Smaking - hvorfor blindsmaking. - hvordan smake

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Graves og Pessac-Leognan
Advertisements

Enkle regler for koking av kjøtt (1)
2 Leseferdigheter og lesevaner
Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Vinbedømmelse Vinsmaking er en vitenskap, og dette er ingen grundig innføring i den edle kunst, men jeg kommer inn på emner som: Bedømmelse av farge og.
Rosèvin.
Av Erik og Audun 4/12-04 CCC Juletreff 2004.
STERKVIN Viner som forsterket med brennevin holdt seg bedre under transport og lagring. Ved 18-20% alkh er vinen trygg for både bakterier og sopp.
En smak av Middelhavet... Oliven
Fra geometriske former til abstrakt design.
Vinum Stavanger – Veneto
En smak av Middelhavet... Oliven
Kosthold og trening med fokus på syklister
Hva er en elendig presentasjon med PowerPoint?
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurskveld 4.
Skiensfjordens vinselskap
Råd for et sunt kosthold (1)
Frankrike.
Fruktgrøt.
FLERE GODE VINER ! Tore Haave TORE HAAVE
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Loire. Områdene: • Vestre Loire Ut mot Atlanterhavet finner vi Muscadetvinene. Som oftest enkle, lett og friske, men kan også være komplekse, mineralske.
CHABLIS.
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
HEKK, Workshop HiAk Velkommen til en ny dag.
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Vitaminer.
Piemonte en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia.
E u r o p a Hellas Frankrike Spania.
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Geir Øien,Trondheim vinklubb Ganymedes onsdag 23. januar 2013
Spania 5 regioner.
VINLÆRE GB Eriksson.
En apekatt.
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
MAT OG KULTUR.
SPANIA Vintreff 15 November 2002 Bjørn Bang Fjørtoft.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
CHAMPAGNE Fredag ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Spania 3. største vinproduserende land i verden: Frankrike 18%
Toscana 11 Mars 2016 Tor Chr. Aure. Quiz Hva var Montalcino kjent for før 1865 og hvilke drue var hoved-druen i området da? Søte og ofte musserende viner.
Tyskland og Østerrike ?. Luxembourg Luxembourg 1400 ha, noe som er 1 % av jordbruksland I 1964 fantes det 1700 vingårder I 1994 fantes det 788 vingårder.
BALKAN (sør-øst Europa) Hellas Kroatia Makedonia Moldova Georgia Ungarn Romania Slovenia Bulgaria Tsjekkia Slovakia Bosnia-Hercegovina Russland Ukraina.
Velkommen til Vintreff for Portugal Fredag 18 november Torodd og Bjørn.
AMERIKA -Fredag v/Dagfinn Tynes- CANADA MEXICO.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Arthur Krohn RingdalAAEV - USA USA Arthur Krohn Ringdal.
New Zealand.
Skolefruktskolen – «kurs» for skoler med Skolefrukt
Frankrike med temavalg
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Château Coucheroy THE WINERY   Belonging to Les Vignobles André Lurton, Château Coucheroy has a lovely history. Its Gascon name « Couchiroy » comes from.
Vinliste Italia 14 okt Planeta la Segreta Bianco ,90 Velkomst/Presentasjon Planeta la Segreta Rosso ,80 Vin 1 Santagostino Nero.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se neste.
Fredag ved Torodd Hansen
Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.
Vinkonferanse 9. oktober 2015 Terje Erstad
KARBOHYDRATER.
Lær deg druesortene med Toralf Bølgen
Smak på maten!.
Hva gir oss energi i maten
LANGUEDOC OG ROUSSILLON 29 FEBRUAR 2008
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se lysbilde.
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Smaking - hvorfor blindsmaking. - hvordan smake Smaking - hvorfor blindsmaking? - hvordan smake? - hvordan smaker ulike druer?

