IKT som verktøy i lærerutdanningen Gevinster og utfordringer Eli Kari Høihilder Høgskolen i Vestfold KVALITETSVURDERING FOR LÆRING OG UTVIKLING Hafjell,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NOFA 2011 Tonje Hilde Giæver Bård Ketil Engen Leikny Øgrim
Advertisements

Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Mappevurdering Et redskap for dokumentasjon, vurdering og læring Kurset IKT og læring Høgskolen i Lillehammer, 3. mai 2010.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Oppfølging og vurdering som grunnlag for læring
Noen utfordringer for skolene
HVA ER GOD UNDERVISNING –PÅ HØGSKOLENIVÅ?
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Kan læringsutbytte dokumenteres?
Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.
• Innledning • Del 1 Faglig og digidaktisk status i fremmedspråk • Del 2 Ny Undervisnings og vurderingspraksis • Konklusjon.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Forslag til ny vurderingsforskrift
Trenerrollen og motivasjon
Digital kompetanse i studiet og praksisopplæringen •Produksjon av sammensatte tekster inkludert digitale presentasjoner (tekst, bilde, lyd, video, animasjon)
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
VEIEN VIDERE FOR DIGITAL KOMPETANSE? 1.Kultur for læring 2. Forutsetninger for endring 3. Hva er oppnådd?
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
Redskap på veien eller mål på kvalitet? - Et studentperspektiv på karakterer i høyere utdanning Av Susanne Skjørberg, fag- og forskningspolitisk ansvarlig.
24. mars 2009Stokmarkneswww.itu.no F O R S K N I N G S- O G K O M P E T A N S E N E T T V E R K F O R I T I U T D A N N I N G Lærende nettverk og nasjonale.
Utredning om digital tilstand i høyere utdanning – om forhold knyttet til bruk av IKT i undervisningssammenheng.
Avdeling for sosionomutdanning
NKIs erfaring med Læringspartnere
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
12 Reflekterende lesing.
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Nye allmenn- og førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning.
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Fagenhet for IKT, Avd. for LU, Høgskolen i Oslo Digitale mapper og mappevurdering – muligheter og begrensninger A05 allmennlærerutdanninga 28. oktober.
Berit Bratholm BREDBÅNDSPROSJEKTET DIGITALE MAPPER OG SAMARBEIDSLÆRING.
Med forskning på timeplanen - Europaseminar oktober 2006.
EiT-modul 15. november 2006 Bruk av mappeinnleveringer som underlag for prosessrapport Lene Rønningen og Hanne Charlotte Helgesen.
Høgskolen i Oslo Bruk av blogg og wiki i arbeid med bokbaser – et komparativt studium Vibeke Bjarnø (IKT) og Eva Michaelsen (norsk) Avdeling for lærerutdanning.
Høgskolen i Oslo Samling II: Norgesuniversitetets mentorordning for lærerutdanning Konkrete eksempler på hvordan det jobbes med IKT i undervisning ved.
Bjørn Overland Dialogen betydning i kvalitetsvurdering Nasjonal konferanse for kvalitetsvurdering Hafjell: 15 – 16 januar 2009.
Klasseledelse og tilbakemeldingskultur
Nasjonale prøver i regning En del av en praksis med vurdering for læring.
Elektroniske mapper som arbeids- og evalueringsform Anders Tveit: Institutt for samfunnsøkonomi Inspirasjonsdag 2006.
Praksiseksempel fra Lørenskog
Høgskolen i Oslo Eksempler på Fronterbruk integrert i faglige prosesser Personalmøte, tilsatte på Internasjonale studier, Avdeling LUI Vibeke.
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning.
Høgskolen i Oslo IKT i ny grunnskolelærerutdanning ved LUI, HiO Seminar i regi av Ballast Hovedfunn fra Ballast-prosjektet. 2.Hva er digital.
Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.
I løpet av 15 min: Egeninnsats Vise min egen læringsutvikling og forhold til pensum gjennom: mappeoppgave 1 og mappeoppgave 2 samt erfaringer fra praksisperioden.
Vurdering for læring Camilla Wiig, uke 43 og
Høgskolen i Oslo Digitale mapper Profiler fordypningsgruppe 4.februar 2008 Vibeke Bjarnø og Eva Michaelsen Avdeling for lærerutdanning.
Vurdering for læring Camilla Wiig, 2.nov.2011.HIVE.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet LUT Mattias Øhra 2008.
FoU i Praksis 2004 Trondheim Berit Bratholm og Kristin R. Tholin.
Er det mulig å bli så god etter bare et halvt år? Erfaringer fra prosjektet ”Student veileder student” Rakel K. Rohde Næss; Høgskolelektor i pedagogikk.
Integrering av digitale medier i LU ved Høgskolen i Vestfold Anne Fængsrud studieleder.
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT ). Hensikten med Ny Lærerutdanning på Ungdomstrinnet ( LUT ) Utvikle den faglig kompetente læreren. Utvikle den.
Asgjerd Vea Karlsen Høgskolen i Vestfold Digitale mapper – et sted for læring? Elektronisk støtte til mappemetodikk IKT-didaktikk i skole og.
Skriving av akademiske oppgaver Hvordan å bedre sjangerforståelsen for studenter av Espen Næss Lund
Norges offentlige utredninger NOU 2003: I første rekke Forsterket kvalitet i en grunnopplæring for alle ___________________________________________________________.
Vurdering for læring Camilla Wiig, uke 43 og
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
Vurdering for læring Camilla Wiig, 3.nov.2011.HIVE.
Er gullfuglen skutt? LMS i Norsk utdanning Mattias Øhra ProgramForum for Program for digital kompetanse
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
MAPPE VURDERING LUT VÅREN 2011 Line Wittek
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
IKT for læring Mattias Øhra.
LUT- Praksisseminar Stavern august 2008
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT )
Utskrift av presentasjonen:

