Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Hvorfor produsere mat i Norge?
Norske erfaringer med regelverksutvikling og utvikling av bevaringsverdige sorter Jon Magne Holten Fagsjef landbruk Oikos – Økologisk Norge
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Hvordan drive landbruk?
Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari.
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Matvaresikkerhet og jordvern
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Forbrukernes ønsker til primærproduksjonen
KRITISKE SUKSESS FAKTORER I VALG AV TRANSPORTØR
Bærekraftig utvikling
10Velstand og velferd.
Jordbruk i distrikts-Norge
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Fylkesmannen Vest-Agder – Kristiansand kommune
Du møter dem overalt… Nei, vi snakker ikke om billige reklameoverskrifter,men Moralske problemer Møteplass somatisk helse NETF 17 februar2010.
Kapittel 19 Et folk av bønder
Budsjett konsekvenser KULTUR: Kulturell skolesekk – positivt Noe økt aktivitet på kultur- og musikkskolen Noe reduksjon på øvrig aktivitet, for.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Landbruk på dagsorden Agderlandbruket i dag – utviklingstrekk
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Bærekraftig bioteknologi
Vi får Norge til å gro! - en presentasjon av Norges Bondelag.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Hva er landsmøtet?  Øverste besluttende organ = sjefen over alle sjefer!  Lokallaga sitt møte  Møteplass  Mye moro!
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Kommunale reformer – virkninger og bivirkninger
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
Strategisk næringsplan - Høringsforslag PSN
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Planleggingens utfordringer
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva viser årets barometer? Ole Petter Pedersen, 25. juni 2015.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Planleggingens utfordringer Professor Tor Medalen Institutt for by- og regionplanlegging NTNU
Skogsamling Selbu 1. Naturmangfoldloven og landbruket 2. Skog og klima 3. Landbruksmeldinga Avd.dir Ivar Ekanger, LMD - Skogsamling, Selbu,
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Fagsamling skogbruk 2011 Helge Grenne ”Hva forventes av landbruksforvaltningen hos FM”
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Bærekraftige produktvalg
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
En kartleggingsstudie
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Bærekraft og global bevissthet
En fremtidsrettet jordbruksproduksjon
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Ås, 14. februar 2019 Ken Lunn Norsk Sau og Geit
Utskrift av presentasjonen:

Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet

Bærekraftig matproduksjon Ta vare på natur - og produksjonsgrunnlaget: – Unngå nedbygging av dyrkajord – Redusert bruk av plantevernmidler – Opprettholdelse av det kulturbetinga biologiske mangfoldet – Unngå forurensing, erosjon – Godt vekstskifte, med både nærende og tærende vekster – Kortreist mat, energiøkonomisk produksjon

Motkrefter til bærekraftig matproduksjon? Pris, kostnad, politikk Internasjonale avtaler Høyt kostnadsnivå i Norge -> Krav om effektivitet og store enheter Nordmenns ENORME fokus på BILLIG MAT Teknologisk utvikling Holdninger og krav Bedre betalte jobber

Samarbeid mellom myndighetene, landbruket og miljøvernorganisasjonene ? Der våre interesser og oppdrag møtes: Jordvern Økologisk landbruk Biologisk mangfold, landbrukets kulturlandskap Avfallsaksjon, forsøpling Forbrukerretta informasjon om hva som er bærekraftig og klimavennlig mat Prioritering av tilskuddsordninger som bidrar til bærekraftig produksjon basert på lokale ressurser Husdyrhold som prioriterer dyrevelferd og utnytting av beiteressurser i inn- og utmark

Utfordringer Etablere en felles virkelighetsoppfatning, snakke samme språk (eller er vi i hver våre skyttergraver?) Stå sammen om å markedsføre det vi er enige om Myndighetene skal bidra til helhetstenkning i overordna politiske mål og virkemiddelbruk (mange motsetninger bare innafor myndighetene, DN, MD, LMD, FM,Mattilsynet)

En virkelighetsbeskrivelse? Er miljøorganisasjonene er frikobla fra praktiske og økonomiske hensyn? Mangler bøndene interesse for å ta vare på miljøverdiene og produksjonsgrunnlaget? Er det likegyldig for forbrukerne hvor maten kommer fra? Mangler politikerne et langsiktig og bærekraftig perspektiv?