Praktisk gjennomføring av et transaksjonsoppdrag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Visjon: Norge skal være verdensledende i planlegging, koordinering og gjennomføring av søk- og redningsoperasjoner til havs i Nordområdene.
Advertisements

Innkjøpsprosessen i henhold til regelverket om offentlige anskaffelser Pr – ver.2.6 Offentlige innkjøpere skal overholde regelverket for offentlige.
Praktisk ledelse og risikostyring av virksomheter, Del 3:
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
SALG AV EL-FORRETNINGEN Statoil selger El-forretningen til LOS AS (Agder Energi) Classification:Status:
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Sammensatte tjenester – fokus på finansbransjen 31. mars 2011 Presentert av Advokat (H) Cecilie Dyrnes.
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Det kommunale og det statlige barnevern
Hva er audit? Et redskap for å stimulere og fremme kvalitetsutviklingen Audit innebærer et tilbakeblikk/vurdering av et hendelsesforløp for å avdekke tilfredstillende.
Serviceerklæringer i Oslo kommune
UTVIKLING AV SUNDLAND-OMRÅDET - Intensjon - Status - Utfordring - Videre prosess Formannskapet
Mal: Risikoanalyse med veiledning
Målsetting Gjennomføre et handlingsrettet program for å styrke konkurransekraften til handels- og servicenæringen i kommunane Askvoll og Hyllestad.
ELIN-k ELIN-k prosjektet og Samspillkommune-prosjektet
Videreføring av EFV (EFV-V) Ambisjonsnivå EFV-V prosjektet 4.september 2013.
EFV-V forskningsadministrative støttefunksjoner organisering og system.
1 Nils Olsson Inst. for bygg, anlegg og transport, NTNU SINTEF Teknologi og Samfunn Ingrid Spjelkavik SINTEF Teknologi og Samfunn Oslo 25. Oktober 2007.
Innlegg nasjonal skade- og lakkonferanse 22. mars 2011 Sigbjørn Bakke Hanssen, Skatt øst.
Hovedoversikt Prosjektledelse
Prosjektplanen Pedagogisk ledelse.
Konsekvenser av beredskapsveileder sett fra et fjernvarmeselskap Kjartan Aarbø25/
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Utvikling av samarbeidsformer mellom lærerutdanningen og skole- og barnehageeier 6 mill til prosjektet 27 søknader –Variasjon ift innfallsvinkel, omfang,
Oppfølging HMS-melding Møte i SF Rapport om ”Myndighetenes regulering av HMS i petroleumsvirksomheten – fokus på beslutningsgrunnlaget.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Erfaringer og veien videre Studiesentre i Nordland
Organisering av elektronisk samhandling – hvordan få det til ? Svein Erik Wilthil, KS.
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Versjon 7.0 verdikjede, juni 2005
BIT-avtalene Versjon 7.0 bransje, juni 2005 BIT-programmet – Elektronisk forretningsdrift i verdikjeder.
Er det registrert Avvik til planen? Er det identifisert Risiko?
Bergen, 27. Juni 2006 Oslo, 28. Juni 2006 Skandinavias største møteplass for innkjøpere og leverandører !
Kulturvertskap Organisering Prosjektdeltagere Økonomi Innhold Målsetting Møteplan Oppgaver frem til neste samling.
Handlingsprogrammet. Intensjonsavtalen Bidra til å redusere energibruken i eksisterende og ny boligbebyggelse, næringsbygg og offentlige bygg gjennom.
Rjukan – Notodden Industriarv Nominasjon til Unescos Verdensarvliste
Prosjektavslutning og sluttrapport
BID - forvaltningsmodellen v/ advokat Øyvind Renslo KS Advokatene Gardemoen – 4. mars 2014.
Lærerkonferansen 2014 og veien mot læringsutbytte for faglig ledelse.
Nasjonalt velferdstekn program Samarbeidende kommuner Bergen Stord Lindås Lindås kommune.
Veileder for risikovurdering
Fokusgrupper Komité Helse og omsorg 25. februar 2015.
IHR – gruppearbeid 1 Direktørnettverket, 5. jan 2011.
Prosjektfaser m.m. Nylen 2-3..
Innledning til: Tilsyn, hva finner vi av avvik og hvordan lukke disse avvikene? Regelverk og veileder; § 3a og rapport fra ROS.
ROS-analyse.
IHR-studier Workshop februar 2011 Vettre Hotel.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
FARVE-prosjektet: «Samarbeid i og etter introduksjonsprogrammet» NAV Oppland, NAV Hedmark, IMDI Indre Øst, Fylkesmannen i Oppland, NHO Innlandet, Gjøvik.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Kontraktsinngåelse Åsmund Kristiansen. Litt om kontraktsrett Omfattende bakgrunnsrett: Det som ikke er regulert av avtalen blir regulert av bakgrunnsretten.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Regionreform på Vestlandet Formelle rammer – intensjonsavtale, møte Rune Haugsdal.
Mal for styringsdokument (Hjelpetekst i kursiv på foiler og i notatfeltet.)
KONTRAKTSINNGÅELSE I PRAKSIS GJENNOMGANG AV TYPISK KONTRAKT FOR KJØP AV VIRKSOMHET Universitetet i Bergen 25. mai 2005 Advokat André Istad Johansen Advokat.
Rapport 2016 Tilbakemelding på fjorårets rapport, struktur/innhold, prosess og frister.
12. mai 2016 Allmøte USIT.
AMU, EA og Byggesaker Tema: EAs rolle knyttet til byggesaker og avtaleverk m.m. De store prosjektene (LVS osv) og forhold knyttet til hoved- og tilpasningsavtale.
Grunnleggende salgsteknikk
Brukermedvirkning i helseforskning
…sett fra Rokkansenterets side
Anskaffelser med fokus på Innovasjon Strategisk forankring
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Introduksjon til prosjektpresentasjon
Utskrift av presentasjonen:

Praktisk gjennomføring av et transaksjonsoppdrag Advokat Stig Berge og advokat Baard Bale Industrijuristgruppens vinterseminar 11. – 14. mars 2010

Emne og opplegg ”Transaksjonsoppdrag” ”Praktisk gjennomføring” Vi vil fokusere på M&A-transaksjoner ”Praktisk gjennomføring” Håndtering av ulike faser i transaksjonsforløpet Forberedelser og planlegging Innledende forhandlinger Due Diligence Utarbeidelse av avtaleverk og forhandlinger Closing Hver transaksjon er unik og hvordan den best håndteres må derfor vurderes i det enkelte tilfelle (basert på de konkrete omstendigheter). Generelle refleksjoner om praktisk håndtering av transaksjonsoppdrag, men (selvfølgelig) ingen fasit.

Kort om enkelte transaksjonstyper Auksjoner Transaksjoner med børsnoterte aktører Grensekryssende transaksjoner Transaksjoner med Private Equity-aktører MBO-transaksjoner Transaksjoner med aktive eiere som selgere Kjøp/salg av mindre enn 100 %

Forberedelser og planlegging Etablering av transaksjonsteam Klargjøring av sentrale kommersielle forutsetninger Kartlegging av mulige risikofaktorer og andre forhold av sentral betydning for effektiv gjennomføring av transaksjonen Planlegging Prosjektledelse

Innledende forhandlinger Informasjonsgrunnlaget Salgsgjenstanden Vederlagsberegning Forbehold/betingelser Eksklusivitet Avtaleverk Videre prosess

Intensjonsavtale Tidlig og ”uforpliktende” avklaring av sentrale kommersielle vilkår behov risiko Avklaring av forbehold/betingelser Avklaring av veien videre Intensjonsavtalen vil i mange tilfeller bidra til effektiv gjennomføring av transaksjonen, men behov/omfang må vurderes konkret

Due Diligence Kjøpers DD Selgers DD Formål og omfang/terskel Dokumentbasert og muntlig Organisering av informasjonen Samordning av ulike DD-prosesser Rapportering Håndtering av identifiserte forhold Selgers DD Inngående kunnskap om hva som selges og konsekvensene av en transaksjon styrker forhandlingsposisjonen Gir mulighet til å adressere forhold i forkant og således mulighet til å redusere transaksjonsrisiko Kan effektivisere transaksjonsforberedelsene og redusere ansvarseksponeringen

Avtaleverk Utarbeidelsen av første utkast Forhandlingsteam Intern koordinering og forankring Prioriteringer/fokus Prosess og tidsramme Sluttforhandling

Closing Partenes forberedelser Målselskapet Gjennomføring Closing memo Prosjektledelse Målselskapet Krav til hvordan virksomheten skal drives ”Separasjon” Gjennomføring Oppfølging etter Closing Selger Kjøper

Oppsummering Sentrale faktorer for vellykket gjennomføring av et transaksjonsoppdrag: Forberedelser Omforenet plan Prosjektledelse Forutberegnelighet Transaksjonserfaring