Hvorfor? Fullt fokus på det som er i glasset, uten fordommer Pris/ry får folk til å vurdere vin bedre

Smakingens 5 trinn Se Lukte Smake - spytte Tenke Skrive/diskutere

Se Druetype/ekstraksjon: mørkhet/gulhet Viskositet: henger på glasset? (Mye tørrstoff, evt. mye alkohol, glykol) Aldringstegn 1: fra purpur til brunt Aldringstegn 2: lengde og farge på randen

Lukte Svirvle (bunn- vs. topp-diameter har betydning for konsentrasjonen)

Smake Ta en passende munnfull 6-7 ml (barneskje?) Fordel/masér vinen over tunge og gane Dra samtidig/vekselvis inn luft (frigjøre molekyler med aroma) Svelg (om mulig litt), spytt ut resten (man smaker ikke i halsen)

Tenke - lukt Bær? Evt. hvilke? Andre fremtreende dufter (grønnsaker, urter)? Aldringsaromaer (stall, lær, underskog, gammelt trevirke) (Sødme/syre?) Flyktige syrer? Feil (kork, Brettanomyces, oksydering)

Tenke – kvanitative forhold ved smak Vekt i munnen Sødme Lengde Syre inkl. garvesyre Balanse (syre, bær, sukker, konsentrasjon, alkohol)

Tenke 2 – kvalitative forhold ved smak Primærkarakterer Bærfruktighet – hvilke bær? Sødme/syre/tannin (hva slags?) Andre smaker Sekundærkarakter (fra vinmakingen) Ekstraksjon/uttrekk Fatsmak (mengde, sødme, tørrhet, vanilje?, brent?) Bobler? Tilsettinger (ex. svovel) Tertiærkarakterer (lagring) Avrundet? Oksydert? Lagringsaromaer?

Vinspråk «For en vin! Fullstappet av sviske, daddel, varmt kjønn og kamelsvette i lukten. Som et dampende harem i heten.» Standardisering = sterilt, kjedelig?

Aromahjulet

Riesling Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes De magiske og store fortellingene Jancis Robinson 30.09.2014. “Oh dear. Looking at international sales figures, I see that only Norwegian wine drinkers really understand the virtues of Riesling. Like me.” Min beste vin: 1959 Karthäuserhof Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Beerenauslese Lys, kan ha et grønn-gult skjær. Gulner, kan bli ‘svart’, for eksempel eldre/oksyderte TBA Tar karakter fra dyrkested lett Svært varierende syre, tysk kan ha fra moderat til høy syre Syren oftere lavere fra andre land, mere ‘fruktig’ - fersken Sødme: fra helt tørr til svært søt  Frukt: som ung citrus/lime, ‘Granny Smith’ ‘Mineralsk’, steinstøv Urter: salvie, anis, basilikum Blomster: ‘hvite’, liljekonvall    Frukt, som moderat gammel (10-20 år): kan bli mere tropisk (ananas, fersken). Petroleum? Som eldre: gule epler, nedfallsepler, appelsinskall, aprikos. Kaldt klima, som ung (Mosel, Saar, Washington): Frisk, grønne epler og lime, ofte moderat til høy syre. Mineraler. Ofte lav alkohol (11-12%). Moderat kaldt klima (Rheingau, Franken, Rheinessen, Østerrike, Alsace, Oregon): Fyldigere viner, lavere syre (men ikke lav), høyere alkohol (12-13), mere tropiske aromaer. Varmere klima: ennå fyldigere, mindre frisket, mere uttalt tropiske aromaer. Hele verden: Tyskland Alsace Østerrike Nord-California Oregon Washington Australia New Zealand Sør-Afrika  

Chardonnay Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes   Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes Divaen (som alle ser opp til og vil kopiere) Min beste vin: 2008 Domaine Lamy-Pillot Montrachet Fra klar/lys/vandig i ung lavere klassifisert Chablis til svakt mellomgul i varmere klimaer, f.eks. California Tar karakter av dyrkings- og vinifikasjon i stor grad: Hva smaker egentlig Chardonnay? I kjølige områder (Burgund, men flere andre): citrus, epler, (pærer), ofte med steinaktig karakter - avhengig av jordsmonn. På sitt beste har den en sammensatt smak. Med lagring: mere nøtter, kan få en del fedme/smør (sentralburgund og andre moderat varme områder) Kjølig, ung: lime, epler, mineraler, distinkt, lang, kompleks Kjølig, eldre: tang/sjøkant, nøtter Varmere, ung: fedme, smør, popcorn, nøtter (med litt lagring), rik (mye smak), mineraler, modne epler, kan ha moderat syre Hele verden! Opprinnelse: Burgund, Champagne

