Antibiotikaresistens Bondens hverdag Senterkonferansen 2015 Egil Chr. Hoen Leder Buskerud Bondelag
To hovedutfordringer (foreløpig!) LA-MRSA hos svin ESBL E. coli og Kinoloner hos slaktekylling
Hvordan er framtidas matproduksjon? Mest mulig, billigst mulig? Skal markedet regulere produksjonen? Hvem tar ansvaret for matsikkerheten? Hvor er politikerne? Kan vi produsere kylling uten antibiotikaresistente bakterier? Hva skjer?
I hvilken retning er vi på vei? For 100 år siden produserte bønder maten til 2,5 mill innbyggere I dag produserer bønder maten til 5 mill innbyggere I 2040 vil om lag bønder være ansvarlige for matproduksjonen til 7 millioner nordmenn.
Finnes det noen begrensninger for husdyra våre?
Mat – en kort historikk Ca år f.kr. - Norge blir befolka. Arealbehov for mat, 250 da pr person. Ca år f.kr. – jordbruket kommer til Norge Folketellinga begynner, nordmenn dør av sult poteten kommer til Norge, runder en mill innbyggere 1880 – utvandring til Amerika, pga matmangel og ”overbefolkning”. Èn mill mennesker utvandrer to mill innbyggere mill innbyggere som skal ha mat