CEDAW og de deltidsansatte

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Advertisements

JURIDISK FAKULTET, UNIVERSITET I OSLO Et helhetlig diskrimineringsvern Presentasjon av forslag til grunnlovsvern for diskrimineringsforbudet og samlet.
Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Innvandrerbefolkningen, utvikling
Saker hos LDO – et utvalg
SLIK SIKRER VI SYSTEMATISK LIKESTILLINGSARBEID Anne Marit Skarsbø Seniorrådgiver Mangfold og likestilling i arbeidslivet 28.september.
AVLASTNING Melhus
Helga Aune, Postdoktor (PhD)
Retten til hel stilling Sammen om en bedre kommune Siv Karin Kjøllmoen Rådgiver Gardermoen 13.februar 2013.
Likestilling mellom kjønnene
Likestilling og likelønn i offentlig sektor Arbeidsmiljøkonferansen 11. og 12. mars 2009 Pål Schøne Instiutt for samfunnsforskning, Oslo.
Omsorg for barn og permisjon
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
Erfaringer og erkjennelser fra praktisk likestillingsarbeid i Steinkjer kommune Karin Hovde, KUN senter for kunnskap og likestilling.
Abort - Mål s. 36 Reflekter over etiske temaer knyttet til abort
FN konvensjonen om mennesker med nedsatt funksjonsevne Reel politikk eller fagre ord ?
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
REKRUTTERING AV NY MEDARBEIDERE I FYLKESKOMMUNEN
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Likelønn - Systematisk likestillingsarbeid. Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? • Nødvendig for å hindre diskriminering • Nødvendig for å sikre at.
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Leken i et samfunnsperspektiv
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Heltid – hvorfor det? Det store heltidsvalget Stokmarknes 2.april.
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
11Jeg i arbeidslivet.
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Aktuelle saker – tiltak, høringer, uttalelser. Likestillings- og diskrimineringsombudet Tiltak og høringer Kontroll av kommuner Idrettsrapporten Høring.
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid.
O PPGAVE 41 Side 173 og 174 Sett inn ord som passer, både innholdsmessig og grammatisk.
1 Jeg og samfunnet.
Hvordan har det seg at kvinner i gjennomsnitt tjener 15 % mindre enn menn pr time? Om arbeidet i Likelønnskommisjonen Anne-Jorunn Berg, professor ved Høgskolen.
Likestilling og samlivsformer
Handlingsplaner for likestilling En analyse av planene for 2003 levert av underliggende virksomheter i Oslo kommune pr.1.april 2005.
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Kjell Erik Øie Statssekretær
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
FN og kjønnslikestilling
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
- Ungdomsskolegutter inn som en ressurs i barnehagen.
Økonomisk analyse av lønnsforskjeller mellom kvinner og menn
Reaksjonær eller progressiv? Islamismen, demokratiet og kvinnene.
Likestilling på norsk – og internasjonalt Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og likestillingsdepartementet
Definisjoner.
Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo Etnisk og religiøs betinget diskriminering Helga Aune.
Ikke-diskriminering og likebehandling på arbeidslivets område Nasjonale lover: Arbeidsmiljøloven kap. 13: Vern mot diskriminering på grunn av politisk.
Førsteamanuensis Vibeke Blaker Strand Diskrimineringsvern og religionsutøvelse Skoleelevers vern mot diskriminering i religiøse privatskoler.
Diskriminerings lovgivningen
Likestillings- og diskrimineringsrett Helga Aune.
Diskriminerings og likestilliningsrett Generelle grunnbegreper.
Strukturell diskriminering Mot et proaktivt vern internasjonalt - EF traktaten artikkel FNs kvinnekonvensjon, artikkel 2,3 og 5 - FNs rasekonvensjon.
Kvinne- og kjønnsperspektiv på 2. avdeling 11. mars 2005 Stipendiat Ingunn Ikdahl
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Fra lovverk til likestilling: Å bekjempe diskriminering fra et ombuds ståsted Bjørg Unstad Avdelingsleder Diskrimineringens mange former. Oslo
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
CEDAW Helga Aune.
Formålet med opplæringen er å belyse hvor sentralt likestilling står i Norge og tydeliggjøre myndighetenes innsats med å fremme likestilling og arbeid.
Forskjeller mellom gutter og jenter
Likelønn og kjønns- diskriminering
Menneskerettigheter og
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Utskrift av presentasjonen:

CEDAW og de deltidsansatte 10.12.2008 Helga Aune

Deltidsarbeid – et kvinnefenomen 43 % av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid Avhengig av yrkesgruppe vil de som jobber deltid bestå av mellom 75 % og 90 % kvinner Norge har et svært kjønnsdelt arbeidsmarked, d.v.s. kvinneyrker og mannsyrker

Hvorfor er deltidsarbeid et kvinnefenomen? Grunnleggende samfunnsstrukturer Hvordan er samfunnet organisert? Kjønnsroller, fra vugge til grav Forventninger til hvordan gutter og jenter skal oppføre seg, valg av utdannelse, valg av jobb, valgt å bli minstepensjonist? Valg av kjønnsroller i familieliv: hvem tar permisjon for å passe barn? Hvem jobber deltid, hvem jobber full tid?

