Miljø- og Samfunnsansvar i offentlige anskaffelser

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tilbyder konferanse Utvidelse av kjøleanlegg
Advertisements

Innkjøp ved Universitetet i Agder
Advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene Anskaffelsesregelverket og kjøp av pensjonstjenester.
Valgsystem 2007 Anbudskonkurransen Innspill fra Trondheim kommune
Av advokat Hanne S. Torkelsen
E-handel.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
Fagforum for infrastruktur i Grenland
Miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser i Vestfold
Innkjøpsseksjonen Marianne B. Svendsen Åse Barsnes Skattum
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Policydokument.
Hva skal til for å vinne en offentlig anbudsrunde? Honne,
Tilskuddsordning for støtte til innovative anskaffelser av miljøteknologi i Framtidens byer for 2013.
RAMMEAVTALER Innlegg på fagseminar: Valg av reklamebyrå
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Offentlige anskaffelser 5 Gjennomføring av konkurranser
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2013.
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Omdømmehensyn,
Minikonkurranse AV-samling 10. november 2009 Hege Vanebo
Miljøvennlig innkjøp – erfaringer Joakim Sveli – Inspiria 7.nov
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt
Veileder for energisparingskontrakter Marianne H. Dragsten Mobil
1 Fremtidens byer 10. mars 2009 Stein Erik Fjeldstad Seniorrådgiver Avdeling for offentlige anskaffelser T:
Governmental Social Responsibility Fafo Østforum 3.mars 2005 Regelverket for offentlige anskaffelser Status, erfaringer, utfordringer.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Evaluering av kompetanse og personlig egnethet som tildelingskriterium
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
INTERNKURS I OFFENTLIGE ANSKAFFELSER
VED Inger Lise Høvik Trond-Erik Eriksen Ola Selvaag Elisabeth Lande
Miljøsatsningen i Ahlsell Norge Ambisjon og prioritering.
Konferanse om Fairtrade og etisk handel i Sauda Gunn-Lise Jacobsen, KS Innkjøpsforum28. – 29. august 2008.
1 Miljøfyrtårn i Østfold Hvorfor og hva er oppnådd  Forankring  Mål  Resultater  Satsing i Østfold  Feie for egen dør  Hvorfor miljøfyrtårn.
Anbudskonferanse Rammeavtale for kjøp av Konsulenttjenester - IKT kl Fylkeshuset, Erling Skakkes gt 14 Møterom Kobberkis 5 etg.
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
Konsulent for utvikling av kriteriesett med veiledning for miljøtilpassede innkjøp til bygg og anlegg Tilbudskonferanse 12. oktober Viel Sørensen, Seniorrådgiver.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Anbudskonferanse Rammeavtale for kjøp av Rengjøringsmidler kl Fylkeshuset, Erling Skakkes gt. 14 Møterom Kleberstein 5 etg.
Offentlige anskaffelser Formålet og grunnleggende prinsipper for offentlige anskaffelser Virkeområdet for anskaffelsesregelverket og for de ulike.
LEVERANDØRSEMINAR RfD Clarion Collection Hotell Tollboden, Drammen Agenda 9:30-9:35 Velkommen v/RfD 9:35-9:55 Overordnet presentasjon, visjon.
Vil du selge til det offentlige? Næringslivsseminar Leknes 15. februar 2011 Velkommen. Presentasjon av programmet Villy Angelsen, økonomisjef.
Offentlige anskaffelser – lærlingklausul Kristiansand, 8. oktober Sturle Hamre, Innkjøpsrådgiver VAF-
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2015.
Tilbyderkonferanse Rammeavtale for kjøp av post- og kopitjenester kl Fylkeshuset, Erling Skakkes gt. 14 Møterom Skifer, 5. etg.
Offentlige anskaffelser i vegsektoren Seminar NVF 8. september 2010 Advokat Ingrid Lund Logo til kunde el.
Tilbyder konferanse/ befaring Rehabilitering av 3. etg ved Stord sjukehus §
Tilbudskonferanse for kjøp av avlastningstjenester Konkurransegrunnlaget - Prosedyre for gjennomføring av anskaffelsen Byrådsavdeling for helse.
Leverandørkonferanse om etiske krav Lin Helliesen, rådgiver anskaffelser og fagansvarlig etisk handel, Stavanger kommune, Konkurranse om rammeavtale.
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
BAL og årsstudiet i organisasjon og ledelse
INITIATIV FOR ETISK HANDEL
Offentlige anskaffelser
Offentlige anskaffelser 11 Oppsummering høst 2015
Hva er NRI? NRI er eid av kommunene Aurskog-Høland, Enebakk, Fet, Nittedal, Rælingen og Sørum Sørum kommune er vertskommune for NRI Finansieres ved et.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og ledelse
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
MILJØKRAV I INNKJØPSPROSESSEN – RAMMEVILKÅR OG ARBEIDSMETODIKK
Praktisk bruk av regelverket
Offentlige anskaffelser
Nytt regelverk for offentlige anskaffelser
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Lovens formål Utlagt på Fobe`s nettsider: Forfatter: Knut A. Olsen
Juridisk sjef Gudmund Lode/innkjøpssjef Arnt Ove Hol
Utskrift av presentasjonen:

