Tjenestedirektivet og velferdsstaten

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til endring i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter - bakgrunn og innhold Avdelingsdirektør Eli Mette Jarbo Arbeidsmiljø-
Advertisements

EØS-avtalen – og noen alternativer
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Indre markedsseminar 5. mai 2010 Seniorrådgiver Margrethe Gams Steine Asserson Varepakken – Nye regler for enklere og tryggere handel med varer.
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Seminar Vestfold 2. September 2009: EU’s helsedirektiv - konsekvenser for helsetjenestene og pasientene. Skal markedet legge premissene for helse- politikken,eller.
De dårige følelsene. Veiene ut..
Politisk streik mot Vikarbyrådirektivet den 18. januar 2012.
En innføring i spillet: Lag En Setning
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Hvordan intervjue en forsker?
PRESENTASJONSTEKNIKK. FORBEREDELSER PLANLEGG UT I FRA:
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Åga IL’s Håndballjenter Slik vil vi ha det !
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
EForvaltningskonferansen 2013 Kan dette meget ambisiøse digitaliseringsprogrammet lykkes? Peter Hidas seniorkonsulent Gartner Consulting
Hanne Harlem Kommuneadvokat Oslo kommune
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Kampen mot sosial dumping Hva vil EUs Håndhevingsdirektiv bety? Trondheimskonferansen Trondheim, 2. februar 2014 Roar Eilertsen De Facto – Kunnskapssenter.
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Den Amerikanske Revolusjon.
De Facto EUs tjenestedirektiv Innledning Stein Stugu De Facto Fagforbundet og Nei til EU, Østfold 24/
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
v/advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Naturressurser og infrastruktur: - Hva er det offentlige eierskapet verdt? Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Velferdskonferansen september.
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
Regionskontorenes historie… 1 av 6 norske regionskontorer i Brussel - Stavangerregionens Europakontor Midt Norges Europakontor Nord Norges.
Trondheimskonferansen 2009 Strategi i kampen mot sosial dumping – allmenngjøring og solidaransvar.
Trondheim 25. Januar 2013 Fagbevegelsen og EØS
Vil Basel II gi oss en tryggere banksektor? Konsekvenser for finansiell stabilitet Orienteringsmøte om Basel II, Arne Skauge Finansnæringens Hovedorganisasjon.
14 Samarbeid over grenser
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Mer effektiv kamp mot sosial dumping - 1 To nye rapporter fra De Facto: Mer effektiv kamp mot sosial dumping (august 2011): –Problemene med sosial dumping.
Arbeidslivet må organiseres
Side 1 Personvern og individets sikkerhet i den virtuelle verden.
dekke opp innenfor egen 16-meter
Rotary lys langs kanalen. Hva skal til for å lykkes?
KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING Per-Arne Davidson.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
PERMITTERING OG OPPSIGELSE – hvordan håndterer vi det?
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Oppgavegjennomgang 2. avdeling vår 2007 Professor dr. juris Finn Arnesen.
Hjemfall – Ot.prp.nr. 61( ) Børre Rønningen, leder Stein Erik Stinessen, juridisk sekretær Caroline Lund, juridisk sekretær.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Tilbakeblikk på Arendalskonferansen - og hvor er vi egentlig nå? Innovasjonsalliansen 8. september 2010.
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
Livsstilsending - uke 5 -
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Brexit Styremøte Hordaland NtEU Gunnar Rutle.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
IDAR HELLE, DE FACTO Fagforbundet HVA VERKTØYENE KAN BRUKES TIL Utvikle argumentasjon som tillitsvalgte i Fagforbundet kan bruke mot anbudsutsetting.
TJENESTEDIREKTIVET. 2 Temaer :  Hva er direktivet?  Betydningen av EF-domstolen  De fire EU-dommene  Hva betyr det for Norge?  Fagforbundet og tjenestedirektivet.
Fagforbundet Vest-Agder Vest-Agder omtanke solidaritet samhold Fagforbundet Vest-Agder 2006Side 2 Hjemfallsretten I snart 100 år har norske konsesjonslover.
Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.
FAGBEVEGELSEN OG EØS Kathrine Kleveland Leder i Nei til EU 1.
Kun karakterer skal telle
EUs energiunion og EUs byrå for samarbeid mellom energiregulerings-myndighetene, ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) Faglig seminar.
Rapport fra Ungdom mot Eu
Hjelmengutvalget og privatisering av offentlig sektor
Utskrift av presentasjonen:

Tjenestedirektivet og velferdsstaten Stein Guldbrandsen, medlem av Arbeidsutvalgtet i Fagforbundet Trondheimskonferansen 30.01.09

Tjenestedirektivet og velferdsstaten Tjenestedirektivet i en større sammenheng En del av en større internasjonal trend Betydningen av tjenestedirektivet Hva skjer i offentlig sektor? Bør vi kreve veto? Ja, men det holder ikke med det.

Tjenestedirektivet og verden Tjenestedirektivet må ses i en større sammenheng EU er en markedsliberalistisk frihandelsorganisasjon Frihandelen med varer er på plass... ...Nå er det tjenester som gjelder Målet er hele veien å fremme markedsliberalismen i Europa Hensikten med direktivet er å få mer fri flyt, lykkes man får man et nytt redskap Men markedsliberalismen hverken starter eller slutter med direktivet Er en del av Lisboa-strategien, med grunnlovsfestingen av markedsliberalismen Flere eksempler som helsedirektiv, postdirektiv, kollektivforordning Legger til rette for en samfunnsutvikling langt unna Fagforbundets handlingsprogram

Betydningen av tjenestedirektivet Tjenestedirektivet og offentlige tjenester Først og fremst er det uklart hva konsekvensene blir for offentlig sektor Mangler en klar lovfesting av hva offentlige tjenester er Kan bare stille krav til tjenesteyter ved "tvingende allmenne hensyn", dvs. offentlig orden, offentlig sikkerhet, folkehelse og miljøvern Men det må foreligge en reell og alvorlig trussel mot en grunnleggende samfunnsinteresse, og det er staten som har bevisbyrden I tvilstilfeller er det kommisjonen, og til slutt EF-domstolen som avgjør Altså: direktivet har per dags dato liten betydning for offentlige tjenester, men umulig å si hva som kommer i framtida

Betydningen av tjenestedirektivet II Tidligere har det vært norsk lov som slår fast hva offentlige myndigheter kan gjøre Nå er det EU-regler som setter grensene Norge bestemmer bare hva vi kan gjøre innenfor de grensene Offentlig handlefrihet er altså mindre Og uforutsigbar fordi en ny dom eller tolkning av EU-reglene kan endre regelverket på kort tid EU-retten vil også avgjøre i tvilstilfeller Diskusjonen om det offentliges rolle flyttes altså i stor grad fra norsk politikk til kommisjonen og syvende og sist jussen i EF-domstolen

Hvorfor veto? Fagforbundet går inn for at det legges ned veto mot tjenestedirektivet Direktivet er en del av "prosjekt markedsliberalt Europa" Konsekvensene er mer oppsplitting i offentlig sektor, mer konkurranseutsetting, og mer sosial dumping. Er ikke overbevist om at regjeringens fire garantier holder Da er det heller ikke noen grunn for fagbevegelsen å støtte direktivet Et veto vil være en viktig brems mot den markedsliberale trenden Likevel, det er veldig sannsynlig at direktivet går igjennom

Det er ikke en isolert kamp Vi må altså tenke lenger på hvordan vi skal jobbe Vi kan ikke sitte og gnage på alt som er fælt Fagforbundet har et godt samarbeid med Nei til EU Har bidratt til mer kunnskap hos tillitsvalgte om hva som skjer Gir oss sterkere muligheter til å argumentere for vårt syn Vi ser også en voldsom utvikling hos Senterpartiet Å høre dem snakke om arbeidstakerrettigheter nå, er noe helt annet enn bare for noen år siden

Kampen fortsetter Fagforbundets strategier nå: Bruk LO-debatten! LO-debatten var en av årsakene til valgseieren i 2005 Den var med på å forme politikken og debatten i Norge Fagorganiserte må bruke den muligheten til å kreve Sterkere offentlig styring Kamp mot konkurranseutsetting og privatisering Støtter kravet om offentlig utredning om EØS Vi trenger en vurdering av hva avtalen betyr Men husk at selv uten avtalen gjelder WTO og GATS

Vi kan bare stole på oss sjøl!