Hvor frie er våre valg? Ingen eksisterer i et vakuum Familie Barnehage, skole og høyere utdanning Religioners syn på kjønnsroller NORMER, den ”gode mor” Organiseringen i arbeidslivet Skift/turnus - midlertidige ansettelser Helsevesenets norm om deltidsarbeid som normalen - tariffavtalene/likelønn

Hva med de som har levd sine liv etter kjønnssterotypiske mønstre? Valgt kvinnetypiske yrker Lavtlønnsyrker Periodevis deltid eller/og hjemmeværende Minstepensjonistene Lovgivningen må ivareta og sikre likebehandling av kvinner og menn uavhengig av de kjønnssterotypiske valgene.

Hvordan endre de stereotypiske kjønnsrollene for fremtidige generasjoner? Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og deltidsarbeidet er symptomer på at de underliggende samfunnsstrukturer ikke reelt gir hvert enkelt individ mulighet til å foreta frie valg over egne liv uavhengig av kjønn.

De grunnleggende menneskerettslige prinsippene Frihet Integritet Verdighet Ikke-diskriminering på grunn av kjønn På tvers av sosiologiske, kulturelle og religiøse samfunnsstrukturer

Likestillingsloven § 1: ”Denne lov skal fremme likestilling mellom kjønnene og tar særlig sikte på å bedre kvinnens stilling”. § 1a: ”Offentlige myndigheter skal arbeide aktivt, målrettet og planmessig for likestilling mellom kjønnene på alle samfunnsområder”.

Fortalen til CEDAW Sikre menn og kvinner lik rett til å nyte alle økonomiske, sosiale og kulturelle, sivile og politiske rettigheter Oppmerksom på kvinnens viktige bidrag til familiens velferd, begge foreldres rolle i familien, oppfostringsansvaret for barn må deles mellom menn og kvinner og samfunnet for øvrig Oppmerksom på at den tradisjonelle manns- og kvinnerollen i samfunn og familie må endres for å oppnå full likestilling mellom menn og kvinner

Artikkel 5 – alle tiltak som er nødvendige: a) for å endre menns og kvinners sosiale og kulturelle atferdsmønstre, med sikte på å avskaffe fordommer og hevdvunnen og all annen praksis som bygger på stereotype manns- og kvinneroller, eller på forestillingen om at et av kjønnene er det andre underlegent eller overlegent,

Artikkel 10 - utdanning Samme rett til utdanning Artikkel 11 - arbeid Art. 10 c) avskaffe stereotype forestillinger om manns- og kvinneroller på alle nivåer i opplæringen Artikkel 11 - arbeid Alle tiltak som er nødvendige for å avskaffe diskriminering i arbeidslivet

Norges landrapporter Totalt 7 rapporter (1982-2005) Rapport nr. 7 (2002-2005) Art. 5 – prosjekter i utdanningssektoren om påvirkning av kjønnsroller også om mannsrollen og påvirkning av den ved lovgivning Art. 10 – barnehager underlagt undervisnings og forskningsdepartementet

Forts. Rapport nr. 7 Art. 10 forts. – statistikk for jenter og gutters utdanningsvalg Ledelsen ved alle skoler har ansvaret for å sikre at arbeidet for likestilling har høy prioritet Ulike prosjekter, eks ”Bevisst utdanningsvalg”

Rapport nr. 7 Artikkel 11 – statistikk på det kjønnsdelte arbeidsmarked Kvinnelige innvandrere har en sysselsettingsgrad på 51 %, ikke opplyst hvor mange av disse som er deltidsansatt Uønsket deltidsarbeid = undersysselsetting hos deltidsansatte Håndbok om virkemidler for å redusere uønsket deltid

Forts. rapport nr. 7 Funksjonshemmede Eldre kvinner 47% av menn med funksjonshemminger er sysselsatt, sammenlignet med bare 42 % av kvinnene Blant funksjonshemmede kvinner i arbeid er 60% deltidsansatt, mens av funksjonshemmede menn i arbeid er 23 % deltidsansatt Eldre kvinner

Rapport nr. 6 Art. 5 - så vidt nevnt Art. 10 – redegjør for en rekke prosjekter Art. 11 – statistikk på det kjønnsdelte arbeidsmarkedet – deltidsarbeid og undersysselsetting

Rapport nr. 5 Deltidsarbeid særlig omtalt, pkt. 100 ”The possibility of working part-time is of great importance for women`s participation in working life; because without this possibility many women would not work outside the home”.

Rapport nr. 5 forts. art. 11 Pkt. 107- likelønn: strukturelle forhold med det kjønnsdelte arbeidsmarkedet ser ut til å bevare lønnsforskjellen mellom kvinner og menn Problemet med krav om 50 % stilling som vilkår for medlemskap i private tilleggspensjonsordninger

CEDAW-Kommiteens tilbakemeldinger til rapportene fra Norge Rapport nr. 7 – pkt. 24 - K. spør hvilke konkrete tiltak i tillegg til lovendringer som er iverksatt for å redusere undersysselsettingen blant deltidsansatte kvinner? Rapport nr. 5 og nr. 6 – pkt. 23 K. anbefaler iverksetting av ytterligere tiltak for å fjerne kulturelt forankrede stereotypiske holdninger

Prosess Identifisering av ”problem”områder Iverksetting av tiltak Kontroll og sanksjonering

FORSLAG: Kopiere Helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet i arbeidslivet (internkontrollforskriften) tilpasset de krav som følger av CEDAW art. 5 Styrke Ombudets kontroll og sanksjonsmulighet