Dansk/svensk konferanse i Malmø

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til fagområdene: Psykisk helsevern, barn, tverrfaglig.
Advertisements

Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Barnas Stasjon – et nettverkstiltak
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Individuell Plan Palliasjon
Strategisk plan for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Nord
Tillit og legitimitet i vanskelige prioriteringsbeslutninger torsdag 7. april 2005.
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Samorganisering av sjeldenfeltet- hvilke muligheter gir dette for FOU? FOU- dag Frambu 5.april 2013 Odd Bakken og Terje Rootwelt Kvinne- og barneklinikken.
De regionale helseforetakenes samarbeid om kvalitetsregistre Olav Røise Leder av Styringsgruppen for nasjonale kvalitetsregistre.
Informasjon om BARN SOM PÅRØRENDE
Nasjonal strategi for diabetesområdet
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
Min bolig – mitt hjem Bo-oppfølging av pasienter med dobbeldiagnose
Haugalandsløftet Møte i styringsgruppen Kari Ugland, samhandlingssjef.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Joachim Bjerkvik
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Barn som pårørende – er pasientens barn også vårt ansvar
Sunnaas sykehus HF – en vei videre - også for pasientens pårørende
Barnespor i spesialisthelsetjenesten
Kompetansesenter rus Midt-Norge. KoRus Midt-Norge
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Presentasjon Av Rusbehandling Midt-Norge HF Dagseminar
Nytt utbruddsvarslingssystem
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
Barn som pårørende - nye rettigheter i helselovgivningen fra 2010
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Opplæring for pasienter og pårørende Samlet oversikt over tilbud.
Hvordan kan samhandlingsreformen gi bedre diabetesomsorg?
Barn som pårørende.
BIKUBEN – Regionalt brukerstyrt senter
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Hvordan utvikle kompetanse som bygger både på klinikk og forskning? Prosjektleder Finn Aasheim Opptrappingsplanen for psykisk helse Spesialistprosjektet.
SMIL – styrket mestring i livet Oslo,
Barn med atopisk eksem Pårørende samling
Barn som pårørende –lovendring
Oslo Universitetssykehus HF Nærmere barn og unge i Norge har foreldre som sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. Mange av disse barna får.
Barn som pårørende – satsning og lovendring Bergen 3.desember Siri Gjesdahl.
Barn som pårørende.
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Erfaringer fra pårørende arbeid ved SVDPS
Samhandlingsreformen – pårørendes stilling, muligheter og begrensninger 21. April 2012, Helsfyr, Oslo av Alice Kjellevold.
Prosjekt Barn som pårørende SI somatikk 2014
Samhandlingsprosjekt psykisk helse Kick-off Midtre Namdal Samkommne 03
Pasientforløp alkohol
”Hva vet barna om rusproblemene dine?” BIRUS
PÅRØRENDE KOMPETANSE - er et senter for utvikling, spredning og implementering av pårørendetiltak innen psykisk helse. Pårørende Kompetanse – erfaringsformidling.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Sentral støtte til lokal innsats Direktør Bjørn-Inge Larsen.
PRESENTASJON UT AV TÅKA 2015 NASJONALT CANNABISNETTVERK NORGE (NCNN)
Høring om overgang fra egen bolig til sykehjem Hvordan fungerer samhandlingen mellom sykehusene og kommunen vedr. utskrivningsklare pasienter som venter.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gunn-Hilde Rotvold, Prosjektleder,
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
BarnsBeste Brukerutvalget Siri Gjesdahl leder. Strategi/ satsingsområder: 2007: Oppstart regjeringens satsing på barn som pårørende Modellkommuneforsøket.
Regional Planer PH og TSB Møte med RBU 31.august 2015 Sigrid Aas, rådgiver HMN, PH plan Elise Solheim, rådgiver HMN, TSB plan.
«Barnet mitt blir også sett» -om kommunalt samarbeid om barn som pårørende Ålesund 8.april Lisbeth Slyngstad Rådgiver psykisk helse/Barnekoordinator.
| Workshop om samhandlingsstatistikk - SSB og Helsedirektoratet | 1 Samhandlingsreform og to nye lover: Behov for ny kunnskap.
Tittel på ditt foredrag Sted, dato Foredragsholder Stillingstittel.
Rehabilitering i samhandlingsreformen Knut Tjeldnes, seniorrådgiver.
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
Slik vil samhandlingsreformen gjøre helse og omsorg bedre Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein Det nasjonale dekanmøtet i medisin Oslo, 6. juni 2011.
Prosjekt ”Pårørende en ressurs”
Handlingsplan for habilitering av barn og unge
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Barn som pårørende Tilbud til barn som pårørende
Utskrift av presentasjonen:

Dansk/svensk konferanse i Malmø 20.11.2014 Børn er også pårørende Dansk/svensk konferanse i Malmø 20.11.2014 Vibecke Ulvær Vallesverd

Hverdagens superhelter http://www. bufetat

2007: Den norske regjeringen velger å satse på barn av psykisk syke og rusmiddelavhengige foreldre Aamodt, L.G. & Aamodt, I. (2005) Tiltak for barn med psykisk syke foreldre. Regionsenteret for barn og unges psykisk helse. Helseregion Øst og Sør Solbakken, B., Lauritzen, G. & Lund, M.Ø. (2005) Barn innlagt sammen med foreldre som er i behandling for rusmiddelproblemer. Rapport nr. 5/2005. Oslo: Statens institutt for rusmiddelforskning Solbakken, B. & Lauritzen, G. (2006) Tilbud til barn av foreldre med rusmiddelproblemer. Rapport nr. 1/2006. Oslo: Statens institutt for rusmiddelforskning

Satsingens tre retninger Tidligere og langsiktig hjelp gjennom tiltak rettet mot tidlig intervensjon. Kompetansehevende og administrative tiltak i spesialisthelsetjenesten for å identifisere barn som pårørende. Tiltak som kommer barna direkte til gode.

2007 ”Departementet har besluttet å opprette et nasjonalt kompetansenettverk for forebygging og behandling av problemer hos barn av psykiske syke og rusmiddelavhengige foreldre. Sørlandet sykehus HF skal lede og koordinere kompetansenettverket på nasjonalt nivå.” BarnsBeste

Lovbestemmelser om barn som pårørende i helselovgivningen Lov om helsepersonell § 10a. Helsepersonells plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som pårørende § 25, 3. ledd. Opplysninger til samarbeidende personell Lov om spesialisthelsetjenesten § 3-7a. Om barneansvarlig helsepersonell mv. Rundskriv IS-5/2010 Barn som pårørende http://www.sshf.no/pasient_/kompetansentre_/barnsbeste_/kunnskapsiden_/lese_/barnsbeste-materiell_

BarnsBeste – Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende Nytt mandat Alvorlig somatisk sykdom og skade inkluderes BarnsBeste – Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende

Oppsummering av satsingen 2007-2010 ”Det er ennå for tidlig å uttale seg om regjeringens målsetting om et nasjonalt likeverdig tilbud til barn som pårørende er innfridd. Omfanget av tiltak og prosjekter har utvilsomt økt betydelig i perioden 2007-2010, men det gjenstår fortsatt et langsiktig nasjonalt systematisk arbeid i helseregionenes spesialisthelsetjeneste og spesielt i kommunene dersom målsettingene med satsingen skal innfris.” (Helsedirektoratet, 2011)

Oppsummering av satsingen 2007-2010 Utfordringer Manglende samhandling om barn som pårørende. Troen på barnevernet som primærtiltak for barn som pårørende. Begrenset langsiktig hjelp i kommunene for barn som pårørende mellom 7 og 10 år. Begrenset grad av brukermedvirkning på systemnivå for barn som pårørende.

