNs klimapanel) UNDP – FNs utviklingsprogram (Hjelp til utviklingsland: Demokratibygging, fattigdomsbekjempelse, energi og miljø , konflikt og kriseforebygging, samt forebygging av HIV/AIDS) WHO – Verdens helseorganisasjon IAEA - Det internasjonale atomenergibyrået IMF - Det internasjonale pengefondet TWB – Verdensbanken

Video:

Kilder: FN-sambandet – http://www.fn.no Norges FN-delegasjon - http://www.norway-un.org/About-Us/ Store norske Leksikon – https://snl.no/FN/Forente_nasjoner Wikipedia - http://no.wikipedia.org/wiki/De_forente_nasjoner Strand & Strand. Samfunnskunnskap 8-10. (2006). Oslo. Gyldendal Norsk Forlag. Skjønsberg. Underveis historie 10. (2008). Oslo. Gyldendal Norsk Forlag.