Fredrikstad-erklæringen Miljøbyprosjektet Lokalsamfunns-modellen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Er du 50+? Har du tid du ønsker å fylle med mer mening?
Advertisements

Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Hva er migrasjon og hva gjør Røde Kors Ungdom?
Stressmestring & Mindfulness i skolen
1 ORIENTERING OM DISTRIKTSKONTORET FOR SELVHJELP I MIDT-NORGE.
Anne Hilde og Jørns lille prat om livet
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
10. oktober Fylkeskontakter 2008 Livet går opp og ned - snakk om det! 2009 I takt med deg selv. - Mestring i livets overgangsfaser 2010 Arbeid.
Klima10 Torød – en plass med ca 1800 innbyggere i Nøtterøy kommune Folkemøte TORØD Klima10.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Hasjavvenningskurs Fredrikstad kommune «Ut av tåka 2010» Kristiansand.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Bedrifter og energisparing
En merkevare er det nettverk av assosiasjoner (sympatier og antipatier) som oppstår når kunden blir eksponert for et varemerke.
Joachim Bjerkvik
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Lokalmiljø og tjenestetilbud – erfaringer fra Bydel Stovner Maria Brattebakke – bydelsdirektør OXLO
Samarbeidspartnere RVTS Sør Familiekontoret i Kristiansand KUP
. Seema AS Fagforbundet Hva binder oss sammen?
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Biblioteksjefmøte Karen Espelund. Grunnleggende forståelse Livet leves i kommunene Kulturens egenverdi og nytteverdi – begge tilnærminger må med.
Difi, 1. mars 2012 Sissel Gulbjørnrud
Sett inn riktig form av det refleksive pronomenet eller eiendomspronomenet Kapittel 10 oppgave c.
– På lag med framtiden i 100 år!
Miljøklær.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Hjelp, jeg har blitt / er klubbleder !
”Fredrikstad-idretten mot 2010” Hovedmålsetting Fredrikstad-idretten har som mål å opprettholde og styrke et allsidig og mangfoldig tilbud gjennom idrettslagene,
HVORFOR er jeg Rotarianer ? Distriktssamling 20. mars 2010
Bærekraftig utvikling - miljø
Ny Lov og forskrift om voksenopplæring 2010 VOFO Læring og Kompetanse Presentasjon
FORDI MENNESKET LÆRER Fylkeskommunens rolle i ny lov om voksenopplæring Fredrikstad 21. januar 2010.
… en selvstendig arena for læring Fylkeskommunenes rolle i ny lov om voksenopplæring Nasjonal fylkeskonferanse Fredrikstad, 21. januar 2010 Sturla Bjerkaker.
Om familiens prosesser ved flytting og bosetting i en ny kultur.
Samspill skaper vekst Et samarbeid mellom Næringsliv og kultur på Helgeland.
Mötesplats Medborgare-MSM
Distriktssenteret – ny utviklingsaktør Sogndal, Halvor Holmli Direktør Distriktssenteret.
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
QUIZ- (AS) BJØRNS KIWANISQUIZ Du treffer en person som ser du bærer Kiwanisnåla, og som spør hva det er. Du svarer: ”Jeg er medlem av Kiwanis! ” 1.Hva.
GARDEROBE/GANG GI TRYGGHET TA ANSVAR VISE RESPEKT
Livskvalitet og antistoffsvikt
Lysekrone fra sykkelhjul til lysekrone
Drop-in Vennesla Kommune 3/ v=imKh51Ur3e8.
APO-tilbudet Oslo.
Tanker og utfordringer D Mitt Rotary Medlem fra 2001 President i Huseby -Flatås 2007 – 2008 District Trainer i Distrikt 2280 i
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
ENERGICAMP 25.mars 2009 EKSEMPEL 8.30 – 0900 Åpning av Energicampen v/ Roger Prang Østfold Energi 900 – 0930 Elevene jobber kreativt Oppdraget.
Arrangørmøte Agenda: Arrangørens plikter –Skal følges. Gjennomføring –Oppbygging av en god treningsøkt –Smålagsspill –Unngå kø –Differensiering.
O PPGAVE 28 Side 151 – 152 Sett inn riktig form av det refleksive pronomenet eller eiendomspronomenet.
Ungdomspress I det siste har det vært mer og mer snakk om ungdomspress på både mediene og nyhetene.. Hva er egentlig ungdomspress og hva vil det si?
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Hva er Ung:leder? Norsk Friidretts storsatsing på ungdom som frivillige bidragsytere og lokale aktivitetsskapere. Ungdom vil og kan – vi må bare satse.
Klubbesøk Pr mai Klubbutvikling UtviklingsprosesserVerktøykassa Kurs Klubbesøk Startmøte Oppfølging.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
{ «For hvert padletak jeg tar i kajakken, forsvinner litt av rusidentiteten» ENTER jobb og fritid, Kirkens Bymisjon Kristiansand.
«Let`s dream together»
Velkommen til skyteskole - Kveld 1 -
Hva: Leik og fysisk aktivitet ved Dette kan alle være med på,
Creative response process
Røros Fefen.
Gang.
Det er en realitet at ledere er forbilder for de ungdommene de er ledere for, og for hverandre. Det er viktig å ha gode forbilder. Det å være et forbilde.
En gang skal det bli min tur
Vennskap for 1. og 2. klasse.
Invitasjon til Helt sjef!
Kapittel 5 oppgave d Sett inn riktig ord i riktig form:
Kapittel 5 oppgave d Sett inn riktig ord i riktig form:
GRUPPE FOR UNGDOM GRUPPE FOR UNGDOM
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Utskrift av presentasjonen:

Fredrikstad-erklæringen Miljøbyprosjektet Lokalsamfunns-modellen Lokal Agenda 21 Fredrikstad-erklæringen Miljøbyprosjektet Lokalsamfunns-modellen Bærekraftig samfunnsutvikling har vært på agendaen i lang tid og startet med Gro Harlem Brundtlands rapport om Verdens miljøutfordringer og Lokal Agenda 21, tenke globalt og handle lokalt. Dette er en tverrpolitisk gruppe av ordfører og gruppeledere fra noen år tilbake da Fredrikstaderklæringen ble til.