Miljø- og Samfunnsansvar i offentlige anskaffelser Ingrid Bjerke Kolderup Seniorrådgiver, Difi

Direktoratet for forvaltning og IKT Klimatrusselen - Norge har forpliktet seg via internasjonale avtaler til utslippsreduksjoner, mindre bruk av helsefarlige stoffer, mindre avfall Offentlige anskaffelser ca 380 milliarder, 15% av BNP Direktoratet for forvaltning og IKT

Krav i lov og forskrift om offentlige anskaffelser Oppdragsgiver SKAL under planleggingen av en anskaffelse ta hensyn til livssykluskostnader og miljømessige konsekvenser av anskaffelsen Det skal så langt det er mulig stilles konkrete miljøkrav ti ytelsen Man kan bruke miljø som tildelingskriterier, kvalifikasjonskrav og kontraktskrav

Miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser Handlingsplan 2007 - 2010 http://www.regjeringen.no/Upload/MD/Vedlegg/Planer/T-1467.pdf

Virkemidler og tiltak i handlingsplanen Handlingsplanen er rettet mot anskaffelser foretatt av offentlige oppdragsgivere omfattet av lov om offentlige anskaffelser Egen miljøpolitikk for statlige innkjøp med konkrete krav, med klar oppfordring til kommunale virksomheter Miljøledelsessystem for alle statlige virksomheter Direktoratet for forvaltning og IKT

Direktoratet for forvaltning og IKT MÅL og prioriteringer Miljøbelastningen knyttet til off anskaffelser skal minimeres Offentlig sektor skal bidra til etisk forsvarlig produksjon, handel og forbruk Miljø-, etiske og sosiale krav skal bidra til effektiv offentlig sektor og et konkurransedyktig næringsliv Fremme tiltak som stimulerer til innovasjon og bærekraftig utvikling Direktoratet for forvaltning og IKT

Direktoratet for forvaltning og IKT Mål i handlingsplanen Sosial dumping - bekjempelse Etisk handel –ivaretagelse av ILOs kjernekonvensjoner og menneskerettigheter i leveransekjeder ved offentlige anskaffelser Miljøbelastningen skal minimeres ved offentlige anskaffelser Statlig miljøpolitikk med miljøkrav til anskaffelser Miljøledelse viktig virkemiddel for å fremme miljøhensyn. Gir ledelsen er verktøy for å følge opp Direktoratet for forvaltning og IKT

Hvorfor stille krav til miljø og samfunnsansvar i anskaffelser Offentlige anskaffelser har stor markedsandel og dermed påvirkningskraft Det offentlige bør gå foran som et godt eksempel Bevaring av godt rykte og image Hjelpe næringslivet bli mer konkurransedyktig Bidrar til å transportere miljøhensyn nedover i leveransekjeden Det forventes av publikum Direktoratet for forvaltning og IKT

