Korleis kan Fylkesmannen følgje opp klimatilpassingsarbeid i planlegginga (og litt til) Haavard Stensvand Fylkesberedskapssjef FMSF.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Noen utfordringer for skolene
Advertisements

Ny satsing - skredforebyggende arbeid i Norge
Kommunal planstrategi.
KOMMUNEN- EN AKTØR I GRUNNBEREDSKAPEN
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
- Ny lov og forskrift om kommunal beredskapsplikt
Klimaendringer, økosystemer og risikohåndtering i lokalsamfunn: prosjektforslag Climate Change, Ecosystem Response and Risk Management in Vulnerable Local.
Visjoner om kommunesamarbeid
”Tilpasning til nye værforhold” - Lunsjseminar KS 19. september
Møte i fylkesberedskapsrådet den , Saltstraumen
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Oppfølging av samhandlingsavtalen – utvikling av felles kompetanseplan Geiranger 6. mai 2011 Opplæringsleiar Bodil Haugen Våge Prosjektleiar Vegard Sperre.
Entreprenørskap i lærarutdanningen
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Klima- og bærekraftstrategier i DK Status Framtidens Byer – 4 departementer, 13 bykommuner – intensjonavtale : Areal og transport Stasjonær energi.
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Christian Grorud
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Orienteringsmøter november 2010 Sakkyndige vurderingar – nokre viktige element ACR/nov
Arbeidsplassar i barnehagen Kontaktforum barnehage 18. november 2014
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Sak 10/14: Kommunereforma. Bakgrunn for saka Sak 13/14 i representantskapen, Spørsmål til fylkeslaget frå lokallag Manglande politikk på saka(treng.
Ludvigsen-utvalet NOU 2014:7 Elevenes læring i fremtidens skole Revisjon eller revolusjon av læreplanen?
Opplæringslova.
Hensikten med gruppearbeidet
Spesialpedagogiske utfordringar. TV sin rolle Oppleving av at elev ikkje får tilfredstillande utbytte Oppmelding, utrgreiing VedtakOrganiseringKvardagen.
Atomberedskap Er det nødvendig med atomberedskap i Oppland?
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Vurdering av konsekvensar av klimaendringer i Sogn og Fjordane Innleiing på arbeidsseminar om klimasårbarheit arrangert av Sogn og Fjordane.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
1 Kunnskapsløftet og utfordringar for lærarutdanninga Peder Haug Høgskulen i Volda.
Nærmiljø og samfunn Ein barnehagekvardag med mangfald Med vekt på det fleirkulturelle i barnehagen og vindauge mot verda Kultur på tvers UBUNTU- ”min identitet.
KVA FOR KONSEKVENSAR VIL DEN NYE RAMMEPLANEN HA FOR INNHALD, ORGANISERING OG UNDERVISNING I F Ø RSKULEL Æ RARUTDANNINGA? Sett fr å : - kommuneadministrasjonen.
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Loen-konferanse mars 2006 Tema: Kunnskapsløftet Pedagogikkseksjonen ved HVO Fokus: Didaktisk kompetanse Eldrid Digernes, Stine Ekornes og Kari Anne.
FYLKESMANNEN I SOGN OG FJORDANE Høyringskonferanse 7. mai 2007 Fylkesmannen og den regionale inndelinga –Basis for Fylkesmannen –Prinsipp –Stoda i Sogn.
Vilkår for regional samfunnsutvikling
Regional planstrategi
Risiko- og sårbarheitsanalysar v/Haavard Stensvand fylkesberedskapssjef.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
KOMMUNEPLAN FOR VINJE Samfunnsdelen Samfunnsdelens plass i plansystemet.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Frå tilpassing til omstilling i Sogn og Fjordane Samhandling for Grønt skifte.
Kommunal beredskapsplikt
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Bente Westrum ass. fylkeslege Fylkesmannen i Oppland
Overvasshandtering i endring
Hensynssoner rundt Borregaard
Plannettverk om klimatilpassing
SMIL og … RMP 06. juni 2017 Foto: Iris-Adele Jess.
Kvar skal handel og kjøpesenter bli plassert i byane og bygdene våre?
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Utskrift av presentasjonen:

Korleis kan Fylkesmannen følgje opp klimatilpassingsarbeid i planlegginga (og litt til) Haavard Stensvand Fylkesberedskapssjef FMSF

Klimatilpassing og kommunal planlegging –Endrar ikkje etablerte ansvarsforhold –Vêrforholda har alltid vore ein viktig premiss –Klimaendringar inneber ikkje ein heilt ny måte tenkje på –Forsterkar behovet grundig og systematisk planlegging –Usikkerheit ein grunnleggande premiss

Kommunal handtering av klimautfordringane - døme: Klimatil- passing Utsleppsre- duksjonar Kommunal energibruk Næringsverk- semd (landbruk, turisme m.v.) Forvaltning av bygg og infrastruktur Utvikle kunnskap- ar og haldningar (skule/barnehage) Beredskaps- planverk (klima- relaterte hend- ingar) Trygg arealforvaltning..som legg vekt på låge utslepp..og sikrar areal til å dyrke mat Kommunal innkjøpsstrategi Primærhelse- tenester

