Kontroll og kriminalitet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Aksjonisme - Sivil ulydighet.
Advertisements

Tid for endring – en kamp mot tvang, undertrykkelse og definisjonsmakt Mette Ellingsdalen We Shall Overcome (WSO)
I.
“Fra ord til liv” Februar
Skjønnlitterær fortelling
Oppfølging normer og regler
ALKOHOL|IDRETT. IDRETTEN – EN ALKOHOLFRI SONE ALKOHOL | IDRETT.
”Upassende” seksuell atferd hos barn i førpubertet
Trygge organisasjoner
Hvem skal bestemme?.
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
«SØNDAG FOR DE FORFULGTE» 2011
Unge & rus.
Sammen mot menneskehandel
- Dette er en heksejakt på ekstremt flinke folk…
1. Politikeren har vært den drivende kraft til å få nedlagt stedets største industribedrift, noe som vil betyr arbeidsløshet for mange hundre mennesker.
Spøken som gir deg lykke!
23 Finn ligningen for det planet  som inneholder linja
Fra prosjekt til tiltak •Prosjekt - Felles ansvar –Snu unge lovbrytere i tide –Salten politidistrikt •Tiltak –Felles ansvar i Salten –Salten.
Velkommen til lederkurs kveld 2 på BMB
44 Hector om skikk og bruk I Norge
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Å vokse i erkjennelse og erfaring
”Det som ikke skulle skje” presentasjon av et anti-nasketiltak
Kriminalstatistikken i kriminologien Heidi Mork Lomell IKRS,
Kan vi stole på politiet? Sande videregående skole,
Gruppe 6 "Det verden trenger, er flere ydmyke genier. Det er så få igjen av oss." Stine Furu Mildri Oterhals Karl Johan Blindheim Hilde-Gunn Jacobsen.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Side 162 Sett inn riktig preposisjon eller adverb
Getsemane – Matteus 26,36-56.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Kriminell lavalder Straffelovens § 46
4 Kriminalitet.
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
Stiftelsen Den Røykfri Generasjon Hva er formålet Hvorfor er dette viktig For hvem er det viktig Hva ønsker vi å gjøre.
Krav om politiattest i Norsk Folkehjelp Stor del av frivillig sektor i Norge innfører eller har innført krav om politiattest. NF Styre har vedtatt krav.
”Elena var ung og forelsket og gledet seg til å møte kjærestens familie…
ULYKKER OFFSHORE - Praktisk politiarbeid - Påtaleavgjørelser
Hvordan finne den rette Jesuskirka 22. april 2007 Maren og Sven Weum.
SLT Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak blant barn og unge.
Diskrete stokastiske variable
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Av: Morten, Erling, Mads, Stian & Andreas.
Barnevernets målsetting og oppgaver
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Konfliktrådet Arena for dialog og konfliktløsing
Kriminalitetskontroll JUR 5100
Vold mot barn Pressekonferanse
«Verden er grunnleggende urettferdig.»
”Plataaksjonen” Forelesning, Krim2912, Hilgunn Olsen SIRUS Statens Institutt for Rusmiddelforskning
Hvordan bruke adventstiden best mulig? Hvordan ære Gud i adventstiden?
Internasjonale menneskerettigheter
Levanger kommunestyre Sigmund Laugsand MIL MEGLING I LOKALSAMFUNNET RESTORATIVE JUSTICE EN NORD-TRØNDERSK TILNÆRMING KONFLIKTRÅDSPROSJEKTET -
Hva er kriminalitet? JUR5100
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
David Garland: The culture of control Kjersti Ericsson.
Seksuelle SMiso Rogaland.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Kapittel 5 oppgave i Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Kapittel 3. Kriminalitet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere sentrale begreper.
RADAR Kapittel 1 Sosialisering. Sosialisering er en prosess der individet tilegner seg kunnskaper, ferdigheter, normer og verdier som kreves for at en.
Sosial kontroll Sosial kontroll består av tre gjensidig avhengige prosesser: Sosialisering – at nye medlemmer av samfunnet lærer seg viktige verdier Normdanning.
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Sammenstøt av forbrytelser
FORELDELSE Jo Stigen UiO, 16. mars 2018.
Agnes Giertsen, Helsesøster/ høgskolelektor &
UNGDOM OG LOVBRUDD Om kriminalitet og konsekvenser
Utskrift av presentasjonen:

Kontroll og kriminalitet Heidi Mork Lomell IKRS, 02.09.2005

Om løsninger på kriminalitetsproblemet (Klipp fra politikkens verden III) Samfunnsstraff, ungdomskontrakter, promilleprogram og konfliktråd må benyttes i større grad. Hurtig reaksjon på lovbrudd har både individual- og allmennpreventiv virkning. Unge som bryter loven må møtes med raske og målrettede reaksjoner for å hindre utvikling av en lengre kriminell løpebane. Å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester bidrar til at volden i disse miljøene øker og at den prostituerte blir tvunget til å selge seksuelle tjenester andre steder enn i det offentlige rom. Det vil øke hallikenes makt over kvinnene og gjøre politiets arbeid med å beskytte kvinnene mot vold og overgrep enda mer vanskelig. For å bekjempe kriminalitet, vil […] ha mer nærpoliti og økt bruk av DNA som bevis. Ungdomsklubber, musikkskoler, idrettslag, motorklubber og andre frivillige foreninger er viktige i forebyggende arbeid. Folk må arbeide for samhold, tette sosiale nettverk og gjensidig ansvar og solidaritet. Dette er det beste middelet mot at mennesker blir kriminelle. Kriminalitet må forebygges gjennom et bredt tilbud til barn og unge, en god skole, gode familierelasjoner og gjennom behandlingstilbud. Rask reaksjon og nulltoleranse overfor førstegangskriminelle er viktig for å stoppe en kriminell løpebane.

Sosial kontroll Med sosial kontroll menes alle sosiale prosesser som medvirker til konformitet uformell kontroll formell kontroll primær kontroll sekundær kontroll preventiv kontroll reaktiv kontroll viktig spørsmål: Hvem har makt til å definere verdier og normer, og dermed avvik fra disse?

Uformell Formell Primær Sekundær

Hva kommer først – kriminaliteten eller kontrollen? Kriminalitet  Kontroll Kontroll  Kriminalitet “Hvem vi straffer, hva som straffes og hvordan vi straffer, varierer. Kriminologien prøver å vise hvilke prosesser som ligger bak et slikt sluttresultat. Sluttresultatet brukes som et fortettet uttrykk, en pulsmåler på samfunnsmessige prosesser.” (Høigård, s. 22)

“Voldsmann avslørt av kamera” Offeret er ukjent, men en 28 år gammel mann ble likevel dømt for å ha slått ham i ansiktet. Ugjerningen ble nemlig fanget opp av politiets overvåkingskameraer. Ved hjelp av seks kameraer holder politiet øye med området rundt Oslo Sentralstasjon. Et av disse filmet den dømte 28-åringen og en kamerat, mens de jaget en ukjent mann i midten av 20-årene. Hendelsen fant sted tidlig søndag morgen den 26. mars i år. Film fra politiets kameraer viser at 28-åringen og kameraten først pratet vennlig med den ukjente mannen. Men da han plutselig la på sprang, løp de to kameratene etter. 28-åringen skal deretter ha slått mannen i ansiktet med knyttet neve. To polititjenestemenn rykket ut til Jernbanetorget og arresterte kameratene på bakgrunn av videoovervåkingen. 28-åringen nektet imidlertid å vedta et forelegg, og dermed havnet saken i Oslo byrett. 28-åringen skal ha erkjent overfor den ene politibetjenten at han hadde drukket øl og sprit, og denne forklarte i retten at tiltalte luktet alkohol og hadde røde og «flytende» øyne. Polititjenestemannen forklarte videre at han og en kollega ble beordret til Jernbanetorget fordi 28-åringen og hans kamerat var filmet mens de forulempet den ukjente mannen. Byretten festet lit til betjentens forklaring, og dømte28-åringen til en ubetinget bot på 3500 kroner for overtredelse av Drukkenskapsloven, paragraf 17. Han ble også ilagt saksomkostninger på 5200 kroner. (Aftenposten 15.9.2000)

Samspill mellom: Avvik (kriminalitet) Stor sosial avstand (Individualisme) Repressive kontrollformer Økende sosial avstand  mindre kunnskap om hverandre ytre/overflatisk kunnskap  forenklinger og misforståelser  det avvikende blir fremtredende

Effekter av kontrolltiltak På kriminaliteten På trygghetsfølelsen På marginaliserte gruppers livsbetingelser På rettssikkerheten På personvernet På sosial avstand --