Direktoratet for forvaltning og IKT Samfunnsansvar Samfunnsansvar kan defineres som helheten av et økonomisk miljømessig sosialt etisk ansvar Samfunnsansvar: Virksomheters samfunnsansvar kan defineres som helheten av et økonomisk, miljømessig og sosialt/etisk ansvar. Offentlig sektor påvirker miljøet og sosiale forhold både i Norge og internasjonalt som forbruker, som tjenesteutøver, som produsent, som byggherre og som eiendomsforvalter. Det offentlige påvirker gjennom blant annet kjøp av konkrete produkter og tjenester, som f. eks. ved hvilke krav som stilles ved valg av transportløsninger, forbruk av energi og hvordan den enkelte virksomhet bidrar til at det blir mindre avfall ved å stille krav til leverandørene om avfallsminimering og sikring av gjenvinning. Det offentliges valg av å åpne opp for løsningsalternativer og stille konkrete krav til produkter og tjenester er derfor av vesentlig betydning. Direktoratet for forvaltning og IKT

Hva betyr dette for offentlige anskaffelser? Samfunnsansvar Etisk handel – stille krav til produksjonsprosessen/leveransekjeder Ivaretagelse av spesielle grupper/formål Ikke ha leverandører som ikke etterlever regelverkene Krav til miljø De konsekvenser anskaffelsen medfører mht utslipp, råvareforbruk, energi, avfall med mer i hele ytelsens livsløp På det ytre og indre miljø Nasjonalt og globalt På kort og lang sikt Direktoratet for forvaltning og IKT

Hvorfor stiller ikke flere innkjøpere miljøkrav og krav etisk handel? Mangel på kompetanse Manglende støtte fra ledere Mangel på praktiske verktøy og informasjon Manglende kompetansetilbud Vanskelig å måle effekten, Manglende fokus på å følge opp kontrakter Inntrykk av at miljøvennlige produkter er dyrere enn andre ! Direktoratet for forvaltning og IKT

Hvordan gripe det an? Ikke anskaffe noe som ikke oppfyller behovet!!

Direktoratet for forvaltning og IKT Behov for flyreise? Er dette mitt verifiserte behov? Behov for kommunikasjon ? Kan behovet dekkes på annen måte? Telefon, mail, videokonferanse? Hvis fysisk møte – flyreise? Jernbane? Buss? Direktoratet for forvaltning og IKT

Når behovet er verifisert: Hvilke overordnede føringer finnes? Lovkrav? Er det utarbeidede miljøkriterier? Har Svanen, Eu-blomsten, EU laget kriterier? Er det visse miljøhensyn som bør ivaretas? Hvor i prosessen er miljøutfordringene størst? Hvordan er markedet? Bør leverandøren ha miljøkompetanse? Krav under utføring av tjenesten? Driftskostnader? Direktoratet for forvaltning og IKT

Hva slags miljøhensyn? Regelverket er taust Regjeringens handlingsplan for miljø- og samfunnsansvar Klima, CO2 Biologisk mangfold Helse- og miljøfarlige kjemikalier Avfall Nye regler med spesifikke krav

Direktoratet for forvaltning og IKT Verktøy Veiledere Anskaffelsesprosess, regelverk LCC, evaluering av tilbud, kjøp av konsulenttjenester etc Bruk av miljøkrav og kriterier, etisk risiko Miljøkriterier IKT, biler, kontorrekvisita, B/A, trykksaker, tekstiler, rengjøring, vask…………. Maler Konkurransegrunnlag Kontrakter Risikoverktøy Direktoratet for forvaltning og IKT

Prosessen bak verktøyene Utarbeidelse av bakgrunnsrapport Etablering av referansegruppe Miljøaspekter analyseres og prioriteres Offentlig høringsrunde Direktoratet for forvaltning og IKT

Krav og kriterier i konkurransegrunnlaget Definisjon av kontrakts gjenstanden Krav til leverandørens kompetanse (kvalifikasjonskrav) Krav til ytelsen (spesifikasjon) Tildelingskriterier Kontraktskrav (krav til gjennomføring) Direktoratet for forvaltning og IKT

Krav til utformingen av krav og kriterier Krav, kriterier eller kontraktskrav må være lovlige knyttes til kontraktens gjenstand (volum, ansatte som medvirker) være relevante Være proposjonale Være forutberegnelige og etterprøvbare Likebehandle og ikke-diskriminere Dvs det må foretas en konkret vurdering

1. Definisjon av kontraktens gjenstand Anskaffelse av: Økologisk mat Miljøvennlig rengjøringskontrakt Energieffektive bygg El-bil Miljøvennlig varmesystem Energi fra fornybare kilder

