Grenseløst tilsyn - lovløse tilstander?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
Advertisements

Spesialisert rehabilitering
Hurum PPTs erfaringer med LP
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Statens helsetilsyn, ref.93/42/EØF om med. utstyr
Nye forskrifter, hva betyr det for oss? Forskrift om medisinsk utstyr
Velkommen Kurs for skadedyrbekjempere Del I 2005
Kommuneavtalene - nok en gang Oppfølging av samarbeidsavtale om formidling av høreapparat og høretekniske hjelpemidler.
Medisinsk Teknisk Forenings landsmøte 2008
Legemidler, naturlegemidler og helsekost
Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar1.
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
Pasienttransport – Møte SAFO Midt-Norge den 30.mars 2006
i overgangen barn/voksen, sett fra habiliteringstjenesten for voksne.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Prosjekt sterilforsyning Helse Nord
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
Tankesmia Medieanalyse for Helse Nord-Trøndelag 23. Jan 2008.
Nasjonale kvalitetsregistre
Kommunikasjon mellom nødetatene under krisehåndtering – Hva er gjort?
Samhandling Tilbudet til barn og unge Seksjon for habilitering v/ seksjonsleiar Solveig Glærum.
Normen i SiO - forpliktelser og lederforankring
Organisering av elektronisk samhandling – hvordan få det til ? Svein Erik Wilthil, KS.
Behandlingshjelpemidler - opplæring
Per Bruvold Sikkerhetssjef IKT/Personvernombud
Informasjonssikkerhet
Regional seksjon for psykiatri, utviklingshemning/autisme
1 Gunnar Bovim DMF Rollerydding mellom RHF(HF) FHI SHDir NFR KS-senter Universitetene.
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
STRÅLEFYSIKK - STRÅLEVERN STRÅLEKVALITET
STRÅLEFYSIKK - STRÅLEVERN KONTRAST I RØNTGENBILDET
Håndtering av avviksmeldinger
Gjennomgang av oblig 2, del II for DRI 1001
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
St. Olavs Hospital Avdeling for blodsykdommer
Mange bekker små gjør en stor Å! Fra helhetlig tenkning til helhetlig handling i ? Kristin Uleberg Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for.
Dekanmøtet Trondheim 2006 Toralf Hasvold Dekan Medisinske fakultet ved Universitetet i Tromsø.
Håndteringsforskriften
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Bioingeniøryrket.
Basert på Helsedirektoratets veileder IS-1739
HOVEDBEREDSKAPSPLAN (ORGANISASJON,OPPGAVER, KOMMUNIKASJON OG BEGREPER)
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
Barnevernet i Norge - fakta og utfordringer Nina Hjertø Ingebrigtsen, KS tlf: / Anne Jensen, KS
Opplæring i elektromedisinsk utstyr Håndtering av opplæringsavvik i elektromedisinsk utstyr ved Oslo Universitetssykehus.
IKT – styring – systemeierskap – arkitektur Hvordan kan vi forene og avklare roller, oppgaver, ansvar og beslutningsprosesser? Erik M. Hansen, Helse Vest.
KOMITE FOR HELSE OG SOSIAL SLAGBEHANDLING I AKUTTFASEN HÅKON T. NORDLI, KLINIKKDIREKTØR NEVROKLINIKKEN.
Superbrukerforum Systemeiers rolle og funksjon Erik Carlsen Medisinsk fagdirektør.
SMISO ROGALAND AUGUST 2016 ER SINNE FARLIG ?. HVA SKAL JEG SNAKKE OM Sinne og aggresjon og problemer knyttet til dette sett i lys av egen oppvekst – og.
Retningslinjer for samfunnsansvar RBU 26. august 2013 Utforming av retningslinjer.
HVA SKJER I HELSE-NORGE (OG SOM ANGÅR OSS ALLE)? STENER KVINNSLAND.
Laboratoriebruk ved diabetes. Kan vi stole på resultatene
Samhandling for effektive planprosesser
Oppsummering – DRI1001 Departementer Direktorater / tilsyn Kommuner
Oppsummering - DRI Styring av IKT Departementer Direktorater / tilsyn
Oppsummering - DRI Styring av IKT Departementer Direktorater / tilsyn
Målgruppa til tenesta. Mennesker med utviklingshemming over 18 år med alvorlege atferdsproblem og psykiske lidingar. Vaksne med diagnoser innafor autismespekterforstyrringar.
Målgruppa til tenesta. Mennesker med utviklingshemming over 18 år med alvorlege atferdsproblem og psykiske lidingar. Vaksne med diagnoser innafor autismespekterforstyrringar.
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Antikorrupsjonsprogram i Helse Midt-Norge RHF
NSF-FSR lederseminar
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Utskrift av presentasjonen:

Grenseløst tilsyn - lovløse tilstander? Medisinsk utstyr og beslutningssystemer flyter sammen, men Hvor blir ansvaret plassert? Holder lovverk og tilsyn følge med utviklingen? Laget og presentert av Glenn Bø Avdelingsingeniør Haukeland Universitetssykehus Medisinskteknisk avdeling Bakgrunnen er ikke å kritisere tilsynet, men ønsker å belyse ett problem som er og som kommer til å bli mer gjeldene i framtiden. Det er flere yrkesgrupper som jobber med/mot en felles plattform. Hvilke hensyn skal man ta, og hvem sitt ”lovverk” skal brukes. Og hvem er det som til slutt blir sittende igjen med ansvaret. Hvor stopper ansvaret tilknyttet samtykke for medisinskteknikere?

