Sykdommer knyttet til livsstil

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
Advertisements

På Sykehuset Av Brage.
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Sykdommer i brystet.
Hjerneslag Primær- og sekundærprevensjon
HELSE OG LIVSSTIL.
Å opprettholde et godt immunforsvar
Unge & Rus.
Råd for et sunt kosthold (1)
AUDIT (alcohol use disorders identification test)
Unge & rus.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Marianne Dahlum Helsesøster
Laget Av: Gaute, Sigrid, Mohammed og Ahlam.
Livsstil og sykdommer Av Sara og Marianne.
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Hypertensjons-diagnostikk og grenser Knut-Arne Wensaas
Kroppsvekt.
Overvekt Konsekvenser, årsaker, behandling Serena Tonstad, OUS
Rusmisbruk og helseskader
Folkehelse i Nord-Trøndelag
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Rusmiddelmagi 1 Rusmidler tillegges ofte magiske egenskaper. Det er f.eks. vanlig å si at rusmidler gir en behagelig følelse, gir godt humør, øker.
Fest og foredrag for hjertehelse
Hjerneslag i Norge i dag
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Flyktninghelsetjenesten Febr. 2012
Av Joachim og Fredrik Bukspyttkjertelen.
Samtale 3.
Pressefrokost Litteraturhuset 30. juni Camilla Stoltenberg
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Grunnleggende ernæring
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.
Livsstil og sjukdom - Hjarte- og karsjukdommar Hjarte- og karsjukdommar - Type 2-diabetes Type 2-diabetes - Nokre kreftformer Nokre kreftformer Sjukdommar.
Tobakk og helse.. Produksjon -Planter som blir dyrket og tørket. -Blader skjært opp og sortert i like størrelser. -Til snus blir tobakken finhakket og.
Fordøyelse og helse. Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: –Tannråte –Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: –Omgangssyke.
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Hva er demens? Demens er en samlebetegnelse på sykdommer som rammer hjernen. Hukommelsessvikt Problemer med daglige gjøremål Svikt i planleggingsevne.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Sykdommer knyttet til livsstil LIVSSTILSSYKDOMMER Sykdommer knyttet til livsstil

FEDME ANOREXI/BULEMI

FEDMEPROBLEM

BMI Formel Vekt (kg) Høyde (m) x høyde (m) Eksempel 65 kg/1,70 m x 1,70m = 22,5 Klassifisering av BMI hos voksne i henhold til verdens helseorganisasjon (WHO): BMI mindre enn 18,5    Undervekt 18,5 til 24,9            Normalvekt 25,0 til 29,9            Overvekt 30 eller mer           Fedme

Nøkkelråd for kostholdet: Mat til faste måltider Drikk vann Spis grønnsaker, frukt og bær hver dag Velg fullkorn (grovbrød, sammalt mel, naturris) Spis fisk og annen sjømat Velg magre kjøtt- og meierivarer Velg myk margarin og matolje framfor hard margarin og smør Bruk lite salt Spis lite søtsaker, sukkerholdig mat og drikke

DIABETES

To typer: Type 1 (insulinavhengig diabetes) kan starte i alle aldersgrupper, oftest hos barn, ungdom og voksne under 40 år. Sykdommen skyldes insulinmangel, vanligvis på grunn av en ødeleggelse av de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Type 1-diabetes starter ofte akutt.

Type 2 diabetes opptrer oftest hos personer over 40 år og er hyppigere blant overvektige. Forekomsten øker med alderen. Type 2-diabetes er en alvorlig sykdom og medvirkende årsak til utvikling av hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, blindhet, sår på føttene og amputasjoner. Utviklingen er ofte langsom med diffuse symptomer. Derfor kan det ta lang tid før riktig diagnose stilles

Årsaker til type 2 diabetes: Personen har unormalt høyt druesukkernivå. Har for lite av hormonet insulin. Type 2 diabetes skyldes en kombinasjon av arv og miljø. De som får sykdommen er arvelig disponert. Overvekt, et kosthold med høyt inntak av sukkerholdig drikke og matvarer og lite fysisk aktivitet øker risikoen for å utvikle sykdommen

NIKOTIN

Lunger med tjære og kreft. http://www.helsedirektoratet.no/tobakk/kampanjer/lyd_og_bilde/ Ett år med røyking….

Røykeloven http://www.youtube.com/watch?v=XsOytIjD1EE

ALKOHOL

ALKOHOLENS VIRKNING: Hever stemningsleiet Reduserer konsentrasjonsevnen  Hemmer korttidshukommelsen  Nedsetter evnen til læring  Sløver den kritiske sansen Øker impulsivitet og aggressivitet

ALKOHOLENS VIRKNING: Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.  Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.  Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.  Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.  Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

VALGET ER DITT……. http://www.youtube.com/watch?v=XQLC7YyUEhg&feature=related I’m Never Drinking Again.

http://www.youtube.com/watch?v=Bu90jsp6nkE

Sport http://www.youtube.com/watch?v=_5FgjcSlEKI&feature=related