Filip Lindgren Barnesenteret SiV

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Matallergi Sted Dato Navn
Advertisements

Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Er barnet allvorligt sykt?
Proteiner, astma og allergi
Allergi hos barn med fokus på mat og rådgivning
hos barn i barnehage og skole
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Riktig bruk av medisiner
Matallergi NAAF Ulf Wike Ljungblad, overlege Barnesenteret SiV Tønsberg.
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Informasjon om Paclitaxel
Matvaruallergi hos barn
IMMUNTERAPI den praktiske gjennomføringen
INFEKSJON Forårsaket av bittesmå mikroorganismer som er usynlig for øyet, som invaderer og formerer seg i kroppen. Vanlig infeksjon – rettet mot et lokalt.
Sølvi Lappegard Prosjektleder for intravenøsprosjektet i Buskerud
Konsultasjonsteam for skolevegring
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
STRESSRESPONS.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Insekticider - toksikologi
Innføring av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet
Vitaminer.
Faktorer som påvirker utvikling av allergi og astma hos barn
Kumelkproteinallergi
Astma og rhinokonjunktivitt Allergi og miljø
Ulf Wike Ljungblad Overlege Barnesenteret SiV Tønsberg
Sykdommer og tilstander hos barn
Er barnet alvorlig sykt? Feber på legevakten
Er barnet allvorligt sykt?
Astma og allergi Det større perspektivet
Pre- og probiotika Randi Vassbotn.
Prosjektmedarbeidere
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Klipper opp sukker (Karbohydrat.)
Farmakologi Radiografutdanningen Høgskolen i Bergen Høst 2002
Kjemikalieeksponering - Maersk Drilling Norway
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Pediatri.
Grunnleggende ernæring
Sykepleie ved Revmatiske sykdommer
Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år Skole helsetjeneste.
Matkultur og allergier
Sykepleie ved Revmatiske sykdommer
Klinisk ernæringsfysiolog Barneklinikken, Voksentoppen
Sykdommer knyttet til livsstil
Tallerkenmodell og karbohydrater
Obstipasjon Veldig vanlig, veldig plagsomt. ’ubehag forårsaket av abnormt forsinket defekasjon av avføring som er hard og tørr, ofte assosiert med stor.
Oslers sykdom En oversikt Tov Røysland ØNH avd SIHF.
Livreddende førstehjelp. 113 – medisinsk nødsentral Når et annet menneske trenger profesjonell medisinsk behandling Huskeregel når du ringer: HVEM – HVA.
Obstruktive lungesykdommer Astma. Obstruktive Lungesykdommer KOLSASTMA Kronisk obstruktiv lungesykdomReversibel obstruktiv lungesykdom.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Smittefare og sykdom i barnehagen Litt om behandling og karantenetid.
Elementer til infeksjonsforsvaret Yury Kiselev førsteamanuensis.
Cøliaki Hva er cøliaki? Betennelsestilstand i tynntarm. Kan oppstå ved inntak av hvete, bygg, rug (og havre) hos genetisk disponerte personer.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Oppgaver Næringsstoffer
Konferansemeny vinter 2017/2018
Kroppens byggesteiner.
NSFLIS FAGKONGRESS ÅLESUND Eivind Hustad Vinjevoll
Den ekstreme tørkesesongen 2018
Vitaminer og mineraler
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
RIKTIGERE ANTIBIOTIKABRUK I KOMMUNENE Et kvalitetsforbedringsprosjekt i allmennpraksis GRUPPEMØTE 3.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Filip Lindgren Barnesenteret SiV Allergi Filip Lindgren Barnesenteret SiV

Unormale reaksjoner på mat Toksisk Ikke toksisk (matforgiftning) (overfølsomhet) Immunologisk Ikke immunologisk (allergisk) IgE Ikke IgE Enzymer Farmakologisk Psykologisk Andre (laktose) (histaminfrigjørende matvarer)

Unormale reaksjoner på mat Toksisk Ikke toksisk (matforgiftning) (overfølsomhet) Immunologisk Ikke immunologisk (allergisk) IgE Ikke IgE Enzymer Farmakologisk Psykologisk Andre (laktose) (histaminfrigjørende matvarer)

