Reaksjonær eller progressiv? Islamismen, demokratiet og kvinnene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Advertisements

Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Aten og Sparta.
Religionskritikk Forbanna religion!!!!!.
Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
Venstres sosialliberalisme
7 Demokrati.
Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?
Nettdebatten – en ny arena for lokalpolitisk deltakelse? Marte Winsvold Norsk institutt for by- og regionforskning.
Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?
Islamisme og modernisering
Islamister i opposisjon mot en autoritær stat: Egypt.
Kapittel 6: Antikkens Hellas
Lysebu seminar November 2008 Carl Henrik Knutsen.
Offentlig meningsdannelse og rasjonell politikk
Opplysnings-filosofi, og den amerikanske revolusjonen
10. DET UNGE NORSKE DEMOKRATIET
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
POLITIKK.
CEDAW og de deltidsansatte
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
SHARIA Hva sier Sharia om kvinnens roller i samfunnet?
Islam De norske muslimske miljøene er små og organisert etter nasjonal tilhørighet, sier islam-ekspert Kari Vogt. Hun avviser politisk islam som.
Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?
Justis- og beredskapsdepartementet Norsk mal: Startside Etikk og politikk Dilemma i et politisk/administrativt system Ekspedisjonssjef Øystein Blymke UiO.
Introduksjon til DRI3010 Systemutvikling, offentlig styring og demokrati Dag Wiese Schartum.
Introduksjon til DRI3010 Rettslig styring av IKT i offentlig forvaltning Dag Wiese Schartum.
Politisk islam.
Makt og medier Mattias Øhra* 2008
Religionen og det levde livet Noen fortellinger og tanker om maskulinitet, familieliv og islam i Norge Elise Skarsaune, Reform.
Islam.
ICC selger mye bra litteratur på norsk! Min bok om Profeten Mohammad (fvmh) er en populær fargebok som er basert på historien om Profeten Muhammad (fvmh)
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
 Konflikten mellom Israel og Palestina.  CA 6 Mill. Jøder blir drept under 2. VK  Stor sympati for jødene etter 2. VK  Enighet om at jødene skulle.
Kommunalt selvstyre Kommunalrett valgfag Hvorfor kommunalt selvstyre? Demokrati –Deltakelse i valg og mellom valg lede kommunen, åpenhet, medvirkningsordninger.
Hva er en familie? Vi skiller mellom familie, slekt og hushold Familien er en sosial institusjon som vi finner i de fleste samfunn. Familie er en sosial.
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Introduksjon til DRI3010 Systemutvikling, offentlig styring og demokrati Dag Wiese Schartum.
Søndag for forfulgte kristne Folketall: 175 millioner Føderal republikk med 36 delstater Hovedreligioner: Kristendom og islam Antall kristne: Ca.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
CEDAW Helga Aune.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Kapittel 8. Hva kan true demokratiet?
Vi le­ver i et sam­funn der
Kapittel 7 Demokrati.
Den arabiske verden : motstand og frigjøring
Formålet med opplæringen er å belyse hvor sentralt likestilling står i Norge og tydeliggjøre myndighetenes innsats med å fremme likestilling og arbeid.
Introduksjon til DRI Systemutvikling, offentlig styring og demokrati
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Politisk islam.
MÅL FOR TIMEN Hvem, når, hvordan?
Islamisme IS = Islamsk Stat.
Sjia vs. sunni.
Framtidens ledelse i kommunene
Islams fremstilling I media!
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Hvordan påvirker demokrati økonomisk utvikling
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
VALG.
Utskrift av presentasjonen:

Reaksjonær eller progressiv? Islamismen, demokratiet og kvinnene

Et autoritært belte Dagens regimer: autoritære, ikke-valgte Utbredt korrupsjon Svak legitimitet Lukket elite med formål å holde seg ved makta Styrer ved kombinasjon av kientelisme og rå makt

Et patriarkalsk belte Arab Human Development Report: ”lack of empowerment of women” Familielovgivning preget av tradisjonell Sharia-oppfatning: kjønnsforskjeller bl.a. i arverett og rett til skilsmisse Lav yrkesdeltakelse blant kvinner Svært få kvinner i ledende posisjoner

For demokrati i Midtøsten Islamistene påvirker politikken i demokratisk retning: Mobilisering til deltakelse Kamp for frie valg og maktrotasjon Innvending: Shari’a vs. demokratiet

En demokratisk Shari’a-stat? §2 i dagens egyptiske grunnlov: Shari’a viktigste kilde til lovgivning Hvem bestemmer når Gud skal bestemme? Folket, Gud eller Guds utvalgte eksperter? Lik rett for kvinner og menn? Lik rett for muslimer og ikke-muslimer?

Kilder til Shari’a 1. Koranen 2. Sunna (Hadith) 3. Analogi (Qiyas) 4. Konsensus (Ijma’) Ijtihad

Kodifisering Sharia som lov Tradisjonelt Koran/Sunna faqih domsslutning Islamisme Koran/Sunna lovverk domsslutning

Sharia Lovverk Folket Ulama Imam, president (utøvende makt) Majlis al-shura (parlament) Hvem styrer når Gud skal styre?

Ytringsfrihet med unntak Islamistene ønsker større politisk ytringsfrihet, men ikke spørsmål ved religiøse dogmer For fri kritikk av politiske myndigheter For fri organisasjonsdannelse Krav om ”respekt for Koranen og Profeten”

Kvinnene: mødre og velgere Islamistenes holdning til kvinners posisjon i samfunnet er preget av patriarkalske oppfatninger Den gode (og velutdannede) mor (Nesten) fulle politiske rettigheter Behovet for anstendighet og beskyttelse Mannen som familiens overhode Men også: en ny islamsk kvinnerolle i emning