IKT som verktøy i lærerutdanningen Gevinster og utfordringer Eli Kari Høihilder Høgskolen i Vestfold KVALITETSVURDERING FOR LÆRING OG UTVIKLING Hafjell, januar 2009

Bakgrunn Digital mappevurdering ved Høgskolen i Vestfold Sosiokulturelt læringsperspektiv Kunnskapsdeling Åpenhet - Internett Læringsplattformer (LMS) Vurdering av Kvalitetsreformen (2007) NIFU STEP Rapport: Digital kompetanse i norsk lærerutdanning (2008)

Hensikten med forskningen Hva lærer studentene av digital mappevurdering? Hvordan fremmer digital mappevurdering studentene læringsutbytte?

Metoder Triangulær forskningsmetode: Spørreskjema (2006 –2007) Brevmetoden ( ) Gruppeintervju ( )

Hvordan opplevde du å vurdere en medstudents mappe til pedagogikkeksamen?

Hvilken form for tilbakemelding på dine mappeoppgaver har hatt størst betydning for deg?

Hvordan opplevde du å bli vurdert av en medstudent i forbindelse med pedagogikkeksamen?

Hvordan har ditt eget utbytte av kunnskapsdelingsprosessen vært?

Sitater fra brevene ”Medelever har lest oppgavene mine på nett og gjort meg oppmerksom på feil eller mangler ved oppgavene mine. Jeg kan også sammenlikne mine egne løsningsforslag med andres, og vurdere positivt og negativt” ”Du får god trening i å være konkret. Det er viktig å oppmuntre de nye studentene til å ha mot til å legge ut oppgavene sine på hjemmesiden sin, og at man må venne seg til å bearbeide et 1.utkast etter en veiledingsprosess”.