BARN OG UNGE SOM PÅRØRENDE - FOREKOMST Folkehelseinstituttet estimerte i 2011 at 260 000 (23,1%) norske barn har foreldre med en psykisk lidelse som kan gå ut over daglig fungering. Ca 70 000 (6,5%) har foreldre med et alkoholmisbruk som sannsynligvis går ut over daglig fungering. Årlig opplever nesten 3500 barn under 18 år at en av foreldrene får kreft. Rundt 700 barn under 18 år opplever at en forelder dør av kreft i løpet av ett år. Årlig opplever mellom 6000-9000 norske barn at mor eller far fengsles.

BarnsBeste - Mandatet Sørlandet sykehus HF skal lede og koordinere kompetansenettverket i tråd med følgende føringer, der BarnsBeste – Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende skal ivareta følgende formål og oppgaver: Bidra til at barn som pårørende får informasjon og nødvendig oppfølging i sin hverdag.  Samle, systematisere og formidle kunnskap om barn som pårørende i Norge og fra andre relevante land.  Samle, systematisere og formidle erfaring om barn som pårørende i Norge og fra andre relevante land.  Legge til rette for at barn som pårørende blir hørt og at erfaringskompetanse vektlegges i arbeid med barn som pårørende.  Bidra til å styrke ivaretakelsen av barn som pårørende i familier med minoritetsbakgrunn og øke kompetansen på dette området.  Bidra til at sped- og småbarn blir inkludert i barn som pårørende arbeidet. Bidra til at tjenestene kan etterfølge aktuelle lovkrav, og kontinuerlig oppdateres i henhold til de nye lovkrav som stilles til de ulike tjenestene. Legge til rette for nasjonal kompetanseoppbygning gjennom forskning og fagutvikling.  Bidra med rådgivning til sentrale myndigheter og aktuelle tjenester og samarbeidspartnere. Bidra til en gjensidig informasjonsutveksling og samhandling mellom BarnsBeste og aktuelle kompetansemiljøer. Bidra til økt samhandling om barn som pårørende mellom spesialisthelsetjenesten, kommunene, aktuelle kompetansemiljøer og andre aktører. Bidra til forankring og implementering av arbeid med barn som pårørende i alle regionale og lokale helseforetak samt gjøre aktuell og oppdatert kompetanse tilgjengelig.   Bidra til å øke kompetansen om hvordan det er å leve med foreldres sykdom eller skade og hvordan barna best kan ivaretas. Kompetanseoppbygning som kommer barn og unge direkte til gode skal prioriteres.

BARNSBESTE – HVORDAN ARBEIDER VI? Nettverk Koordinatornettverket Forskernettverket Somatikknettverket Minoritetsnettverket Internasjonale nettverk

BARNSBESTE – HVORDAN ARBEIDER VI? Rådgivning Deltar i og leder ulike styringsgrupper, Referansegrupper og arbeidsgrupper Henvendelser fra alle nivåer Formidling Nettside Sosiale medier: Facebook/Twitter / Blogg Radio / Tv/ aviser Kunnskapsark Artikler Foredrag/Undervisning Bøker Film

PROSJEKTER BARNS HVERDAG KUNNSKAPSBASERTE PROSEDYRER BOKPROSJEKTER E-LÆRING FORSKNING NAV UTDANNINGENE SNAKKETØYET

Camilla – I for store sko http://www. sshf

www.snakketoyet.no

Registrering og oppfølging av barn som pårørende ved Sørlandet sykehus

Spør vi pasienten om de har barn? JA – 87 prosent Nei – 13 prosent

24 prosent av pasienten har mindreårige barn 20 prosent av disse blir registrert rutinemessig

BarnsBeste i 2015: Implementering Formidling

Hvad kan vi lære af Norge? HVA KAN VI LÆRE AV HVERANDRE?

HVORDAN KAN VI DRA NYTTE AV HVERANDRE? Skandinavisk nettverk Deling av kunnskap, informasjon og metoder Samarbeid omkring forskning Samarbeid omkring prosjekter Veilede hverandre – gi råd Vise til hverandre som gode eksempler

www.barnsbeste.no