2. Kvalifikasjonskrav Krav til leverandørens tekniske, økonomiske eller finansielle stilling Økonomisk eller finansiell stilling Ranking tilsvarende AAAA av et kredittvurderingsselskap En viss X % egenkapitalgrad Ha en omsetning på x kr Være økonomisk solid/ha god soliditet Dokumentasjonskrav Regnskaper Bankerklæring /garanti Kredittrating

Direktoratet for forvaltning og IKT 2. kvalifikasjonskrav Krav til leverandørens tekniske, økonomiske eller finansielle stilling (faglig kompetanse, effektivitet, erfaring og pålitelighet) Leverandøren skal ha erfaring fra tilsvarende oppdrag (angi mer presist) Kvalitetssikringssystem som sikrer sporbarhet i leveransekjeden Kompetanse på håndtering av kjemikalier Dokumentasjon Vedlegge referanse fra 3 oppdrag siste 3 år Beskrivelse av kvalitetssikringssystem Beskrivelse av rutiner, sertifikat ol Direktoratet for forvaltning og IKT

2. Kvalifikasjonskrav renhold Lav miljøbelastning Det kreves kompetanse som sikrer lav miljøbelastning ved utførelse av tjenesten. Leverandøren skal ha: Plan for opplæring av personalet i HMS, herunder avfallshåndtering, renholdsmetoder, bruk av rengjøringsmidler og utstyr Skriftlige arbeidsinstrukser

Andre eksempler kvalifikasjonskrav Hotelltjenester For å sikre lav miljøbelastning av hotelltjenesten i en eventuell kontraktsperiode, kreves det at leverandøren har: System for måling og oppfølging av energiforbruket, avfallshåndtering/kildesortering, kjemikalieforbruk og vannforbruk Trykksaker: Leverandøren skal ha kvalitetsrutiner for å sikre at de ferdige produktene: ikke inneholder forbudte kjemikalier, og at høsting og produksjon av produktenes materialer skjer gjennom bærekraftigskogbruk i kontrollerte former og med sporbarhet. Direktoratet for forvaltning og IKT

3 Teknisk spesifikasjon (Ytelsen) Miljøvennlig varmesystem: - spesifikasjon av ønsket temperatur (natt/dag) i stedet for detaljerte, komplekse spesifikasjoner. Tillater flere alternativer. Papiret skal være av minst 75% resirkulert papir (Svanens krav) Bygget skal ha minimum energiklasse B Maks 20 g CO2 pr km (krav for bil) .

Direktoratet for forvaltning og IKT 4. Tildelingskriterier De samme krav som brukes til teknisk spesifikasjon kan alternativt brukes som tildelingskriterier Eks Lavere CO2 pr km utslipp enn maksimumskravet Direktoratet for forvaltning og IKT

Direktoratet for forvaltning og IKT 5. Kontraktskrav FDV-dokumentasjon av tekniske anlegg og drift skal ved overlevering foreligge samlet i en driftshåndbok. (elektronisk utgave aksepteres) Det skal etableres tilfredsstillende systemer for vurdering av farlige kjemikalier med sikte på substitusjon (utskifting) innen…………... Kurs i miljøkunnskap og økonomisk kjøring . Utførlig bruksanvisning og produktinformasjon på norsk med bl.a. bruk og miljøinformasjon på de enkelte produktene som leveres. Direktoratet for forvaltning og IKT

5. Kontraktskrav om emballasje Emballasje: Hvis norsk leverandør (produsent eller importør) benytter emballasje, skal det senest ved kontraktsinngåelse fremlegges dokumentasjon for at leverandøren er medlem i en returordning eller oppfyller forpliktelsen gjennom egen returordning med egen ordning for sluttbehandling hvor emballasjen blir tatt hånd om på en miljømessig forsvarlig måte (Grønt Punkt Norge AS eller tilsvarende returordning).