”Det er viktig å underbygge det man mener. Vi får spørsmål fra medstudenter og må begrunne personlige meninger. Vi blir flinkere til å drøfte fordi vi får spørsmål fra andre. Vi må leite fram mer stoff slik at vi kan begrunne bedre”. ”Det fører til økt læringsutbytte blant annet ved at man kan lese andres sine mapper å finne interessant teori som jeg får lyst til å kikke mer på”. ”Jeg føler at denne terskelen er veldig høy, og ønsker ikke at andre skal se ting jeg ikke har rukket å bli ferdig med”. Sitater fra gruppeintervjuet:

HVA ER LÆRINGSUTBYTTE? Selvrapportert læringsutbytte Refleksjon – metatekst Kunnskapsdeling - medstudentvurdering Forbedre oppgavene underveis Konstruktiv kritikk

UTFORDRINGER Uferdig tekst Ansvar for egen læring vs obligatorikk Åpenhet - personvern-studentsikkerhet Plagiat- fusk Tekniske utfordringer Felles forståelse av mappevurdering Tilbakemeldinger og veiledningskompetanse

Digital kompetanse og vurdering Hva er status for digital kompetanse i norsk lærerutdanning? Rapport fra NIFU/STEP Verktøystrategien og integreringsstrategien Utfordringen er å motivere fagpersonalet til å endre arbeidsmåte og tankesett og ta ”kostnaden” ved å utvikle sin egen kompetanse.

NIFU/STEP (Rapport 28/2008) -Utdanningsinsitusjonene har i stor grad integrert digital kompetanse i form av verktøykompetanse i utdanningsløpet -Utdanningsinsitusjonene har i mindre grad integrert digital kompetanse i form av endringskompetanse i utdanningsløpet

Sammendrag av NIFU/STEPs rapport HVEs LU har et sosiokulturelt læringsperspektiv og ønsker at teknologien skal fremme en delingskultur. (Øhra 2007). De lokale erfaringene har klare paralleller i de nasjonale erfaringene, hvor studentene i stor grad er enige i at «verktøyet er et viktig og verdifullt tilskudd til deres arbeid i studiene, og at digitale mapper fører til bedre opplevelse av læring og mer omfattende refleksjoner, mer knytting av egen læring til et felles læringsprosjekt» (Nordkvelle 2007:67).

Studieleder ved ALU og LUT understreker at HVE-studentene er populære i arbeidsmarkedet. Arbeidsgivere kommer med utsagn som: «De studentene som kommer fra dere, har en didaktisk kompetanse som ingen andre har, hvorfor har ikke de andre studentene fra andre høgskoler dette?» Denne typen tilbakemeldinger tas som en bekreftelse på at HVE er på rett vei i satsingen på digital kompetanse. Skolene i regionen etterspør digital kompetanse i ALUs obligatoriske fag og samarbeider gjennom Lærende nettverk med kompetanseutveksling.

Engh, R, Dobson S og Høihilder, E.K (2007) Vurdering for læring. Høyskoleforlaget Høihilder, E.K (2004) IKT og mappevurdering – et utviklingsredskap i skolehverdagen? Høgskolen i Vestfold Karlsen, A,V og Wølner T, A (2006).Den femte grunnleggende ferdighet Portefølje og digitale mapper – et sted for læring. Gyldendal Nordkvelle, Y (2007) Digitale mapper i høyere utdanning : omfang, bruk og trender for framtida. Norgesuniversitetets skriftserie 3/2007 Wittek, A.L. ( 2007): Mappe som redskap for læring i høyere utdanning. Strukturer, kulturell praksis og deltakelsesbaner. Oslo UIO, Det utdanningsvitenskapelige fakultet Øhra, M (2006): Formativ vurdering. Vurdering for læring ved hjelp av digitale mapper. I: Utdanning for utvikling av skolen. Om skoleledelse og lærerens læring. Red: H. Bjørnsrud, L. Monsen og B. Overland. Gyldendal Akademisk Forlag