Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sjia vs. sunni.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sjia vs. sunni."— Utskrift av presentasjonen:

1 Sjia vs. sunni

2 En liten snutt for å friske opp hukommelsen:

3 Sjia vs. sunni Da Muhammed døde i 632 ble folk uenig om hvem som skulle lede muslimene videre. Skulle det være:

4 Ali ibn Abi Talib. Han var Muhammads fetter og svigersønn
Ali ibn Abi Talib? Han var Muhammads fetter og svigersønn. De som mente det ble kalt shi’at ali som betyr «Alis parti» eller «Alis tilhengere».

5 Eller skulle det bare være noen fra samme stamme som Muhammad: Qureish
Eller skulle det bare være noen fra samme stamme som Muhammad: Qureish? De ble kalt «ahl al-sunna wa al-jama’ah» som betyr «tradisjonens og fellesskapets folk» siden mente at man skulle følge profetens sunna (som er det samme som tradisjoner). De mente at det viktigste var ikke hvilken familie den nye lederen kom fra, men at han kom fra riktig stamme, og som hadde vist seg å være den som var mest dyktig til å ha oppgaven.

6 Hvem av disse tror du er sjia og hvem tror du er sunni?

7 Er det stor forskjell mellom dem?
I hverdagslivet har sunnier og sjiaer oftest levd i fred, historisk og i nåtid

8 Forskjellen mellom sunnier og sjiaer er veldig liten
Forskjellen mellom sunnier og sjiaer er veldig liten. De har litt ulike ritualer, og sharialoven er ulik på noen detaljer, først og fremst når det gjelder skilsmisse og bønn.

9 Både sjia- og sunnimuslimer skal be fem ganger i døgnet
Både sjia- og sunnimuslimer skal be fem ganger i døgnet. Men sjiamuslimer pleier å slå sammen to av bønnene så de i praksis ber tre ganger i døgnet, men de bruker like mye tid. De har også litt ulike bevegelser når de ber.

10 Sjiaene har også et spesielt rituale hvert år, hvor de minnes og sørger over profetens familie. Det er fordi imamene, det vil si Ali sine sønner og etterkommere) ble drept (martyrer) da de forsøkte å ta tilbake makten fra den gruppen som vi nå kaller sunnimuslimer.

11 Hvilket land har flest av hva?
Grovt inndelt er rundt 85 prosent av verdens muslimer sunnimuslimer, mens mellom 10–15 prosent er sjiaer. Ifølge en undersøkelse fra 2009 lever mellom 68 og 80 prosent av sjiaene i fire land: Iran, Irak, Pakistan, og India.

12 Iran I Iran er sjiaislam statsreligion og rundt 90–95 prosent av befolkningen er sjiamuslimer. Mellom 5 – 10 prosent er sunnier.

13 Irak Styresmakten i Irak er også hovedsakelig sjiamuslimer og har vært det siden Saddam Husseins regime ble veltet.

14 Syria Syria har også sjiastyre i form av president Bashar al-Assads sjiasekt alawittene. Likevel er flesteparten av muslimene i Syria sunnimuslimer.

15 Hva tror du det har å si for krigen i Syria?

16 Hvor viktig er det egentlig hvilke retninger av islam i hvilke land?
Ulrika Mårtensson sier: Det er ikke religionen som skaper konflikt, men den politikken som landene har. Vi kan se på Iran: De hadde en shah (konge) som de sparket i en revolusjon i I stedet fikk de prester som ledere. De er sjiamuslimer, og tolker Koranen slik at det ikke lenger er opp til det enkelte menneske hva det skal tro – det er staten som skal bestemme det. Samtidig sørget de nye sjefene i landet (prestene) å støtte sjiamuslimer i andre land som Libanon, Irak, Jemen, Afghanistan og Pakistan.

17 The Council on Foreign Relations (CFR) sier:
Det er to land som konkurrerer om å lede islam – sunni-Saudi-Arabia og sjia- Iran – de bruker religion for å fremme sin egen sak. Den som vinner vil trolig forme den politiske balansen mellom sunnier og sjiaer og fremtiden i regionen, spesielt i Syria, Irak, Libanon, Bahrain og Jemen.

18 Dette sier  professor Ulrika Mårtensson ved institutt for filosofi og religionsvitenskap på NTNU.
(Kilde: Aftenposten er-egentlig-forskjellen-mellom-sunnier--og-sjiaer) Sjekk også side 137 i KRLE-boka!


Laste ned ppt "Sjia vs. sunni."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google