LIKESTILLINGSUTVALGET opprettet ved kgl.res. 12. februar 2010 Likestillingspolitikk i lys av livsløp, klasse og etnisitet Struktur for likestilling Leder.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
JURIDISK FAKULTET, UNIVERSITET I OSLO Et helhetlig diskrimineringsvern Presentasjon av forslag til grunnlovsvern for diskrimineringsforbudet og samlet.
Advertisements

Saker hos LDO – et utvalg
Arbeidsgivers plikter.
SLIK SIKRER VI SYSTEMATISK LIKESTILLINGSARBEID Anne Marit Skarsbø Seniorrådgiver Mangfold og likestilling i arbeidslivet 28.september.
Læring på arbeidsplassen
Universell utforming Diskriminerings- og Tilgjengelighetsloven
Saman om ein betre kommune
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
Erfaringer og erkjennelser fra praktisk likestillingsarbeid i Steinkjer kommune Karin Hovde, KUN senter for kunnskap og likestilling.
Norske barns rettigheter i et internasjonalt perspektiv – Hvor står vi? Professor Kirsten Sandberg Institutt for offentlig rett.
Nordisk ombudsmøte i Oslo - oppsummering og veien videre 22. og 23. august 2011.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Likelønn - Systematisk likestillingsarbeid. Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? • Nødvendig for å hindre diskriminering • Nødvendig for å sikre at.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
St.meld.nr. 28 ( ) Samepolitikken Karasjok, fredag 30. mai 2008.
Ungdom, makt og medvirkning
Rekruttering av mangfold – hvordan unngå diskriminering?
NY DISKRIMINERINGS- OG TILGJENGELIGHETSLOV Et virkemiddel for universell utforming?
Nærings-ph.d Lise V. Sund ” Vilje til forskning ” …Samspillet mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner skal styrkes gjennom etableringen.
Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Ny diskriminerings – og tilgjengelighetslov
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid
Kun senter for Kunnskap og Likestilling. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i praksis.
Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å hindre diskriminering Nødvendig for å sikre at personalpolitikken ikke gir noen fordeler - på.
Aktuelle saker – tiltak, høringer, uttalelser. Likestillings- og diskrimineringsombudet Tiltak og høringer Kontroll av kommuner Idrettsrapporten Høring.
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Mangfold – på ordentlig! Del 1 – Krav i lovverket.
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid.
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid
Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås
Rettigheter og plikter i forbindelse med kompetanseutvikling kunnskap gir vekst
Likestilling i Oslo kommune
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Hvordan har det seg at kvinner i gjennomsnitt tjener 15 % mindre enn menn pr time? Om arbeidet i Likelønnskommisjonen Anne-Jorunn Berg, professor ved Høgskolen.
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Idrettsglede for alle – en åpen og inkluderende idrett
Handlingsplaner for likestilling En analyse av planene for 2003 levert av underliggende virksomheter i Oslo kommune pr.1.april 2005.
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Seniorrådgiver Eli Knøsen Hamar
1 SENIORPOLITISK KONFERANSE Senter for seniorpolitikk Oslo 5. desember 2007 Åsmund Lunde.
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Veileder i Trepartssamarbeid
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Kommunenes arbeid med likestilling Resultater fra kartlegging.
Ufrivillig deltid i varehandel Samarbeidsprosjekt HK og Virke Likestilling i arbeidslivet – praksis og politikk Likestillings- og diskrimineringsombudet,
LO i Nord-Trøndelags familie- og likestillingspolitiske utvalg Sett inn topptekst side 1.
Lokal arbeidstidsavtale
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Menn, samliv og likestilling av Statssekretær Kjell Erik Øie For Nasjonalforeningen for folkehelsen Løten helselag
HÅNDHEVING OG BEVIS  I HÅNDHEVING AV INDIVIDUELLE RETTIGHETER  II BEVIS.
Diskriminerings lovgivningen
Diskriminerings og likestilliningsrett Generelle grunnbegreper.
Strukturell diskriminering Mot et proaktivt vern internasjonalt - EF traktaten artikkel FNs kvinnekonvensjon, artikkel 2,3 og 5 - FNs rasekonvensjon.
Aktuelle saker i et lederperspektiv Vinter Forutsetninger Å ha minst èn lederrepresentant i alle styrer, fra lokalt til sentralt nivå Alle lokallag.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
Fra lovverk til likestilling: Å bekjempe diskriminering fra et ombuds ståsted Bjørg Unstad Avdelingsleder Diskrimineringens mange former. Oslo
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
HTV-konferanse februar
Meg i dag – deg i morgen? Ronald Craig.
Formålet med opplæringen er å belyse hvor sentralt likestilling står i Norge og tydeliggjøre myndighetenes innsats med å fremme likestilling og arbeid.
Hva er det og hva omfatter de?
Likelønn og kjønns- diskriminering
Kurs for nye hovedtillitsvalgte
Trakassering i norsk arbeidsliv
Økonomi Moss kommune som arbeidsgiver
Europeisk integrasjon og nordisk likestillingspolitikk
Utskrift av presentasjonen:

