Tusenvis er pårørende til alvorlig syke foreldre

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Snakk sant om livet…… Omsorgsverdier ved livets slutt
Advertisements

Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
I.
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Barnefokusert arbeid med foreldre i konflikt
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Music: Nightengale Serenade
Fra ord til liv Mars 2011.
Fra ord til liv August 2012.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Barns fortellinger ”Mamma bruker å slå han også, og han er bare tre år.” ”De slår og så kan det hende de begynner å blø, jeg vet ikke helt.. Men jeg hører.
FAKTA om barn i Norge: mottok tiltak fra barnevernet
Hønefoss politistasjon
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Forandringsfabrikken
samhandlingsforum Brukererfaringer med samhandlingsreformen
Det gode Det rette Det rettferdige
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
Hvem er Jesus?.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Barnevernsbarns erfaringer- utdanning og helse
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
I dag: litt om kommunikasjon
Barnespor i spesialisthelsetjenesten
VERDIGHET av sykehusprest Håvard Ervik, Molde sykehus
En beskrivelse av IKT i skolen Sett fra en lærers ståsted
Å leve med ADHD i familien
Kapittel 5 oppgave d Bruk riktig ord på riktig plass i riktig form.
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Den vanskelige samtalen
Mestring og forebygging av depresjon
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
I dag snakker vi om psykiske problem:
 Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans eller får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
mottok tiltak fra barnevernet vokser opp i fattigdom opplevde at foreldrene skilte seg barn vokser opp med alkoholmisbruk.
Livets tog.
KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING Per-Arne Davidson.
100 lure ord å lære.
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Normalitetstyrraniet? Hva da med et annerledes utseende??
Jeg har visst det hele tiden. Og her kommer Beviset.
Å overvinne psykisk sykdom – eller å vokse som menneske?
Og.
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
Kroppen som Gud har villet
Stjernemennesker på Jorden
BARNAS BARNEVERN 2020.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Myter – organisasjon og ledelse i barnehagen
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern for voksne Erfaringer fra Tiller DPS Intro Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern. Erfaringer fra.
Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme
Beskytte hvem? Ser du det lille barnet? Vil du se? Orker du å se?
Livsstilsending - uke 5 -
Problemløsning.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
”Amerikabrev” Sett inn et pronomen som passer. Kjære venner! Jeg vil ganske kort sende dere noen ord fordi jeg vet at flere landsmenn kunne tenke seg.
Hovedpoenger i boka: Vi har ikke tatt inn over oss hvor stort problem dette er – og hvor hjelpeløse barn er. Systemer lagd av voksne, for voksne, som snakker.
Adoptivfamiliers erfaringer med hjelpeapparatet En kvalitativ undersøkelse i forbindelse med spesialistpermisjon, foretatt av psykologspesialist Marthe.
Psykisk helse.
Denne presentasjonen er ment for ungdom
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
Velkommen til foreldremøte om
Utskrift av presentasjonen:

Tusenvis er pårørende til alvorlig syke foreldre 290 000 barn lever med foreldre som har en psykisk lidelse som kan gå utover daglig fungering, og/eller et såpass alvorlig alkoholmisbruk at det sannsynligvis går utover daglig fungering Dersom vi bare regner klart alvorlige lidelser: 135 000 barn (12,2 %) Risiko for mishandling og omsorgssvikt fra foreldre som ruser seg, er sterkt deprimerte osv. I tillegg: Ca 2 500 høykonfliktsaker hvert år. Mange med rus, psykiatri, vold, SO.

Med rett til å medvirke: Barn forandrer Norge Definert et barnesyn Grunnlegggende verdier - Kjærlighet - Åpenhet - Ydmykhet - Medbestemmelse Ny profesjonalitet, på barnas premisser? Nytt kunnskapssyn?

Atferd: Eksempel på problemforflytning. Tror ingen noen gang har spurt meg hvordan jeg har det og hvorfor jeg oppfører meg som jeg gjør Vilde, 19 Jeg tenkte ikke på at jeg kunne ta opp problemene hjemme med lærerne. Det var gangetabellen, ikke ”hvordan går det hjemme?” Kjell, 21 De sendte meg på ART. Jeg forsvant litt inn i psykiatrien. Ble vant til belteseng Mia, 18 De ville gi meg ADHD-diagnose. Men jeg hadde jo ikke ADHD, jeg hadde det jævlig Håvard, 20 Hva skjer når vi møter barn som forsøker å si fra med sinnemestring, MST, ADHD-diagnose eller altfor mange BRA-kort? Hva skjer når barn som regaerer normalt møter et system som sykeliggjør dem, medisinerer dem og dresserer dem til taushet? Innlæring av forventet atferd?

Spør hvorfor

“Det første vi må få has på hvis vi skal arbeide effektivt mot vold og seksuelle overgrep mot barn, er myten om den fremmede overgriperen som kommer hoppende ut av buskene eller forsøker å lokke barn inn i bilen sin”. Ada Austegard, Stine Sofies Stiftelse Skjer i relasjoner der de skulle være trygge. I egne hjem, fra slekt, naboer, lærere, idrettsledere, prester og imamer. Ofte fra noen som har makt over dem. Kan ikke bare si fra. Holder ofte kjeft. Mange skammer seg – og jo flere opplevelser, jo mer skammer de seg.

Hovedpoenger i boka: Vi har ikke tatt inn over oss hvor stort problem dette er – og hvor hjelpeløse barn er. Systemer lagd av voksne, for voksne, som snakker med voksne. Vi lever i en tabukultur. Vi tror ikke at sånt skjer med barn vi kjenner og møter, vi lærer heller ikke så mye om det. Helsesøster: Foreldre Barnehager og skoler/PPT: Foreldre – og atferd (mobbing) Barnevernet: Foreldre - BUP. Foreldre Skolen, helsesøster, barnevern, BUP: Med foreldre. Som om barnet er problemet. Myten om den fremmede Myten om at dette ikke angår så mange Myten om at det gjelder andre enn ”oss” Myten om at det ikke er så skadelig Myten om at det ikke er bra å snakke Myten om de upålitelige barna Sterke myter i befolkninga. Voksne: Tror ikke at sånt kan skje, i alle fall ikke med noen de kjenner, og i alle fall ikke fra noen de kjenner. Barna: Tror det er normalt – og/eller at det er deres feil. Skyld, skam og hemmelighold – og nye overgrep

Hva skjer i tabukulturen? Overidentifisering med voksne Bagatellisering/ benektning Problemforflytning ”Drømmeløsninger” Aktivitet uten mål og mening Helsekortet for gravide Helsesøster Frisklivssentralene

Kamp mot tabukulturen: Alles ansvar Normalisering av det normale Å spørre gir følelse av aksept: ”Ikke bare meg” Flere vil våge å snakke Tar vekk sykeliggjøring Bidrar til helbred og gir riktigere hjelp Når andre reagerer, flyttes skyld og skam Vanskeligere å spørre enn å svare? Gravide Underlivsundersøkelser Forskning Jeg kan ikke ha samlingsstund, for tenk om de forteller meg noe” Høyskolen BV: Tverrfaglig videreutdanning

Assumption is the mother of all fuck-ups Steven Seagal (by Anne Kristine Bergem)

Råd fra hjertet Tro aldri at noen andre gjør noe. Gjør noe selv. Sett ord på magefølelsen. Snakk med noen. Lag nettverk. Er du fortsatt bekymra, gå videre med det. Meldeplikten er et selvstendig ansvar. Det holder å være bekymra. Det kreves ikke bevis. Vær ydmyk og husk at å respektere betyr å se en gang til. Se barnet, involver det.

Du kan være den ene