Forskrift om medisinsk utstyr § 1-5. (definisjoner) a) medisinsk utstyr: ethvert instrument, apparat, utstyr, programvare, materiale eller annen gjenstand som brukes alene eller i kombinasjon, herunder programvare som av produsenten er tiltenkt å brukes spesielt til diagnostiske og/eller terapeutiske formål og som kreves for riktig bruk, og som er ment å skulle brukes på mennesker med sikte på: diagnostisering, forebygging, overvåkning, behandling eller lindring av sykdom, diagnostisering, kontroll, behandling, lindring eller kompensasjon for skade eller handikap, undersøkelse, utskifting eller endring av anatomien eller av en fysiologisk prosess, svangerskapsforebyggelse, og der den ønskede hovedvirkning i eller på menneskekroppen ikke framkalles ved farmakologisk eller immunologisk virkning eller ved å påvirke stoffskiftet, men der slike effekter kan bidra til dets funksjon. Dette er forskriften vi liker å snakke om, sammen med Bruke og vedlikehold av EMU Det vi si i praksis, enhver PC som brukes for å diagnostisere, overvåke pasienter Hva med ustyr som er satt sammen innomhus, hvor ligger produsent ansvaret? Eks rack satt sammen av flere produsenter, noe EMU og mye annet Lov om Medisinsk utstyr -> Helse og omsorgsdepartementet Forskrift om Medisinsk utstyr -> Helse og omsorgsdepartementet og Justis og beredskaps dep. Forskift om bruk og vedlikehold av medisinsk utstyr -> Justis og beredskapsdepartementet. Forskift om it-standarder eForvaltningsforskriften eSignaturloven Forskrift om personopplysniger Forskift om pasientjournal

Case ISO/IEC 10646

Her ser man en pasient flyt igjennom ett sykehus Her ser man en pasient flyt igjennom ett sykehus. I løpet av pasient behandlingen kan en pasient komme i kontakt med flere ulike systemer. Data blir utvekslet og samlet inn på mange ulike steder i løpet av oppholdet.

Som vanlig setter vi alltid pasienten i fokus. Her ser en ett flytskjema over informasjon i mellom pasient og helsepersonell. Beslutningssystemer og EMU, samt mellom EMU og pasient. Ordinering av medisin er også med i loopen.

Ansvarsfordeling i pasientbehandling, ved bruk av beslutningssystemer som er koblet sammen med EMU/system Pasient sikkerhet er som aldri før i fokus. Alle snakker om det, dog med litt ulikt utgangspunkt. - Helsepersonell -> Medisiner og behandling - Medisinskteknikere -> elektromedisinsk, apparatur og konfigurasjon - It-personell -> informasjonssikkerhet, personvern, autorisasjon Men vi har ulike lover og forskrifter og forholde oss til. Vi har derfor ulike tilsyn som etterser hva vi gjør.

Hvor ligger ansvaret? Har vi et Grenseløst tilsyn og lovløse tilstander? HOD: Har også hjemmel i FOR 2005-12-15 nr 1690: Forskrift om medisinsk utstyr

Ansvarskart eller oppgavekart? Aktør Fordeling av oppgaver Oppgaver Her er et klassisk ansvarskart, men er dette et ansvarskart? Hvor står det hvem som er ansvarlig for hva? Den mangler en dimensjon, ansvar og hjemmel..

Forslag til ansvarskart koblet mot Lovverket/Departement Her kan en bytte ut departement med forskrifter med mer

Mulig veileder for ansvarskart Kanskje en burde laget veiledere for ansvarskart for mer komplekse systemer. Da blir det opp til den ansvarlige å deligere oppgavene og lage oppgave/informasjonskart

Spørsmål: Er det gjort noen avklaringer i mellom de ulike departement/tilsyn på ”gråsoner” som kan oppstå mellom de ulike lovverk/direktiv? Eventuelt hvilket lovverk blir mest gjeldende ved tvist? Kan et regionalt selskap i RHF være ansvarlig for ett HF? Eller blir det lokal IKT forvalter? (IKT-Bestiller) I sentrale/regionale EMU systemer, hvor ligger ansvaret? (Case) FOR 1999-08-20 nr 955: Forskrift om bruk og vedlikehold av elektromedisinsk utstyr. -> Justis- og beredskapsdep. -> DSB FOR 2005-12-15 nr 1690: Forskrift om medisinsk utstyr -> Justis- og beredskap og Helse- og omsorgsdep -> Folkehelseavd.

Spørsmål: § 12 Egenutviklet utstyr : Utstyr som blir satt sammen i systemløsninger/rack kan tolkes som egenutviklet utstyr. (forskrift om bruk og vedlikehold av EMU). Hva skal til for å kunne bruke det i et regionalt system?

«Hvor utgangspunktet er galest, blir tidt resultatet originalest «Hvor utgangspunktet er galest, blir tidt resultatet originalest.» — Ibsen (Peer Gynt)