Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

NSF-FSR lederseminar 18.10.2018.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "NSF-FSR lederseminar 18.10.2018."— Utskrift av presentasjonen:

1 NSF-FSR lederseminar

2 Infusjonssykepleierens oppgaver og utfordring

3 Lege delegert oppgave:
Historikk: tnf-alfa hemmerne kom rundt år 2000. Hos oss ble infusjonsklinikken sykepleiedrevet i 2006. - ny tid både for helsepersonell og pasienter. - i begynnelsen veldig dyr behandling. De siste årene biosimilar som har gjort behandlingen mye billigere. -> ført til økning av infusjoner. Pleieressursene har IKKE økt i takt med økende oppgaver. Vi gir alle infusjonene poliklinisk, utenom Sendoxan, de går til sengeposten.

4 Omfang og utvikling antall infusjoner
Årstall Infusjoner Revm. 2010 1139 2011 1134 2012 1125 2013 1155 2014 1264 2015 1648 2016 1924 2017 2233 2018 1915

5 Hvordan løser vi dette? Sykepleiere som har lang erfaring med infusjoner og revmatologiske diagnoser. Gode på å sette venefloner. Lege tilgjengelig for spørsmål. Tilrettelagt areal, for å minske unødvendig gåing. Fikk øke opp 50% stilling i 2018, men samtidig reåpnet vi dagpost med samme personale. Rullerer mellom infusjonspost, poliklinisk rehabilitering og dagpost. Har to forskningssykepleiere som vi kan få hjelp av pluss en leder som ofte er ute å gir infusjon. Ca infusjoner hver dag. 3-4 sykepleiere på infusjonsklinikken

6 Infusjonssykepleiernes oppgaver:
Bruker sjekklister for å avklare om pasienten kan få infusjon. MÅ ha tid til å lese siste notatet i DIPS og se de siste blodprøvesvarene for å fange opp om her er en stigning av f.eks ALAT. Vite når du skal kontakte infusjonsansvarlig lege. Sjekke ut /avklare om pasienten har god nok virkning. Eventuelt sende «gul lapp» til pasientens revmatolog, finne poliklinisk kontroll time. Måle serum infliximab ved dårlig effekt/ kan etterbestilles. Bruke det kliniske blikket. Skriver et notat som frase i DIPS, blir sendt over til infusjonsansvarlige lege -> epikrise til fastlegen.

7 Infusjonssykepleiernes utfordringer:
Økt press på effektivitet. Økning antall pasienter på biologisk infusjon uten økt bemanning. Vanskelig å finne ny time til pasientene i en full timebok. Ikke alltid pasientene får time på det tidspunktet de ønsker, men vi strekker oss langt og det er ofte veldig travelt på formiddagen. Pasientene har time, men kommer ofte før i håp om å komme til før -> kan fort bli kø og ventetid. Mye beskjeder fra infusjonsansvarlig lege angående blodprøvetaking mellom infusjonene ol. Mye telefoner til pasientene og fra pasientene. Mye bytting av timer pga sykdom ol.

8 Fortsettelse infusjonssykepleiernes utfordringer:
Avdekke eventuelle infeksjoner ved hjelp av samtale og sjekkliste. Gi god informasjon til pasientene, da spesielt ved oppstart. Være trygge når det kommer infusjonsreaksjoner. Vite hva de skal gjøre ved infusjonsreaksjoner. Vite at pasienten har forstått informasjon, mange pasienter som er dårlige i norsk. Gode kunnskaper om medisinene de gir. Ikke la travelheten gå utover sikkerheten.

9 Fra ledelses perspektiv:
LIS anbud. Siste årene vært infliximab som førstevalget. Hva om det blir selvadministrerende? Nedgang i infusjoner? Nedbemanning? Opplæring av nye/ kompetanse. Se på effektivitet/ infrastruktur. Overlate noe av ansvaret for infusjonene til en koordinator? Balansere oppgaver/bemanning. Turnus/ oppgaver.

10 Nye utfordringer/ infusjonsenhet for alle diagnoser ved sykehuset:
Det gies ca biologiske infusjoner ved Haukeland sykehus pr.mnd. Medisinsk, hud, øye og revmatologen. Ønske fra direktøren at alt samles på revmatologisk avdeling. Er infusjonen vårt fagfelt? Eller er det en prosedyre? Hvordan forsvare vårt fagfelt og passe på revmatologi kompetansen ved våre etter hvert små avdelinger? Ha mer samarbeid mellom de revmatologiske avdelingene? Vi er små avdelinger men et stor fag!!!

11

12 Takk for meg!!!!


Laste ned ppt "NSF-FSR lederseminar 18.10.2018."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google