PROSJEKTSELEKSJON OG RESULTATMÅLING NORGES FORSKNINGSRÅD INDUSTRI OG ENERGI Presentasjon på EVA IX 11. – 12- sept. -03.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nettverksamling i matematikk
Advertisements

Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Gauldalskonferansen 2. november 2011 Lars E. Onsøyen.
Holdning til norske folkehøgskoler blant norske ledere Informasjonskontoret for Folkehøgskolen.
STORE ER DE OG UTE STÅR DE En undersøkelse om oppbevaring av store løse gjenstander ved SIKA-museene.
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Tjenestepensjoner og mobilitet Presentasjon.
Ny IA-avtale – hvor står vi? Tor Idar Halvorsen Rådgiver i LOs Forhandlings- og HMS avdeling.
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2013 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Utarbeidet av Synovate MMI v/ Kathrine Steen Andersen Februar 2008 Rapport for Postbanken Parforhold og økonomi 2008.
Kvinnelige ledere i byggenæringen Undersøkelse for Byggekostnadsprogrammet Rolf K. Andersen Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning 2006.
Kvinnelige ledere i byggenæringen Undersøkelse for Byggekostnadsprogrammet Rolf K. Andersen og Hanne Bogen Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning.
Flytting i et segregert bylandskap
10. Organisasjoners effektivitet
Presentasjon av forskningsprosjektet Styring mot gevinst -
Lønnsom og bærekraftig vareproduksjon i framtidens Norge Innovasjon i vareproduserende industri - hvilken rolle skal forskningen spille? Eirik Normann,
Hva kjennetegner ROBEK kommuner ?
Page 1 Utviklingstrekk i høyere utdanning Bjørn Stensaker.
Rapporten avdekker ikke at VTA- tiltaket generelt har dårlig økonomi. KPMG-RAPPORTEN, 25. FEBRUAR 2004.
Sats på nyskaping – utnytt skatteFUNN
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Om Norsk Finansbarometer 2010 Norsk Finansbarometer er en syndikert undersøkelse gjennomført av TNS Gallup i samarbeid med FNO (Finansnæringens Fellesorganisasjon)
Status RNNS den Utvikling i risikonivå – norsk sokkel Prosjektets mål  OD skal gjennom prosjektet ’utvikling i risikonivå - norsk sokkel’ utvikle.
Sammenlikning av resultater på tvers av tjenester (utvalgte skalaspørsmål) Innbyggerundersøkelsen 2013 Prosjektnummer TNS /
Presentasjon av rapporten ”Behovs – og konsekvensanalyse i helse og sosialsektoren” Bergen,
Klikk for å redigere tittelstil i malen Klikk for å redigere tekststiler i malen –Andre nivå Tredje nivå –Fjerde nivå »Femte nivå 1 Klikk for å redigere.
NOU 2011:3 om Kompetansearbeidsplasser Dialogseminar, Bodø 30. mars 2011 Karstein Bye Seniorrådgiver.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Hvilken framtid har hagesaken: En spørreundersøkelse Ole-Johnny Nilsen og Per Espen Jahren, Hageselskapet Østfold HAGESELSKAPET ØSTFOLD.
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Brukerundersøkelse for Etat for byggesak og private planer
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
Skrive masteroppgave (1): idéskisse og problemstilling
Eierstyring og lønnsomhet: Ny innsikt fra store norske selskaper Øyvind Bøhren Bernt Arne Ødegaard Institutt for finansiell økonomi Handelshøyskolen BI.
Nå starter jobben! Trøndelagsrådet 14. sept Quality hotell, Stjørdal Merethe Storødegård NHO Trøndelag.
Nærings-ph.d.-ordningen Annette L. Vestlund, Divisjon for innovasjon.
Professor Kjetil Storesletten, Universitetet i Oslo
Program 08:30 Velkommen 08: :05Gjennomgang av resultater og funn Direktør Hans Christian Holte, Difi 09: :15Innbyggerundersøkelsen – Et viktig.
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Nasjonal satsing på TRE – ”Fellessatsing TRE” Tre i bygg Gardermoen
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Landsbyens problemstillinger: Oppsummering og konklusjon.
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Sekretariatet i samarbeid med utvalgsleder Norges forskningsråd.
Hva viser årets barometer? Ole Petter Pedersen, 25. juni 2015.
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Bruk av transportmidler i hverdagen Totalrapport.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Kort om barometeret Et journalistisk bearbeidet produkt, laget av Kommunal Rapport Basis i offisielle tall levert av kommunene til staten Kostra, Utdanningsdirektoratet,
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Framtid - Samspill - Skaperglede
Problemstillinger Hvordan har sykefraværet i privat og kommunal sektor utviklet seg? Hvilken betydning har sammensetning av arbeidsstokken, typer arbeid,
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
Medarbeidertilfredshet i kommunene
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Statnett og prosumenter
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
En undersøkelse blant norske studenter Juni 2018
Undersøkelsesprosessen
Utskrift av presentasjonen:

PROSJEKTSELEKSJON OG RESULTATMÅLING NORGES FORSKNINGSRÅD INDUSTRI OG ENERGI Presentasjon på EVA IX 11. – 12- sept. -03

Innhold Prosjektportefølje i endring Seleksjonssystemet Beslutning om støtte/ikke støtte Resultatmåling

Prosjektportefølje i endring

Problemstillinger i seleksjon og resultatmåling Hvordan gjennomføres Provisvurderingene og hvordan vektlegges ulike kjennetegn og aspekter i fastsettingen av prosjektenes totalvurdering Hvilken betydning har totalvurderingene for beslutningene om støtte/ikke støtte og hvilke andre forhold har evt. betydning for beslutningene Er det svakheter ved Provis-systemet som bør rettes opp for å gjøre seleksjonen sikrere og mer transparent Gir seleksjonssystemet optimal utnyttelse av tilgjengelige ressurser Er det mulig å etterspore sammenhenger mellom prosjektseleksjon og resultater

Prosjektseleksjonen skjer i to trinn 1.Provisvurderingen = prosjektvurderingen, rangering av prosjekter etter godhet. 2.Beslutning om støtte/ikke støtte

Provis aspekter og behandlingsformer i IE

Implisitt vekting for utvalgte aspekter

Prosjektvurdering - oppsummering De implisitte vektene viser hvilken vekt saksbehandlere har lagt på aspektene i fastsetting av totalkarakter. Er vektingen i samsvar med ønsket vektlegging ? I fastsettingen av totalkarakter har aspektene en forklaringskraft på nær 70%, mens andre ikke spesifiserte forhold forklarer resten. Vi kan konstatere at det er kollinearitet i systemet. Dette betyr at flere aspekter eller bakenforliggende kjennetegn måler det samme. Dette kan avdekkes og evt. fjernes i en fornyelse av systemet.

Støtte / ikke støtte ?

Seleksjonssystemet - konklusjoner Prosjekter med høyest totalkarakter i Provis får alltid støtte og de med laveste karakter får aldri støtte. Selv svært gode prosjekter (høy totalkarakter) kan få avslag mens dårligere prosjekter (lav totalkarakter) får støtte. Provisvurderingen forklarer bare nær halvparten av beslutningene om støtte/ikke støtte. Forhold som påvirker beslutningene kan være budsjettrestriksjoner på programnivå, søkerspesifikke forhold mv. Budsjettrestriksjonen på sektor/programnivå kan føre til suboptimal bruk av ressurser sett i forhold til kvaliteten i det totale tilfanget av søknader.

Resultatmål - trendutvikling

Addisjonalitet

FoU-investeringer og NNV

Forventninger, bortfall og resultater

Resultatmåling - oppsummeringer Det er ikke mulig å konstatere at innføringen av seleksjonssystemet har ført til varige endringer i bedriftenes forventningsnivå til prosjektene samlet sett. Bedriftene har størst forventninger til kompetanseutvikling som også er mest vellykket i prosjektene % av prosjektene ville ikke blitt gjennomført uten støtte fra Forskningsrådet Bedriftene oppgir høyt antall innovasjoner (6-8 pr prosjekt) og en stor andel (25-38%) kommer fra spin-off til hovedprosjektene som er støttet. Bedriftene har overdrevne forventninger ex ante til prosjektenes økonomiske potensial. 6-8 år etter prosjektstart rapporterer bedriftene faktisk økonomisk resultat tilsvarende ca 20% av opprinnelig forventet resultat.

Sammenheng mellom prosjektseleksjon og resultater Undersøkelser gjennomført i 2003 av prosjekter avsluttet i 1999 er første langsiktige resultatmåling av prosjekter med Provis-vurdering. Antall respondenter er derfor foreløpig noe spinkelt til å konkludere på faktiske sammenhenger Det er ikke gjennomført undersøkelser av avslåtte prosjekter (det kontrakfaktiske). Analyser av nettopp avsluttede prosjekter viser signifikante sammenhenger mellom prosjektets betydning for bedriftenes utvikling og aspektet ’forskningsinnhold’ vurdert i Provis. Analyser av langsiktige resultater (empirisk) og Provis viser at det er sammenheng mellom bedriftenes oppfatning om prosjektets betydning for ’overlevelse’ og ’konkurranseevne’ og totalvurderingen i Provis. Dette viser at seleksjonssystemet kan være viktig for seleksjon av ”gode” prosjekter for bedriftene. Videre oppfølging av denne typen undersøkelser bør prioriteres for ytterligere dokumentasjon for utvikling og læring i prosjektseleksjon.

Sammenheng mellom Provis og resultatmålinger