Arbeidslivet må organiseres

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tariffavtale – vi? Informasjon til medlemmer i barnehager som ikke har tariffavtale Utdanningsforbundet februar 2011.
Advertisements

bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Politisk streik mot Vikarbyrådirektivet den 18. januar 2012.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Konflikten på irske ferger Fergus Whelan ICTU. Dette er konflikten  Irland og Storbrittania var de eneste som åpnet arbeidsmarkedet for de nye medlemslandene.
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
NORSK FYSIOTERAPEUTFORBUND - et forbund i bevegelse Hvem forhandler NFF for? n Ansatte i Staten n Ansatte i kommuner og fylkeskommuner - KS n Ansatte i.
Språkpraksis Hvor har du språkpraksis?
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.

Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
ORGANISERING, TARIFFKRAV, RØDGRØNN REGJERING OG LO-KONGRESSEN I 2013 LO I TRONDHEIM 10. NOVEMBER 2011.
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten Bli lokalaktivist – skap motmakt!
Rettigheter og plikter i arbeidslivet

Best sammen for reiselivet i Agder og Telemark
Arbeidsliv og utdanning
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
11Jeg i arbeidslivet.
Oppgavehefte.
Presentasjon av NTL NAV
Overenskomst mellom NHO/Abelia og LO/NTL
Informasjon om oss stiftet februar Ut på tur..
© 2008 Aker Solutions part of Aker Bø2y AvSlide 1 Bøy Av Ungdom – ressurser og muligheter Sidsel Dahl Bjørgvik Aker Piping Technology.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Tariffprosessen EL & IT Forbundet har en bred og demokratisk prosess Klubb, fagforening og.
Lønnssystem ► Hvorfor lønnssystem?  Begge tariffavtalene er minstelønnsavtaler, og basert på at de lokale parter skal fremforhandle lokal lønn basert.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Utviklingen av energiavtalene Selvstendig avtale med KS bedrift Betydelig overgang til EBL.
 Hva gjør du om bedriften vil leie inn?  Hva gjør du om du finner ut at bedriften har leid inn uten at du har visst noe om det?  Hva gjør du om bedriften.
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
Hva koster medlemsskapet i Industri Energi? Noen sier at medlemskapet koster svært mye. Noen sier at en får mye for pengene. Noen sier at det skal koste.
Forelesning 5 Forhandling og koordinering
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
1 Småtinget Forum for ledere i mindre bedrifter og politikere 1996: Oslo 1999: Eidsvoll 2002: Kristiansand 2003: Kongsberg 1.
PERMITTERING OG OPPSIGELSE – hvordan håndterer vi det?
Medbestemmelse på arbeidsplassen
Forhandlingsavdelingen Landsorganisasjonen i Norge Kap. IXInformasjon, samarbeid og medbestemmelse § 9-1Målsetting § 9-2Organisering og gjennomføring §
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Skoleinformasjon.
Kapittel 12 Lønn, levestandard og livskvalitet
I ET HISTORISK PERSPEKTIV 1.1.3
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Om lokallaget og skoleringstilbudet til arbeidsplasstillitsvalgte Skolering av nye tillitsvalgte Lokal introduksjon Utdanningsforbundet Bergen 2014.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Kapittel 10. Arbeid Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon om.
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Side 1 omsorg solidaritet samhold Fagforbundet Vest-Agder Nyhetsbrev til medlemmene i UNE Forbundet for offentlig ansatte.
1. mai og fagforeninger. Refleksjonsspørsmål - fagforeninger I innslaget hørte dere om fagforeninger, og hvordan de første fagforeningene oppstod. De.
Konfliktberedskap Geir Waage Aurdal – forhandlingssjef Virke.
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
Historisk tilbakeblikk på fagbevegelsen. Fellesskap og kollektive avtaler NTL 9. mars 2016.
Kapittel 14: Ansette medarbeidere – del 2 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli Intervjue søkere Stille riktige spørsmål Kroppsspråk.
TEKSTILFABRIKKEN Et rollespill om bærekraftig arbeidsliv.
Avtalen/Hovedtariffavtalen ● En tariffavtale mellom et fagforbund og en arbeidsgiverorganisasjon omfatter: ● Lønn ● Arbeidstid ● ferie og andre forhold.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
FØRSTEHJELP VED OMSTILLINGER OG ARBEIDSKONFLIKTER FOR LEDERE SOM ARBEIDSTAKERE Arbeidslivet preges stadig mer av omstillinger og konflikter Dette rammer.
Verdien av et organisert arbeidsliv Parats flaggsak 2016.
Fagforeningens historie og Finansforbundet i samtiden
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
► For deg som skal bli helsesekretær
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Hva er det og hva omfatter de?
Svart arbeid – stjeler fra deg!
21MAI KLUBBLEDERKONFERANSE ALLE HA FØRSTE RUNDE
Verving Thorbjørnrud
Om lønnsoppgjør – vårens Vakreste ………….
Regionalt samarbeid/ partnerskap
HVA SKAL FAGBEVEGELSE MED FREDSPLIKT ?
Utskrift av presentasjonen:

Arbeidslivet må organiseres Alle ønsker et godt arbeidsliv – Uten bedrifter og arbeid så blir det ikke verdiskaping i et samfunn. Hva skal vi da leve av?

Fagforeninger En fagforening representerer arbeidstakere. Fagforeningen hjelper og støtter arbeiderne. Det er frivillig å melde seg inn i en fagforening. Men det koster penger å være medlem eller fagorganisert. På 1800- tallet dannet (laget) arbeidere de første fagforeningene i Norge.

LO I 1899 gikk mange fagforeninger sammen i en stor fagforening. Den heter i dag LO (Landsorganisasjonen). Se linken til LO.

NHO De som eier bedrifter –arbeidsgivere- har også laget en forening. Den heter NHO. Den støtter og hjelper bedrifter slik at de skal ha gode vilkår i Norge. Arbeiderne og bedriftene er avhengige av hverandre.

Hovedavtalen I 1935 ble LO og HHO enige om en avtale – en avtale om rettigheter og plikter i samfunnet. Den avtalen kalles Hovedavtalen og er viktig for et godt arbeidsliv i Norge. Streik: Hvert 2. år forhandler LO og NHO om nye avtaler. Dersom LO og NHO ikke blir enige om lønns- og arbeidsforhold kan det bli streik.

Husk Vi har både private og offentlige bedrifter. Vi bruker ordene offentlig sektor og det private næringsliv. -Kan du nevne noen eksempler fra de to områdene.