Om Fylkesmannen og klima i St.meld. nr. 22 (2007–2008) –”Viktig å medvirke til å ivareta målet om at arealplanleggingen skal bidra til å redusere klimaendringenes trussel mot liv, helse og materielle verdier m.v.” –”FM skal bidra til at satsingen på klimatilpasninger reflekteres i regional og lokal beredskapsforberedelse og krisehåndtering” JD sitt embetsoppdrag 2009 –”FM skal påse at hensynet til klimaendringer er vurdert og fulgt opp i kommunale arealplaner”

Embetsoppdraget for 2010 (utkast) –Fylkesmannen skal bistå kommunene med å legge til rette for at arbeidet med klimatilpasning intensiveres –Hensynet til mulige konsekvenser av klimaendring skal gis spesielt fokus i ROS-analyser, arealforvaltning og krisehåndtering

Klimatilpassing gjennom arealplanlegging –Mange likskapar i klimaverknadane, men òg variasjonar –Kommunene veldig ulike (topografi, storleik, kompetanse etc.) –Klimarobustheit som overordna målsetjing for planlegginga –ROS-tenking nødvendig for å skape trygge og robuste miljø –Nødvendig med samspel mellom areal- og VA-planlegging –Ei dilemma: Fokus på ny utbygging men kva med eksisterende busetnad?

Klimatilpassing gjennom arealplanlegging –Nødvendig med kapasitet i (eller på tvers av) kommunene  Tilpassa ressursar  Personell med rett kompetanse  Tilgang til kunnskap om klimaendringer og –verknadar  Ha vilje til tilpassing (politisk og administrativ)

2.Analyse av sår- barheit i forhold til dagens klima 3.Analyse av sår- barheit for verk- nadar av forventa framtidsklima 4.Analyse av tiltak for å redusere eiga klimasår- barheit 5.Prioritere tilpassingstiltak 6.Vedtak – iverksetjing 7.Oppfølging – kontroll 1.Motivasjon/for- ståing Mogleg strategi for tilpassing

Fylkesmannen si rolle i arbeidet med risiko og sårbarheit i arealplanlegginga –Rettleiingsansvar –Tilsyns-/kontrollansvar –Motsegnsrett –Handlar starten på ei god nasjonal klimatilpassing i stor grad om samspelet mellom kommune og regional stat?

”Etter samtale med sakshandsamar i kommunen, har vi fått oversendt delar av ein eldre rapport frå NGI, etter skredkartlegging i Stryn. Vi kan ikkje sjå at denne rapporten i seg sjølv kan ”friskmelde” reguleringsområdet i forhold til skredfare. Slik vi forstår rapporten er den ei oppteikning av historiske skred. At det ikkje er kjent at det har gått skred i eit området tidlegare, vil aldri kunne vere ei fullgod forsikring mot skred. Forventa klimaendringar er og med og forsterkar behovet for å gjere vurderingar omkring skredfaren”.

Døme frå Gloppen

Innhaldet i vår motsegn

Fagområde Kjelde ■ ” Må-ha plan” □ ” Bør-ha plan” Tema Relevant kompetanse Plan- og bygningslova: Samfunns- og arealplanlegging ■ Kommunal planstrategi ■ Kommuneplan Viktige planoppgåver i kommunen Rammer for planar og tiltak – vern og bruk Prosesskompetanse Helse- og sosialsektoren ■ Smittevernplan m/ pandemiplan ■ Beredskapsplan for helsetenesta ■ Sosialberedskaps- Plan Hindre smittsame sjukdomar Beredskap for drift av helsetenesta Beredskap for arbeid og velferd Fagkompetanse Fagkompetanse kommunehelseteneste Fagkompetanse sosialhelseteneste Utdanning■ Årsplan pedagogisk verksemd ■ Lokal læreplan for opplæring ■ Lokal læreplan for Kompetanseutvikling Oppfølging av barnehagelova Organisering og arbeidsmåte i skulen Sikre riktig og nødvendig kompetanse Fagkompetanse Plankrav til kommunane

Fagområde Kjelde ■ ”Må-ha plan” □ ”Bør-ha plan” TemaRelevant kompetanse Samfunnstryggleik og beredskap ■ Kommunal beredskapsplan ■ Beredskapsplan drikkevatn ■ Plan over Brannverntiltak Risiko- og sårbarheit i kommunen Trygg forsyning drikkevatn Brannførebygging, tiltak Prosesskompetanse / fagkompetanse Fagkompetanse Miljøvern og landbruk ■ Forvaltningsplan og tiltaksplan vassdrag □ Sektorplan kjerneområde landbruk □ Tilsynsplan avløpsanlegg □ Beredskap akutt forureining □ Forvaltningsplan verna vassdrag Vassdragsøkologi, bruksinteresser Jordressursar og kulturlandskap Avløpsanlegg i kommunen Ureining og skadeverknader Vassdragsvern, arealplanlegging Prosess- og fagkompetanse Prosesskompetanse Fagkompetanse Prosess- og fagkompetanse Andre tema■ ArkivplanInnhald og organisering av arkivet Fagkompetanse