Erfaringer fra IA arbeidet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Sykefraværsoppfølging?
Advertisements

Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Hydro Oil & Energy Stavanger, Redusert sykefravær – Nærværsarbeid i O&E Offshore Forpleining.
Regional HR handlingsplan for perioden
Trygdeetatens arbeidslivssenter Hans Henrik Andresen Rådgiver.
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
KOM MED. KOM MED – Status før prosjektet  Godt arbeidsmiljø (ref. MU)  Gode tilbakemeldinger fra gjester  Ingen umiddelbare områder utpeker seg som.
En lærende organisasjon?
EN KVALITETSHISTORIE GJENNOM 60 ÅR
Ny IA-avtale – hvor står vi? Tor Idar Halvorsen Rådgiver i LOs Forhandlings- og HMS avdeling.
EN KVALITETSHISTORIE GJENNOM 60 ÅR
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
HVORDAN FÅ EFFEKT I SYKEFRAVÆRSARBEIDET?? v/Siren Vetnes Johannessen
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
Arbeidslivssenteret i Oslo på besøk hos SYE
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
Hvordan jobbe godt med IA!
Hvem er vi? Hva skal Bydel Grünerløkka være?
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Avspark - mai KULTURETATEN Ny Hr-hverdag.
IA-nettverk Samarbeid mellom. Målsetting for IA-nettverk Gi økt kompetanse til nøkkelpersoner i bedrifter som vil forbedre sin praksis knyttet til Inkluderende.
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Intensjonsavtalen – Evaluering 2005  Evaluering forankret i koordineringsgruppen: Arbeids- og sosialdepartementet Moderniseringsdepartementet Rikstrygdeverket.
Funksjonsvurdering i arbeidslivet
Hva vi har gjort før Ventelistesanering, gjennomgang av rutiner m.v Individuell behandlingsfrist, innføring av ”Normalprosedyren” 2004 Regionale.
YOP Yrkesrettede opplæringsplaner Steigenskolen Mestringsprosjektet.
INKLUDERENDE ARBEIDSLIV
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
IA-avtalen – viktig brikke i regjeringens velferdspolitiske strategi LO STATs IA-konferanse i Oslo 21. mai 2007 Statssekretær Jan-Erik Støstad Arbeids-
Reformer og tiltak som berører spillereglene i det norske arbeidslivet Statsråd Dagfinn Høybråten NHOs årskonferanse 2005.
Side 1 Fornying, fleksibilitet, inkludering Øyvind Johnsen
”Vann på avveier – en bransjeutfordring” Hvordan kan rørleggerbedriften redusere forekomsten av vannskader? Resultater fra FoU - bedriftene Hobøl 8. oktober.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
IA, uførepensjon og AFP - en gjennomgang av OPFs datagrunnlag Therese Lorentzen 15.Juni 2006.
Oslo kommune Byrådsavdeling for finans og utvikling IA-nettverket Samling 24. mai 2005 Finansbyråd André Støylen.
Ola Heen Strømmen, oktober 03
Oslo kommune Bydel Bjerke som arbeidsgiver INFORMASJON TIL POLITIKERE Terje Sletten personalsjef.
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
1 Småtinget Forum for ledere i mindre bedrifter og politikere 1996: Oslo 1999: Eidsvoll 2002: Kristiansand 2003: Kongsberg 1.
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Planlegge og prioritere tiltak
SINTEF Raufoss Manufacturing AS
Den nye IA-avtalen. Avtaleperiode: Endringene trer i kraft: ca. 1. juli Tiltak anbefales iverksatt lokalt tidligere.
IA-ledelse – 2 nye tilbud fra KS WORKSHOP
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Inkluderende arbeidsliv som integrert del av arbeidsgiverpolitikken Prosess, plan og oppfølging IA-rådet i Oppland
Samarbeid om praksisplasser (IA-plasser) i Statsbygg rådgiver Harald Torsvik, NAV Arbeidslivssenter Oslo.
Kontekst: Kompetanseprogram i Familiestøtte Utviklet ved KoRus-Øst. Igangsatt Målgruppe: Tjenesteutøvere og ledere innen rus og psykisk helse i kommuner.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
Åsmund Nyhus Daglig leder
Trepartssamarbeidet i IA-avtalen
Frokostmøte 5. mai 2017 Lansering Frilux.
Statusrapport for IA-handlingsplan
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
Sykefravær / personalpolitikk
Ny IA-avtale - hva innebærer dette for oss?
IA skole Omsorgstjenesten.
Utskrift av presentasjonen:

Erfaringer fra IA arbeidet Bodil Irene Helgeland Arbeidslivssenteret i Oslo april 17