LIKESTILLINGSUTVALGET opprettet ved kgl.res. 12. februar 2010 Likestillingspolitikk i lys av livsløp, klasse og etnisitet Struktur for likestilling Leder for likestillingsutvalget Hege Skjeie

Likestillingsutvalget Mandatet for NOU 2011: 18 Vurdere eksisterende organisatoriske rammer for likestillingsarbeid i offentlig regi på sentralt, regionalt og lokalt nivå Vurdere forhold ved Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda særskilt Vurdere ulike modeller for samarbeid mellom myndighetene og sivilt samfunn, og samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet Fremme forslag til tiltak som kan styrke den offentlige innsatsen Struktur for likestilling2

Likestillingsutvalget Gjennomførte kartlegginger Kartlegging av LDOs klagesaker ved LDO Kartlegging av LDOs konvensjonstilsyn ved Anne Hellum og Else McClimans, Universitetet i Oslo Kartlegging av kommunalt og regionalt likestillingsarbeid ved Ingrid Guldvik mfl., Likestilingssenteret og Østlandsforskning Kartlegging av arbeidet med kjønnslikestilling i departementene ved Likestillingsutvalget Kartlegging av likestillingsapparatet i Danmark, Finland og Sverige Struktur for likestilling3

Likestillingsutvalget Integreringsstrategien Likestilling skal: integreres i det daglige arbeidet i virksomhetene, på alle forvaltningsområder og nivåer, i alle steg av prosessen og av de som normalt deltar i arbeidet med å fatte beslutninger Struktur for likestilling4

Likestillingsutvalget Likestillingssatsning i Sverige Totalt er det bevilget 1,6 milliarder i 2007 – 2010 til en særskilt satsning for kjønnslikestilling Svenske kommuners og landsting har for perioden 2008 – 2013 fått 225 mill. til prosjektet Hållbar Jämställdhet Struktur for likestilling5

Likestillingsutvalget Hållbar Jämställdhet i regi av Sveriges kommuners og landsting (SKL) 2008 – 2010: 87 utviklingsarbeid i 46 kommuner og 13 landsting/regioner. I 2011 er 37 prosjekter bevilget midler politikere, ledere, tjenestemenn og medborgere har gjennomgått opplæring i likestilling og likestillingsintegrering Utviklingsprosjektene har ført til konkrete forbedringer på virksomhetsnivå Erfaringene spres blant annet på webportalen www. Jämställ.nu Struktur for likestilling6

Likestillingsutvalget Konkretisering av aktivitetsplikten for arbeidsgivere Arbeidsgiver skal arbeide aktivt, målrettet og planmessig for likestilling mellom kjønnene innenfor sin virksomhet. Utvalget foreslår at aktivitetsplikten skal omfatte: Rekruttering Lønns- og arbeidsvilkår Arbeidstid (ufrivillig deltid) Individuell tilrettelegging Utviklingsmuligheter Beskyttelse mot seksuell trakassering og trakassering på grunn av kjønn Struktur for likestilling7

Likestillingsutvalget Utvalgets hovedforslag Et direktorat for likestilling med fem regionkontor Et 10-årig utviklingsprogram for lokalt likestillingsarbeid En konkretisering av aktivitetsplikten i likestillingsloven både for offentlige myndigheter og arbeidsgivere Likestillings- og diskrimineringsnemnda gis myndighet til å tilkjenne oppreisning ved brudd på diskrimineringslovene Struktur for likestilling8