Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innflytterkvinners fortellinger om ”De viktige kvinnfolkan”
Advertisements

Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
ALKOHOL|IDRETT.
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
Idrettens barnerettigheter og Bestemmelser om barneidrett
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
MULIGHETSSTUDIE - UTVIDELSE AV HASLEHALLEN
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Treningslære fredag Jim-Cato Johnsen 11IDA 2006/2007
Vil DU bidra til å gi ungdom med funksjonsnedsettelser ei uke full av opplevelser og aktiviteter? Og samtidig få med deg verdifull erfaring som du kan.
Inkludering (av jenter) i idretten – et antropologisk perspektiv
1 Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken Trøndelag Hva gjør partiene? Anne Jorid Gullbrekken og Inger Marie Bakken Miniseminar Oslo
Å overleve oppgaveskriving: Litteraturgjennomgang
LÆRING Grunnleggende prosesser
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
10. Organisasjoners effektivitet
1. Innledende påstander om organisasjoner
Mangfold og fellesskap
Resultatene av Spørreundersøkelsen i Langesund Rotaryklubb.
Team-J Team-J – Tilbud og krav ”Gult - De lekne””Rødt - De ivrige” TilbudTilbud Trening 1-2 ganger pr. uke Muligheter for å prioritere andre.
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
VALGKOMITEENS ARBEID i KLUBB - KRETS
Svar på gruppearbeid Gruppe E Spørsmål 1 Trenden for de fleste er at antall medlemmer går nedover. Men aktiviteten blir ikke nødvendigvis skadelidende!
1 Velkommen til idrettspolitisk konferanse! Flest i bredden, best i toppen! Felles innsats for et sunnere og sprekere Trøndelag Hvordan kan offentlig sektor.
Barns læring, voksnes ansvar!
SiO-Læringsmiljøs lederkurs - Modul 11 Vår kontekst 1 Funksjon Hvilken funksjon har foreningene? Hva er hensikten med å drive en studentforening?
Diabetesforbundet – en organisasjon som teller
Frivillige organisasjoner
Foreldreundersøkelse – RSMK mai Invitasjon til 34 foreldre – alle som har e-post 22 svar = oppslutning på 65 prosent 5 tema: informasjon, foreldremedvirkning,
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning 2014 Førstelektor Ingun Sletnes.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
RETNINGSLINJER FOR PRESENTASJONEN Denne presentasjonen er tenkt brukt for å rekruttere nye medlemmer Hensikten med å lage en standardisert rekrutteringspresentasjon.
Godt lokalvalg hva må til? -erfaringer
Hvordan få flere med i organiserte fritidsaktiviteter Innlegg på konferanse Ulikhet gir mulighet – sammen for beste praksis, 2.desember Gunn Strand.
Velkommen til oppstartmøte Klubbutviklingsprosess A3.
Medlemsutvikling PETS 2011
Modellkommunene Hva er unikt?
Breaking the Circle: which ways out of poverty? Veien videre for styrking av norsk forskning på fattigdomsreduksjon i utviklingsland Alf Morten Jerve,
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Lederkurs - Studentliv1 Organisasjonskultur Lederkurs - Studentliv2 Populærdefinisjon ”Organisasjonskultur er den måten vi gjør tingene på her hos oss”
FORSLAG OMORGANISERING. Forslaget Hovedpoeng: Sagene IF omorganiseres til kun å ha et styre.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
ER IDRETTEN FOR ALLE? Er idretten blitt for dyr? Har alle mulighet for å delta? Innlegg på seminar Asker idrettsråd 27. mai 2015 Åse Strandbu, Norges idrettshøgskole.
Til tjeneste Lions Norge Til tjeneste Lions Norge Til tjeneste NY GIV Lions Norge – D 104 H Synlighet, Samarbeid, Begeistring.
Glede, helse og fellesskap – bare i idrettslaget? Brukerseminar Kari Steen-Johnsen, NIH og Anne-Lene Bakken Ulseth, ISF.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Grüner idrettslag Grüner er 90 år i år Fire ulike idretter.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning 2015 Dosent Ingun Sletnes.
ALLEMED Drammen ALLEMED FILM - Utstyr.
”Hvem bygger ut nye barnehageplasser – kommunalt eller privat
Psykiatrialliansen 10 år.
Skranker i arbeidslivet
GIL konferansen 2017 ‘Flest mulig – lengst mulig’ Hvordan kan GIL beholde ungdommen i idretten?
Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Høsten 2017 forelå rapporten på LIKESTILLING I IDRETTEN MED VEKT PÅ KJØNNSBALANSEN BLANT ANSATTE, TRENERE OG LEDERE I SÆRFORBUND utarbeidet ved Kari Fasting.
10. Organisasjoners effektivitet
Sammen for livet eller et liv i samkommunen
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Utskrift av presentasjonen:

Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole

Noen spesifiseringer: Det blir for generelt å behandle idrettsforbundet under ett. Det samme gjelder ”kvinners og menns behov”. Innlegget baseres derfor på: Fokus på idrettslaget; en turnforening i Oslo nord-øst Hovedfokus på kvinnene i turnforeningen: aerobic-gruppa Småbarnsmødre: en interessant kategori pga tidsklemma