Hvor bør miljøkrav stilles? Formålet: minimere den totale miljøbelastningen Kunnskap om markedet – modenhet Absolutte krav Til ytelsen - vil utelukke de tilbud som ikke oppfyller kravene Til leverandøren – vil utelukke de leverandører som ikke oppfyller kravene 29

Hvor bør miljøkrav stilles? Tildelingskriterier (konkurransekriterier) Økonomisk mest fordelaktige Lavest pris Fremmer innovasjon Viser vei Premierer leverandører som satser på miljø Vekting

Direktoratet for forvaltning og IKT Som kontraktskrav Kontraktskrav er krav som skal oppfylles i kontraktsperioden For et umodent marked Der det vil være konkurransevridende å stille det som et absolutt krav Der man ønsker endring i kontraktsperioden Direktoratet for forvaltning og IKT

Kan man kreve at ytelsen er Svanemerket eller leverandøren ISO sertifisert? Kan stille krav og kriterier tilsvarende krav i Miljømerkeordninger Sertifiseringsordninger Kan ikke kreve at leverandøren er sertifisert eller er medlem eller at produktet er Svanemerket Men kan åpne for at miljømerke eller sertifiseringsordning kan brukes som dokumentasjon (bevis) – må alltid åpne opp for annen måte å dokumentere at kravet er oppfylt

Etisk handel /sosial dumping Problematisk Kina-granitt Trygg arbeidsplass

Hvorfor stille krav til miljø og samfunnsansvar i anskaffelser Lov om offentlige anskaffelser 16. juli 1999 nr 69 Regelverket skal også bidra til at det offentlige opptrer med stor integritet, slik at allmennheten har tillit til at offentlige anskaffelser skjer på en samfunnstjenlig måte.

Sosial dumping Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser - 2008-02-08 nr 112 Alle kontrakter over kr 1 mill eks mva (statlige virksomheter) 1.6 mill eks mva (andre) ved tjenestekontrakter og bygg- og anleggskontrakter Kontraktsklausul sikre lønns og arbeidsvilkår sikre rett til dokumentasjon av at kravene oppfylles og rett til å gjennomføre sanksjoner Kontrollplikt – tilpasses behovet i vedkommende bransje, geografiske område

Etisk handel innebærer at grunnleggende Menneskerettigheter blir respektert i produksjon og handel av varer at ILOs kjernekonvensjoner blir ivaretatt på arbeidsplasser i verden at hensyn blir tatt til arbeiderne som produserer varene, deres levevilkår og behandling gjennom hele verdikjeden Direktoratet for forvaltning og IKT

Stille krav; eksempler på etiske krav Arbeidsforhold er trygge og hygieniske (HMS) Barnearbeid skal ikke forekomme Retten til fagorganisering og kollektive forhandlinger er respektert Tvangsarbeid skal ikke forekomme Sosial dumping skal ikke forekomme (arbeidsforhold, timer og lønn skal være regulerte og i tråd med nasjonale lover) Diskriminering skal ikke forekomme Brutal behandling skal ikke forekomme Produksjon og uttak av råvarer til produksjon skal ikke bidra til å ødelegge ressurs og inntektsgrunnlag for marginaliserte folkegrupper. Difi har utarbeidet kontraktsklausuler med veiledning Direktoratet for forvaltning og IKT

Prioriteringsverktøy Utviklet for å hjelpe i planleggingsfasen Prioritere: I hvilke innkjøp er det viktig å stille krav? Hvilke krav er relevante? Basert på sannsynlighet av forekomst av brudd, ikke alvorlighet av eventuelle brudd . Direktoratet for forvaltning og IKT

Prioriteringsverktøy Helse- og sosial tjenesteyting Tvangsarbeid Lav Fagorganisering/ kollektive forhandlinger HMS Barnearbeid Levelønn Arbeidstimer Medium Diskriminering Regulerte arbeidsforhold Brutal behandling Beskyttelse av urbefolkning Input: Produktgruppe (CPV-kode) Kontraktinformasjon – lengde, verdi Kommersiell betydning Output: Risikoprofil Innflytelse Møbler Tvangsarbeid Medium Fagorganisering/ kollektive forhandlinger HMS Høy Barnearbeid Levelønn Arbeidstimer Diskriminering Regulerte arbeidsforhold Brutal behandling Beskyttelse av urbefolkning (Kilder er basert på bl.a ILOs sektorrapporter, felterfaring fra Impactt, akademiske journaler, rapporter fra media og interessegrupper) Direktoratet for forvaltning og IKT

Grunnleggende krav – LOA § 5, FOA § 3-1 Likebehandling - Ikke-diskriminering Konkurranse Forutberegnelighet Etterprøvbarhet Gjennomsiktighet Forholdsmessighet Forretningsmessighet