«Siste timer før jul-jeopardy»

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Demens - Test.
Advertisements

“Fra ord til liv” Februar
Skjønnlitterær fortelling
BARNS SPRÅKUTVIKLING Test deg selv!
Harald Kaasa Hammer Knattholmen Guds kjærlighet og vår.
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
VG3 – norsk: Grammatikk og språkhistorie
Fra ord til liv Mars 2011.
En innføring i spillet: Lag En Setning
Fra ord til liv August 2012.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
(Konf+årstall)-QUIZ (dette er en mal som må tilpasses lokalt, la kreativiteten få fritt spillerom! Tilpass etter tema og opplevelser dere hadde i løpet.
Verbal a) Form Verbalet blir dannet av verbene i setningen.
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
LAG EN SANG! Komposisjon.
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
DIKT Vite litt om Inger Hagerup og Halldis Moren Vesaas
Workshop 8. februar 2013 Nye nettsider Maria og Martin.
Et ektepar først i sekstiårene feiret sin 35 års bryllupdag på en stille, romantisk liten restaurant. Plutselig dukket en liten, men svært vakker, fe opp.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
NYNAIVISME OG IRONI: ERLEND LOE (f. 1969)
Lars Anders Kulbrandstad Høgskolen i Hedmark
Enkel forklaring av hvordan bygge nettverk i euroSMART!
Kapittel 5 oppgave g Sett inn å sette (seg,) å sitte, å legge (seg), å
Fra ord til liv Fra ord til liv Mai 2012 Mai 2012.
Hva er vitsen med å gifte seg?
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Romantikken
Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen
Fra læreplanen i norsk:
Setningsledd: Verbal, subjekt, objekt, indirekte objekt, predikativ, adverbial, konjunksjonal, subjunksjonal.
Velkommen, språkeksperter!
LÆR DEM Å LEDE. LÆR DEM Å LEDE MARIA Det kan virke som om Maria er en rolig innadvendt person. Hun er stille. Hun liker å lytte til Jesus. Hun.
Rett og galt Kapittel 8 – Horisonter 8.
PRONOMEN.
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Kapittel 5 oppgave d Bruk riktig ord på riktig plass i riktig form.
Side 162 Sett inn riktig preposisjon eller adverb
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
Jesus, døperen Johannes og jul
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Fra ord til liv April 2010.
1 Å tjene skaperen eller skapelsen  Givertjeneste handler om penger ”Gi, så skal det bli gitt dere! Et godt mål, stappet, ristet og overfylt, skal bli.
Kursmøte 1-2 Hvor er barnet på vei? – mot 3- 4åringens språklige nivå.
Onsdag 13. mars Sam Eyde vgs
GØY MED GRAMMATIKK: KURS FOR LÆRERE
GØY MED GRAMMATIKK: KURS FOR LÆRERE 1. og 2. MARS 2004
Jes 40,13 Hvem har målt Herrens Ånd, og hvor er mannen som kunne gi Ham råd og tilføre Ham kunnskap? Rom 11,34 For hvem har kjent Herrens sinn? Eller hvem.
STØRST AV ALT 5.Klasse Bibelklubb!!!.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
Litterære virkemidler
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
Dikt.
«Sammen om læring» - Finstad skoles visjon
JESUS FRA ” LANDSBYGDA ” I M IDDELHAVS - SAMFUNNET Problemet med å beskrive Jesus Hvilke modeller bruker vi? Hvilke forutsetninger har vi mht menneske-
LYRIKK Ordet lyrikk kommer opprinnelig fra det greske ordet lyra – ”dikt sunget til lyrespill” Utarbeidet av Sissel Vestre.
Kapittel 2 oppgave h Bind setningene riktig sammen og med logisk innhold.
GRAMMATIKK OG GRAMMATIKKDIDAKTIKK Hva er grammatikk? GRAMMATIKK FONOLOGIMORFOLOGISYNTAKSTEKSTGRAMMATIKKSEMANTIKK.
Grammatikk. Ordklassene 1.Verb 2.Substantiv 3.Adjektiver 4.Pronomen 5.Determinativ 6.Preposisjoner 7.Konjunksjoner 8.Subjunksjoner 9.Interjeksjoner 10.Adverb.
Om lyrikk. Hva er lyrikk? Lyrikken utnytter klangen og rytmen i språket. Lyrikk er beslekta med musikk: ordet lyrikk kommer fra «sang til lyrespill».
Sammensatte tekster. Hva er en sammensatt tekst?  Når flere utrykk opptrer sammen kaller vi det en sammensatt tekst.  Eksempler på slike uttrykk er:
Tilbakemelding hjemmeoppgave 2. Spansk nivå 3
Henrik Ibsen: EN FOLKEFIENDE
Setningsanalyse og tekstsammenbindere
Om lyrikk.
Lyrikk.
Lyrikk og poetisk språk
Utskrift av presentasjonen:

«Siste timer før jul-jeopardy»

Framgangsmåte Gå sammen i grupper på 3-4 og finn frem penn og papir Poeng: Rutenettet er inndelt i faglige kategorier, og poengsummen i hver rute indikerer hvor mange poeng hver gruppe får for riktig svar. Gruppen velger seg en kategori (for eksempel "film" og et nivå (for eksempel 100)) Husk at svaret må starte med et spørsmål! («hvem er...» «hva er...» «hvor er...» osv.) Jeopardy er en konkurranse der du har svarene og elevene skal stille det riktige spørsmålet for å få poeng. Gangen i konkurransen er som følger: Dersom en gruppe svarer riktig, får de den poengsummen som hører til luken. Gruppen får deretter velge seg en ny luke. Dersom en gruppe svarer uriktig, kan andre grupper prøve seg. Gruppen som svarer riktig, får tildelt poeng og får fortsette konkurransen.

Jeopardy Forfatter Språk Sitat Film Fagtermer 100 200 300 400 500 "Å være eller ikke være, det er spørsmålet" En film om noen journaliststudenter fra Volda som skal lage en dokumentarfilm. Fagtermen som brukes som samlebegrep for fortellende tekster. Dialekt Dødslekene Flere norskproduserte animasjonsfilmer som handler om en redningsskøyte. Substantiv "Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg helt sikkert" Naiv.Super. Fagtermen for det man på folkemunne kaller verset i et dikt. "Tar du livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar du lykken fra ham med det samme" En scifi-film som tar utgangspunkt i situasjonen i verden i 2154. Fagtermen for å beskrive de første sekundene av en film. Mannen som elsket Yngve Subjekt "Den mann hvorom her skal fortelles, var den mektigste i sitt prestegjeld; han het Tord Øverås" En prisbelønt norsk film om en farefull ferd over Stillehavet i en balsaflåte. Fagtermen som brukes når man skal beskrive hvordan setninger er satt sammen. Flerspråklig Draum om hausten "De brente våre gårder, de drepte våre menn. La våre hjerter hamre det om og om igjen" En prisbelønt serie med Donald Draper som en av hovedkarakterene. Helsetning Regn i Hiroshima Fagterm som brukes om en selve lydene i språket

Jeopardy: fasit! Forfatter Språk Sitat Film Fagtermer 100 200 300 400 500 Hva er "Trolljegeren"? Hva er epikk? Hva kaller man et språk som er kjennetegnet av å ha sitt utspring fra et geografisk sted? Hva er "Hamlet" av William Shakespeare? Hvem er Suzanne Collins? Hva kaller man en ordklasse som beskriver feks gjenstander eller personer? Hvem er Erlend Loe? Hva er «Elias»? Hva er «Pippi Langstrømpe» av Astrid Lindgren? Hva er strofe? Hva er "Vildanden" av Henrik Ibsen? Hva er "Avatar"? Hvem er Tore Renberg? Hva kaller man et setningsledd i en setning som angir den aktive parten i setningen? Hva er anslag? Hva kaller man en person som behersker og bruker flere språk? Hva er "Faderen" av Bjørnstjerne Bjørnson? Hvem er Jon Fosse? Hva er syntaks? Hva er "Kon-Tiki"? Hva kaller man en setning som fungerer som en selvstendig ytring? Hva er "Aust-Vågøy" av Inger Hagerup? Hva er "Mad Men"? Hva er fonologi? Hvem er Tarjei Vesaas?