Savignon Blanc (‘Fume Blanc’) Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes I det grønne Min(e) beste vin(er): 2004 Didier Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly/Haut Brion Blanc 2001/Ch. D’Yquem 2001   Klar, grønnskjær. Gulnende/ stråfarget med alder Solbærblader!, boksasparges (ved lagring), kattepiss (kan være svært lettgjenkjennelig) Flint/røyk, citrus Gir friskhet til hvit Bordeaux Stor friskhet, intensitet Lettdrikkelig One-note-song? Øvre Loire Blanding i Sauternes og Pessac Verden ellers!

Chenin Blanc (Pineau) Utseende Duft Smak Dyrkes   Utseende Duft Smak Dyrkes Behersker alle øvelser, fra tørt til svært søtt Min beste vin: 2009 Domaine Huet Vouvray Cuvée Constance Middels dyp til gull/brun, med alder Grønne frukter, nesten umoden Bivoks, møllkuler, våt ull (med alder) Glatt munnfølelse Ganske høy til svært høy syre Tørr til svært søt Ofte intens, rettrygget vin Loire: Vouvray, Quarts de Chaume, Bonnezeaux, Savennières California Sør-Afrika Australia New Zealand

Cabernet Savignon Utseende Duft Smak Dyrkes Kongen, regjerende mester   Utseende Duft Smak Dyrkes Kongen, regjerende mester Min beste vin: 1959 Château Latour Moderat dyp til svært dyp farge, fra lillaskjær til teglstein Varierer med voksested og vinifikasjon Bordeaux som ung (Medoc): mørke bær (solbær, bjørnebær), blyantspiss (dels fra fat), mineraler/grafitt Med alder: tobakk, lær, krydder (Provence) Ennå eldre: skogbunn, sopp, lær I kjølig klima: mye tannin (også fra fat), ‘alltid’ frisk, moderat pluss til stor fylde. Kan utvikle en svært sammensatt og kraftig smak. I varmere klima (for eksempel California, Australia): mindre syre, rundere, mere alkohol, kan være ennå mere konsentrert Fra Bordeaux til resten av verden!

Merlot Utseende Duft Smak Dyrkes Formfull eksportvare   Utseende Duft Smak Dyrkes Formfull eksportvare Min(e) beste vin(er): 1948 Pétrus/Haut Brion 1945 Som Cabernet Savignon. Ikke fullt så tykkskallet Mørke bær (bjørnebær, plommer, moreller) Sjokolade Kan ha urtepreg Lavere syre enn CS Høyere sukker=høyere alkohol enn CS Glatt tekstur Mindre garvesyre enn CS Fyldig/formfull = mer ‘lettdrikkelig’ og modner raskere enn CS Østsiden i Bordeaux Blandingsdrue i Medoc og Pessac-Leognan Calfornia - Og resten av verden!

Cabernet Franc Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes   Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes Den reserverte veggis Min beste vin: 1949 Château Cheval Blanc Moderat mørk (lysere enn CS) Som ung: ganske aromatisk med solbær, urter/’umoden’, fioler, grønn paprika I varmere klima: brent gummi Lett kantet, ikke spesielt generøs, ganske mye tannin, litt røff God lagringsevne St. Emilion Blandingsdrue Touraine (Loire): Chinon, Bourgueil Andre kjølige regioner (den modner tidligere enn CS): Oregon, New York, Sør-Afrika, New Zealand