Hva har skjedd etter det. På individnivå, i husstandene Hva har skjedd etter det ? På individnivå, i husstandene ? Informasjon og kampanjer til tross, sover vi eller later vi bare som vi sover ?

10 frivillige miljøcoacher. 2009-2010: 10 frivillige miljøcoacher. Metode: Coaching 6 i Fredrikstad: sykepleier, lærere, gartner, student. IUddevalla 4 elever fra videregående skole, 9 kvinner og 1 mann fikk 5 dager opplæring knuttet til miljø og klima, med èn felles dag sammen hvor de diskuterte utfordringene de ville møte. Coaching er ingen ny metode, men ny i denne sammenheng

-menneskeskapte klimaendringer ? Utfordring -menneskeskapte klimaendringer ? Utfordring: Forskjellige oppfatninger i samfunnet om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke. Hvordan påvirke til endringer på individnivå i en slik kontekst ?

Utfordring -bygge kunnskap Utfordring: Hvordan nå frem med kunnskap ? Hvilke tema skal velges ? Hvilke nettverk skal påvirkes ? Krisemaksimering eller det folk er opptatt av ? Hva er nettverkene våre/venner/naboer opptatte av ? -i et land hvor vi er blitt oss selv nok ?

Påvirke egne nettverk Hvilken hverdag har folk og er de opptatte av å gjøre miljøvennlige valg ? Bryr de seg med å dusje mindre, sortere avfallet, kjøre mindre bil, slukke lyset på kontoret, gjenbruk i stedet for å kjøpe nytt ? Kanskje i holdning, mindre i handling. På seg selv kjenner vi andre. Mange diskusjoner underveis om hva og hvordan. Brukt miljøkompetansen i staben for å inspirere og gi faktainformasjon og bygd et nettverk av coacher. Veien blir til mens vi går.

Påvirke ildsjelene Oppgave: Påvirke egne nettverk til å gjøre miljøvennlige valg i hverdagen, bruke ildsjelene for å få til ”Ringer i vannet”. Mine nettverk påvirker sine nettverk, osv. Hva har miljøcoachene i Fredrikstad gjort:

Ungdom klargjør sykler Informasjon til sykkelmekkegruppe på èn ungdomsskole. I 2011 deltar de på Verdens Miljødag.

Menigheter/Grønne kirker Informasjon til menighetsråd i noen kirker om hvordan de kan bli ”grønne”. Østre Fredrikstad menighet har laget en handlingsplan og startet arbeidet med å bli grønn. Kompetansen på miljø og avfall finnes i menighetsrådet.

Ungdoms-skole To av miljøcoachene har tatt på seg oppgaver med å informere om kompostering til interesserte i sivilbefolkningen (i samarbeid med miljøstab og Teknisk Drift). Informert om kildesortering på ungdomsskole og til barn i turmiljøet.

Redesign og gjenbruk Redesign - la gamle klær få nytt liv Har du klær som henger og tar opp plass i skapet? Kanskje stoffet er fint, men plagget trenger en modernisering? Arrangør: Wenche Heksem, miljøcoach i interreg.prosjektet Møteplass Medborgere-MSM Arrangert tre kurs i redesign og gjenbruk av klær. Populært – ligger i tiden.

Gjenbruk er gøy! Informasjon og idèutveksling om gjenbruk til naboer og venner.

Informasjon og foredrag ”en dråpe i havet” Informasjon og foredrag ”En dråpe i havet”: Skaffet seg oversikt over skadelige stoffer som slippes ut i havet og hva det kan føre til. Åpent møte med foredrag om temaet er tenkt, men ikke holdt. Info formidles til studenter på coachutdanning.

Barn i turmiljø -biologisk mangfold Gartner bevisstgjør barn om biologisk mangfold

Nettverk -naboer og venner Utveksle idèer om kortreist mat, hva og hvor finnes det

Nettverk naboer og venner Utveksle idèer om økologisk mat, hva og hvor finnes det

Nettverk Polske skolen Polske barn og foreldre konkurrerer om hvem som vinner miljøkonkurranse. Nesten 100 barn/voksne var med til Mærrapanna.

Nettverk Polske skolen Vinnerne av miljøkonkurranse med spill på Mærrapanna. Den polske skolen. Informasjon og bevisstgjøring

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe Bygg nettverk og la folk slippe til med idèene sine. ”Enhver fugl synger med sitt nebb”. Støtt med informasjon og kunnskapsbygging. Da vil vi få utrolige effekter, ikke bare på miljø/klima, men også på andre områder. Forsøk metoden på inkludering av innvandrere og funksjonshemmede Hva med eldrecoacher ? Ungdomscoacher ?

Anbefales å jobbe videre med metoden. Coaching virker. Påvirket og bevisstgjort mange nettverk og ca 200 voksne/barn. Bred målgruppe. Anbefales å jobbe videre med metoden. Metoden er absolutt brukbar på miljø/klimaområdet. Bør også vurderes for andre områder, f eks ift inkludering av eldre, ungdom og innvandrere.