Laste ned presentasjonen
2
Prosjektmedarbeidere
Barneklinikken Voksentoppen, Rikshospitalet – Radiumhospitalet Ragnhild Halvorsen (overlege, prosjektansvarlig) Marie Sørumshagen (helsesøster) Marte W. Nilsen (førskolelærer) Ann Eli Mavrakis (kostøkononom) Anne Kørner Bueso (klinisk ernæringsfysiolog, prosjektleder) BARNEHAGEressuren AS Bente Baugerød (daglig leder)
3
Overordnet mål Bedre hverdagen til barn med matvareoverfølsomhet i barnehager og på skolefritidsordninger Prosjektet omfatter Oslo og Akershus
4
Bakgrunn for prosjektet
Behov for bedre informasjon om matvareoverfølsomhet til personell i barnehager og skolefritidsordninger Alle yrkesprofesjoner får lettlest og nyttig informasjon om matvareoverfølsomhet Svensk materiell fra Gøteborg kommune som utgangspunkt og inspirasjon, ”Gott,nyttig og trygt”
5
Mål Barnet får en best mulig oppfølging og tilrettelegging i hverdagen
Barnet unngår stigmatisering
6
Allergikoffertens innhold
Matvareoverfølsomhet, en veileder til barnehager og skolefritidsordninger Matvareallergi/-intoleranse, informasjonsbrosjyre fra Norges Astma og Allergiforbund Matvareallergi, oppskriftshefte fra Opplysningskontoret for kjøtt Oppskriftsark (4 oppskrifter)
7
Veilederens innhold Hva er matvareoverfølsomhet? Lover og regler
Samarbeid med foresatte Oppstart i barnehage og SFO Personalansvar Mathåndtering steg for steg Når barnet har spist noe det ikke tåler Det er viktig med evaluering
8
Lover og regler Ekstraressurser eller organisering? Primærkontakt
Planlegging fast punkt på alle agendaer Inkludering – felleskap følelse Prosedyrer måltider feiringer høytider Ansvarsfordeling - skriftlig
9
Samarbeid med foresatte
Foresatte til barn med MVO De øvrige foresatte Foreldregruppen Barnegruppen
10
Oppstart i barnehage og SFO
Kartlegging Tilvenningstid De første ukene etter oppstart
11
Overgang fra barnehage til skole og SFO
Overgangsmøter i god tid
12
Personalansvar Informasjon til alle
Faste steder hvor informasjon ligger Ressurspersoner Vikarer
14
Veilederens innhold Informasjon om merking av matvarer Lesetips
Nyttige nettadresser
15
Markedsføring Prosjektgruppen presenterer ”Allergikofferten”
for barnehager og skolefritidsordninger i Oslo og Akershus først og fremst til ledere og styrere for ressurspersoner som er i kontakt med barnehager og skolefritidsordninger
16
Allergikofferten ”Allergisykepleiere”, helsesøstere og informatører i Norges Astma- og Allergiforbund er aktuelle ressurspersoner Ønskelig å gi muntlig informasjon om matvareoverfølsomhet samt om materiellet når ”Allergikofferten” deles ut Materiellet er gratis
17
Evaluering av prosjektet
Evaluering om ca 1 år Barnehager og skolefritidsordninger som har brukt materiellet vil kontaktes Overføringsverdi til hele landet?
18
Allergikofferten - underveis
Brukerundersøkelse Foreldre/foresatte til barn med matvareoverfølsomhet og ansatte i barnehage/SFO (våren 2005) Høringsrunde Førskolelærere, SFO ledere, foreldre/foresatte, helsesøstre, fylkesledere og konsulenter i NAAF, kliniske ernæringsfysiologer (høst 2005)
19
Veien videre… Tilbakemeldinger Hva er det behov for?
Kontinuerlig samarbeid med bl.a. Norges Astma og Allergiforbund Voksentoppens kokebok kommer!
20
Kontakt NAAF – 23 35 35 35 www.naaf.no
Barneklinikken Voksentoppen – BARNEHAGEressursen AS –
21
Matvareoverfølsomhet
Blant barn i aldersgruppen 0-3 år antas det at 3-8% reagerer på matvarer, hovedsakelig allergiske reaksjoner Generelt i befolkningen: 1-2% (foruten pollenrelaterte matreaksjoner og cøliaki) 5% av større barn og voksne har reaksjoner på mat i f b med en pollenallergi
22
Matvareoverfølsomhet
Allergisk (immunologisk) IgE/ikke IgE Ikke allergisk (ikke immunologisk) Enzymatisk Farmakologisk Psykologisk Andre årsaker
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.