Syrah (Shiraz) Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes   Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes Muskelmannen i fra nord Min beste vin: 1961 M. Chapoutier Hermitage La Sizeranne Moderat mørk til mørk, lilla som ung Som ung: mørke bær: bjørnebær, krekling, blåbær  Andre dufter: pepper, rå potet Med alder: medisinskap/gasbind, ‘rypeblod’ I Australia: mørk sjokolade Sterkt varierende stiler, fra elegant Côte-Rôtie til maskulin Hermitage, rustikk Cornas, til volsdomme og søtlige fruktbomber i Australia (Shiraz). Alltid mørke bær. I Nord-Rhône: kan ha medisinskap. God lagringsevne  Nord-Rhône Blandingsdrue i Sør-Rhône og hele Sør-Frankrike Australia California Resten av verden

Tempranillo Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes Sofistikert spanjol   Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes Sofistikert spanjol Min beste vin: 1968 Bodegas Vega-Sicilia Ribera del Duero Único Moderat dyp farge (tynnskallet) Mørk frukt Ferske tobakksblader, urteaktig Maskulin, lær På sitt beste: eksotisk, sammensatt smak På sitt verste: tynn – evt. voldsom, overeiket (Rioja/Ribera) På sitt vanlig, ikke-så-eiket: saftig/bæraktig, moderat tannin og syre Spania: Rioja, Ribera del Duero Portugal (Tinta Roriz – Duoro, Alentejo - Aragonês)

Pinot Noir Blauburgunder (tysk) Spätburgunder (sveitsisk)   Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes Tilbedt, men lunefull gudinne Min beste vin:  1938 Michel Couvreur Clos des Lambrays Moderat farge (ganske så tynnskallet) Varierer sterkt med voksested og vinifikasjon Både mørke (bjørnebær, moreller, kirsebær) og lyse bær (rips, jordbær) Krydret Animalsk Ganske høy til høy syre Vanligvis moderat tannin Som ung: ekstremt bærfruktig, lettdrikkelig, saftig På sitt beste: Kan utvikle stor kompleksitet, eksotisk På sitt verste: tynn, forglemmelig I varmere områder: mindre syre, tyngre, høyere alkohol Burgund Champagne Tyskland California Australia New Zealand .. You name it

Gamay Noir Gamay Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes   Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes For å behage, i øyeblikket Min beste vin: 1978 Bouchard Moulin-a-Vent Lys farge (svært tynnskallet) Varierer sterkt med voksested og vinifikasjon Både mørke (bjørnebær, moreller, kirsebær) og lyse bær (rips, jordbær) Krydret Animalsk Ganske høy syre Vanligvis lite til svært lite tannin Beskjeden fylde/kropp Som ung: ekstremt bærfruktig, lettdrikkelig, saftig På sitt beste: saftig og syrefrisk, vinner litt på lagring På sitt verste: utvannet druesaft, banan, gummi Beaujolais Mâcon

Nebbiolo Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes   Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes Stedbunden Capo di Tutti Capi Min beste vin: 1964 Bruno Giacosa Barolo Riserva Gold Label Falletto Varierende etter vinifikasjon: fra moderat mørk til ganske lys. Kan få raskt et brunlig skjær «Roser og tjære» Nyper, asfalt Risp/bringebær Kan ha mørke bær, typisk i mere moderne viner Høy syre - høy tannin Eleganse, friskhet, stor intensitet, sammensatt Sjeldent mektige og store viner Lett masokistiske Moderne lagd (høyere temperatur, lengre hengetid, barrique, overpumping mm): mørkere farge, fruktigere, mere eik Piemonte

Sangiovese Sanguis Jovis – Jupiters blod Brunello Prugnolo Gentile Morellino   Utseende (som ung) Duft Smak Dyrkes Verdensvant italiener som har lagt Fiascoen bak seg Min beste vin: 1990 Cerbaiola (Salvioni) Brunello di Montalcino Sangiovese – noe lettpigmentert Brunello – noe dypere Kirsebær! Brunello: moreller Med litt alder: tobakk, lær, ristede nøtter Høy syre – moderat tannin Stort spenn i måten den lages på. Fra det lette friske (lunchvin) til mektige Brunelloer og super Toskanere Bør være frisk og saftig, med mørke bær/kirsebær, anelse krydret Toskana (Chianti, Montepulciano, Montalcino, Bolgheri) Sprer seg sakte over verden