Utgangspunkt: Kvalitative studier av en turnforening og et treningssenter i samme bydel i Oslo. Til sammen 20 intervjuer med trenende mellom 28 og 67 år, herav 14 kvinner og 6 menn. 7 intervjuer med ledere/instruktører. Observasjoner av trening og samvær i de to organisasjonene

Mine innganger til spørsmålet om potensiale: 1.Hvordan samsvarer turnforeningens tilbud med uttrykte behov blant de trenende? 2.Hvilke utfordringer har turnforeningen når det gjelder å møte eksisterende behov? 3.Basert på 1 & 2: hvilke hindringer kan tenkes å finnes hos idrettslag når det gjelder å møte individuelle mosjonsbehov? 4.Forsøksvise konklusjoner og spørsmål til debatt

1. Turnforeningens tilbud Fire forhold synes viktige i valg av tilbudet: aktivitet, tidsbinding, kultur og pris I.Aktivitetens form og innhold –Allsidighet og effektivitet –Lav terskel –Musikkbasert –Ikke konkurranserettet

1. Turnforeningens tilbud forts. II.Binding av tid: Bundet tid Effektiv tid Ingen forpliktelser ut over treningen Fleksibilitetens tvetydighet: faste tider gjør det lettere for småbarnsmødre å sette av tid til egen trening

1. Turnforeningens tilbud forts. III.Kultur Lave krav til utstyr, bekledning og utseende: avslappet arena Idrettslagskulturen fremmed for en del Tvetydighet: kulturen fremstår som inkluderende og lukket for ulike grupper

1. Turnforeningens tilbud forts. IV.Pris Turnforeningens pris: ca. ¼ av prisen på treningssenteret Av noen betydning Bidrar til definisjonen av tilbudet som godt: man får mye for pengene

2. Utfordringer og suksesskriterier for turnforeningen Suksesskriterier er en tilpasset aktivitet, bundet, men effektiv tid, avslappet kultur og en rimelig pris Forutsetninger: –At det ikke stilles krav til kvinnene ut over selve treningen –At man har tilgang på kvalifiserte instruktører som ikke krever markedslønn

2. forts Utfordringer/mulige problemer –Aerobicgruppa som et vedheng til laget. Deltar ikke på dugnad eller i valgte verv Mulig misnøye i grupper som gjør mer –Men: Utgjør halvparten av medlemsmassen i laget. Selvbærende gjennom kontingenter.

3. Mulige hindringer for idrettslag i å møte dagens mosjonsbehov I.Idrettslaget som aktivitetsrettet: drives av personer med interesse for og kompetanse i bestemte idrettsaktiviteter Mulige konsekvenser: –Lite etterspørselsdrevet –Lite reseptivt for helt nye aktiviter –Integrasjon av nye aktiviter bygges på eksisterende kompetanse –Tendens til reproduksjon av det eksisterende

3. Mulige hindringer forts II.Ad spørsmålet om tilpasning til menn eller kvinner: –Dersom man godtar argumentet om reproduksjon av eksisterende aktivitet.. –Og tar utgangspunkt i at kvinner er svakere representert enn menn i mange idrettslag.. –Kan man stille spørsmålstegn ved evnen til å skape nye aktiviteter tilpasset kvinner innenfor idrettslagene. –NB! Argumentet kan snus på hodet! Den studerte turnforeningen har vært mer innovativ ift kvinneaktivitet enn mannsaktivitet

3. Mulige hindringer forts III.Knappe ressurser: lokaler, utstyr, kvalifiserte instruktører IV.Fleksible tilknytningsformer kan virke truende for måten laget fungerer på

4. Forsøksvise konklusjoner/Spørsmål til debatt Idrettsforbundets potensiale for å møte individbaserte mosjonsbehov avhenger i stor grad av idrettslagene Det finnes potensiale for å møte slike behov i idrettslagene, og idrettslaget har noen fortrinn i forhold til treningssenteret

4. Spørsmål å ta fatt i forts. Samtidig har jeg pekt på noen mulige hindringer, spesielt knyttet til potensialet for endring/reseptivitet I tillegg har jeg stilt spørsmål om den relativt lave kvinneandelen gjør idrettslagene spesielt lite reseptive for nye aktiviteter som til enhver tid ønskes av grupper av kvinner.

4. Spørsmål å til debatt, forts.. To serier av spørsmål kan stilles til slutt: I.Fra idrettens synspunkt: Bør man bli mer mottagelig for nye typer aktiviteter, eller bevarer man egenart ved å fokusere på eksisterende medlemmer/aktiviteter? Hvilke muligheter har man for å skape endringer på idrettslagsnivå?

4. Spørsmål til debatt II.Fra det offentliges synspunkt: Analysen antyder at endring krever økonomiske insentiver. Er idrettslagene rett adresse for slike insentiver, i kraft av sin kompetanse? Eller bør argumentet om pluralisering av aktiviteter for begge kjønn lede til at man åpner opp for også å støtte andre organisasjoner?