Bakgrunn Innføring av nye rutiner og regler Endring av praksis Endringer av lovverk Innføring av nye rutiner og regler Endring av praksis Intensjonsavtalen ble undertegnet av regjeringen og partene i arbeidslivet 3 okt. 2001. Avtalen ble evaluert høsten 2003 og det ble bestemt videreføring frem til 31.12.2005. Ble på nytt evaluert høsten 2005 og det ble inngått en ny intensjonsavtale 01.06.2006 til 31.12. 2009. I den nye avtalen opprettholdes målene i den tidligere avtalen, MEN fokuset er blitt flyttet: Det heter nå at intensjonsavtalen skal BIDRA til : At en får et mer inkluderende arbeidsliv til beste for den enkelte arbeidstaker, arbeidsplass og samfunnet Reduksjon i sykefravær og uføretrygd At den enkeltes ressurser og arbeidsevne utvikles og benyttes aktivt i arbeid april 17

Hva har blitt gjort ? Fokus på IA handlingsplaner og konkretisering av målformuleringer for virksomheten I hovedsak revidering av sykefraværsrutinene/HMS Opplæring og kompetanseheving av ledere og medarbeidere Tettere samarbeid og dialog med TK, BHT, fastlege og Hjelpemiddelsentralen Prosjekter som arbeidsform - igangsatt flere steder Mange tiltak kan nevnes her som: Kartlegging og analyse av sykefravær og arbeidsmiljø på tjenestesteder som har spesielle utfordringer (høyt fravær) Fravær til nærvær Arbeidsglede Kommunikasjon og samtalekurs Tilrettelegging og funksjonsvurdering (individuelle oppfølgingsplaner) Legeprogrammet Fysisk trening og stressmestring med mer. april 17

Erfaringer - Før og etter IA avtalen STAMI 1992 - 2004 Ansatte i bedrifter uten IA avtale har hatt en sterkere økning i sykefraværslengden Sykemeldingstilfeller for personer ansatt i en IA bedrift var kortere enn for bedrifter uten avtale Antallet uførepensjoner har hold seg lavt for ansatte i IA bedrifter Kan ikke bruke fraværsprosenten alene som et måltall på om man har lykkes med å skape et mer inkluderende arbeidsliv Linda Størfjord: Forskere har sett på utviklingen av sykefraværet før og etter IA avtalen. 13300 personer har blitt fulgt gjennom 11 år fra 1992 til 2004. Offentlig sektor? april 17

Erfaringer – hva har gitt resultater? SINTEF 2004 Ingen tiltak virker over alt og alltid Alle tiltak må tilpasses lokalt av de som skal leve med tiltakene Uten lokal tiltro til et tiltak vil det ikke virke Prosess like viktig som tiltakene Godt nærværsarbeid er en kontinuerlig prosess og man kan aldri stoppe Gaute Knutstad/Hans Torvatn Høsten 2004. Sykekassen opprettet i 1956 LO/NAF Utvikling i kortvarig sykefravær har ikke vært påvirket av endringer i lovgivningen Langvarig sykefravær har svingt hele tiden på nasjonalt nivå IA avtalen er frivillig å inngå – ikke et pålegg. Motivasjon som drivkraft.. april 17

Erfaringer Oslo Kommune Stabilt sykefravær og nedgang i uførepensjoneringen? Mye godt arbeid på ulike tjenestesteder Vanskelig å få til i hel skala Sammensatte og komplekse utfordringer Krever kontinuerlig fokus! Utfordring med mange fremmedspråklige som snakker dårlig norsk, samt store kulturelle forskjeller i arbeidslivet. Vi konkurrerer om å bli prioritert – en del av den daglige driften – ikke noen man tar frem av og til.. Forutsetter fokus – når opplæring/implementeringen er ferdig overføres til linjen.. Hvem tar ansvaret for å videreføre og igangsette prosjekter?? Forutsetter systematikk og struktur – prosjektplaner, eks. for en 4 års periode? Ofte tilfeldig?? Tenke grupper eks. hjemmetjeneste, barnehager, etc. Prosjekter på tvers av bydeler?? Fordrer til mer samarbeid! april 17

Suksesskriterier Forankring hos ledelsen Motivasjon og engasjement Vilje til å gripe fatt i utfordringene Avsette tid og ressurser Kompetent nøkkelpersonell som ansvarlige pådrivere Ledere og medarbeidere deltar og engasjerer seg Rapporteringssystemer som støtter opp under IA arbeidet Avslutning: Vi/dere sammenligne oss med gartnere som sår frø og luker bort ugress. Et tolmodighetsarbeid, det vil ta tid før frøene vil begynne å spire. De vil trenge næring og tilstedeværelse. Uten det vil det dø ut.. april 17