Forekomst av matvareallergi Økende forekomst 1/3 barn reagerer på matvarer i flg foreldrene 6-8 % av barna har reaksjoner som kan bekreftes (0-3 år) 1-2 % av voksne 5 % av større barn og voksne har reaksjon på mat pga pollenallergi Høyest forekomst hos barn med atopisk eksem

Årsaker til ulik grad av sensibilisering Eksponeringsvei og mengde Proteinenes stabilitet: Magesyre Varme Eks. Egg – ovomucoid. Eks. peanøtt – Kina/USA

Kryssreaksjon Kryssreaksjon pga. pollenallergi: (OAS) Eks. bjørk – eple(39%), hasselnøtt (46%), gulrot(13%), peanøtt(10%) Eks. burot – selleri, persille, banan, purre Oralt allergisyndrom: Lokale orale symptomer: Raskt kløe i munnen, lepper eller hals, samt rødme og evt. hevelse av lepper.

Kryssreaksjon Kryssreaksjon pga allergi mot andre matvarer: Eks. peanøtt – erter, soya, bønner Eks. nøtt - nøtt

Matvareallergi Alle matvarer kan forårsake allergi Vanligst hos små barn: MELK, EGG, fisk, peanøtt, nøtt, soya og hvete Vanligst hos eldre barn/voksne Fisk, skalldyr, nøtter, peanøtter, pollenrelaterte reaksjoner

Nye allergener Allergeneksponering – miljø og kosthold Nye allergener: Kryssreaksjon med peanøtt Lupin (maler ertene og bruker de i mel) Bukkehornskløver(karri)

Symptomer ved matvareallergi Fra alle organer Samme matvare – ulike symptomer Samme symptomer – ulike matvarer Hud GI Luftveier Straksreaksjon/senreaksjon

Den allergiske marsj

Eliminasjon og reintroduksjon Eliminasjonskost: En matvare av gangen? Eller flere? Max 3-4 uker, 1-2 kan være tilstrekkelig Ved symptombedring – gjeninnføring av en og en matvare med 1-2 ukers opphold mellom hver matvare. Ingen bedring ved eliminasjon – maten som er utelatt har ingen betydning. Ved uklare symptomer ved gjenintroduksjon av mat må det gjennomføres kostprovokasjon.

Kostprovokasjon Mål med kostprovokasjonen: Diagnostisere allergi Pasienter som er sensibilisert, men hvor en ikke vet om pasienten er allergisk. Teste ut terskelverdi for hver enkelt Undersøke om pasienten har utviklet toleranse Vi har startet opp med provokasjoner. Pas kan henvises.

Et spekter? IgE Ikke-IgE Gastrointestinal straks reaksjon OAS Eosinofil øsofagitt Eosinofil gastritt Eosinofil gastroenterokolitt Cøliaki

Eosinofile gastroenteropatier Forekomst???????????? IgE, ikke-IgE Øsofagitt: Ofte svelgproblem foruten klassiske reflukssymptom Tynntarm: Totteatrofi med malabsorpsjon Rektum: Frisk blod i avføring Trenger ofte immunmodulering i tillegg til fødemiddeleliminasjon. Starter med melk og egg

Cøliaki Ikke glem. Vevstransglutaminase før gluten tas bort.

Ikke-immunologiske betingede reaksjoner på mat Toksisk Ikke toksisk (matforgiftning) (overfølsomhet) Immunologisk Ikke immunologisk (allergisk) IgE Ikke IgE Enzymer Farmakologisk Psykologisk Andre (laktose, ) (histaminfrisettende mat) (transportd)

Farmakologiske reaksjoner Fødemidler som kan frisette histamin Involverer ikke immunsystemet Gir vanligvis akutt urticaria, kløe i slimhinner Eks. tomat, banan, sitrus, kakao, makrell, tunfisk, skalldyr

Epipen – blå resept Tidligere alvorlig allergisk reaksjon Objektive allergitester eller sykdomshistorie